Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 25 januari 2011

Wie is Tim Cook?

Een vraag die veel mensen de laatste dagen bezig houdt, is de vraag wie nu eigenlijk de man is die de dagelijkse leiding in handen heeft bij Apple nu Steve Jobs voor de derde keer met ziekteverlof is.

Veel is er namelijk niet bekend over Chief Operations Officer, COO voor intimi, Tim Cook. Er gaan geruchten dat hij de meest invloedrijke homo is van Silicon Valley. Daarnaast deden twee verhalen de ronde over een mogelijke promotie tot CEO bij respectievelijk General Motors en HP. Veel meer dan dit weten we eigenlijk niet.

Reden voor de New York Times om dieper te duiken in het hoe, wat en waarom van Tim Cook. Zoals we inmiddels gewend zijn wil Apple niet officieel reageren op het artikel. Maar het is toch zo interessant dat we de belangrijkste zaken samenvatten.

Tim Cook is in 1998 kort na Steve Jobs bij Apple gekomen nadat hij snel carrière had gemaakt bij IBM, Intelligent Electronics en Compaq. In tegenstelling tot de twee oprichters van Apple, Jobs en Wozniak, heeft Tim wel zijn opleiding afgerond: Technische Bedrijfskunde, gestudeerd aan Auburn University in de staat Alabama. Daarnaast heeft hij in zijn IBM-tijd nog een MBA behaald op Duke University.

De persoon
Hij is 50 jaar oud, alleenstaand, fan van de football club van zijn voormalige University, een fitness freak én een absolute work-a-holic. Regelmatig staat bij om 5 uur ‘s ochtends op om collega’s te bestoken met e-mailtjes en vaak doet hij ‘s avonds het licht uit op Infinite Loop 1. Na een vlucht van 18 uur om met toeleveranciers te praten in Singapore duikt hij, gewapend met spreadsheets, okselfris een vergadering in van 12 uur lang, om er even fit weer uit te stappen.

Tim Cook en Steve Jobs

De expertise
De kwaliteiten en karakters van Jobs en Cook zijn complementair en tegengesteld. Daar waar Jobs de opvliegerige visionair is, die geniet wanneer hij in de spotlight staat is Cook de zacht pratende, beleefde stille man die liever in de schaduw opereert. Beiden hebben echter een obsessie. Jobs met de kleinste details van Apple producten. Cook met het efficiënter organiseren van de productieketen.

Een belangrijke oorzaak waarom het slecht ging met Apple in 1998 was immers gelegen in de spreiding van fabrieken over de wereld en een 90 dagen voorraad die werd aangehouden. Cook concentreerde de productie in Azië en zorgde ervoor dat Apple via 60 en 30 dagen voorraad overstapte op just-in-time productie, zoals hij het gewend was bij Compaq.

Z’n werkzaamheden bleven niet onopgemerkt en in 2007 vroeg Steve Jobs hem om COO te worden. Met het derde ziekteverlof van CEO Steve Jobs gaan er steeds meer geruchten dat Cook de functie van CEO wel eens zou kunnen gaan overnemen. In die rol zal hij niet de visionair zijn van Apple, maar daarvoor staan volgens insiders genoeg getalenteerde collega’s om hem heen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wie is Tim Cook?
Sluiten