iPad vergeef me, ik heb gezondigd

Door: Jan David Hanrath - 24 reacties

Paus Benedictus XVI sprak vorig jaar in een boodschap voor World Communications Day de hoop uit dat jonge mensen moderne vormen van sociale communicatie mogen leren gebruiken om persoonlijk te groeien en zich beter voor te bereiden op een rol waarin ze de maatschappij dienen.

Zijn gebeden zijn verhoord, want ontwikkelaar Little iApps heeft Confession: A Roman Catholic App in de App Store gezet waarmee je kunt biechten op de iPhone en de iPad, met de goedkeuring  van Amerikaanse priesters. 

Nadat je in de app een gebruiker met wachtwoord hebt aangemaakt (je wilt immers niet dat iedereen die je telefoon vindt, je biecht kan lezen) kun je kiezen uit een hele rij ‘standaard’ zonden die aan de tien geboden zijn gekoppeld. Dat het een Amerikaanse app betreft bewijst de eerste zonde onder het vijfde gebod ‘Gij zult niet doden’: Ik heb iemand aangezet tot abortus. Ook homoseksualiteit en masturbatie wordt als standaard aanvinkbare zonde aangewezen onder het zesde gebod.

Voor de creatieve zondaars onder ons is er gelukkig ook de mogelijkheid om je eigen zonden toe te voegen aan de lijst. Na het aanvinken van alle zonden druk je op ‘volgende’ en krijg je een tekst in beeld die de pastoor of priester met rode oortjes uitgesproken zou kunnen hebben. Nog een keer drukken op ‘volgende’ toont een spreuk die van jou verwacht wordt. ‘Volgende’, amen en je bent klaar.

Wat maakt automatisering het leven toch makkelijk. Ik ben benieuwd of onze Lieve Heer al wi-fi of bluetooth heeft.

[update] In tegenstelling tot de Amerikaanse kerkelijk leiders blijkt het Vaticaan toch minder verguld met de app. Een woordvoerder van het Vaticaan reageerde vandaag met de mededeling dat om te kunnen biechten de priester en de biechteling elkaar moeten kunnen zien. Een iPhone-biecht geldt daardoor niet als echte biecht. Misschien moeten we even wachten op de integratie van FaceTime in de app.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  tim.prove

  … en masturbatie wordt als standaard aanvinkbare zonde aangewezen onder het zesde gebod.

  Wel makkelijk als er net wat handwerk is verricht i.c.m. het bekijken van “bepaalde” filmpjes op de iPad…!:grin:

 • Profielfoto
  One Less Thing

  Nou wat aardig… Jan David heeft vanavond ook naar DE WERELD DRAAIT DOOR gekeken.:)

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  Nee:-) tip kwam vanmiddag via e-mail. Was Mathijs goed in vorm?

 • Profielfoto
  adsum

  Ik wil ook even een biecht doen;

  Ik vond het bericht van “Is de HP TouchPad dé iPad killer?” wel heel interessant…

  Sorry, ik zal het nooit weer doen!

 • Profielfoto
  qazwsx

  Zit er ook een vakje “kindermisbruik” bij, dat kunnen ze wel gebruiken bij de katholieke kerk.:sarcastic:

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  God vergeeft alles. Ik reken wel af met Petrus…;)

 • Profielfoto
  sedikit

  Ik ben een verwoed zondaar. En dat gaat geen enkel middeleeuws bijgeloof een mallemoer aan. Dit mag dus wel van St. Jobs, en een blote borst niet?! Afgezien van deze irritante tegenstrijdigheid, is het fenomeen van deze belachelijke biecht toch wel verdomd gemakkelijk voor al die gelovigen: je pakt de vrouw van je buurman, èn z’n ezel, èn z’n “dienstmaagd”, je biecht het op, je prevelt wat toverspreukjes, je bent vergeven, je pakt nu al het lekkers van de andere buurman, je biecht het weer op, je prevelt weer wat, en klaar is Kees! Een korte les in schijnheiligheid. “Het leven is vurrukkulluk”!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Het is ook niet zo raar dat het Vaticaan dit afkeurt. Voor alle sacramenten, behalve die van het huwelijk, is een priester nodig en die app is de facto zonder echte tussenkomst van een priester. Aangezien biechten een sacrament is, kan het dus eigenlijk niet. Het zou ook een beetje raar zijn, als je door middel van je iPhone de hosti neemt of iets dergelijks. Zeker als je het katholieke transsubstantiatie verhaal erin meeneemt….. Maar dit stond inderdaad gisteren al in de krant.

