Wie is Tim Cook?

Door: Jan David Hanrath - 30 reacties

Een vraag die veel mensen de laatste dagen bezig houdt, is de vraag wie nu eigenlijk de man is die de dagelijkse leiding in handen heeft bij Apple nu Steve Jobs voor de derde keer met ziekteverlof is.

Veel is er namelijk niet bekend over Chief Operations Officer, COO voor intimi, Tim Cook. Er gaan geruchten dat hij de meest invloedrijke homo is van Silicon Valley. Daarnaast deden twee verhalen de ronde over een mogelijke promotie tot CEO bij respectievelijk General Motors en HP. Veel meer dan dit weten we eigenlijk niet.

Reden voor de New York Times om dieper te duiken in het hoe, wat en waarom van Tim Cook. Zoals we inmiddels gewend zijn wil Apple niet officieel reageren op het artikel. Maar het is toch zo interessant dat we de belangrijkste zaken samenvatten.

Tim Cook is in 1998 kort na Steve Jobs bij Apple gekomen nadat hij snel carrière had gemaakt bij IBM, Intelligent Electronics en Compaq. In tegenstelling tot de twee oprichters van Apple, Jobs en Wozniak, heeft Tim wel zijn opleiding afgerond: Technische Bedrijfskunde, gestudeerd aan Auburn University in de staat Alabama. Daarnaast heeft hij in zijn IBM-tijd nog een MBA behaald op Duke University.

De persoon
Hij is 50 jaar oud, alleenstaand, fan van de football club van zijn voormalige University, een fitness freak én een absolute work-a-holic. Regelmatig staat bij om 5 uur ’s ochtends op om collega’s te bestoken met e-mailtjes en vaak doet hij ’s avonds het licht uit op Infinite Loop 1. Na een vlucht van 18 uur om met toeleveranciers te praten in Singapore duikt hij, gewapend met spreadsheets, okselfris een vergadering in van 12 uur lang, om er even fit weer uit te stappen.

Tim Cook en Steve Jobs

De expertise
De kwaliteiten en karakters van Jobs en Cook zijn complementair en tegengesteld. Daar waar Jobs de opvliegerige visionair is, die geniet wanneer hij in de spotlight staat is Cook de zacht pratende, beleefde stille man die liever in de schaduw opereert. Beiden hebben echter een obsessie. Jobs met de kleinste details van Apple producten. Cook met het efficiënter organiseren van de productieketen.

Een belangrijke oorzaak waarom het slecht ging met Apple in 1998 was immers gelegen in de spreiding van fabrieken over de wereld en een 90 dagen voorraad die werd aangehouden. Cook concentreerde de productie in Azië en zorgde ervoor dat Apple via 60 en 30 dagen voorraad overstapte op just-in-time productie, zoals hij het gewend was bij Compaq.

Z’n werkzaamheden bleven niet onopgemerkt en in 2007 vroeg Steve Jobs hem om COO te worden. Met het derde ziekteverlof van CEO Steve Jobs gaan er steeds meer geruchten dat Cook de functie van CEO wel eens zou kunnen gaan overnemen. In die rol zal hij niet de visionair zijn van Apple, maar daarvoor staan volgens insiders genoeg getalenteerde collega’s om hem heen.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  adsum

  Als de trein eenmaal rijdt heb je meer aan een goede stoker dan aan een machinist:)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat een DOODSAAIE man!!

 • Profielfoto
  Afroman

  Moet die hippe gayshirts en sjaaltjes aan, vette patta’s/sneakers, ene lijnbaartje en een oorbel hebben dan?

  Doe eens niet op uiterlijk beoordelen.

 • Profielfoto
  tim.prove

  Stoer. Ik studeer dit jaar af op Technische Bedrijfskunde. En m’n voornaam is eveneens Tim. Zou mooi zijn als ik het ook zo ver kan schoppen.:cool:

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Toch zou een lijnbaartje en v-hals tot de navel Jobs prima staan!:nerd:

 • Profielfoto
  iCom

  De man heeft alvast de benodigde kwalificaties om de job aan te kunnen denk ik, en z’n ervaring binnen Apple, maar ook bij de andere bedrijven, is meer dan voldoende!

  Een visionair zoals Steve Jobs zullen we niet gauw meer tegenkomen aan het hoofd van Apple in de toekomst… Momenteel is er denk ik niemand die nog maar aan hem kan tippen qua inzichten op bepaalde zaken! En dat zal moeilijk zijn om te aanvaarden als hij ooit weggaat.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Ik heb geen seconde over die man nagedacht. Ik weet niet wat voor werk de meeste doen, maar zijn er echt zoveel mensen die zich afvragen wie is nou die man?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Gezocht: visionair met veel inspiratie voor marktleider op het gebied van kwaliteitscomputers en handige gadgets

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Gevonden als duo baan Tim Cook en Jonathan Ive. @MacAanZee Je avatar is het kenmerk van een van de grootste flops van Apple, wie was er toen CEO? Juist, Jobs…

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Vind je het gek. Een Mac die per limo wordt gebracht en aangesloten door een Apple medewerker…

 • Profielfoto
  casper4u

  Gaan jullie nu voortaan bij elke persoon de sexuele voorkeur plaatsen?
  Wat een oubollige opmerking!

