Chinese fabrieksarbeiders schrijven boze brief aan Steve Jobs

Door: Statenweg - 40 reacties

Medewerkers van de Chinese Wintek-fabriek hebben een boze brief aan Steve Jobs geschreven, omdat zij bij de productie van touch screens voor de iPhone in contact zijn gekomen met de giftige stof N-Hexane. Als gevolg daarvan kampen zij met verschillende gezondheidsklachten.

Het gif tast langzaam je zenuwstelsel aan. Hierdoor wordt het stofje ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Eerder deze maand gaf Apple in een rapport voor het eerst toe dat de giftige stof gebruikt is. De schermpjes zijn ermee sneller te reinigen dan met alcohol, wat een aanzienlijke kostenbesparing betekent.

Nadat de klachten van arbeiders bekend werden zou gestopt zijn met gebruik van het middel. Door de medische klachten belandden echter 137 medewerkers in het ziekenhuis. Inmiddels zouden ze allemaal hersteld zijn, hoewel nog veel arbeiders klachten hebben.

Door de lage inkomens zullen zij toekomstige medische kosten niet zelf kunnen betalen. De schrijvers hopen daarom op een compensatie van Apple. Ook hopen zij op meer respect en excuses. Apple besteedt de productie van de iPhone uit aan bedrijven in Azië, waaronder Wintek, en heeft dus geen directe arbeidsrelatie met de fabrieksarbeiders.

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  KingChaos

  Natuurlijk. Er kan weer geld gehaald worden zeker?
  Niet dat Apple het niet kan missen, maar altijd meteen weer zo…

 • Profielfoto
  Thimo

  Zeg KingChaos, ga je mond spoelen met zeep! En neem even de tijd om je te verdiepen in de arbeidsomstandigheden in de gemiddelde Chinese fabriek.

  Dit soort praktijken zijn daar (in China e.o.) aan de orde van de dag, en hopelijk komt Apple hier niet mee weg. Om een paar stuivers te besparen, liggen er tientallen Chinezen in het ziekenhuis. Clubs als Apple die zoveel geld verdienen en ook nog eens een mooie sier maken met ‘duurzame’ producten, zouden zich kapot moeten schamen. De Apple fan-base piept om het hardst als ome Steve ziek is, nou dan zou ik jullie nu ook wel willen horen.

 • Profielfoto
  iSponge

  Hun producten zijn dan wel ‘groen’ maar de productie nog lang niet..

 • Profielfoto
  michiel112

  Met zeep? Doe maar N-Hexane;)

 • Profielfoto
  mattietissen

  @Thimo als Apple-fan moet ik eerlijk zeggen dat ik het helemaal met je eens ben. De omstandigheden in die Foxconn fabrieken zijn afschuwelijk.

 • Profielfoto
  Zakske

  Natuurlijk. Er kan weer geld gehaald worden zeker?

  Je hebt helemaal gelijk. Als iemand uit jou familie kanker krijgt omdat het bedrijf waar ze werken ze blootstelt aan schadelijke chemicaliën ga ik als aandeelhouder in de toekomst ook lopen juichen. Kostenbesparingen FTW! Wat een onzin dat ik daarvoor moet betalen, dan moeten die idiote familieleden van je hun adem maar inhouden.

 • Profielfoto
  PrintPiet

  KingChaos. Volgens mij droom je nog. We lopen hier te zeuren als de drempels te hoog zijn omdat onze leasebak niet netjes overheen kan. We zuchten al bij een supermarkt als de 30 seconden langer moeten wachten, terwijl we ff snel een tweet versturen aan onze digitale vrienden over onze warme aanstaande maaltijd.
  Als al die toeleveranciers en fabrieksarbeiders in Azie een tweet zouden mogen versturen onder welke omstandigheden ze moeten werken, dan zouden alle servers bij apple, google, etc, etc en techbedrijven op tilt slaan.
  China en India hebben 2.6 miljard mensen. Zij zullen straks 1% van hun totale bevolking hoog opgeleid afleveren = 26 miljoen per 1-4 jaar. By by Benelux met onze innovatie gewauwel. Over 30-50 jaar maken wij hun telefoontjes. Dan piepen we wel anders…
  Dus ja ze hebben recht op een flinke schadevergoeding van Apple.
  En voortaan meer respect voor mensen die onze luxe goederen onder shitty omstandigheden maken. Als je lef hebt schakel je rechtsbijstand in voor die chinezen of gebruik je deze zelf om te klagen over de buren die een schutting scheef geplaatst hebben? Oh ja, wel bellen met de verzekeraar met je iPhone…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @Thimo @PrintPiet: leuk dat jullie je zo inzetten voor die arbeiders, maar blijkbaar zijn jullie zelf geen ondernemers. Hopelijk worden de consequenties van de betere omstandigheden in die fabrieken alleen in jullie producten doorberekend, want ik blijf graag hetzelfde betalen voor mijn Apple producten.

