The name is Rice, David Rice

Door: Koen van Tongeren - 21 reacties

Apple mag dan relatief goed opgewassen zijn tegen virussen, trojans en andere gevaren, toch wordt het risico op beveiligingslekken groter naarmate Mac OS X en iOS populairder worden. Daarom wordt er inmiddels volop ge√Įnvesteerd in knappe koppen die je Mac en iPhone moeten beschermen tegen digitaal gevaar.

Apple’s nieuwste wapen in de strijd is David Rice, althans zo beweert All Things Digital. In een vorig leven was hij encryptie-expert ¬†bij de Amerikaanse marine en analyseerde hij zwakheden in computernetwerken voor de National Security Agency (NSA). Bij Apple zou Rice aan de slag gaan als ‘Director of Global Security’. Aangenomen wordt dat hij er voornamelijk voor moet gaan zorgen dat iPhones en iPads een veilige keuze blijven voor bedrijven die met gevoelige informatie werken.

Rice is niet de enige beveiligingsexpert die Apple in dienst heeft genomen. Eerder werden Window Snyder van Mozilla, Jon Callas van PGP en expert Ivan Krstic aangenomen op gelijksoortige posities. Zo lijkt het erop dat wij Apple-gebruikers voorlopig nog rustig kunnen slapen.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  241

  Voorlopig geen anti-virus voor mij:smile:

 • Profielfoto
  Ouistiti

  Window Snyder?

 • Profielfoto
  Tomac5

  En we noemen hem Window… :-S

 • Profielfoto
  Jakobbb

  NSA, hell yeah. :thumbsup:

 • Profielfoto
  knekkie

  Voor hoe lang nog?

  ik vind het erg ongeloofwaardig dat virussen niet kunnen op het Mac OS en iOS.
  Ondanks de stilte op het platform… niet is onmogelijk denk ik dan.

 • Profielfoto
  JesseV

  Window s.
  is dat niet de concurrent

 • Profielfoto
  krisp

  Voor hoe lang nog?

  ik vind het erg ongeloofwaardig dat virussen niet kunnen op het Mac OS en iOS.
  Ondanks de stilte op het platform… niet is onmogelijk denk ik dan.

  Natuurlijk is het niet onmogelijk. Denk nog even aan het blaster-virus in Windows. Het is niet onmogelijk om zoiets ook bij Mac OS X te doen. Echter, doordat het veiligheidsbeleid totaal omgedraaid is vanaf de bodem, zal dit bij Mac OS X minder snel gebeuren. Veel minder snel.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Virussen zijn ook leuk om tegen bedrijven te gebruiken. Macs worden nog niet zoveel gedraaid bij grote bedrijven, althans niet Mac-only terwijl er wel enorm Windows-only bedrijven zijn. Ik zie de dag nog niet zo snel komen dat er Mac-only multinationals bestaan.

 • Profielfoto
  22091

  zie de dag nog niet zo snel komen dat er Mac-only multinationals bestaan.

  Wat dacht je van Google?
  Google dumpt Windows

 • Profielfoto
  Brainy

  zie de dag nog niet zo snel komen dat er Mac-only multinationals bestaan.

  Wat dacht je van Google?
  Google dumpt Windows

  Hij heeft het over grote bedrijven….

 • Profielfoto
  iMad

  Virussen zoals vroeger zijn niet meer interessant, het gaat vooral om de spam en spyware varianten.

  De criminelen willen zoveel mogelijk data van de mensen te weten komen, daar ligt het grote geld.

 • Profielfoto
  Froggle

  Slechte undercover agent van Microsoft om ‘m Window te noemen.

  Zonder gekkigheid; Goede zaak dat Apple hier aandacht aan besteedt.:)

 • Profielfoto
  Chester16

  Alles wat door mensen gemaakt is, kan door mensen “gekraakt’ worden…….:smile:

 • Profielfoto
  Vinhelper

  …..mits je erachter kan komen op welke versleutelde manier alles in elkaar is ge-√ęncrypteerd.
  Het is bij de gewone consument vrijwel onzichtbaar wat er met elke systeem-update meekomt aan beveiligingstechnieken. Alles gaat altijd mooi schuil achter namen als: ”Mac OS X-beveiligings-update 002-2010” en ”….deze update verbetert de algehele stabiliteit en veiligheid van uw systeem.”
  Apple laat zeer weinig zulke informatie los, en waarschijnlijk zeker als het om dit soort dingen gaat, waar ze nog nooit eerder iets over hebben losgelaten.
  Toen begonnen werd met het ontwikkelen van de iPhone (2002) hoorden we ook alleen dat er mensen waren aangenomen die de technische kennis hadden daarvoor, maar voor welk product bleef nog jarenlang gissen….tot 2007.

 • Profielfoto
  polansky

  Heeft niets met virussen te maken dit bericht!

