Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 11 januari 2011

Steve Jobs wil opvolger zelf kiezen

Op 23 februari wordt Apple’s jaarlijkse aandeelhoudersvergadering gehouden. Deze bijeenkomst is gewoonlijk weinig enerverend maar dit jaar wordt er zowaar wat vuurwerk verwacht. Er wordt gestemd over een voorstel om Apple af te dwingen meer inzicht te geven in de plannen voor CEO Steve Jobs’ opvolger.

Het voorstel is afkomstig van het ‘Central Laborers’ pensioenfonds, een grootaandeelhouder die vindt dat Apple meer openheid moet geven in een opvolgingsplan. Het fonds wijst op een onderzoek waaruit blijkt dat 85% van de meest ‘geliefde’ bedrijven zo’n plan hebben.

Apple heeft altijd een broertje dood aan openheid gehad en moet dan ook niets van het voorstel hebben. In de stukken voor de vergadering is een oproep aan aandeelhouders te vinden om toch vooral niet in te stemmen met dit voorstel. Meer inzage in Apple’s plannen zou alleen voordeel bieden voor concurrerende bedrijven.

Het plan van het pensioenfonds behelst een jaarlijks rapport waarin beoordelingsgesprekken, criteria voor een nieuwe CEO en een lijst met kandidaten binnen het bedrijf te vinden zijn. Ook moet er jaarlijks gemeld worden of er daadwerkelijk plannen voor een opvolging van Steve Jobs zijn. Daarnaast moet er minimaal 3 jaar voor die opvolging een planning openbaar gemaakt worden met mogelijke kandidaten.

Apple’s afwijzende reactie op dit plan is natuurlijk niet verrassend. Plannen maken doet het bedrijf maar al te graag, maar wel achter gesloten deuren. Die werkwijze heeft ze (en daarmee de aandeelhouders) de afgelopen tien jaar geen windeieren gelegd.

Toch valt het standpunt van de grootaandeelhouder ook te begrijpen. Tijdens Jobs’ afwezigheid door een ernstige ziekte was het onduidelijk of er wel een opvolger klaar stond die het bedrijf op gelijksoortige tirannieke wijze zou kunnen leiden. Meer openheid zou een voedingsbodem voor negatieve speculatie en daarmee de kans op dalende een aandelenkoers kunnen wegnemen. En de waarde van het aandeel is uiteindelijk het enige dat telt voor aandeelhouders.

Stel dat jij in de zaal zou zitten, zou je voor of tegen openheid stemmen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steve Jobs wil opvolger zelf kiezen
Sluiten