Apple patenteert safe deposit box

Door: Statenweg - 16 reacties

Wie vindt het niet belangrijk dat gevoelige bestanden op de computer ècht veilig zijn? Enerzijds mogen anderen er geen toegang tot hebben. Anderzijds wil je dat ze altijd bewaard blijven, ook als je laptop onverhoopt gestolen wordt of stuk raakt.

Een patentaanvraag van Apple voor een ‘safe deposit box’ biedt hulp. Het idee is simpel. Belangrijke documenten sleep je naar een nieuw icoon in de dock (het kluisje). De bestanden worden vervolgens versleuteld bewaard in deze kluis en het orinineel wordt veilig verwijderd. Bij het openen van de kluis zal om een wachtwoord gevraagd worden.

Belangrijke bestanden wil je echter niet alleen afschermen, maar ook back-uppen zodat je ze nooit kwijtraakt. Hierbij zal cloud storage een belangrijke rol gaan spelen. Apple zal een kopie van de versleutelde bestanden voor jou bewaren, zodat je er altijd toegang tot hebt en ze nooit verloren gaan.

De dienst zal mogelijk onderdeel gaan uitmaken van Mac OS X Lion, die deze zomer verwacht wordt. Ook MobileMe zou een rol kunnen spelen. Overigens kun je met iets meer handelingen hetzelfde bereiken door een nieuwe versleutelde schijfkopie aan te maken in Mac OS X en een (automatische) back-up hiervan op iDisk of Dropbox te plaatsen.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Casper

  Super Handig !!!

 • Profielfoto
  Usain

  Toch vind ik al die geruchten wel leuk.

 • Profielfoto
  Doney

  Graag tientallen meer van dit soort nieuwe features:)

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Handig, maar met een versleutelde DMG en een off-site gesynchroniseerde backup heb je hetzelfde.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Die geruchten blijven zo leuk!:grin: Ben heel benieuwd wat Mac OS X Lion ons gaat brengen. Dit klinkt alsof Lion veel serieuze nieuwe features krijgt.

 • Profielfoto
  SirRens

  @Waffle: Niet precies, bij een versleutelde DMG kan je geen bestanden meer toevoegen of verwijderen, tenzij je opnieuw een versleutelde DMG maakt.

 • Profielfoto
  RobinH

  Als dit onderdeel wordt van lion en MobileMe dan wordt mobileme z’n geld steeds meer waard…:lol:

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  @SirRens
  Toch niet, je kan de DMG gewoon openen en bewerken.

 • Profielfoto
  Chester16

  Wanneer je wilt dat je bestanden ècht veilig, zul je ze nooit op de server van een (ander) bedrijf zetten (ook niet met encryptie)…

 • Profielfoto
  Edwin

  @SirRens, inderdaad al heb ik dit trucje geleerd met een versleutelde sparsebundle die bovendien met DropBox synchroniseert. Deze ‘Lion’ functionaliteit is al in 2008 beschreven in het MacFan Tips en Trucs boekje.

 • Profielfoto
  JoelCoster

  dan zal online backup wel betaald zijn, misschien zijn daarvoor die data centers wel gebouwd, in ieder geval gedeeltelijk, veel bedrijfen zouden het gaan gebruiken dus, dan moer er toch serverruimte zijn…

 • Profielfoto
  generator

  @Waffle & @Biker

  Natuurlijk zijn dit soort dingen al mogelijk (zoals de meeste dingen die Apple verzint). Het gaat erom dat je het nu simpelweg d.m.v. slepen voor elkaar kan krijgen. Dus zelfs je buurvrouw van 80 zou het nu kunnen doen.

 • Profielfoto
  Picazi

  Heeft iemand linkje hoe je die bestanden nu kan versleutelen, iets met dmg? ik ken dat niet?

 • Profielfoto
  Statenweg

  Open: Programma’s>Hulpprogramma’s>Schijfhulpprogramma

  Kies vervolgens: Nieuwe schijfkopie (zorg daarbij dat geen van de bestaande schijven geselecteerd zijn).

  Geef een naam aan je nieuwe schijf en stel de grootte in (de schijf krijgt een vast aantal mb’s die het altijd inneemt ook als er niets inzit). Om de inhoud te beveiligen kies je bij ‘codering’ voor één van de twee veiligheidsniveaus. Nadat je op ‘Maak aan’ klikt kun je een wachtwoord opgeven. Daarna wordt de schijf aangemaakt.

  Vervolgens kun je de schijf openen met je wachtwoord en er bestanden in plaatsen. De schijf sluit je door deze naar de prullenbak te slepen.

 • Profielfoto
  iLarsNL

  Het patent waar het over gaat (+PDF met plaatjes en uitleg) : http://www.freepatentsonline.com/y2011/0040980.html

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het lijkt me een uitstekend idee, voor al je belangrijke documenten waarvan je niet wilt dat iedereen die kan zien.
  Alleen bij ’t Hofnarretje zullen ze er niet zo blij mee zijn:grin: