OMT’s Groot Appledictee 2010: de uitslag

19 reacties

Alle 68 inzendingen van OMT’s Groot Appledictee der Nederlandse Taal 2010 zijn nagekeken en de winnaars zijn bekend. Op 19 december, om 20:27 uur stuurde ‘Jepsie’ zijn foutloze dictee. Daarmee wint hij een gloednieuwe iPad. Robert Joosen eindigde op de tweede plaats met ook een foutloos dictee dat 20 december om 09:55 is ingestuurd. Als derde eindigde ‘roosderutter’, ook met een foutloos dictee, dat we ontvingen op 20 december om 11:45 uur.

Felicitaties aan de winnaars en dank voor het meedoen aan alle deelnemers. Wie zijn eigen dictee wil nakijken vindt de uitgeschreven tekst hieronder.

Hoogmis in de Applekerk

Daar zaten ze dan, tête-à-tête: de man met het blotebillengezicht en de man met het pince-neztje, gebroederlijk naast elkaar als Jut en Jul. De eerste had vanwege zijn lucullische inborst het plebejisch voorkomen van een echte patjepeeër, terwijl de tweede gezegend was met een meer kanonikale uitstraling. Zijn canonieke gedragingen hadden hem zelfs Messiaanse trekken gegeven, als ware hij het Opperwezen zelf.

Een blik in de zaal leerde alras dat het journaille in groten getale was toegestroomd om bij het aanhoren van de apocriefe teksten in diepe rêverie te verzinken. De bebrilde heer schraapte zijn keel en stapte plotsklaps rauwelijks het podium op, in zijn kielzog gevolgd door zijn zwaargeschapen kompaan, die nog juist de gelegenheid vond om in zijn knickerbocker zijn tampeloeres recht te leggen.

Daar was de zedenpreek al begonnen: Mac OS X, iOS, MacBook Air, iPod touch en iPad met Multi-Touch passeerden de revue… Alles was even preëminent, zo hield hij zijn gehoor steilorig voor. Pièce de résistance was de nieuwe Mac Pro, met een quad-core processor, mini-DVI en zowaar een blu-rayspeler. Gratis AppleCare en een trans-Atlantisch abonnement op MobileMe maakten het feest compleet.

Hoogste tijd voor de obligate iChatdemonstratie: daar verscheen reeds het konterfeitsel van zijn obese collega op het lcd-scherm, een ferme havanna in het ruim bemeten hoofd gestoken. Wat was het toch een lul-de-behanger! Nee, het was duidelijk wie van beiden het sexyst was. Misschien moest hij bij een volgende gelegenheid maar afsluiten met pin-upgirls in een miss-wet-T-shirtverkiezing – dat was voor het hooggeëerd publiek een aanzienlijk feeërieker beeld dan de beeltenis van dit vettige mombakkes.

Het geluid fadede langzaam uit en een tumultueus applaudisserende menigte sprong op uit de gemêleerde fauteuils. Als een waar goedheilig man glimlachte hij minzaam. Nog één ding om de zaak mee af te sluiten, als zijn flux de bouche hem tenminste niet in de steek liet. Hoe had hij het zo-even ook alweer bedacht? “Wie zich in Apple vermeit, die Apple verblijdt. En wie Apple geloochend heeft, ziet zich thans gelogenstraft.” Onder draconisch gejoel vanuit de zaal hief de éminence grise nog eenmaal de handen ten hemel en spoedde zich naar de no-goarea.

Ite, missa est.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Yoeri

  Gefeliciteerd!

 • Profielfoto
  Usain

  Ik heb veel fouten.

 • Profielfoto
  kreativlab

  gefeliciteerd iedereen die gewonnen hebben!

 • Profielfoto
  iLarsNL

  Wat!? Foutloos..? Wow.. Da’s goed ;P

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Ik had zelf zowaar 12 fouten, is dat goed of slecht? Wel in samenwerking met mijn grote vriend Google gemaakt destijds haha

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Ik durf mijn fouten niet eens te tellen:grin:
  Gefeliciteerd aan alle winnaars!

 • Profielfoto
  the_one

  Winnaars: Gefeliciteerd! En erg goed met jullie nul fouten!

  Ik heb een hoop fouten… Volgend jaar opnieuw proberen:)

 • Profielfoto
  ikkieman

  Gefeliciteerd mensen! Ik heb redelijk wat fouten gemaakt. Mijn vooringenomenheid om die iPad mee naar huis te nemen was dus duidelijk misplaats.;)
  Alsnog, netjes gedaan met dit taaie dictee.

 • Profielfoto
  Japsuh

  Dan moet je wel een hele grote spellingsfreak zijn. Gefeliciteerd! (frapant trouwens dat niemand tijdens het dictee zelf niets fout had!)

 • Profielfoto
  Ouistiti

  No-goarea? Is het niet no-go-area? Want het kan verkeerd uitgesproken worden bij het lezen toch?

 • Profielfoto
  koenvisser

  gefeliciteerd aan de winnaars! Helaas vind ik wel dat degene die voorlas bepaalde woorden zeer slecht uitsprak.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Ik vind het wel meevallen ;).

 • Profielfoto
  Tjerker

  Hmm… maak toch een beetje bezwaar tegen ‘quad-core processor’ – het Apple stijlboek was niet eenduidig, en de Nederlandse Apple website schrijft het conform dit screenshot toch echt als ‘quad-coreprocessor’. :innocent:

 • Profielfoto
  LighScan

  Dat is dus een spellingsfout op de Apple-website, want het is wel degelijk quad-core processor.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Foutloos… en dan te bedenken dat de live-winnaar elf fouten had, maar dat was een dictee-tijger. Van de normale mensen had de winnaar 34 fouten.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Jaaa, dames en heren….hehe even wakker worden….nul fout is voor de makers thuis uiteraard mét gebruik van alle hulp van (al dan niet online) woordenboeken, Google, de genoemde Apple woordenlijst etc. Dan is het een kwestie van goed zoeken en zo snel mogelijk insturen! Nog een hele klus, maar zo kom je dus alleen maar aan 0 fout. Tijdens het ‘echte’ dictee had de beste 11 fout (en dat was een échte professional, die bij het Nationaal Dictee op TV 9 fout had), de beste van de ‘gewone’ live dicteemakers had volgens mij 35 fout. Dat was daar dus de béste score als je het in 1 x maakt en nog 1 x luistert. De rest had in Rotterdam dus meer fouten. Als je het op die manier gemaakt hebt – zonder hulp van andere middelen – dan is een score van 45 of 50 fout nog behoorlijk goed.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ Japsuh: het is ‘frappant’:grin:

 • Profielfoto
  simonwuyts

  In het Engels is het inderdaad quad-core processor, ik had in het Nederlands jammer genoeg de officiële samenstellingsregel gebruikt en aan elkaar geschreven. Nu zie ik dat in het groene boekje een uitzonderingsregel staat vermeld (12C) die het schrijven in twee woorden verklaart.

  Ik blijf het een dubbelzinnig geval vinden, maar er is dus voor beide vormen een argument te vinden.:)

  http://woordenlijst.org/leidraad/12/1/

 • Profielfoto
  Tjerker

  @simonwuyts: zullen we dan apple.nl maar als uitgangspunt nemen;-)