Apple erkent misstanden in Chinese fabrieken

Door: Jan David Hanrath - 20 reacties

Het altijd zo gesloten Apple heeft voor het eerst openheid van zaken gegeven over de misstanden die zijn aangetroffen bij Chinese fabrieken waar Apple-producten worden gemaakt. In een Supplier Responsibility 2011 Progress Report (pdf) heeft het bedrijf opgeschreven wat er is misgegaan in de fabrieken van Foxconn en Wintek en wat Apple eraan doet om te zorgen dat dit niet meer kan gebeuren.

Fabrieken die voor Apple werken moeten dat doen conform Apple’s Supplier Code of Conduct. Daar wordt nu beter op toegezien. Net als de eerdere reactie op het gebruik van giftige materialen heeft druk van buitenaf gezorgd voor deze koerswijziging in de communicatiestrategie van Apple.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  defores

  Volgens mij heeft Apple altijd de misstanden al onderzocht.
  toen nog met de zelfmoord gebeuren.

  Dit is nog op Wallstreet Journal besproken met Steve Jobs.

  Dus dit is niet de eerste keer van openheid.

  Daarbij is zelfs in het nieuws vermeld dat het fabriek stiekem zelf de werknemers dit liet doen.

  Apple kan misschien invloed en druk op de fabrieken uitvoeren.
  Maar het bestuur van de fabriek is zelf schuldig aan deze ongein.
  Hopelijk pakken ze dat keihard aan.

 • Profielfoto
  1984

  Nadat milieu- en mensenrechtenactivisten juist vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in China de aanval hebben geopend op Apple, trekt het bedrijf nu het boetekleed aan en belooft de werkomstandigheden te verbeteren.

  Nederland 2 | 16-02-2011 | 22:00 – 23:00
  Nieuwsuur Apple belooft beterschap…..?
  Nieuwsuur uitzending gemist

 • Profielfoto
  Mich

  Het spreekt voor zich dat Apple dit niet expliciet gaat zeggen voor de camera! Dat gaat geen enkel bedrijf doen op het moment dat de feiten zich voordoen! Dus dat is geen argument van NOS…

 • Profielfoto
  THX-1138

  Nu is het toevallig Apple die de wind van voren krijgt. Ik denk dat je bij producenten van elk willekeurig Androîd-toestel ongeveer dezelfde omstandigheden aan zal treffen. Hiermee praat ik het natuurlijk niet goed, maar ik als nieuwsconsument stel dan eigenlijk gelijk de vraag “Hoe zit dat dan bij die andere telefoonproducenten in Azie?

 • Profielfoto
  1984

  Het gaat erom dat andere elektronicafabrikanten ook te maken hebben gehad met dezelfde problemen, maar Apple was de enige grote producent die altijd zweeg over de incidenten bij Chinese toeleveranciers. Nu brengt het bedrijf een eigen onderzoeksrapport naar buiten.en een onafhankelijk onderzoek laat Apple niet toe.

 • Profielfoto
  Chester16

  En wat gebeurt er wanneer de betreffende bedrijven niet voldoen aan Apple’s Supplier Code of Conduct? Gaat Apple dan het het hele productieproces bij het betreffende bedrijf opschorten en verplaatsen naar een ander bedrijf of fabriek?…….

 • Profielfoto
  GForce85

  Dit soort zaken is bij alle electronica giganten aan de orde van de dag. Apple maakt eens een fout en huppa, er boven op. Afgunst is het woord wat hierop van toepassing is.

 • Profielfoto
  rastarobin

  Die fabriek levert aan zo veel bedrijven en van die hoor je niets.
  Het is alleen menselijk dat apple reageerd op de toestanden.
  Ook speelt dit al heel erg lang en wordt er helemaal niks aangedaan , want pas was er weer zo geval.