  Die kerel moet er voor gaan zorgen dat die gigantische server farm fatsoenlijk blijft werken. Gewoon een beveiligingskerel tegen hackers en niet voor iets als een virussvanner.

 • Profielfoto
  klonic

  Virussen e.d. op je Appel ongeloofwaardig? Voor OSx zijn er al aardig wat bekende virussen e.d. gevonden. Sterker nog, er is een gratis virusscanner voor Mac. Check anders deze virus ijdlijn.

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Wordt ‘ie niet gewoon hoofd van de beveiligingsdienst? Om te zorgen dat gedurende de afwezigheid niemand in het kantoor van dhr. Jobs komt..? :sarcastic:
  En natuurlijk om te zorgen dat er geen onbevoegden in de server farm terecht komen. Zoals Window S. Oké, flauwe grap..:lol:

 • Profielfoto
  McShamus

  De ‘Director of Global Security‚Äô heeft volgens mij bitter weinig van doen met producten of de beveiliging daarvan…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Virussen zijn ook leuk om tegen bedrijven te gebruiken. Macs worden nog niet zoveel gedraaid bij grote bedrijven, althans niet Mac-only terwijl er wel enorm Windows-only bedrijven zijn. Ik zie de dag nog niet zo snel komen dat er Mac-only multinationals bestaan.

  Er bestaan wel degelijk bedrijven die alleen Mac’s hebben. Dat zijn weliswaar geen multinationals, maar wel bedrijven die het juist van stabiele en virus vrije systemen moeten hebben vanwege de bedrijfscritische projecten. Bij praktisch elk “normaal” bedrijf is het windows wat de klok slaat, maar juist dat Windows is totaal ongeschikt voor wetenschappelijke doeleinden.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Voor hoe lang nog?

  ik vind het erg ongeloofwaardig dat virussen niet kunnen op het Mac OS en iOS.
  Ondanks de stilte op het platform… niet is onmogelijk denk ik dan.

  Ik denk dat we allemaal wel weten dat een virus een programma is dat zich “hecht” (net als een echt virus dat doet met een gezonde cel) aan een bestaand programma. Ook zullen de meeste wel weten dat een virus heel weinig kan beginnen als het in b.v.b. een jpeg bestand zit. Je hebt er namelijk een “executable” voor nodig wil een virus zijn werk kunnen doen en zichzelf verspreiden. En dat is nu precies waarom in een ‘Unix based’ OS zoals OS-X een virus weinig kans heeft. Bij Unix gebruikt men namelijk het concept, de structuur (of hoe je het ook noemen wil) waarbij elk onderdeel op een hd een bestand is, √≥√≥k als het gezien vanuit het standpunt van de gebruiker een programma is.
  Onder OS-9 (en vele zo niet alle Windows versies) kwam je geen barri√®res tegen omdat het eerste byte al reeds de uitvoerbare code betrof. Maar klik je nu rechts op een programma icon en kies je “toon pakketinhoud”, dan moet je je voorstellen dat elke map die je opent voor het virus een barri√®re betekend. En in die mappen staat een paar levels diep geen “programma”, maar een moeilijk te infecteren Unix bestand. Tel daar bij op dat programma’s die een framework map hebben extra moeilijk te infecteren zijn omdat zo’n framework als het ware een soort poortwachter is die de identiteit van het programma checkt. Elke verandering daarin zorgt dan voor een crash.
  Dus uitspraken zoals die ook hier weer in de titel zijn te zien over dat een markttoename voor een beveiligingsrisico zorgt zijn volkomen onjuist omdat dat een simplistische 1 op 1 afspiegeling is met Windows. En dat kun je niet doen want de architectuur van OS-X verschilt wezenlijk met dat van Windows.
  Kijken we naar de feiten, dan moet je stomweg vaststellen dat na een decennia van OS-X nog geen enkel virus rampzalig is geweest, zelfs niet een beetje bedreigend. Kijken we echter naar Windows, dan moeten we vaststellen dat er inmiddels pakweg 100.000 virussen de revue zijn gepasseerd.

  Als we dan toch op de simplistische toer gaan en dit toepassen op OS-X dan zouden er inmiddels ‘enkele duizenden’ virussen moeten zijn. Maar wat blijkt: er waren er ooit 80-100 en dat was onder OS-8 & 9, en niet OS-X.
  Zou er dan toch iets niet kloppen aan die onuitroeibare gedachte dat virussen en marktaandeel iets met elkaar te maken hebben?

 • Profielfoto
  maikel22

  @hendrik ijzerbroot

  Vind je het goed als ik je af en toe ergens op het internet quote als ik weer iemand tegenkom die het ‘het-marktaandeel-kleiner-en daarom-is-het-minder-interessant-voor-virusschrijvers’ -argrument gebruikt?