  Jongens, trek je kop uit het zand en stop met het kopen van die Apple zooi als je het niet eens bent met die omstandigheden, maar lig niet zo huichelachtig hier te zwammen als je de producten ook koopt… :angry:

 • Profielfoto
  wildsseb

  Als iemand uit jou familie kanker krijgt omdat het bedrijf waar ze werken ze blootstelt aan schadelijke chemicaliën ga ik als aandeelhouder in de toekomst ook lopen juichen. Kostenbesparingen FTW! Wat een onzin dat ik daarvoor moet betalen, dan moeten die idiote familieleden van je hun adem maar inhouden.

  Die mensen werken toch niet voor Apple. Begrijp me niet verkeerd, het is hartstikke fout wat daar gebeurd en er moet verandering komen, echter zijn het in mijn ogen toch de fabrieken die deze misstanden uitvoeren, en niet Apple. Apple is toch alleen maar de opdrachtgever aan de fabrieken.

  In jouw voorbeeld zou ik aansprakelijk kunnen worden gesteld door een Japanner die vergiftigd is tijdens het in elkaar schroeven van mijn auto. Dan zeg ik toch ook, moet je bij de fabriek wezen, ik ben alleen maar afnemer.

  Lijkt me dat het probleem ligt bij de fabriek en niet zo zeer bij Apple.

 • Profielfoto
  Zakske

  Hopelijk worden de consequenties van de betere omstandigheden in die fabrieken alleen in jullie producten doorberekend, want ik blijf graag hetzelfde betalen voor mijn Apple producten.

  Kom op… denk je nu werkelijk dat het iets trager reinigen van schermen de prijs van de producten van Apple de hoogte in zal jagen? Dit was gewoon een slechte beslissing van de fabrikant, en Apple had blijkbaar geen bezwaar. Goed beschouwd een domme zet, want nu zal het Apple waarschijnlijk meer kosten (aan geld en imagoschade) dan het heeft opgeleverd.

 • Profielfoto
  Thimo

  @Cenobyte, Wat een onzin. De marges die de producent (Apple) maakt, dat zijn KEUZES. De prijs voor jouw laptop wordt echt niet bepaald in die fabriek, hoor. De prijs voor die laptop / ipad wordt echter wel BETAALD in die fabriek.
  Als de producent (Apple) geen hogere prijs wil betalen, dan betaalt namelijk doorgaans de fabrieksarbeider die prijs.

  En dat heeft inderdaad alles met ondernemerschap te maken. Het is maar wat voor ondernemer je wilt zijn…

  Dat wij huichelachtig zouden zijn, valt nog te bezien. Apple biedt geen alternatief. Echter, de rest van de producenten is veelal geen haar beter. Mij rest enkel kritisch te zijn. En mijn stem te laten horen. Bijvoorbeeld op een forum als dit.

 • Profielfoto
  Zakske

  Apple is toch alleen maar de opdrachtgever aan de fabrieken.

  Ik zou zeggen; ga een keer bij Foxconn in Shenzen kijken. Foxconn is niet zomaar een fabrikant voor Apple, maar stiekem ook zo ongeveer de enige. Als Apple meer iPhones / iPads nodig heeft bouwt Foxconn gewoon een aantal fabriekshallen bij… exclusief voor Apple. Een vriend van me is er vorig jaar geweest, en die durfde er tijdens de middag niet eens te lunchen. Zonder Apple is Foxconn morgen zo goed als failliet… en vice versa.