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Apple brengt elk jaar zo’n rapport uit, dit is zeker niet het eerste. Onderaan de pagina staan de rapporten van 2006 tot en met 2010:

  http://www.apple.com/supplierresponsibility/

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Wat is Apple toch een loser…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Hoezo een loser?
  De groenteboer op de hoek (waarvan jij de producten eet) krijgt zijn fruit geplukt door Oost Europese vrouwen die tot op het bot worden uitgebuit of mishandeld door sommige boeren.
  Is die groenteboer dan óók een loser? En stop jij met eten van fruit?

  En wat Foxconn betreft: het is heel erg wat daar gebeurd, maar het schijnt dat volgens Chinese begrippen dit bedrijf nog niet eens de ergste plek is om te werken.

 • Profielfoto
  Oppie

  Het gaat erom dat andere elektronicafabrikanten ook te maken hebben gehad met dezelfde problemen, maar Apple was de enige grote producent die altijd zweeg over de incidenten bij Chinese toeleveranciers. Nu brengt het bedrijf een eigen onderzoeksrapport naar buiten.en een onafhankelijk onderzoek laat Apple niet toe.

  Oeps, aardige beschuldiging. Daar zullen dan wel bronnen over te vinden zijn. Dus laat maar zien. Want eerlijk gezegd: ik heb andere bedrijven nog nooit een boetekleed horen aantrekken, en de omstandigheden laten verbeteren…

 • Profielfoto
  KR1275

  Die bronnen zijn overal te vinden! Onderzoeken naar werkomstandigheden, milieu e.d. vinden al jaren plaats. Bedrijven worden ook al jaren onderzocht over hun openheid. Dat geldt niet alleen voor elektronica, maar ook voor kleding- en meubelfabrikanten. Het gaat om verantwoordelijkheid en wat je daar als opdrachtgever aan doet. Bedrijven als Sony, Levi’s en Ikea hebben jaren geleden al openheid van zaken gegeven. Bij Apple waren er twijfels dat het ook niet in de haak is, maar Apple zweeg in alle talen. Nu nog is de openheid maar betrekkelijk. Eens zullen infiltranten onderzoeken wat er werkelijk speelt (zeker nu Apple geen extern onderzoek toelaat). We zullen zien wat de uitkomsten daarvan zijn en in hoeverre de waarheid boven tafel komt. We kunnen niet ten koste van gezondheid van werknemers voortdurend ten gunste van aandeelhouders blijven produceren. Foxconn maakt trouwens ook laptops voor Sony, HP, Dell etc. Wellicht eisen die minder?

 • Profielfoto
  Oppie

  Die bronnen zijn overal te vinden?! Ik zou zeggen: laat zien. Wie een stelling poneert (1984), zal e.e.a moeten staven; niet andersom.

  En begrijp ik het goed: als bij Foxconn een schermpje voor Apple wordt geproduceert, pleegt men zelfmoord, wordt er mishandeld, vergiftigd, etc. Een batch later gaat het naar HP, en dan groeien er bloemetjes op de werkplek, mag men een 30 min. per uur pauzeren, etc.
  Overigens koopt Apple de schermen van ‘het open bedrijf’ Samsung, maar blijkbaar wordt het dan in een keer ‘gesloten’…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het gaat erom dat andere elektronicafabrikanten ook te maken hebben gehad met dezelfde problemen, maar Apple was de enige grote producent die altijd zweeg over de incidenten bij Chinese toeleveranciers. Nu brengt het bedrijf een eigen onderzoeksrapport naar buiten.en een onafhankelijk onderzoek laat Apple niet toe.

