Binnenkort MobileMe 2.0

Door: Jan David Hanrath - 58 reacties

Er staat zeer binnenkort wat te gebeuren met MobileMe, de cloud en sync service van Apple. Naast de North Carolina cloud-bekentenis van Tim Cook tijdens de aandeelhoudersvergadering zijn er namelijk nog twee sporen ontdekt.

Het eerste spoor is dat Apple MobileMe heeft verwijderd uit de online en fysieke winkels. Het bestaande pakket is daarmee niet meer verkrijgbaar. Een product niet verkopen kan nooit lang duren en het versterkt de geruchten dat MobileMe gratis wordt.

Het tweede spoor zijn MobileMe-iconen die zijn ontdekt in de developer preview van Mac OS X 10.7 Lion. Deze tonen een mapje met een wolk voor de Finder en de Finder sidebar. Het lijkt er daarmee op dat de desktop integratie met iDisk verbeterd gaat worden, zodat het meer gaat functioneren als Dropbox.

Misschien weten we aanstaande woensdag meer.

Reacties

58 reacties
 • Profielfoto
  Wess..

  Aanstaande woensdag dus..

  Voor mij mag MobileMe ook goedkoper worden, niet gratis (veel te veel gebruikers bij dan ineens) maar goedkoper.. 30-40 euro per jaar?

 • Profielfoto
  J-P-H

  Het is gewoon een optelsom:
  nieuwe iPad + appstore + airplay = cloud is de toekomst
  Gratis MobileMe is klantenbinding.

 • Profielfoto
  Reimzter

  Kijk ze eens graven.:grin:

 • Profielfoto
  Evil Otto

  lijkt me op zich geweldig, ware het niet dat ik dan weer een nieuw e-mailadres krijg. Ik kan me echter niet voorstellen dat de nieuwe service alle functionaliteit van de oude service behoudt(zoals webhosting).

 • Profielfoto
  Shtzz

  Ben benieuwd …

 • Profielfoto
  beach

  Eigenlijk vind en vond ik het helemaal niet zo erg om ervoor te betalen, je kunt dan ook ergens op terugvallen. (support)

  Maar waar ik mij meer zorgen over maak is het in stand houden van de kwaliteit, vaak ligt de webversie eruit.

  Het zal wel heel snel gaan met de namen…., dus snel nog maar een alias aanmaken..

 • Profielfoto
  iPot

  En wat gebeurt er als je net een nieuwe account gekocht hebt? Ik hoop dat ik mijn geld terugkrijg.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Leuk, 2 maanden geleden mijn abbo verlengt voor 80 euro.

 • Profielfoto
  JoelCoster

  skydrive is ook gratis, dus het moet kunnen, voordeel is, dat idisk wel werkt, dat stomme inloggen op je msn homepage voor 1 bestand is niet te doen, hopen dat het dan ook met oudere besturingssystemen werkt (ik gebruik snow leopard en tiger)

 • Profielfoto
  joostwijnglas

  Vergeet niet dat iWork.com ook nog steeds in bèta is. Recentelijk zijn hier twee nieuwe functies aan toegevoegd (slideshows in Safari en embedded slideshows), en dit zou erop kunnen duiden dat Apple hier ook grootsere plannen mee heeft.

 • Profielfoto
  iPot

  Ik denk trouwens echt niet dat MobileMe gratis wordt. Apple gaat 1 mld investeren in een datapark om mensen te trakteren op MobileMe? Think again!
  Waar is dat ĂĽberhaupt op gebaseerd?

  Ten eerste levert het een enorme kostenpost op. Denk aan de afschrijving, het onderhoud, de kosten van energie en personeel, de rente van 1 mld die je misloopt, afschrijvingen van bestaande inkomsten etc.

  Apple gaat de dienst verder ontwikkelen zodat het aantrekkelijker wordt om het te kopen. Waarschijnlijk willen ze de harddisk uit een van hun laptops bannen/kleiner maken en gaan ze volledig over op cloud. Als ze dit gratis gaan maken dan wordt het voor een te groot publiek beschikbaar en kunnen ze alvast aan een tweede datapark beginnen.