 • Profielfoto
  1234

  ik zit altijd te zeiken bij jullie berichten, excuses daarvoor, maar hoe kan ik dit eerst in DWDD zien en overal lezen voordat ik het hier zie? Of pretenderen jullie ook totaal niet actueel te zijn? ik kan me vergissen hoor, misschien is dat jullie ambitie wel helemaal niet…

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ timmyboy – Het is hier een vergaarbak van Apple nieuws. OMT is geen publieke omroep met budgetten voor redacties en journalisten die de hele dag op pad gaan voor Apple nieuwtjes. Dat er regelmatig berichten worden overgenomen of later binnenkomen is helemaal niet gek en zelfs logisch. Nieuws kan je niet zelf maken en je zal altijd afhankelijk van bronnen blijven.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Nieuws kan je niet zelf maken en je zal altijd afhankelijk van bronnen blijven.

  Helaas gebeurt dat wel bij al die publieke en commerciele omroepen met grote budgetten, maar dat terzijde. Dr. Maddox heeft wel een punt. Het gaat hier om Apple en of dat nou vandaag of morgen op de site komt, maakt dat niet zoveel uit.

 • Profielfoto
  LHJ

  Meest hilarische van alles vind ik dat het vaticaan de humoristische ondertoon van het uitbrengen van deze app niet begrijpt en er daarom maar weer bijzonder buitencontexueel op reageert. Bijna net zo leuk als toen de paus verkondigde dat ’s werelds grootste bedreiging op dit moment de invoering van het condoom is terwijl op de achtergrond een jongetje bruut ver…..cht werd door een paar van z’n collega’s.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Lol, dit is echt heel ‘geestig’!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik vind het hilarisch dat jij valt voor de idiote media-hype rondom het Vaticaan. Men pretendeert dat alles waar het Vaticaan zich mee bezighoudt is het verbieden van condooms (wat ze niet eens doen) en het feit dat mensen zich vergrepen hebben aan kinderen. Het percentage kindermisbruikers is binnen de katholieke kerk niet hoger dan onder de normale bevolking. Bovendien zijn er voorlopig vooral alleen maar beschuldigingen, geen veroordelingen. Als je mijn eerste post ziet, zie je dat het niet heel gek is dat ze zo reageren. Ze doen enorm veel goede dingen, veel meer dan alle socialisten en links-liberalen van durven dromen. Eerst kennis, dan een oordeel.

 • Profielfoto
  sedikit

  @Maverick9898,
  Het wordt tijd voor een biecht @Maverick9898!:grin: De bekende en hardnekkige zonden:
  -Ernstig gebrek aan historische kennis in het algemeen, en van de kerk, het vaticaan, de “socialisten” en de “links-liberalen”(ha, daar heb je hem weer: “De Linkse Kerk”:grin:) in het bijzonder
  -Ernstig ontkennen (liegen) over de zonden van kerkelijke gezagsdragers.

  Maar ik wil je dat als agnost wel vergeven hoor. Zomaar, zonder poppenkast.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Hahaha sedikit die is leuk:D. Historische kennis in het algemeen? Ik studeer geschiedenis aan de universiteit (en ook o.a. specifiek de Middeleeuwen) dus kennis over de kerk heb ik, lijkt me, meer dan jij. Ik zit ook in de politiek dus van socialisten en links-liberalen weet ik ook behoorlijk veel. Sta regelmatig met ze te debatteren. Ik ontken verder niks, maar een nuance is wel op z’n plek. Ik ben bovendien protestant en niet katholiek, dus bij mij gaat vergeven ook zonder ‘poppenkast’.

