Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 12 januari 2011

Wat bracht CES voor iPad, iPod en iPhone?

De Consumer Electronic Show 2011 zit erop. Na 4 dagen en duizenden innovatieve, grappige en ronduit idiote gadgets is het tijd om de balans op te maken. In ieder geval is duidelijk dat tablets dit jaar centraal stonden. Maar de meest succesvolle tablet was grote afwezige want Apple liet zich ook dit jaar niet zien op de beurs.

Toch was er vanuit de accessoiremarkt genoeg nieuws voor liefhebbers van de iPad, iPhone  en iPod touch. One More Thing zet de meest interessante iOS-gadgets van CES 2011 voor je op een rij.

Withings kwam met twee iPhone-accessoires naar CES. De eerste is de Smart BabyMonitor: een 3 megapixel camera met infrarood ‘nightvision’ waarmee je nageslacht op afstand in de gaten gehouden kan worden vanaf je iPhone of iPod touch. Naast video en audio stuurt het apparaat ook de temperatuur en luchtvochtigheid door. Wordt de kleine wakker dan je ‘m op afstand weer in slaap sussen of een slaapliedje opzetten. De Smart BabyMonitor komt in maart 2011 op de markt voor een nader te bepalen prijs.

De tweede iOS-gadget van Withings is een bloeddrukmeter die aangesloten kan worden op elk iOS-apparaat. Met één beweging op het touchscherm start je een meting. Het programma onthoudt de metingen die je gedaan hebt waardoor je inzicht krijgt in de ontwikkeling van je bloeddruk. Resultaten kunnen ook direct vanuit de app doorgestuurd worden naar je dokter. De bloeddrukmeter is vanaf eind januari verkrijgbaar.

Ipadhoesjes, -docks en -houders zijn er in overvloed. Toch wist het bedrijf IK Multimedia nog een gat in de markt te vinden: de iKlip. Deze iPadhouder kan eenvoudig vastgemaakt worden aan een microfoonstandaard. Daardoor wordt de iPad opeens een ideaal apparaat voor zangers die hun teksten niet kunnen onthouden. Daarnaast kunnen muzikanten de iPad zo gebruiken voor bladmuziek, als virtuele gitaarversterker of als live mixer. De iKlip kost € 29,99 en is online te bestellen.

Apple mag de knoppen dan uit de iPad verbannen hebben, gamers zweren er nog steeds bij. Speciaal voor hen is er nu de Fling. Deze $ 25,- kostende analoge joystick kan met twee zuignappen op het scherm van de iPad gezet worden. Volgens de makers kunnen spellen die gebruik maken van on-screen knoppen zo veel preciezer gespeeld worden. Omdat het grootste deel van de Fling transparant is kan je nog steeds zien wat er onder de joystick gebeurt. Voor de echte old-school gamers is er overigens een alternatief van ThinGeek: een ouderwetse metalen joystick, eveneens voor $25,-

Griffin komt dit jaar met CarTrip, een klein apparaatje voor $ 90,- dat aangesloten kan worden op de boardcomputer van vrijwel elke moderne auto. Het kastje stuurt draadloos allerlei diagnostische informatie van de auto door naar je iPhone of iPod touch. Denk hierbij aan acceleratie, vermogen, maximum snelheid maar ook geconstateerde gebreken en uitstoot.

Voor steeds meer autorijders is de iPhone standaarduitrusting geworden voor muziek en navigatie. Je zou je bijna afvragen waarom je nog een autoradio hebt. Oxygen audio komt dan ook met de opvolger: een versterker met AM/FM radio en een dock aan de voorkant waar je iPhone (3G t/m 4) horizontaal of verticaal ingezet kan worden. Alle functies van de radio bedien je vervolgens op de iPhone via een speciale App. Goedkoop is het ding niet. Je zal er ongeveer € 300,- voor moeten neerleggen.

Voor wie een iPhone-autoradio niet ver genoeg gaat heeft het bedrijf Visteon iets heel bijzonders in het verschiet. Een houder waarmee een iPad naadloos in het dashboard van een auto ingebouwd kan worden. Vervolgens kan de iPad niet alleen gebruikt worden als autoradio, maar dankzij een elders in de auto ingebouwd kastje kunnen ook airco, ramen en stoelen bediend worden. Het is nog niet bekend wanneer dit product op de markt komt en voor welke automerken.

Een kleurplaat inkleuren is er tegenwoordig natuurlijk niet meer bij voor de jeugd, daar heb je een iPad voor. Maar wie zijn kinderen toch dat oude vertrouwde gevoel van een stift wil geven kan ColorStudio HD overwegen. Een combinatie van een interactieve kleurplaten-App voor de iPad met een speciale pen die ook als stift, kwast of potlood gebruikt kan worden. De App herkent het onderscheid tussen de aanraking een vinger of van de pen. Wanneer de combinatie van pen en App op de markt komt is niet bekend, wel dat ‘ie $ 30,- gaat kosten.

Tivizen kwam vorig jaar al met een kastje dat DTV-signalen (in Nederland bekend als Digitenne) ontving en draadloos naar je iPhone of iPod touch kon sturen. De nieuwste versie is gemaakt voor de iPad en wordt direct aan de dockconnector geklikt. Via een gratis App kunnen zo openbare kanalen (Nederland 1,2 en 3) bekeken worden. Wel jammer is het feit dat de $ 100,- kostende Tivizen een eigen batterij heeft die het maar een paar uur uithoudt op één lading.

Zonder stroom heb je natuurlijk weinig aan al die gadgets voor je iPhone, iPod of iPad. Gelukkig is ook daar aan gedacht. Zo is er de nPower PEG. een accu die zichzelf oplaadt met kinetische energie, oftewel beweging. Zo kan je de accu opladen tijdens het lopen of door er gewoon mee te schudden. Voor $ 160,- haal je er ‘m in huis.

Laat je liever anderen werken voor je power van je iPhone dan komt Eton dit jaar met een iPhonehoesje met ingebouwde accu én zonnecellen. Een uur in de volle zon komt neer op 15 tot 20 minuten bellen, aldus het bedrijf. Wanneer het hoesje op de markt komt en tegen welke prijs is nog niet bekend.

Reageer op artikel:
Wat bracht CES voor iPad, iPod en iPhone?
Sluiten