Q1 2011: Nog nooit zoveel Macs, iPhones en iPads verkocht

Door: Statenweg - 30 reacties

Apple’s financiële resultaten over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2011 zijn bekend. De cijfers liegen er niet om: in de periode die eindigde op 25 december 2010 boekte Apple wederom meer omzet en winst dan ooit tevoren.

De omzet komt uit op $26,74 miljard, dat is 71 % hoger dan dezelfde periode een jaar geleden. Toen was de omzet nog $15,68 miljard. De winst bedraagt $6 miljard, tegen $3,38 miljard een jaar geleden. Dat betekent een toename van maarliefst 78%.

Dit geld werd verdiend met de verkoop van 4,13 miljoen Macs. Dat is een stijging van 23% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook werden 16,24 miljoen iPhones verkocht (+86%) en 19,45 miljoen iPods (-7%). Ook de iPad, die in 2010 gelanceerd werd, heeft met een verkoop van 7,33 miljoen stuks flink bijgedragen aan de groei.

“Het was een fenomenaal kerstseizoen met een record aantal verkopen van de Mac, iPhone en iPad,” zegt CEO Steve Jobs in een persverklaring. Hij sprak daarbij de belofte uit dat Apple in het komende jaar opnieuw verrassingen in petto heeft.

De cijfers komen naar buiten op een moment dat aandeelhouders in de ban zijn van de aankondiging dat CEO Steve Jobs opnieuw een medisch verlof neemt. Ditmaal voor onbepaalde tijd, al sprak Jobs de hoop uit snel terug te keren. In de tussentijd blijft hij betrokken bij strategische beslissingen. COO Tim Cook  neemt de leiding over de dagelijkse gang van zaken op zich.

Voor degene die deze cijfers graag in perspectief ziet, zijn hier alle beschikbare kwartaalcijfers van Apple te vinden: Kwartaal 1, 2011Kwartaal 4, 2010Kwartaal 3, 2010Kwartaal 2, 2010Kwartaal 1, 2010Kwartaal 4, 2009Kwartaal 3, 2009Kwartaal 2, 2009Kwartaal 1, 2009Kwartaal 4, 2008Kwartaal 3, 2008Kwartaal 2, 2008Kwartaal 1, 2008kwartaal 4, 2007kwartaal 3, 2007kwartaal 2, 2007kwartaal 1, 2007kwartaal 4, 2006kwartaal 3, 2006kwartaal 2, 2006kwartaal 1, 2006kwartaal 4, 2005kwartaal 3, 2005kwartaal 2, 2005kwartaal 1, 2005kwartaal 4, 2004kwartaal 2, 2004kwartaal 1, 2004kwartaal 4, 2003kwartaal 3, 2003kwartaal 2, 2003kwartaal 1, 2003kwartaal 4, 2002kwartaal 3, 2002kwartaal 2, 2002kwartaal 1, 2002kwartaal 4, 2001kwartaal 3, 2001.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Gaat goed met Apple. Kunnen ze dit geld weer in kwaliteit onderdelen + service stoppen.

 • Profielfoto
  ivar

  Gaat echt super goed daar!

 • Profielfoto
  Reimzter

  Ja, jongens.. De virussen komen er aan!:(

 • Profielfoto
  Uxmal

  Hartstikke lekker. Maar euh had liever wat minder verkocht en Steve gezond. Fijn hoor als die winst.

 • Profielfoto
  hendrikvdl

  Mooie cijfers weer! D’r zijn nog genoeg mensen die geen Apple hebben, dus dit kan alleen maar beter gaan!

  Grofweg $1,2 miljard dollar winst uit de verkopen via de iTunes Store! D’r was laatst zo’n discussie over die 30% die Apple wil hebben van uitgevers. Ik denk dat het percentage wel iets omlaag kan met zulke winsten. De kosten gaan voor Apple waarschijnlijk ook niet stijgen.

 • Profielfoto
  Froggle

  Gaat goed met Apple. Kunnen ze dit geld weer in kwaliteit onderdelen + service stoppen.

  Ik dacht dus precies het zelfde.

 • Profielfoto
  Zakske

  Kunnen ze dit geld weer in kwaliteit onderdelen + service stoppen.

  Haha… dream on.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Mag een mens geen droom meer hebben?