 • Profielfoto
  PrintPiet

  @Cenobyte: Stel dat Apple een 0.5 of 1.5 procent marge zou “overhevelen” naar de arbeiders dan is het effect al enorm. Het maatschappelijke effect is nog groter. Zolang we met zijn allen tussen de 30-60 marge van Apple blijven steunen met onze creditcard hoor je Apple niet klagen… Ik wil wel een tienje meer betalen per Apple product als mensen het beter krijgen. De grootste zondaar is diegene die zijn zonden kan verdragen…Misschien moet onze almachtige Messias Steve daarover nadenken. Apple kan best wel wat dollars missen per product.

 • Profielfoto
  leavestone

  Dit alles heet vooruitgang, en is van alle dag en elk land ook hier en neem bijvoorbeeld de post sector zogenaamde marktwerking leid er nu toe dat betrokken postbode verdwijnt. En vervangen wordt door stukloners die geen pensioen etc opbouwen. Het zijn niet de Chinesen maar de mens. En gezien de reacties liever gelijke prijs ten kosten van anderen. aan Ethiek wordt toch een bijzondere invulling gegeven.

  Hopelijk bouwen ze daar ook z’n geweldig ziekenhuis waar de slachtoffers levenslang gratis behandeld kunnen worden.

 • Profielfoto
  Zakske

  Hopelijk bouwen ze daar ook z’n geweldig ziekenhuis waar de slachtoffers levenslang gratis behandeld kunnen worden.

  Apple is idd. sinds kort medefinancier van een ziekenhuis van $2 miljard in Stanford, maar ik denk dat die Chinezen er niet binnen mogen.

  -> http://bit.ly/fFDu3Z

 • Profielfoto
  Snowplay

 • Profielfoto
  Snowplay
 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Twee dagen geleden op NOS journaal geweest. Apple heeft documenten over hun schandaal vrijgegeven en bekend. Niets aan de hand, gewoon doorlopen, oud nieuws.

 • Profielfoto
  maconly

  Klagen bij Apple en een buiging maken bij de baas van de fabriek.

  In china heeft men schijt aan de gezondheid van de fabrieksarbeiders en wij westerlingen kopen die producten wel.

  Die fabrieksarbeiders moeten hun beklag bij hun werkgever neerleggen.

  Ik zou wel meer willen betalen voor made in usa of eu , maken we de concurentiepositie van china ook wat kleiner.

 • Profielfoto
  maconly

  Zeg KingChaos, ga je mond spoelen met zeep! En neem even de tijd om je te verdiepen in de arbeidsomstandigheden in de gemiddelde Chinese fabriek.

  Dit soort praktijken zijn daar (in China e.o.) aan de orde van de dag, en hopelijk komt Apple hier niet mee weg. Om een paar stuivers te besparen, liggen er tientallen Chinezen in het ziekenhuis. Clubs als Apple die zoveel geld verdienen en ook nog eens een mooie sier maken met \’duurzame\’ producten, zouden zich kapot moeten schamen. De Apple fan-base piept om het hardst als ome Steve ziek is, nou dan zou ik jullie nu ook wel willen horen.

  In china heeft de arbeider geen rechten , is dat de schuld van apple ?

  china is een sterke speler in de wereld omdat dat land schijt heeft aan zijn inwoners, dat is oneerlijke concurrentie over de rug van de chinezen, kun je het verhaal wel bij apple neerleggen alsof apple bepaalt hoeveel afzuiging er boven een lopende band moet zijn.

  links stukje proza wat eindigt met een rare opmerking omtrent de gezondheid van Steve Jobs.