  Oeps, aardige beschuldiging. Daar zullen dan wel bronnen over te vinden zijn. Dus laat maar zien. Want eerlijk gezegd: ik heb andere bedrijven nog nooit een boetekleed horen aantrekken, en de omstandigheden laten verbeteren…

  @1984
  Je bedoeld: de Chinese regering laat een onafhankelijk onderzoek niet toe!
  Je mag blij zijn dat er tenminste nog iemand is die daar daar binnen mag en dat is Apple en die doet er wel degelijk iets aan.
  En het gevolg daarvan is:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het gaat erom dat andere elektronicafabrikanten ook te maken hebben gehad met dezelfde problemen, maar Apple was de enige grote producent die altijd zweeg over de incidenten bij Chinese toeleveranciers. Nu brengt het bedrijf een eigen onderzoeksrapport naar buiten.en een onafhankelijk onderzoek laat Apple niet toe.[/quote]Oeps, aardige beschuldiging. Daar zullen dan wel bronnen over te vinden zijn. Dus laat maar zien. Want eerlijk gezegd: ik heb andere bedrijven nog nooit een boetekleed horen aantrekken, en de omstandigheden laten verbeteren…[/quote]

  @1984
  Je bedoeld: de Chinese regering laat een onafhankelijk onderzoek niet toe!
  Je mag blij zijn dat er tenminste nog iemand is die daar daar binnen mag en dat is Apple en die doet er wel degelijk iets aan.
  En het gevolg daarvan is:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het gaat erom dat andere elektronicafabrikanten ook te maken hebben gehad met dezelfde problemen, maar Apple was de enige grote producent die altijd zweeg over de incidenten bij Chinese toeleveranciers. Nu brengt het bedrijf een eigen onderzoeksrapport naar buiten.en een onafhankelijk onderzoek laat Apple niet toe.[/quote]Oeps, aardige beschuldiging. Daar zullen dan wel bronnen over te vinden zijn. Dus laat maar zien. Want eerlijk gezegd: ik heb andere bedrijven nog nooit een boetekleed horen aantrekken, en de omstandigheden laten verbeteren…

  @1984
  Je bedoeld: de Chinese regering laat een onafhankelijk onderzoek niet toe!
  Je mag blij zijn dat er tenminste nog iemand is die daar daar binnen mag en dat is Apple en die doet er wel degelijk iets aan.
  En het gevolg daarvan is:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het gaat erom dat andere elektronicafabrikanten ook te maken hebben gehad met dezelfde problemen, maar Apple was de enige grote producent die altijd zweeg over de incidenten bij Chinese toeleveranciers. Nu brengt het bedrijf een eigen onderzoeksrapport naar buiten.en een onafhankelijk onderzoek laat Apple niet toe.Oeps, aardige beschuldiging. Daar zullen dan wel bronnen over te vinden zijn. Dus laat maar zien. Want eerlijk gezegd: ik heb andere bedrijven nog nooit een boetekleed horen aantrekken, en de omstandigheden laten verbeteren…

  @1984
  Je bedoeld: de Chinese regering laat een onafhankelijk onderzoek niet toe!
  Je mag blij zijn dat er tenminste nog iemand is die daar daar binnen mag en dat is Apple en die doet er wel degelijk iets aan.
  En het gevolg daarvan is:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @1984
  Je bedoeld: de Chinese regering laat een onafhankelijk onderzoek niet toe!
  Je mag blij zijn dat er tenminste nog iemand is die daar daar binnen mag en dat is Apple en die doet er wel degelijk iets aan.
  En het gevolg daarvan is:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het gaat erom dat andere elektronicafabrikanten ook te maken hebben gehad met dezelfde problemen, maar Apple was de enige grote producent die altijd zweeg over de incidenten bij Chinese toeleveranciers. Nu brengt het bedrijf een eigen onderzoeksrapport naar buiten.en een onafhankelijk onderzoek laat Apple niet toe.

  Oeps, aardige beschuldiging. Daar zullen dan wel bronnen over te vinden zijn. Dus laat maar zien. Want eerlijk gezegd: ik heb andere bedrijven nog nooit een boetekleed horen aantrekken, en de omstandigheden laten verbeteren…

  @1984
  Je bedoeld: de Chinese regering laat een onafhankelijk onderzoek niet toe!
  Je mag blij zijn dat er tenminste nog iemand is die daar daar binnen gaat/mag en dat is Apple en die doet er wel degelijk iets aan.

  En het gevolg daarvan is: