Wat kan Google leren van de App Store?

Door: Statenweg - 12 reacties

Google is niet tevreden met de prestaties van Android Market. Deze uitspraak deed manager Eric Chu van het internetconcern op een conferentie voor ontwikkelaars. Het aantal downloads van betaalde apps valt tegen. Daarom is het bedrijf van plan om een aantal verbeteringen door te voeren.

Als we de vergelijking maken met de App Store voor de iPhone en iPad, dan zien we dat Anroid Market een aantal belangrijke succesfactoren mist. Wat kan Google leren van Apple?

Het grote verschil in aanpak tussen de twee is de openheid. Apple is berucht om het toelatingsbeleid en ziet er streng op toe dat de kwaliteit van de apps niet tekort schiet. In de Android Market staat het ontwikkelaars in principe vrij om te maken wat ze willen.

Wie denkt dat de App Store vol zit met nutteloze apps die gratis of voor een paar centen te downloaden zijn moet maar eens een kijkje nemen op de Android Market. Ontwikkelaars klagen steen en been dat hun betaalde apps onzichtbaar zijn.

Apps moeten dan ook beter vindbaar worden, want dat laat nu nog te wensen over. Het toevoegen van sociale netwerkfuncties moet hieraan bijdragen. Ook wil Google er beter op gaan toezien dat apps voldoen aan de voorwaarden. Eerder bleek al dat op de Android Market vaker malafide applicaties verschijnen dan op de iPhone.

Een ander sterk punt van de App Store is het geïntegreerde systeem van Apple. Voor ontwikkelaars is het volstrekt helder voor welk toestel zij hun app bouwen. Bovendien zijn de meeste iPhones al snel voorzien van de laatste software-updates, waardoor nieuwe features al snel een groot publiek bereiken.

Het besturingssysteem Android draait daarentegen op een verscheidenheid aan toestellen met elk hun eigen softwareversie. Hierdoor is het voor ontwikkelaars vaak ondoenlijk om een app te bouwen dat op elke telefoon evengoed functioneert. Omdat lang niet alle toestellen de nieuwste functies ondersteunen, loopt de toepassing hiervan in de apps vertraging op.

Het plezier waarmee een iPhone-gebruiker aankopen kan doen hangt ook grotendeels af van het betaalgemak. Doordat de App Store onderdeel uitmaakt van iTunes, bestaat reeds een directe koppeling met iemands credit card of bankrekening. Dit gemak verlaagt de drempel voor het kopen en downloaden van apps.

Voor de Android Market ligt dit een stuk ingewikkelder. Google werkt daarom aan de mogelijkhied om te betalen via de telefoonrekening en is hiervoor in gesprek met telecomaanbieders. De bedoeling is dat dit op termijn wereldwijd geintroduceerd wordt. Ook wil Google gaan experimenteren met in-app betalingen, zoals al een tijdje mogelijk is op de iPhone en iPad.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Hasoweh

  Wat wil je als je alles gratis maakt.

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  De versnippering van Android.. Dat roep ik al een half jaar (alleen niet zo hard). Dat is echt dodelijk voor dit soort dingen.

  En Google wilde gewoon niet achter blijven bij Apple. Dat zie je terug in het OS: niet erg geschikt voor tablets. Het lijkt echt een smartphone OS te zijn, zelfs voor de budget phones…

  Ach ja, Google vaart er wel bij, en daar gaat het ze toch om. Wat kan hun die telefoonmakers nu schelen? Mocht er één omvallen dan nog worden de verkoopaantallen wel gemaakt (met Android erop).:slant:

 • Profielfoto
  Lexis

  Haha, ik had het voor de grap even Chrome OS geinstalleerd in Parallels, maar dat zuigt ook al zo hard.
  Net als Twitter trouwens. Op een gegeven moment moet iedereen dat toch ook zat worden? Die continue stroom aan informatie. Hoe je het ook went of keert, uiteindelijk zijn we allemaal diep van binnen egoistisch en boeit het ons helemaal niet wat anderen uitspoken.
  Dat was een beetje offtopic, maar wel nodig:)