 • Profielfoto
  sedikit

  Ho, ho Maverick9898! Niet meteen de grote ongenuanceerde broek aantrekken op basis van die magere ervaringen die je hierboven zo aandoenlijk trots vermeldt. Er is nog veel werk aan de winkel volgens mij!

 • Profielfoto
  qazwsx

  Tsjezus Maverick….hoe durf je te zeggen dat percentueel de kindermisbruik net zoveel is binnen de kerk als daarbuiten (heb je statistieken dan, als echte acadeem?) en dat mensen nog niet veroordeeld zijn. Dus wat suggereer je, dat het allemaal wel meevalt?

  Dit is wel echt katholiek wat je doet als protestant: kop in het zand steken, bedekken, goedpraten, ontkennen… De enorme pedofiliepraktijken in de katholieke kerk zijn er echt en het is schandalig en pijnlijk voor de slachtoffers dat je dat hier loopt te vergoelijken (ook al komt kindermisbruik ook op andere plekken voor, ook al doet de RK kerk ook ‘goede dingen’).

  Trouwens, als geschiedenis student moet je weten dat Hitler ook al geprobeerd heeft de RK kerk in Duitsland ‘te wippen’ door het kindermisbruik (toen al bekend dus!) aan de kaart te stellen. Ook moet je bekend zijn dat de ideologie van het socialisme en het christendom erg verwant zijn. Hugo Chavez noemde Jezus niet voor niets de grootste socialist aller tijden. Ik vraag me sowieso af waarom je socialisten en links liberalen erbij haalt. Kun je netzogoed de partij voor de dieren, PVV, de liberalen of libertijnen, de tegenpartij, de hoby computerclub erbij halen of weet ik veel welke club. Heeft niets te maken met de misstanden in de RK kerk en de belachelijke app die ze gemaakt hebben.

 • Profielfoto
  sedikit

  @qazwsx,
  Helemaal mee eens.
  Verplicht toneel kijken voor Maverick:
  “De Plaatsbekleder” (Der Stellvertreterr) van Rolf Hochhuth (over de rol van de kerk/paus Pius tijdens Hitler).
  En verplicht lezen “Ecce Homo” lezen van Nietsche ( o.a. over de rol van de kerk in de historie).
  Ach, de literatuur, film, toneel enz. staan er bol van.
  Ik geef toe: literatuur, toneel, film e.d. zullen wel “linkse (gesubsideerde) hobbies” zijn, en dus totaal als overbodig verklaard worden…

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Daar zijn inderdaad statistieken van. Vooralsnog zijn het vooral beschuldigingen maar of het echt waar is, is de vraag. Als iets een trend wordt gaan mensen zich ook ineens allerlei dingen ‘herinneren’, die misschien wel helemaal niet gebeurt zijn. In Nederland ben je pas schuldig als dat is bewezen, niet omdat iemand dat zegt. Het grootste gedeelte van de mensen in bejaardentehuizen zullen ook claimen in het verzet gezeten te hebben, terwijl dat niet een enorm aandeel was. Ik ontken verder niet dat er misbruik heeft plaatsgevonden, maar eerst onderzoeken en dan pas oordelen. Nu plaatst iedereen de RKK in een hoekje terwijl ze nog niks onderzocht hebben.
  Hitler heeft wel meer geprobeerd en gezegd. Ik heb Mein Kampf hier in de boekenkast staan en dat is inderdaad niet erg positief over Rooms-katholieken en daar zitten behoorlijk wat beschuldigingen aan vast, ook over misbruik. Maar ook dat is sterk te nuanceren. Hij noemde Joden ook geen mensen en de Oekraïne de graanschuur van Europa en een vliegtuig belachelijk. Dat betekent nog niet dat het zo is;).
  Socialisme en het christendom zijn verre van verwant. Het christendom is sociaal maar niet socialistisch. Chavez beweert, net als Hitler, een heleboel. Dat is voor hem handig om te zeggen omdat hij graag socialisme en christendom probeert te verenigen om zichzelf populair te houden. Jezus wees mensen vooral op hun eigen verantwoordelijkheid en niet op die van de staat. Ik haal die erbij omdat zij claimen erg sociaal te zijn, terwijl de meeste rooms-katholieken die ik ken veel socialer zijn. Dat is een enorm contrast.
  Ik ken de rol van de paus tijdens WO2 met zijn verdragen, dus een toneelstuk hoef ik niet te zien. Er zijn overigens veel ergere pausen dan Pius XI geweest, maar goed;). Een boek lezen van iemand die waanzinnig is verklaard en een gruwelijke hekel had aan de kerk, hoef ik ook niet, al heb ik wel aardig wat Nietzsche verwerkt (helaas).
  Nee hoor dat is niet overbodig. Ik hou zelf ook van kunst en cultuur Het is echter wel onzin om het te subsidiëren, althans veel vormen ervan. Rembrandt moest ook zijn eigen broek ophouden en ik ken er nog wel meer.