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  @maconly:
  Jouw politiek gekleurde alinea kan zo de prullenbak in. Ja ik stem links, met volle trots. En nee, ik vind niet dat dit de schuld is van Apple. Er zijn vele technologiebedrijven, bekend en minder bekend, die zo te werk gaan. Het gebeurt in heel China en andere Aziatische landen. Daarom heb ik ook een hekel aan mensen die Apple als boeman willen aanwijzen.
  Maar… En nu komt het. Apple heeft wel een hele dikke vinger in de pap bij WinTek (waarom heeft ‘iedereen’ het over FoxConn terwijl het medewerkers van WinTek zijn?).
  Als Apple zich dus even druk gaat maken over hun imago (meer kan het ze niet schelen), dan kan het wel eens zo zijn dat de arbeiders in enen male een stuk veiliger en gezonder aan het werk kunnen. Terwijl de prijzen niet omhoog gaan.
  Dat is nu een onderdeel van duurzaam ondernemen. En dat kan zowel links, als rechts, als recht-door-zee.

 • Profielfoto
  Euroscale

  Oké, misschien een hele foute opmerking, maar dit komt bij mij op:

  Die mensen kiezen zelf om daar te gaan werken.

  Ik weet wel dat het in China niet allemaal makkelijk is om werk te vinden, maar de meeste arbeiders die daar werken zijn, voor zover het journaal bericht, goudzoekers van het platteland die in de grote stad (= fabriek) hun geluk gaan beproeven in de hoop rijk te worden. Dat is dus een keuze! Je kunt ook op het platteland blijven wonen. Daar wordt je dan misschien niet rijk, maar ook niet ziek…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  China is en blijft een communistische dictatuur van de ergste soort. Hoewel ze uit alle macht proberen naar het westen een vriendelijker gezicht te laten zien, is er wat dat betreft helemaal niks veranderd. Mensen worden uitgebuit, onderdrukt, bij duizenden gevangen gezet en (met ongeveer 4000 per jaar) om hele kleine dingen al geëxecuteerd, waarna hun organen – op bestelling – aan rijke buitenlanders worden verkocht. (Dat is 12 jaar geleden al bewezen in een 2Vandaag-BBC documentaire) Hele volkeren (de Tibettanen, Oejgoeren en vele andere) worden onderdrukt en hun gebieden al lange tijd bezet; hun cultuur vernietigd. Dát is China en de wereld knijpt lekker een oogje dicht vanwege economische redenen. Het is wel lekker goedkoop zo, als die Chinezen voor een paar euro per dag van alles produceren.

  @Euroscale: inderdaad een héle foute opmerking. Menzen kiezen ervoor om daar te gaan werken? Goudzoekers van het platteland? Ga ’s echte informatie zoeken. De mensen proberen aan de hongerdood te ontkomen en grijpen alles aan om maar iets te verdienen. “Op het platteland wordt je niet ziek…” Nee…daar ga je dood van de honger. Net als hier in de hongerwinter.

  Het wordt tijd voor een “change” in China en ik hoop dat de demonstratiegolf van de Arabische landen ook overslaat naar Aziatische dictaturen zoals China, Laos, Vietnam en Birma, wat een militaire dictatuur is.

  Alle landen en bedrijven die handel drijven met China (en dat is zo ongeveer de hele wereld) zijn medeschuldig aan de onderdrukking van het Chinese volk. En dus ook aan dit soort volstrekt onverantwoordelijke toestanden.

  Tegen de nazi’s is uiteindelijk iets ondernomen, maar de communisten en andere militaire, rechtse of Arabische dictaturen mogen maar lekker tientallen jaren hun gang blijven gaan.

  Ik vind dat Apple pas echt groen(er) wordt als de producten worden geproduceerd onder menswaardige omstandigheden. Als dat met suiker en bananen lukt, waarom dan niet met iMacs en iPhones. En als het nodig is betalen we maar wat meer. En dan sparen we maar wat langer voor onze speeltjes.

 • Profielfoto
  adb1973

  @kingchaos en @euroscale
  Ik biedt u beiden een geheel onverzorgde reis van het Chinese platteland naar de WinTek fabrieken aan waar u een jaartje mag meewerken met de Chinezen die onze iZooi in elkaar zetten. Jullie hebben echt geen idee…

  Apple moet voortdurend op gewezen worden op dit soort misstanden. Zij zijn degenen die verandering bij WinTek kunnen afdwingen, ze zijn ook verantwoordelijk voor hun de werknemers bij hun onderaannemers, dus die brief en die schadeclaim zijn aan het goede adres.

