Verkoop van apps overstemt muziek

Door: Statenweg - 7 reacties

Ooit was in de iTunes Store uitsluitend muziek te koop. Later werd dit uitgebreid met films en tv-series. De grootste uitbreiding kwam echter met de komst van de App Store in de zomer van 2008.

De verkoop van applicaties voor de iPhone, iPod touch en later de iPad heeft zo’n hoge vlucht genomen dat er naar verwachting vanaf maart meer apps verkocht worden dan muzieknummers.

Tot deze conclusie komt Horace Dediu van Asymco, die de groei van de App Store analiseerde en deze vergeleek met de muziekverkoop. De exponentiele groei is overigens niet verwonderlijk als je bedenkt dat elk iOS-apparaat gemiddeld 60 apps geinstalleerd heeft. Per dag zouden meer dan 30 miljoen apps verkocht worden.

Dediu’s analyse komt vlak voordat de 10 miljardste app gedownload zal worden. Deze mijlpaal wordt bereikt in slechts 31 maanden nadat de App Store in de zomer van 2008 geopend werd.

Een gevolg van de grote hoeveelheid apps die gebruikers downloaden is volgens Dediu dat zij minder snel geneigd zijn om van platform te veranderen.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  ivar

  Is natuurlijk super maar is natuurlijk ook zo op de andere platforms. Zou het dan betekenen dat er op een gegeven moment niet of nauwelijks verandering in de marktaandelen is?
  Maar al met al een giga melkkoe. Waarom kom ik niet op deze ideeen…

 • Profielfoto
  Tempest

  Bij de “verkoop” van Apps zitten hoogst waarschijnlijk ook de gratis Apps, waardoor mensen sneller geneigd zijn tot “aankoop” over te gaan dan voor muziek. En muziek kan je nog via andere kanalen krijgen. iOS-apps daarentegen zijn sinds dag één enkel van de iTunes Store te downloaden.

  Eigenlijk is dit niet zo vreemd dus. Maar misschien ben ik te kritisch :slant:

 • Profielfoto
  maxim22

  Veel apps zijn ook GRATIS

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Dit heeft een hoog appels en peren gehalte. Wat Maxim22 schrijft, de gratis apps beinvloeden waarschijnlijk de getallen enorm hoewel daar met geen woord over gerapt wordt…

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Prachtig, hoe met cijfers gegoocheld kan worden. Wat ze vergeten te vermelden is dat in het merendeel van de opkomende markten, je helemaal geen muziek, laat staan video kunt aanschaffen.

  Je kunt in landen als Australië, Oostenrijk, Canada, België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Japan, Luxenburg, Nederland, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Spanje, Portugal, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten muziek aanschaffen.

  In overige landen, waaronder Argentinië, Brazilië, China, India, Rusland, Zuid Afrika, Polen, Tsjechië, Slovenië en nog vele andere zijn volgens mij alleen maar toepassingen (Apps) te koop.

  Even voor de beeldvorming: de VS hebben een inwonertal van 350 miljoen, Europa 550 miljoen, China 1,3 miljard, India een krappe 1,2 miljard, Rusland een ruime 160 miljoen. Nu is natuurlijk niet gezegd dat de hele bevolking over voldoende koopkracht beschikt om een iOS-device aan te schaffen en ook nog eens apps kan kopen, maar wie een beetje werelds is ingesteld weet dat in diverse landen de middenklasse en hogere inkomens-klasse aan het groeien is.

  En tja, als slechts een deel van het Europese en Amerikaanse continent kan downloaden met wat vrienden in ‘down under’, dan vind ik het niet gek dat de statistiek laat zien dat toepassingen de muziek voorbij zullen streven qua downloads. Tenzij … er een hele andere onderbouwing bij hoort. Maar dat lees ik niet.

 • Profielfoto
  Oldekamp

  @Tempest, misschien sinds dag één via iTunes, maar het duurde niet lang voordat er andere kanalen kwamen waar je het weg kan halen.;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hé hallo, natuurlijk zijn de gratis apps daarbij gerekend. Dat is logisch, maar het is een enórme prestatie om in zo’n korte tijd tot 10 miljard downloads te komen in de App Store, zelfs al waren ze allemaal gratis. En Doctor Apple, je kunt wel spreken over 1,2 miljard Chinezen (volgens mij zijn het er al meer en terwijl ik dit schrijf komen er nog duizend bij:grin:) maar meer dan 80% van de Chinezen leeft in grote armoede op het platteland en heeft geen iPhones of iPads, zelfs nauwelijks eten of een behoorlijk huis. Dat is alleen voorbehouden aan een beperkte elite van business yups in Shanghai en (in mindere mate) Peking. Ik denk dat er hoogstens enkele honderden miljoenen mensen in de hele wereld zijn die Apps kunnen downloaden. misschien nog minder. En dan is een miljard Apps enorm.
  @Ivar: op andere platforms is dit lang niet zoveel. Andere merken telefoons waren volledig overrompeld door Apple en zijn veel later begonnen met de iPhone en App Store imitaties. Dat haalt in aantallen niet bij Apple.