 • Profielfoto
  sedikit

  Maverick,
  Jouw tamelijk onnozele “bril” bevalt me niet. Wat je allemaal beweert is demagogisch, onwetend (gaat meestal samen), is van een ideologisch kleur die mij helemáál niet bevalt, is bevooroordeeld, ontbeert gevoel aan ironie, aan feitenkennis, en is soms gewoon plat (“Rembrandt moest ook zijn eigen broek ophouden en ik ken er nog wel meer”). Dus: laat maar.

 • Profielfoto
  qazwsx

  Laten we er idd maar over ophouden want als het niveau van de discussie wordt:

  “Het misbruik in de RK kerk valt wel mee want het socialisme is ook slecht en by the way het subsidiëren van kunst moeten ‘ze’ ook afschaffen”

  dan kan ik ook wel een paar dingen aan elkaar koppelen. Als je zo je gelijk moet halen…

  Deze mijnheer/mevrouw heeft duidelijk een cursus drogredeneren gehad op zijn school of is anders een natuurtalent.

  Ik hou er bij deze over op.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Het percentage kindermisbruikers is binnen de katholieke kerk niet hoger dan onder de normale bevolking.

  Maverick, als het al waar is dat het ‘slechts’ even veel is, dan is het nog schandalig. De kerk heeft een voorbeeld functie. De dienders heten niet voor niets geestelijken.

 • Profielfoto
  deckers

  kreeg ik vandaag toegestuurd via mail:

  Gebruik van de iPhone voor de biecht
  Rechtzetting vanwege P. Federico Lombardi SJ, directeur Perszaal van de Heilige Stoel
  Rome, 10 februari 2011 (ZENIT.org)

  Het programma “Biecht via iPhone” en andere nieuwe technologieën van dit genre, kunnen behulpzaam zijn om een gewetensonderzoek te doen maar zullen nooit de persoonlijke dialoog tussen biechteling en priester kunnen vervangen omdat er geen sacrament is.
  Ten overstaan van bepaalde inlichtingen die doen veronderstellen dat het om biechten gaat via iPhone, legt pater Lombardi uit dat het essentieel is “goed te begrijpen dat het biechtsacrament noodzakelijk een persoonlijke dialoog vereist tussen de biechteling en de priester en de absolutie vanwege de aanwezige biechtvader. … Geen enkele toepassing van de informatica zou dit kunnen vervangen.” Men kan dus op geen enkele manier spreken van biechten via iPhone.
  Dit gezegd zijnde, sluit P. Lombardi niet uit dat “in een wereld waarin zo vele mensen van de informatica gebruik maken om te lezen en na te denken (bijvoorbeeld aan de hand van gebedsteksten) iemand daarvan gebruik maakt om zich op de biecht voor te bereiden, zoals men dat in het verleden deed met geschreven teksten en vragen die bij het persoonlijk gewetensonderzoek behulpzaam zijn”.

  Vert. Sorores Christi