  Iedereen die de Chinezen afdoet als een stelletje goudzoekers die hun rijke suikeroom lastigvallen heeft echt geen idee van de leef- en arbeidsomstandigheden in China.

 • Profielfoto
  Euroscale

  Zoals gezegd, ik wist dat mijn opmerking fout was maar er zit een kern van waarheid in. Hoe moeilijk het ook is voor die mensen, je hebt altijd een keuze… Ga dan weg bij die fabriek en naar een andere. Als alle arbeiders opstappen verandert een fabriek zijn werkomstandigheden wel om arbeiders te trekken. Zo krijg je concurrentie tussen de fabrieken en komt alles vanzelf goed. Punt is: ze moeten zich organiseren. Om er nog maar een foute opmerking bij te doen: mieren zijn nog beter georganiseerd.

  Als iedereen voor zichzelf werkt werkt het niet… We kunnen wereldwijd toch zien dat één persoon een revolutie kan beginnen?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Je hebt geen idee van het werkelijke leven in China. Tientallen jaren lang mochten Chinezen maar 1 kind hebben en nog is die politiek niet helemaal afgeschaft. Als er dan een meisje werd geboren, werd de baby vermoord, omdat mensen hoopten dat een jongen meer geld zou kunnen verdienen voor de straatarme familie. Het klinkt wreed – en dat is het ook – maar straatarme mensen voelden dat ze vaak niet anders konden. Miljoenen babies zijn op die manier vermoord. En nu zijn er tientallen miljoenen meer mannen dan vrouwen in China. Er is zoveel mis in dat land.

  En inderdaad: de volksopstand in Tunesië is begonnen met één jongen. Maar niet bewust. Het was gewoon een wanhoopsdaad. Een jongen die zichzelf in brand stak uit wanhoop omdat zijn laatste middel om geld voor eten te verdienen voor zijn familie werd afgepakt. Hij dacht heus niet “ik begin een revolutie”.
  De helft van de wereldbevolking leeft in armoede en de andere helft profiteert daarvan. Dát moet eens ophouden. En dat ligt ook ten grondslag aan onmenselijke arbeidsomstandigheden in de Chinese fabrieken waar onze Apple producten worden gemaakt. Dat zit me niet lekker. Misschien wordt het tijd dat de Apple-gebruikers in opstand komen en in een petitie protesteren tegen de slechte werkomstandigheden in assemblagefabrieken van Appleprodukten.

 • Profielfoto
  KingChaos

  Ik weet wel dat de arbeidsomstandigheden kut zijn daar, maar dat ligt ook aan het bedrijf. En ik ben het eens dat Apple daar heus wat extra geld in mag pompen (met zulke winstmarges!). Je hoort mij ook niet zeggen dat het anders is.
  Het is alleen dat er meteen weer via de media gespeeld moet worden naar Apple. Dat zie je altijd bij grote bedrijven/mensen, dan staat de krant in enen vol met berichtjes van mensen die geld komen halen. Of ze nou gelijk hebben of niet.

 • Profielfoto
  iMad

  Geschiedenis herhaalt zich.

  Dit ligt niet aan de Chinees maar aan de mens.
  De hebzucht van de mens, steeds maar rijker willen worden, over de rug van andere mensen.

  En daar zijn we allemaal schuldig aan.

  Als alle geld dat nu in handen van de rijke mensen is, terug wordt geïnvesteerd in de maatschappij, hoeven we geen honger te lijden. Dan zou niemand werkeloos hoeven te zijn.

  Nee we willen meer en meer, ten koste van anderen.

  Droom lekker verder mensen………….

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is wel zo dat elke keer juist naar Apple wordt gewezen omdat Apple één van de bekendste bedrijven ter wereld is en populaire produkten maakt. Alle electronicabedrijven maken al tientallen jaren hun spullen in China, Ook Philips, Samsung, Dell, etc etc. Dell doet dat zelfs ook bij Foxxcon etc. Maar daar hoor je nauwelijks iemand over. Iedereen is medeschuldig aan dit soort toestanden.

