Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 23 januari 2011

OMT’s Groot Appledictee 2010: de uitslag

Alle 68 inzendingen van OMT’s Groot Appledictee der Nederlandse Taal 2010 zijn nagekeken en de winnaars zijn bekend. Op 19 december, om 20:27 uur stuurde ‘Jepsie’ zijn foutloze dictee. Daarmee wint hij een gloednieuwe iPad. Robert Joosen eindigde op de tweede plaats met ook een foutloos dictee dat 20 december om 09:55 is ingestuurd. Als derde eindigde ‘roosderutter’, ook met een foutloos dictee, dat we ontvingen op 20 december om 11:45 uur.

Felicitaties aan de winnaars en dank voor het meedoen aan alle deelnemers. Wie zijn eigen dictee wil nakijken vindt de uitgeschreven tekst hieronder.

Hoogmis in de Applekerk

Daar zaten ze dan, tête-à-tête: de man met het blotebillengezicht en de man met het pince-neztje, gebroederlijk naast elkaar als Jut en Jul. De eerste had vanwege zijn lucullische inborst het plebejisch voorkomen van een echte patjepeeër, terwijl de tweede gezegend was met een meer kanonikale uitstraling. Zijn canonieke gedragingen hadden hem zelfs Messiaanse trekken gegeven, als ware hij het Opperwezen zelf.

Een blik in de zaal leerde alras dat het journaille in groten getale was toegestroomd om bij het aanhoren van de apocriefe teksten in diepe rêverie te verzinken. De bebrilde heer schraapte zijn keel en stapte plotsklaps rauwelijks het podium op, in zijn kielzog gevolgd door zijn zwaargeschapen kompaan, die nog juist de gelegenheid vond om in zijn knickerbocker zijn tampeloeres recht te leggen.

Daar was de zedenpreek al begonnen: Mac OS X, iOS, MacBook Air, iPod touch en iPad met Multi-Touch passeerden de revue… Alles was even preëminent, zo hield hij zijn gehoor steilorig voor. Pièce de résistance was de nieuwe Mac Pro, met een quad-core processor, mini-DVI en zowaar een blu-rayspeler. Gratis AppleCare en een trans-Atlantisch abonnement op MobileMe maakten het feest compleet.

Hoogste tijd voor de obligate iChatdemonstratie: daar verscheen reeds het konterfeitsel van zijn obese collega op het lcd-scherm, een ferme havanna in het ruim bemeten hoofd gestoken. Wat was het toch een lul-de-behanger! Nee, het was duidelijk wie van beiden het sexyst was. Misschien moest hij bij een volgende gelegenheid maar afsluiten met pin-upgirls in een miss-wet-T-shirtverkiezing – dat was voor het hooggeëerd publiek een aanzienlijk feeërieker beeld dan de beeltenis van dit vettige mombakkes.

Het geluid fadede langzaam uit en een tumultueus applaudisserende menigte sprong op uit de gemêleerde fauteuils. Als een waar goedheilig man glimlachte hij minzaam. Nog één ding om de zaak mee af te sluiten, als zijn flux de bouche hem tenminste niet in de steek liet. Hoe had hij het zo-even ook alweer bedacht? “Wie zich in Apple vermeit, die Apple verblijdt. En wie Apple geloochend heeft, ziet zich thans gelogenstraft.” Onder draconisch gejoel vanuit de zaal hief de éminence grise nog eenmaal de handen ten hemel en spoedde zich naar de no-goarea.

Ite, missa est.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OMT’s Groot Appledictee 2010: de uitslag
Sluiten