  @Uxmal, denk jij nou echt dat Steve heel dat Apple bedrijf in zijn eentje runt?
  Mensen, na Steve is er wel weer een andere god, zo gaat het met het geloof ook.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Kunnen ze dit geld weer in kwaliteit onderdelen + service stoppen.

  Haha… dream on.

  Alsof Apple daar geen belang bij heeft..

 • Profielfoto
  spacefreek

  Kunnen ze dit geld weer in kwaliteit onderdelen + service stoppen.

  Haha… dream on.

  Alsof Apple daar geen belang bij heeft…

 • Profielfoto
  spacefreek

  Waarom flipt het reactiescherm steeds?
  Verzenden betekend hier niet per definitie verzenden naar OMT?

  Kunnen ze dit geld weer in kwaliteit onderdelen + service stoppen.

  Haha… dream on.

  Alsof Apple daar geen belang bij heeft..

 • Profielfoto
  bassbug

  Dat Apple zoveel producten weet te slijten is behalve leuk voor de portomonee van Apple en hun aandeelhouders ook uiterst vermoeiend voor de concurrenten.

  Ga maar na. Wat je volgens mij gaat zien is dat bedrijven/fabrikanten tegen de muur oplopen doordat:

  * Consumenten hun producten als ‘namaak’ gaan zien => men wil gewoon de originele iPad, of iPod, etc.

  * De kosten die gemoeid zij om hun producten te maken versus de winstgevendheid (eigenlijk NIET winstgevendheid) niet in evenwicht kunnen krijgen doordat ze niet genoeg aantallen weten te slijten.

  * Er uiteindelijk een paar concurrenten overblijven die alleen door continu een nieuw model uit te brengen met vaak iets betere specificaties in het spoor van Apple hopen te blijven. Maar dat gaat weer een keer tegen hun werken omdat klanten dan snel zien dat hun exemplaar alweer verouderd is c.q. verouderd uitziet.

  Wat Apple doet is uitermate knap!

 • Profielfoto
  Bonte

  Grofweg $1,2 miljard dollar winst uit de verkopen via de iTunes Store! D\’r was laatst zo\’n discussie over die 30% die Apple wil hebben van uitgevers. Ik denk dat het percentage wel iets omlaag kan met zulke winsten.

  Dat is revenue, totale verkoop dus en niet winst. Van die 1,2 miljard neemt Apple dus ruwweg 30% en betaald daarmee de serverkosten, VISA (0,50 dollar per transactie) en promoties. Denk niet dat Apple daar rechtstreeks veel winst uit haalt, wel meer hardware.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ja, jongens.. De virussen komen er aan!:(

  Dat roepen ze nu toch al heel erg lang. Misschien moet je er eerst iets over lezen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ja, jongens.. De virussen komen er aan!:(

  Lees.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ja, jongens.. De virussen komen er aan!:(

  http://via.pulsene.ws/CoFI

 • Profielfoto
  Maikelw

  Mijn eerste reactie: Wauw!

 • Profielfoto
  RoyK

  Proficiat aan Apple natuurlijk. Maar nu de markt verzadigd gaat worden met tientallen tablets en Android die daarin een hoofdrol gaat lijken te spelen, ben ik benieuwd hoe de kaarten eind dit jaar op tafel liggen. Gisteren las ik een berichtje dat Acer gaat stoppen met hun netbooks, en tablets met sandy bridge cpu’s daarvoor in de plaats terug doen. Ik denk dat dat de trend zal gaan worden en tablets steeds meer en meer de kleinere laptops gaan vervangen. Prima ontwikkelingen in ieder geval.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Beleggers geloven er nog niet in: Apple staat nog steeds bijna € 8,- in de min. Of is dit “na beurs” bekend gemaakt?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ja, jongens.. De virussen komen er aan!:(

  Lees.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @ Reimtzer: Lees.

 • Profielfoto
  Maikelw
 • Profielfoto
  levidhuyvetter

  Wel heel ontmoedigend die afbeelding …

 • Profielfoto
  Cybershooter

  @Maikelw, Nou Tweakers iig niet, want de tendens bij Tweakers is zowieso nooit pro Apple geweest. Bijna ieder Apple bericht dat op Tweakers geplaatst wordt, kent wel een dubbele ‘anti Apple” bodem.