 • Profielfoto
  FastMac

  Apple schuldig? Ja! Zij hebben inderdaad de keuze om zich te distancieren van dergelijke toestanden in fabrieken. Zij hebben ook de macht om er iets aan te doen (en dat is ook een heel klein beetje gebeurt).

  Fabrieken zijn ook fout! Zij hebben het beleid zelf aangepast en hun eigen werknemers vergiftigd. Maar een werknemer is niet meer dan een “werkmier” en volledig vervangbaar in hun ogen.

  Wij zijn ook fout. Wij kopen en kopen. En wij consumenten hebben ook de macht in handen. Als er wereldwijd een maand lang geen Apple gekocht wordt in de wereld is zo’n situatie ook snel opgelost. En geloof me, een maand lang geen Apple kopen is mij al heel vaak gelukt ;-). Maar de mens is stom. Niemand houdt zich daar aan. Geen consument stopt met Apple kopen (of brandstof als ander voorbeeld). En zo verspeel je die macht, die stem die je hebt tegen regeringen etc.

  En de regeringen zijn net zo schuldig. De Chinese maar ook de westerse. De Chinese omdat ze al die wantoestanden toe laten. Ook zij zouden daar iets aan kunnen doen. En de Westerse regeringen omdat ze ook een boycot zouden kunnen doen. Maar goed, alles draait om de poen. De kapitalistische cultuur is koning.

  Dus laten we vooral niks doen, gewoon stil zitten en hopen dat iemand anders er iets aan gaat doen. “Wat kan ik daar nu aan doen in mijn eentje?”. Blijf het lekker denken, dan slaap je goed. Maar weet dat Martin Luther King daar anders over dacht, en Nelson Mandela en Ghandi en de Dalai Lama en al die andere mensen die in hun eentje een tegenoffensief begonnen zijn, een missie hadden om de wereld te veranderen en dat die nog geslaagd zijn ook.

  Wat nou “Think different”? Verander de wereld, begin met jezelf! Het klinkt stom, maar het is wel zo! Dus wie begint er een organisatie/platform om de wereld te verbeteren? Ik doe mee!

  Ik zal wel gek zijn… ik ga wel weer geld verdienen vandaag met werken in mijn barre omstandigheden. De kachel is stuk op kantoor en het is 15 graden. :ftim: Helaas valt er niets te klagen, ik ben eigen baas…

 • Profielfoto
  Moriarty

  Weet je waar ik zo moe van word?

  Apple graait bakken met geld binnen, niemand profiteert hier aan mee…
  Winst genoeg, ze hebben schrikbarende hoeveelheden contant geld op de bank en ze zouden zich moeten schamen dat ze hun heil zoeken in landen als China om meer winst te genereren.

  Een vette schadevergoeding is niet meer dan normaal, en het zal tijd worden dat die mensen daar eens fatsoenlijk betaald gaan worden.

  Wat gaan wij daar van merken?
  De prijzen van Apple (en andere merken producten) zullen door het plafond schieten omdat Apple dezelfde marge wenst te houden.
  Wie gaan dat betalen? de mensen die hier altijd lopen te huilen dat Apple producten zo duur zijn…

  Moreel dilemma? best wel.
  Van mij mag een Apple product wel duurder worden als Apple echt niet wenst genoegen te nemen met mindere marges, maar dan wil ik wel de zekerheid dat de mensen die daar hun leven moeten doorbrengen als legbatterijkippen er ook beter van worden!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik kan van sommige mensen hier toch zo moe worden. Vol trots verkondingen dat ze links stemmen en steen en been klagen dat Apple de kleine man in China uitperst voor eigen gewin, om dan vervolgens het schilderwerk aan de eigen woning liever door die Pool of Bulgaar voor €2,50 per uur te laten doen omdat een Nederlandse schilder €45,- per uur vraagt (of vul zelf een ander voorbeeld in waarbij persoonlijk gewin even boven het ethische vraagstuk komt). En nee, dat los je niet op door “Wij zijn ook fout” te roepen en vervolgens weer vrolijk een nieuwe iMac te kopen die in China is geproduceerd. STOP met het kopen van Apple producten, ga je huiswerk doen en koop voortaan alleen nog PC’s die in Nederland worden geproduceerd en die €5000,- kosten omdat een Nederlandse werknemer nooit tevreden is met de hoogte van zijn loon en om elke scheet staakt.