  MobileMe wordt echt niet gratis. Dat zou te aardig maar ook dom zijn van Apple.
  Ze gaan echt niet meer laptops verkopen omdat MobileMe gratis is. En consumenten betalen graag voor iets wat goed is. Als je het gratis maakt dan haal je gewoon je hele product naar beneden.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ben het eens met de vorige spreker! Het is natuurlijk zo dat hierbij de boot niet willen missen. De cloud moeten ze wel verder optimaliseren. De huidige versie van iDisk is al lang ingehaald door de functionaliteit van Dropbox.

  Ze hadden beter Dropbox kunnen kopen en die helemaal kunnen uitbreiden. Ben erg benieuwd! Een alles in 1 oplossing lijkt me toch het mooiste. Ik gebruik nu en MobileMe en Dropbox.

 • Profielfoto
  dijkie

  Ik sluit me ook aan bij iPot.

  iDisk is eigenlijk een ramp, zo verschrikkelijk langzaam. Maar alles bij elkaar ben ik een tevreden gebruiker van MobileMe. Hoop vooral dat de snelheid omhoog gaat. En uiteraard een grote update wat betreft functionaliteit kan ook geen kwaad denk ik zo!

 • Profielfoto
  stoondje

  word dan de me.com e-mail adressen ook gratis?
  Dat zou namelijk wel heel mooi zijn!

 • Profielfoto
  Hansl

  Misschien zal Apple ons toch verassen. Wat iPot stelt klopt natuurlijk voor een groot deel, maar er zijn echter nog meer denkrichtingen. Zo zou je bijvoorbeeld aan een heel ander business-model kunnen denken, waarbij de kosten gedekt worden door bijvoorbeeld adverteerders. Daarnaast lijkt het mij ook gunstig voor Apple om zoveel mogelijk gebuikers kennis te laten maken met Appleproducten/oplossingen, omdat dit wel degelijk mensen kan overhalen om volledig over te stappen naar Apple (volgens mij is de spin-off van de iPod en iPhone bijzonder lucratief; er zijn veel mensen die hierdoor ook overgegaan zijn tot aanschaf van bijvoorbeeld een iMac). Wat betreft de capaciteit: hier gaan ook al enige tijd de nodige geruchten over en is er wellicht inderdaad al sprake over een tweede data center (http://www.macrumors.com/2010/10/25/new-evidence-of-apples-plans-for-a-second-data-center-building-at-nc-site/). Daarnaast is Aaple al aan het experimenteren met een gratis MobileMe-dienst; find my iPhone. Dit smaakt naar meer…
  Al met al verwacht ik dat MobileMe significant goedkoper gaat worden en sluit een gratis dienst zeker niet uit.

 • Profielfoto
  johvdbroek

  Eens met voorgaande inzenders niet gratis, anders heeft het vernieuwde datapark geen snelheid winst.
  Mag wel iets goedkoper ik denk ook aan 30 a 40 euro per jaar.
  En graag een flinke upgrade van iWeb.
  Ik vind het nog steeds een vriendelijk programma maar mag wel iets meer mogelijkheden bieden voor de web.

  Ben benieuwd wat de uitbreidingen brengen ik hoop snelheid van upload en download en snelheid op het web met de iWeb websites.

 • Profielfoto
  iDuck

  Gratis, maar alleen bij aanschaf nieuwe iPad/MacBook etc… denk ik:wink:

 • Profielfoto
  RuudBerg

  as woensdag zou je bedoelen, Jan David.

 • Profielfoto
  fransvandam

  Ik hoop wel dat er een naast een evt. onbetaalde MobileMe-service er ook een betaalde variant blijft. Extra features, hogere snelheid/prioriteit en (uiteraard) advertentievrij.

 • Profielfoto
  Jeffry

  In mijn beleving vist Apple met MobileMe achter het net.. ze hebben het veel te lang verwaarloosd waardoor het pas interessant wordt als ze het nu in een keer wel echt voor elkaar krijgen.

