Bestanden dupliceren in OS X Finder

Door: Richard - 8 reacties

Wanneer je in OS X Finder een kopie van een bestand of map wilt maken, kun je daarvoor de standaard toetsencombinaties cmd⌘ + C (kopiëren) en cmd⌘ + V (plakken) gebruiken. Deze twee toetsencombinaties zijn bij de meeste gebruikers welbekend en ze worden systeembreed toegepast in Mac OS X.

In OS X Finder is het ook mogelijk om met één handeling een kopie te maken. Hiervoor gebruik je de toetsencombinatie cmd⌘ + D (Dupliceer). Op het moment dat je een bestand dupliceert wordt automatisch het label ‘kopie’ aan het gekopieerde bestand toegevoegd.

Een andere mogelijkheid om een bestand of map te kopiëren is door deze te selecteren en met de Alt-toets ingedrukt naar een lege plaats in het Finder-venster te slepen. Nu wordt het nieuwe bestand niet als ‘kopie’ gelabeld, maar krijgt het een nummer als toevoeging. Dupliceer je het bestand ‘OMT’, dan krijgt het nieuwe bestand de naam ‘OMT 2’. Dupliceer je de map ‘OMT 2010’ met deze Alt-methode, dan krijgt de kopie van de map automatisch de naam ‘OMT 2011’.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  digi-nl

  Altijd handig, vooral als je het vaak gebruikt.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Leuke tip, alleen… Moet je telkens die naam wijzigen, ben je alsnog de tijd kwijt die je ‘verloor’ bij deze andere twee toetscombinaties.:)

 • Profielfoto
  Apple-tje Eitje

  Ik mis nog steeds als basisfuntionaliteit dat je nog geen eens bestanden kan KNIPPEN en dan plakken.

  Zo knullig om telkens bestanden te kopiëren, dan te plakken en dan de originelen te verwijderen (je moet ook dus vaak meerdere vensters open hebben staan…..

 • Profielfoto
  JBStudio

  @apple-tje Eitje: Naar mijn idee is het hele basisprinciepe van apple toch slepen? Dus meerdere finder vensters is heel normaal. Het eerste wat ik doe als de apple aan staat is 3 finder vensters keurig onder elkaar zetten (in kolommen). je kan dan slepen wat je wilt zonder KNIPPEN te doen… veeeeeeel handiger! Misschien wennen, maar uiteindelijk zo veel makkelijker!

  @Niiiiiick: Als je het naar een andere locatie sleept met alt, krijg je geen cijfer erachter… dan heb je gewoon een kopie van de map.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Bedankt JBStudio!

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Jep, had het al aan de lijve ondervonden. Vind het niet de beste oplossing, snapte in het begin niet waarom ik ook 2012 bestanden had? Of dat mijn documenten nu van maat veranderde? Maar goed met dit gebrek moeten we dan maar leren leven… ;0
  Doe het al jaren zo, en in EENS veranderd het kopieer principe van Apple…
  Nu moet ik er dus over nadenken hoe ik kopieer… super vervelend dus…

 • Profielfoto
  adsum

  Ik krijg altijd zo’n hoofdpijn van dat nadenken….

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Jij ook al?