  Apple gaat rondkijken waar de productie het goedkoopst is en besteedt productie op basis daarvan uit aan een fabriek in China. Ze kunnen kiezen: naar het welzijn van die Chinezen kijken en alles aanpassen aan onze levensstandaard, om vervolgens alle prijzen 50% omhoog te gooien of blijven werken zoals ze nu werken en hun klanten tevreden houden. Je kunt het onmogelijk iedereen naar de zin maken. Bovendien is onze welvaartsstandaard niet met die van China te vergelijken, waar corruptie en uitbuiting blijkbaar nog steeds bij het dagelijkse leven hoort.

  En nee: met “een klein stukje van die grote winst in de fabriek stoppen” bereik je niks, want dat is een druppel op een gloeiende plaat daar in China. De hele samenleving daar is anders, dat verander je niet met een financiële injectie.

 • Profielfoto
  prullenbak

  Hard grapje, maar kan m niet laten:

  Steve is hartstikke solidair…Hij is zelf ook ziek.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ Prullenbak: zou Steve met z’n vingers ook aan de N-Hexane hebben gezeten?

 • Profielfoto
  prullenbak

  hmm…zo slecht als ie er – volgens de geruchten, altijd weer die geruchten – zo slecht aan toe is, dan zal ie er wel in gezwommen hebben;)

 • Profielfoto
  FastMac

  Koop voortaan alleen nog PC\’s die in Nederland worden geproduceerd…

  Helemaal mee eens, grenzen dicht, Nederlandse producten promoten, veel exporteren, weinig importeren. Eigen energie voorziening, eigen grondstoffen gebruiken! Eigen regels in eigen land! Eigen “Foxxconn” fabriekjes.

  Is wel een beetje off-topic… maar i love the idea! Tulip computers en Mitsubishi’s kwamen ook uit Nederlandse fabrieken, Volvo ook etc.

  Het kan wel! Ok, ik stop… ik draaf door.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Aan iedereen die nu de schuld bij Apple neer legt:
  Bedrijven als Wintek en Foxconn zijn monsterlijke voorbeelden van hoe het niet moet. Maar vergeet niet dat:
  A)
  Deze bedrijven MEERDERE Amerikaanse (en mogelijk ook Europese bedrijven, ja zelfs héél misschien een Nederlands of Belgisch bedrijf) als klant hebben.
  B)
  Dat het nogal moeilijk is om als klant inzicht te krijgen in het reilen en zeilen van dergelijke bedrijven die haast als een vesting worden beschermd. (niet alleen door de militair aandoende beveiligingsbeambtes maar ook door de regering)
  C)
  Dat China als land nauwelijks regels hanteert voor het werken met gevaarlijke stoffen op een wijze zoals dat in het Westen gebeurt. (Dus denkt de directie: waarom zouden wij dat wel doen dan?)
  D)
  Dat het volk (dus ook de arbeiders in die bedrijven) nagenoeg niets wordt verteld (laat staan dat ze weten wat N-Hexane is) en geen vrijheid hebben om hun mening te verkondigen, laat staan ergens over te klagen.

  Het enigste waar je Apple (EN DE VELE ANDERE BEDRIJVEN!) van kunt beschuldigen is dat ze daar klant zijn, en meer niet.

  Probeer je eens voor te stellen dat je zelf een techno bedrijf hebt, en dat je de crisis zag aankomen en om vervolgens je eigen kosten te drukken spullen goedkoop kon krijgen in China of Taiwan? Daar hoef je je niet voor te schamen als CEO zijnde, want ‘honderden’ gingen je voor. Zou jij dan zodra je hier lucht van kreeg je klandizie opzeggen zodat je weer duurder uit was en dit moest uitleggen aan je aandeelhouders, maar ook je personeel omdat die loonsverhoging nu niet meer doorgaat? Goed na denken daar over he?

  Het is dus onzin om Apple de schuld te geven. Toch is de opmerking van KingChaos aan het begin verkeerd. En waarom?

