ActiveSAN: de opvolger van de Xserve?

Door: Jan David Hanrath - 8 reacties

Gisteren is het doek definitief gevallen voor de Xserve, de 1U hoge aluminium pizzadoos van Apple.

De Xserve RAID, Apple’s data-opslagoplossing, is ons drie jaar geleden al ontvallen. Voor het uit productie nemen van beide apparaten geldt hetzelfde argument: er werden er te weinig van verkocht, omdat ze simpelweg te duur waren.

Op de dag van het verdwijnen van de Xserve introduceert Active Storage, na een teaser vorige week, ActiveSAN. Is dit misschien de nieuwe Xserve? OMT zoekt het uit!

Active Storage levert grootschalige data-opslag oplossingen (SAN) voor grote (media-)bedrijven. Alle producten van Active Storage hebben een 19″ rack-formaat en de ‘looks’ sluiten opvallend goed aan bij de servers zoals we die tot gisteren bij Apple konden bestellen: geborsteld aluminium met veel aandacht voor detail. Het goedkopere RAID-alternatief van Active Storage was dan ook een van de redenen van Apple om de Xserve RAID uit productie te nemen.

Om het RAID-systeem in Apple-omgevingen te kunnen gebruiken was Active Storage echter afhankelijk van de Xserve van Apple, omdat deze als ‘Metadata controller’ werd gebruikt: de server die bepaalt welke gebruiker op welk stukje van welke harde schijf mag schrijven. Met het wegvallen van de Xserve ontstond er dus een probleem: wie is er straks de baas over de SAN?

ActiveSAN is hun antwoord, een 1U hoge server die verdacht veel lijkt op een Xserve. Niet alleen in vorm, maar ook qua inhoud. De server heeft net als de Xserve een Intel Quad-core Xeon processor, standaard 8GB geheugen, 2 hotswapable voedingen en twee hotswapable 1TB harde schijven. Het verschil met de Xserve is het ontbreken van FireWire en de toevoeging van een Fibre Channel-kaart met twee poorten.

Maar er is een belangrijker verschil. ActiveSAN draait op Linux. Om het Apple-gevoel te benaderen heeft Active Storage een Server Admin-achtige interface ingebouwd waarmee de server eenvoudig kan worden geconfigureerd. Het is daarmee een mooi Xserve-alternatief voor Xsan-omgevingen, maar door het afwijkende besturingssysteem is het niet geschikt voor de Apple-specifieke services die we in Mac OS X Server vinden.

Voor al het overige rackmounted-Apple-servergebruik is het daarom nog even wachten totdat Apple virtualisatie van Mac OS X Server toestaat.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  GT1988

  Leuk nieuws als je in zon stoffig serverhok werkt…

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Hij heeft wel veel van de Xserve G4 weg. Wie weet, is dit de nieuwe Hackinserver? Eerlijk gezegd lijkt dat me niet echt slim met de stabiliteit, maar goed.

 • Profielfoto
  lEl

  Het is een server op basis van linux maar met erg makkelijke admintools die onder Mac OS X werken, maar het neemt maar 1 deel van Mac OS X server ter harte: het is alleen maar een storagecontroller SAN uitrustingen… Je moet dus niet proberen om er final cut server op te draaien en aan cluster renderding te doen

 • Profielfoto
  geanonimiseerde gebruiker

  Ik dacht dat de Mac OS X open source variant Darwin gebruikt ging worden hiervoor.

 • Profielfoto
  Tjerker

  Virtualisatie van osx server mag al een jaar of 3: http://db.tidbits.com/article/9277 zou niet gek opkijken als dat straks ook op niet apple hardware mag…

 • Profielfoto
  ctxppc

  Ik hoop dat Apple ten minste met een externe fabrikant werkt (liefst maar één) om servers te verkopen met Mac OS X. De fabrikant kiest zelf de hardware en Apple schrijft de software.

  Het zou anders zo spijtig zijn dat er een échte Mac-server meer bestaat.

  (Pure speculatie: Apple komt binnenkort met een revolutionair serversysteem — eentje dat we nog niet gezien hebben.)

 • Profielfoto
  dolfke

  Apple staat al geruime tijd Virtual Mac OSX Server toe, zie Parallels Desktop en VMWare die dit trouwens ook aanbieden.

  Je hebt “enkel” een ongelimiteerde licentie van 500 € nodig.

  ;-))

 • Profielfoto
  cailin coilleach

  Leuk nieuws als je in zon stoffig serverhok werkt…

  Dat hoop ik toch echt niet!:D

  Elke ruimte waar ik heb gewerkt is spik-en-span, want anders gaat die troep in je servers zitten:)