 • Profielfoto
  Marco Schreijen

  Ik lees nu Jeff Jarvis ‘What would Google do?’, maar Google kan beter ‘What would Apple do?’ lezen

 • Profielfoto
  palahala

  Eén ding moet Google in ieder geval houden: de mogelijkheid om een niet-gratis app kort na aanschaf weer te verwijderen en je geld terug te krijgen. (De termijn is in december teruggeschroefd van 24 uur naar 15 minuten, maar nog gekker moeten ze het niet maken! Eigenlijk denk ik dat ze die termijn snel weer moeten verlengen. Een dag is misschien overdreven, maar een kwartier is eigenlijk te kort.) Ook de QR codes, en dat je verder niet iets als iTunes nodig hebt, vind ik erg prettig.

 • Profielfoto
  jochems

  Een ding wat apple wat mij betreft heel snel mag aanpassen in hun appstore is de mogelijkheid om te zien of je een app al een keer hebt aangeschaft .

 • Profielfoto
  Vinhelper

  Eens met bovenstaande!

  In de Mac App Store is dat overzicht geweldig! (daar zit het wel in):thumbsup:

 • Profielfoto
  Bonte

  Google zit natuurlijk vast in hun ‘open’ systeem, elke gsm-aanbieder wil een eigen store alsook elke gsm-fabrikant, dat moet vroeg of laat mis lopen. Google zal Apple achterna moeten, graag of niet.

  – hardware eisen stellen met minimum specs
  – 1 winkel per gsm netwerk
  – paypal integratie, hun eigen systeem is niet populair genoeg
  – website met alle apps en een goed zoeksysteem, dat zou voor Google geen probleem mogen zijn maar toch bestaat het niet
  – Digg systeem om apps naar boven of omlaag te stemmen, maak er een sociaal spel van
  – geen skins meer toelaten zodat updates direct kunnen doorgevoerd worden

 • Profielfoto
  Martijn_Smit

  Helemaal mee eens :thumbsup:

  Ik heb een tijdje Android gebruikt maar bij een kijkje in de Android Market staat er een hele lading rommel tussen. Heb je eindelijk een goede app gevonden, moet je weer met dollars o.i.d. betalen. Totaal niet duidelijk.

 • Profielfoto
  wouwout

  dit soort vergelijkingen kun je beide kanten op maken. Heb een ipad en een android telefoon. Feit is dat in de Android Market de meeste apps gratis zijn (met ads) waarbij ik voor de iPad voor iedere app moet betalen. En die vallen regelmatig tegen.

  Google wil gewoon meer verdienen dus meer betaalde apps.

  Betalen in dollars? ja en? de richtkoers in euro’s wordt altijd eerst genoemd.

  Bizar is de methode om bij Apple je geld terug te krijgen. Die bestaat niet meer. Een probleem melden vanuit je aankoopgeschiedenis (in iTunes) stuurt je door naar een algemene webpagina met problemen in iTunes.

 • Profielfoto
  Byzantic

  Ik heb een androidtelefoon en ik ben absoluut niet tevreden met de kwaliteit van de Android Market. De apps die worden aangeboden zijn alles behalve hoogstaand. Zeker in de categorie games is de overgrote meerderheid brol. Waarom is Google dan zo verwonderd dat het niet goed gaat? De Android Market heeft gewoon geen inhoud. Ze zouden inderdaad een voorbeeld moeten nemen aan de App Store.

 • Profielfoto
  ex-macfreak

  Het bewijst nog maar eens hoe doordacht het ganse Apple ecosysteem in elkaar steekt en hoe alles met alles verweven is zonder dat het een potje wordt !

  En iedereen springt nu op die kar in de hoop niet achter te blijven, maar zoals dat voor alles geldt : iets waar je jaren over nadenkt en jaren aan ontwikkelt, haal je niet snel op een half jaar in zonder aan kwaliteit in te boeten.

  Ik denk dat Apple nog voor jaren veilig zit. En zoals we het bedrijf kennen, zijn ze allang bezig met iets anders…