  Omdat deze werknemers kennelijk bij hun eigen directie niets voor elkaar krijgen richten ze zich nu tot Apple. Wel eens over nagedacht waarom ze Apple kiezen en niet gelijk ook al die andere bedrijven? Zou dat misschien komen omdat Apple ondanks alles eruit springt wat betrokkenheid en populariteit betreft? Wettelijk haalt dat niets uit, want Apple is niet verantwoordelijk voor het beleid in Chinese bedrijven. Maar is het bij jullie niet opgekomen dat dit waarschijnlijk helemaal niet om geld gaat zoals KingChaos suggereert maar dat het gewoon een kreet om hulp is, een kreet om aandacht?

  Er mag dan wel staan:

  De schermpjes zijn ermee sneller te reinigen dan met alcohol, wat een aanzienlijke kostenbesparing betekent

  Maar jullie schijnen dan maar gelijk aan te nemen dat het een kostenbesparing is voor Apple. Neeee, het is een kostenbesparing voor dat Chinese bedrijf! Daar profiteerd Apple niet van, maar wel de Chinese aandeelhouders (die hebben ze namelijk dáár ook weet je wel)

  Ik heb bij een bedrijf gewerkt waar je voor bepaalde werkzaamheden een mondkapje, ja zelfs een gasmasker voor moest doen. Deed je dit niet, dan kreeg je op je donder van de baas!
  Maar bij die Chinese bedrijven gaat dat dus heel anders. Als je daar weigert om zonder beschermde kleding (omdat je toevallig via een Westerse vriend die vrij internet heeft wist wat N-Hexane was) bepaalde taken te verrichten, dan sta je binnen de kortste keren op straat en heeft je familie een rijstkommetje minder.
  Ook zeker de schuld van Apple dan?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik weet wel dat de arbeidsomstandigheden kut zijn daar, maar dat ligt ook aan het bedrijf. En ik ben het eens dat Apple daar heus wat extra geld in mag pompen (met zulke winstmarges!).

  Apple is ‘gewoon’ een klant van die bedrijven. Misschien de grootste, maar verder gewoon een klant. Maar welke klant pompt nou geld in een bedrijf waar hij goedkoop zijn spullen kan krijgen??? Dan kun je net zo goed klant worden van een duur Amerikaans bedrijf waar de werknemers op hoogpolig tapijt op de WC zitten met lekker zacht WC papier en salarissen waar een Chinees een jaar voor moet werken want dáár hoef je geen geld in te pompen dus dat spaart dan weer uit.
  Of gaan wij als klant straks ook die leuke caissière in de supermarkt een fooi geven omdat het werk zo afstompend is?
  Er is maar één schuldige en dat is dat bedrijf en de Chinese regering, want die doet dus niets aan deze misstanden. Moet Apple dat dan doen? Ga toch weg, ze zijn gek!

 • Profielfoto
  Little Idiot

  Het is heel slechte niewsgaring; het niveau van het nieuws tegenwoordig…
  Bijna ALLE werkomstandigheden in China ( en in India, Bangladesh, de rest van Azië, heel Africa, Midden- en Zuid-amerika ) zijn slecht. Leve de marktwerking.
  Hypocriet gedrag van de westerse wereld, dat gaat voor maximale winsten en de rest ( inclusief milieu, mensenrechten, politiek, enz) niets kan schelen, tenzij het slechte publiciteit oplevert. Als je € 2,60 inkoop voor een spijkerbroek te duur vind, wie is er dan schuldig?
  Het is nu even nieuws omdat alles van Apple nieuws is, en de concurrentie zoekt naar ieder miniem beetje slecht nieuws. Bestook wat persbureaus met berichten en het verschijnt wel ergens in een krant of web. De rest wil niet achterblijven en rent er achteraan, “Je zou toch maar nieuws niet brengen”. Mediagekte…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Op Webwereld is dit ook nieuws, en daar staat het toch wel wat genuanceerder hoor. Het is om te beginnen helemaal geen “boze brief”!!!
  Apple reageert niet op de brief en verwijst terecht naar Wintek als de verantwoordelijke.