Abonnementsregels Apple blijven de gemoederen verhitten

Door: Ostinato - 2 reacties

Het gekrakeel rond de voorwaarden die Apple stelt bij abonnementen, is opnieuw opgelaaid na de afwijzing door Apple van de Readability-app. Deze app, die een beetje te vergelijken is met de Reader-functie in Safari, maakt het mogelijk om teksten op het internet te lezen zonder gestoord te worden door plaatjes, advertenties en andere ruis.

Readability vraagt een maandelijks bedrag van gebruikers, maar er is geen mogelijkheid om dit abonnement in de app zelf af te sluiten. Reden voor Apple om de app af te wijzen. Abonnementen voor inhoud van een app moeten immers ook binnen de app kunnen worden afgesloten. Hierbij vraagt Apple 30% van het abonnementsgeld. Readability heeft echter een constructie bedacht, waarbij 70% van het abonnementsgeld wordt uitgekeerd aan schrijvers van content op het internet, terwijl Readability de resterende 30% incasseert.

Readability is verontwaardigd en beschuldigt Apple in een open brief van inhaligheid, die het voor Readability onmogelijk maakt om rendabel zaken te doen. In de Verenigde Staten is de discussie over de kwestie nu opnieuw opgelaaid. De ontwikkelaar van TinyGrab, een applicatie voor het delen van screenshots, heeft woedend getwitterd dat ze vanwege de voorwaarden van Apple nooit een iOS-app zullen ontwikkelen.

De discussie gaat nu ook over de vraag wat Apple nu eigenlijk bedoelt met abonnementen. Vallen apps als Dropbox en Flickr, die ook tegen betaling content leveren, ook onder de regels voor abonnementen? Een ontwikkelaar stelde hierover een vraag aan Steve Jobs en kreeg, zoals gebruikelijk, een beknopt antwoord (hier vrij vertaald): “We hebben abonnementen gemaakt voor uitgevers, niet voor SaaS-apps.” Voor de goede orde: SaaS staat voor: Software as a Service.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  Kobes

  Steve zal wel zitten bibberen door die uitspraak van de developers van TinyGrab. Straks krijgt de developer nog een SEC onderzoek aan zijn broek, omdat Steve is overleden aan een hartaanval na deze uitspraak. Linke soep!

 • Profielfoto
  prullenbak

  Maar..een dropbox account kun je toch ook niet aanmaken binnen de app? (of iig niet betaald uitbreiden).

  Ik hoop maar dat het (zogenaamde) mailtje van Jobs is zoals het is, want ik ben zelf ook bezig met een app, die als soort client dient voor een betaalde dienst (geen content provider, dus). Ik blijf het in ieder geval volgen op de voet…