  Betalen en verbindingen van een paar kb/s kan echt niet, zeker niet als je er een soort backupfunctie bij integreert.

  Bovendien wil ik gebruik kunnen maken van mijn eigen domein en niet alleen voor de website; ook voor mijn mail.

  Ik blijf erbij… de combi van Dropbox en Google Apps met eigen domein is bij verre superieur aan MobileMe en werkt ook nog eens fantastisch samen met alle Apple apparatuur (OTA syncing etc.).

  En wat heb je aan terugvallen op support als jarenlang niets verbeteren aan de snelheid van de verbindingen… alleen om iemand aan de lijn te krijgen wil ik niet betalen, ik wil ook dat diegene wat doet!

 • Profielfoto
  polansky

  Bovenstaande sprekers willen niet dat het gratis wordt omdat ze er al voor hebben betaald. Althans zo komen jullie bij mij over….

  Zelf verwacht ik dat het wel degelijk gratis gaat worden.
  Doen ze dat niet dan gaat Google en Microsoft er straks met de gehele buit vandoor aan advertentieinkomsten die gemist zullen worden.

  Alles in de cloud? Ik geloof er niets van dat dit op korte termijn gaat gebeuren.
  Daarvoor zijn NAS systemen tegenwoordig veel handiger, je eigen cloud tegen 0 euro kosten.

  Het enige waar ik zo’n dienst voor wil gebruiken is om mijn agenda te kunnen synchroniseren.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Gratis hoeft van mij niet, maar misschien per deel betalen, zodat je zelf kan kiezen wat je gebruikt en wat niet, of per gig ruimte?

 • Profielfoto
  inod3

  Zal misschien gedeeltelijk gratis worden. Zoiets als:

  1. 10 GB + 1 emailadres free
  2. 50 GB 30 euro p/mnd
  3. Family pakket + 10 emailadressen 70 euro
  4. en natuurlijk iDisk word enorm beter geintegreerd met het OS X.

  Zoiets..

 • Profielfoto
  Hansl

  @polansky:
  “Het enige waar ik zo’n dienst voor wil gebruiken is om mijn agenda te kunnen synchroniseren.”

  De uitnodiging voor komende woensdag laat het icoontje van ‘agenda’ zien. Zou dat een hint zijn?

 • Profielfoto
  JustinASD

  Mobile Me is voorverbetering vatbaar, zeker i-Disk. Maar van mij hoeft het niet gratis te worden. Mobile Me is vrij gebleven van reclame en andere onzin en geintegreerd met mij MacBook werkt het prima.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Waarom zou je alles geautomatiseerd synchroon willen hebben? Ik heb al niet veel te doen (rente/dividend-nier),..en dan zouden ze me ook nog het synchroon houden van mijn apparaten afnemen?! Schandalig!!

 • Profielfoto
  knekkie

  Een van de belangrijkste redenen waarom ik mobile me gebruik en geen dropbox, Google coctail van gratis oplossingen is de naadloze integratie en het feit dat apple je niet lastig valt met reclame gebaseerd op wat jij uitspookt op het web.
  .
  Er is natuurlijk wel iets vergelijkbaars samen te stellen met een coctail van de diensten van de buren maar dat is veel minder mooi geĂŻntegreerd in de rest van je PC’s Mac’s en mobiele apparaten. Plus het werkt vaak net wat omslachtiger. of je hebt toch weer ruimte beperkingen. En al dat moois is zelden Reclame vrij
  .
  Ik betaal graag voor iets dat goed werkt. En reclame vrij is doorslag gevend.
  Ik hoop dan ook dat mocht het gratis worden dat daar dan ook een betaalde versie tegen over staat. In de betaalde versie zitten voordelen die de gratis versie niet of maar in beperkte mate heeft.
  .
  Ik hoop dat als ze zoiets doen ze je de keus geven.
  .
  Dus dan krijg je een model net als Google. Alles voor gratis in ruil voor je leven.
  Of betalen en dan heb je ietsje meer schijn privacy;)
  .
  Als er maar genoeg verschil is tussen de twee. En de betaalde echt voordelen heeft.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Apple en Gratis? Hahahahahahahaha…

 • Profielfoto
  iPot

  Bovenstaande sprekers willen niet dat het gratis wordt omdat ze er al voor hebben betaald. Althans zo komen jullie bij mij over….