  In dit bericht van Tweakers, hebben ze in tegenstelling tot bijna alle andere bronnen het 4e kw 2010, vergeleken met het voorgaande kwartaal. Terwijl alle overige bronnen, waaronder ook OMT stelt, dat het 4e kw 2010 vergeleken wordt met het 4e kw 2009. Aangezien diverse invloeden, welke specifiek zijn voor een bepaald kwartaal (zoals feestdagen enz.) dan goed vergelijkbaar zijn met hetzelfde kwartaal, maar dan een jaar terug. Wat tweakers ook manipuleert, om het positieve Apple nieuws enigszins onderuit te halen, is dat de Imac verkopen met 1 procent gedaald is, terwijl er totaal niet gesproken wordt van stijging van bijv. het aantal Macbooks. Zo zie je maar dat Tweakers heer en meester is met de kunst van het weglaten, indien het positief Apple betreft en heer en meester is in het extra benadrukken van negatief Apple.

  Ik zou dus vooralsnog uitgaan van de gangbare bronnen, zoals OMT, Nu.nl, enz.

 • Profielfoto
  RoyK

  @ Cybershooter.. je bedoeld dat wat meer sceptische berichtgeving over Apple bij tweakers je niet bevalt, en je daarom liever de berichtgeving van OMT aanhoor omdat die wel in jouw kleur kletsen? Het is soms net een religie.

 • Profielfoto
  Cybershooter

  @Royk Nee, dat bedoel ik niet, daar er duidelijk met aanwijsbare feiten aangetoond kan worden dat Tweakers de enige is in zijn soort, welke met deze verdraaide berichtgeving aankomt.

 • Profielfoto
  jafd01

  Ik vind dit zo jammer, Apple’s good imago gaat alleen maar weg. Apple is net als uggs in Nederland, elke doorsnee sterretje loopt ermee. Voor Apple maakt het niet uit, zolang de Apple aandelen maar blijven groeien.

  Maar voor mij na 14jaar ervaring begin ik nu gewoon mateloos eraan te ergeren.

  Waarom?
  – Wat vroeger PC boeren waren zijn nu opeens Apple resellers.
  – Service begint alleen maar slechter te worden.

  Daarnaast het straatbeeld, omdat het zo mainstream wordt zie je iedereen ermee lopen. Stel je ze een vraag erover snappen ze nog geeneens hoe bijvoorbeeld het OS werkt.

  De koopvraag kwestie is gewoon te slap.

  Daarnaast is Nederland een pronk land, He kijk mij is met mijn macbook pro maar verder kunnen ze er nog geen drol mee.

  Daarom zit ik nu liever achter mijn mac in een gesloten kamer zodat ik toch nog even helemaal alleen kan voelen with mij mac.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @jafd01: de Apple resellers zijn inderdaad de PC-boeren van gisteren en ze weten evenveel over Apple als over PC’s. Hier en daar heb je natuurlijk een uitzondering.

  De service is al langer behoorlijk brak. De garantiepolitiek is vreselijk (één jaar en de rest is bedelen bij je APR, maar ja dat is een PC-boer, dus daar kan je al helemaal niet van op aan).

  Voor de rest blijf ik een fan, maar dat “ik-wil-een-Mac-want-iedereen-heeft-er-één” is wel vervelend. Vooral omdat we een paar jaar geleden uitgelachen werden met onze jij-wil-weer-eens-anders-doen-zeker-computer.

  Maar ja, wat doe je eraan? Dat is de andere kant van het succesverhaal hé, zoals het altijd gaat. Ik ga ook al lang niet meer naar mijn favoriete festival, sinds het grote publiek er de boel heeft geclaimd, de tickets onbetaalbaar zijn geworden en de sfeer er helemaal weg is.

 • Profielfoto
  PowerMac

  @jafd01:

  tja, vroeger was alles beter, en toen ik de enige was die in een Ferrari reed, was dat veel leuker tuffen. Nu iedereen een Ferrari rijdt, en zodra ik een nieuwe koop doet de buurman dat ook, is de lol er wel een beetje van af.
  Ik ben blij als ik op mijn eigen privé terrein nog wat rondjes kan draaien, nog even helemaal alleen kan voelen met mijn Ferrari Italia…

 • Profielfoto
  Kameleman

  Wat ik hier altijd bij bedenk: er wordt dus een winst gemaakt van 22,43829469%

  Lijkt me toch behoorlijk hoog. En hier worden echt alle kosten afgetrokken. Hebben ze dan toch een behoorlijke marge op alles…