Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 2 februari 2011
Leestijd: 1 minuut

Apple hint naar in-App-abonnementen

Zojuist is in New York City The Daily onthuld, een nieuwe digitale krant, speciaal gemaakt voor de iPad. Eddy Cue, Vice President Internet Services bij Apple, verscheen samen met de makers op het podium en hintte daar naar een interessante ontwikkeling. Volgens Cue zal Apple binnenkort meer bekend maken over een nieuw in-App-betaalsysteem, speciaal voor abonnementen.

In The Daily wordt het systeem al toegepast. Gebruikers kunnen een week- of een jaarabonnement nemen voor respectievelijk $ 0,99 of $ 39,99. Voordat de App gedownload kan worden moet een nieuwe gebruiksovereenkomst geaccepteerd worden, speciaal voor het in-App-abonnement. Uit die overeenkomst zijn een aantal details over de in-App-abonnementen te vinden:

  • Abonnementen kunnen variëren in lengte (bijv. per week, maand, jaar)
  • Abonnementen kunnen automatisch verlengd worden. De kosten worden niet eerder dan 24 uur voordat de verlenging ingaat afgeschreven.
  • Mocht de aanbieder de prijs van een abonnement tussentijds verhogen, dan wordt de verlenging automatisch stopgezet.
  • Een abonnement gaat direct in, ook als je nog in een (gratis) proefperiode van de App zit.
  • Al je abonnementen zijn te vinden en beheren in je iTunes account.
  • Uitgevers mogen je vragen om de naam, e-mailadres en postcode waarmee je bij Apple geregistreerd bent. Als je dit toestaat stuurt Apple die informatie door.

Dit nieuws komt na eerdere ophef van uitgevers die van Apple te horen hadden gekregen dat ook abonnementen voor hun kranten en tijdscriften via in-App-purchasing moesten gebeuren als de edities in de App gedownload kunnen worden. Dit stuit op veel weerstand omdat Apple 30% van elke in-App-verkoop inhoudt. Het is nog onbekend of bij het nieuwe in-App-subscriptionmodel lagere percentages hoeven worden afgedragen. Wel is bekend dat er voor The Daily wél een 30/70% verhouding is afgesproken, maar vooralsnog slechts voor het eerste jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple hint naar in-App-abonnementen
Sluiten