  Zelf verwacht ik dat het wel degelijk gratis gaat worden.
  Doen ze dat niet dan gaat Google en Microsoft er straks met de gehele buit vandoor aan advertentieinkomsten die gemist zullen worden.

  Alles in de cloud? Ik geloof er niets van dat dit op korte termijn gaat gebeuren.
  Daarvoor zijn NAS systemen tegenwoordig veel handiger, je eigen cloud tegen 0 euro kosten.

  Het enige waar ik zo\’n dienst voor wil gebruiken is om mijn agenda te kunnen synchroniseren.

  Laten ze dan ook gelijk alle Macbooks en iMacs met stickers beplakken als ze de bedrijfsfilosofie zo overboord gooien voor extra inkomsten. Misschien nog wat extra trials op elke Mac. Levert weer hoop geld op. Oja, misschien nog wat reclamefoldertjes in elke doos. Think different…
  Ik denk dat er een markt is voor mensen die gewoon willen betalen voor een goede service die clean is en vrij van advertenties.

  Oja, en jij lijkt me iemand die geen geld heeft om MobileMe te kopen? Dus daarom wil je dat het gratis wordt? Ik kan dat ook wel zeggen.

 • Profielfoto
  leovanh

  Ik denk dat er een uitgeklede of beperkte gratis variant met reclame zal komen en een uitgebreide ‘pro’ variant zonder reclame tegen betaling.
  iWork ’11 zou best wel eens in de cloud kunnen zitten in navolging van Officepaketten van Google en Microsoft. The cloud is toch the future?
  Oh en ik vind het niet erg om te betalen voor een goed product dat mij blij maakt.

 • Profielfoto
  KingChaos

  Alleen voor de mensen die een Apple product hebben dan hoop ik! Ergens vind ik het wel jammer… ik was zo exclusief met m’n apple e-mail adresje:P

 • Profielfoto
  blackhole

  Eerst maar eens even zien zei Steve,

  en op de zevende dag zag hij vanaf zijn eigen cloud dat het “goed was”!

 • Profielfoto
  polansky

  Ipot op de teentjes getrapt?

  Was JIJ niet diegene die MobileMe op Marktplaatst wou kopen omdat een orginele versie te duur was?

  http://www.onemorething.nl/community/topic/mobileme-kopen-op-marktplaats-betrouwbaar#post-2151911

  Ach gut wat zielig voor je…

 • Profielfoto
  kerelvent

  Polansky spreekt waarheid. Tuurlijk, Apple is en blijft een high-end bedrijf voor de consument die graag wat meer betaalt voor een beter product. Maar ook ik vind het moeilijk om aan vrienden uit te leggen waarom ik betaal voor MobileMe terwijl Google een gratis alternatief aanbiedt.

  Voor Apple is er op het gebied van de cloud gewoon veel te winnen. Apple staat vooral bekend om gebruiksgemak en een ‘magische’ manier van werken. Qua cloud hebben ze dat nu gewoon nog niet. Een onderscheid tussen gewoon en premium kun je altijd nog maken, maar gratis MobileMe voor iedereen is met de groeiende markt van mobiele apparaten van Apple helemaal niet vreemd.

  En ja, ik heb betaald. So be it. Als Apple door gratis aanbieden een beter, sneller en lekkerder geĂŻntegreerd cloud systeem opzet: graag! Ik voel me op geen enkele manier bekocht.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik ga niet meer geld uitgeven voor hetzelfde product, Polansky.

  Dat is je goed recht, evenals dat ik MobileMe in zijn huidige vorm een product vind dat zijn geld niet waard is. Je krijgt erg weinig voor toch een behoorlijk bedrag.

  Ik kan me tegelijkertijd ook goed voorstelen dat er mensen zijn die zich bekocht voelen als MobileMe nu gratis wordt.