 • Profielfoto
  KingChaos

  Wees blij dat dat soort dingen tegenwoordig gewoon bespreekbaar zijn zonder dat iedereen meteen begint te zeiken.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Gezocht: visionair met veel inspiratie voor marktleider op het gebied van kwaliteitscomputers en handige gadgets

  Steve Ballmer?:cool:

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  BING BING BING!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ Mouse Mighty, de Twentieth Anniversary Mac was helemaal geen flop, maar een technisch hoogstandje. De eerste computer met de computer in het beeldscherm – de huidige iMac dus jaren vooruit. En een fantastisch geluid met Bose boxen. En radio luisteren en TV kijken met ingebouwde tuner. Kom daar nu maar eens om!

  Ze hebben er alleen niet veel van verkocht, maar dat was ook niet de bedoeling. De prijs was daarvoor ook veel te hoog. Het was een jubileummodel en vooral bedoeld voor CEO’s. Jobs had er zelf één op zijn desk. Ik ook.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Was de Newton niet Apples grootste flop? Ik ben wel benieuwd hoe MouseMighty er bij komt dat de TAM een flop was?!

 • Profielfoto
  Pieterr

  En een fantastisch geluid met Bose boxen.

  Je bedoelt toch niet “the buzz”?:lol:

 • Profielfoto
  Tom Janssen

  Als de trein eenmaal rijdt heb je meer aan een goede stoker dan aan een machinist:)

  Precies!!

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @MacAanZee De Newton was ook een technisch hoogstandje. De TAM wordt door bijna alles en iedereen gerekend tot flop. Natuurlijk hadden ze er meer van willen verkopen. Anders hadden ze de prijs niet verlaagd tot $1.999,- in maart 1998 (originele verkoopprijs $7.499,- bij introductie). Je kan er over discussiëren maar ook tijdens het bewind van Steve zijn er producten geflopt en/of verfoeid (puck muis, Pippin, Cube oh en in eerder stadium de Lisa de natuurlijk). Ook de Cube en Lisa waren technische hoogstandjes maar als je er (te) weinig van verkoopt is het een flop. Laten we het dan al helemaal niet hebben over de lang beloofde nooit gekregen PowerBook G5:evil:

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  De puck muis! :’)

  Tel daar bij op:
  AppleTV
  Gamecenter (nu al ja…)
  Ping (who cares?)
  Time Capsule
  De eerste generatie (roze) aluminium Cinema Displays

 • Profielfoto
  lEl

  @MacAanZee de Macintosh was de eerste computer met computer in beeldscherm

 • Profielfoto
  Dr. Maddox
 • Profielfoto
  MouseMighty

  Apple TV wil ik geen flop noemen, er zijn er zat van verkocht en is vanaf dag 1 aangemerkt als hobby project. Dat er hier in Nederland geen content voor het ding is…tja..

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Iets een hobby project noemen mag je gerust als flop zien;)

  Staat natuurlijk los van het functioneren en de kwaliteit maar dat was bij TAM ook niet het probleem toch?

 • Profielfoto
  THX-1138

  @macaanzee Steve Jobs heeft vooral de nostalgische Apple geschiedenis aan zijn zijde. Zie je hem dan zie je tegelijkertijd de kleurrijke Applegeschiedenis aan je voorbij trekken. Laat je dat voor ’t gemak even weg, dan is Tim Cook net zo kleurrijk en misschien wel kleurrijker dan Steve Jobs.

 • Profielfoto
  Vitamine Apple

  Ik maak gretig gebruik van mijn AppleTV:)

  Heb het stuk in de NYT gister gelezen, daarin wordt zelfs gesteld, dat Steve Jobs zonder Tim Cook onmogelijk zoveel computers had kunnen verkopen en hij misschien zelfs meer invloed op de gigantische winsten van afgelopen jaren heeft gehad dan mister Jobs.

 • Profielfoto
  Ewout

  Gevonden als duo baan Tim Cook en Jonathan Ive. @MacAanZee Je avatar is het kenmerk van een van de grootste flops van Apple, wie was er toen CEO? Juist, Jobs…

  Tenzij ik het verkeerd lees…. De TAM werd niet ontwikkeld onder Steve Jobs maar onder Gil Amelio. Hij werd weliswaar pas na de interne machtswisseling op de markt gebracht, maar het hele voor traject was allang klaar toen Jobs op het nest terug keerde.

  Ewøut

 • Profielfoto
  Soulshaker
 • Profielfoto
  Lau24

  Steve m*therf*cking hand/blow-Jobs wens ik veel beterschap toe:razz:

 • Profielfoto
  Bor

  Hahahaha xD

  our tech executive source claims Cook is into Asian guys, a tidbit that prompted another tech observer, with whom we shared the item, to propose some strategic matchmaking that would pair Cook with Google hotshot Ben Ling. It’s an inspired match: Perhaps the coupling could build a bridge between two corporate nemeses.