  Weliswaar denk ik dat deze dienst slechts beperkt gratis wordt en zoals door anderen hier al geopperd is, waarschijnlik als gestaffeld product kan worden aangeschaft.

 • Profielfoto
  rtgrs

  AirDrop?

  (Afbeelding toont de Finder in OS X 10.7)

 • Profielfoto
  iPot

  Ik ga niet meer geld uitgeven voor hetzelfde product, Polansky.

  Dat is je goed recht, evenals dat ik MobileMe in zijn huidige vorm een product vind dat zijn geld niet waard is. Je krijgt erg weinig voor toch een behoorlijk bedrag.

  Ik kan me tegelijkertijd ook goed voorstelen dat er mensen zijn die zich bekocht voelen als MobileMe nu gratis wordt.

  Weliswaar denk ik dat deze dienst slechts beperkt gratis wordt en zoals door anderen hier al geopperd is, waarschijnlik als gestaffeld product kan worden aangeschaft.

  Je gaat ervan uit dat ik vanwege persoonlijk wrok wil dat MobileMe niet gratis wordt. Omdat ik het anderen niet zou gunnen of jaloers ben? Zo zit ik in ieder geval niet in elkaar…

  We zullen het zien wie er gelijk heeft a.s. woensdag….

 • Profielfoto
  iPot

  @Polansky
  Je gaat ervan uit dat ik NIET wil dat MM gratis wordt omdat ik er al voor heb betaald. Dat is gewoon niet waar en zo zit ik in ieder geval niet in elkaar.

  Ik heb volgens mij goede redenen om aan te nemen dat MM niet gratis wordt.

  Maargoed, we zullen het zien wie er gelijk heeft a.s. woensdag! Ik kijk er naar uit:)

 • Profielfoto
  Undaunted

  Ik zou graag zien dat MobileMe ook bruikbaar wordt om te backuppen. Dat ik bijvoorbeeld alla timemachine een paar belangrijke folders van m’n harddisk elk uur kan autiomatisch kan uploaden naar mobileme.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ik zou graag zien dat MobileMe ook bruikbaar wordt om te backuppen. Dat ik bijvoorbeeld alla timemachine een paar belangrijke folders van m\’n harddisk elk uur kan autiomatisch kan uploaden naar mobileme.

  Ik weet niet wat jij thuis voor uploadsnelheid hebt, en wat dat voor invloed heeft op je verdere internetervaring.. Maar hier heb ik met 20 Mb/s download geen hoge uploadsnelheid & als ik dan ga uploaden schiet m’n ping omhoog (en dus m’n wachttijden op ’t net :angry:)

 • Profielfoto
  erjee52

  Ja leuk: ik heb net twee weekjes geleden m’n abo verlengd voor € 79
  Nog effe wachten met gratis MobileMe, plz

 • Profielfoto
  w1mster

  Gratis lijkt me sterk. Als Nederlander zijn we daar natuurlijk graag voor, maar gratis betekent geen inkomsten betekent geen investeringen betekent geen vooruitgang. Of zouden ze dat met iAd gaan oplossen; daar zit ik persoonlijk dan weer niet op te wachten.

  Als wel gratis, dan lijkt me dat iedereen die nog een lopend abonnement heeft naar rato een tegoed gestort krijgt op z’n account, te besteden in de App Store…

 • Profielfoto
  arw

  Dilemma

  Ik heb een fam pack mobile me. Deze loopt af op 1 maart a.s. ik kan niet meer een verlenging kopen, alleen nog via internet op marktplaats of ebay. Chatten met de support van mobile me levert ook niet op, zij weten niets niet eens dat je het niet meer kunt aanschaffen ?

  Nu heb ik het volgende probleem na mijn inziens blijft de data van het hoofdaccount 30 dagen bewaard maar van de andere accounts staat er bij dat deze 1 maart gewist worden ?

  Wie kan mij nu echt een goede raad geven wat ik moet doen ?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Jeej! Net verlengd voor 80 euro!

 • Profielfoto
  yoerio

  @arw
  een beetje slechte klantenservice wij weten hier meer den zij weten….

 • Profielfoto
  Jeffry

  @knekkie… met dropbox en google apps heb je geen reclame. En ja er is een limiet maar die is er ook bij Apple. Betaal je bij dropbox krijg je een hoop meer ruimte. Dus de cocktail hoeft maar te bestaan uit twee elementen en je hebt je gratis reclamevrije optie die OTA synct met iPad, iPhone, OSX maar ook met Android. En dropbox is imho net zo mooi geintegreerd als idisk, zo niet mooier. Je mail, contacten en agenda is geen verschil. En je eigen domeinnaam:)

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Hmm…. Vorige week net mijn code ingevoerd, verkregen via Ebay. Mijn account wordt pas 3 maart verlengd, maar code al ingevoerd.
  Ach, ik zie wel: heb nog nooit het volle pond voor MobileMe betaald, dus maakt met het ook niet zo uit als het vanaf 2 maart ineens gratis zou zijn.

  Ik hoop niet op banners e.d.: laat het dan aub betaald blijven. Ik vind MobileMe de laatste maanden sneller worden: bestanden zijn sneller geupload.
  Verdere integratie met OSX is zeer welkom: als ik nu een bestand op mijn idisk zet (vanuit de finder) en het wil delen met anderen, moet ik vervolgens inloggen op de website van MobileMe, of de iDisk app gebruiken op mijn iPhone om het bestandje daadwerkelijk te kunnen delen. Dat zou toch vanuit OSX moeten.

 • Profielfoto
  arw

  @yoerio Ja en dat maakt het ook lastig hoop dat iemand op mijn post nog een goed advies kan geven.

 • Profielfoto
  Bonte

  Het zou handig zijn dat je het online account zou kunnen gebruiken voor activatie, updates en backup zodat je geen PC of Mac meer nodig hebt. Op dat moment zou de iPad een echte computer worden en geen accessoire van een PC.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik gebruik nu MobileMe en Dropbox met 100GB account. Als de Dropbox functionaliteit (en stabiliteit) ook door MobileMe geboden wordt: PERFECT.
  Dan zeg ik meteen mijn Dropbox account op….scheelt weer…
  Kunnen ze het meteen (nog) beter integreren in de Apple software op mac en iphone/ipad. Dit is nu nog wel een probleem met Dropbox op de iPad.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wat een kut systeem dat MobileMe.
  Mijn contacten worden niet gesynchroniseerd en de agenda’s die op mijn Mac staan worden genegeerd door MobileMe. In MobileMe staan twee geheel nieuwe agenda’s die ik helemaal niet gebruik.

 • Profielfoto
  leovanh

  @Swiftly Ik denk dat dat je je instellingen eens moet nakijken voordat je je zo uitlaat. Bij mij gaat alles al tijden perfect, MacBook, iPad en iPhone! alles lekker synchroon zonder onnodige dingen.

 • Profielfoto
  Xcode

  Ben benieuwd.:grin:

 • Profielfoto
  iPod Jimmy

  Hebben jullie ook last van MobileMe die een melding geeft dat je een foutief wachtwoord hebt. Terwijl deze al weken/maanden/jaren werkt? Mail stopt er ook ineens mee? me.com doet het wel gewoon…

 • Profielfoto
  iPod Jimmy

  Hmm… Nu doet ie het wel weer. Vals alarm? Of niet?

 • Profielfoto
  Caszz

  Ja heb ik ook last van Jimmy, laatste tijd is MobileMe aan t zeuren over wachtwoorden…ik had t een paar minuten geleden nog…wachtwoord opieuw ingevoerd en klaar. Blijkbaar zijn ze er flink mee bezig…wel irritant. Maar komt vast goed met dat nieuwe datacentre, miscchien zijn ze ons aan t overgooien??

 • Profielfoto
  T-Pay

  Geinteresseerd in Dropbox? Werkt als een zonnetje. Meld je aan via deze link en je krijgt 250 MB gratis bovenop je 2 GB. Gratis 250 MB extra.

 • Profielfoto
  T-Pay

  http://db.tt/3BecP0Q Excuses. Hier de link.