Microsoft boos om App Store trademark

Door: Siebren Verhoef - 76 reacties

Microsoft heeft het ‘U.S. Patent and Trademark Office’ verzocht om niet in te gaan op Apple’s verzoek om de term App Store officieel vast te leggen.

Volgens Microsoft is de term te algemeen voor een online softwarewinkel, en zouden concurrenten van Apple gewoon moeten kunnen refereren aan hun mobiele softwarewinkel met de term App Store. Apple diende het verzoek om App Store als handelsmerk te laten registreren kort na de lancering van de App Store in 2008 in.

Microsoft noemt de term App Store te algemeen omdat ‘app’ een algemene term is voor wat er in de App Store wordt verkocht, en ‘store’ een algemene term is voor plekken waar producten worden verkocht. Ook zouden consumenten en de media met de term refereren aan online softwarewinkels in het algemeen, en niet per se alleen aan die van Apple.

Om het geheel nog wat duidelijker te maken gebruikt Microsoft ook nog Steve Jobs’ eigen woorden om aan te tonen dat App Store een algemene term is. Steve Jobs zei tijdens een interview ooit namelijk;

“Amazon, Verizon and Vodafone have all announced that they are creating their own app stores for Android.”

Microsoft zelf gebruikt de term ‘Marketplace’ voor haar softwarewinkel op Windows Phone 7. Het U.S. Patent and Trademark Office heeft de status van Apple’s handelsmerk-aanvraag inmiddels gewijzigd naar ‘An opposition is now pending at the Trademark Trial and Appeal Board.’

Reacties

76 reacties
 • Profielfoto
  Jens

  En ‘marketplace’ is geen algemene term? Haha!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Wie het eerst komt…

 • Profielfoto
  iBenshi

  @ Jens: Microsoft geeft ook geen patent aangevraagd op Marketplace.

  Maar snap wel dat Microsoft hier werk van maakt. Ben benieuwd naar de uitkomst. Apple is aan de andere kant wel degene die het begrip “app store” populair heeft gemaakt.

 • Profielfoto
  J.R.D

  @Jens,

  Microsoft heeft geen patent op die naam.

  Onnodig windows bashen….

 • Profielfoto
  SImmenga

  Het lijkt mij dat Apple het woord ‘App’ ongeveer heeft uitgevonden, voor de App Store van Apple was ‘App’ helemaal geen algemeen woord.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  App is een verbastering/afkorting van Application (duh!) dus in combinatie met ‘store’ is het een stuk minder algemeen dan je zou denken. Daarbij nam voor Apple niemand het woord App Store in de mond. En ach, of het nu geregistreerd wordt of niet… Apple krijgt sowieso wel de credits.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Eens met SImmenga. App is een verbastering/afkorting van Application (duh!) dus in combinatie met ‘store’ is het een stuk minder algemeen dan je zou denken. Daarbij nam voor Apple niemand het woord App Store in de mond. En ach, of het nu geregistreerd wordt of niet… Apple krijgt sowieso wel de credits.

 • Profielfoto
  joram

  App Store, Marketplace, Android Market, en al die andere “te” generieke namen voor dit soort stores (Amazon en alle anderen zullen ook met een zo generiek mogelijke naam komen om de instap drempel voor je gevoel zo laag mogelijk te houden)… ik snap niet dat Microsoft niet blij wordt van Apple’s naam als praktisch iedereen die een dergelijke store heeft een voor de hele wereld een te generieke naam heeft.

  Marketplace is niet echt een Engelse term van wat ik weet, maar voor de rest van de wereld wel net zo generiek als App Store. En als Microsoft de naam Marketplace niet in gebruik had, dan had Android Market waarschijnlijk Marketplace geheten.

  Een hoop blabla in mijn ogen, en hoewel ze gelijk hebben dat App Store heel generiek is, vind ik ’t nogal onzinnig gezeur omdat iedereen een net zo nietszeggende generieke naam heeft.

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  wat een stapel slap ge-ouwehoer om niks zeg…

 • Profielfoto
  Soulshaker

  In dit geval heeft microsoft gelijk , het woord app van application software bestaat al langer , het is gewoon te vaag
  Hetzelfde voor Apple Store vindt ik

  Moest MS ook een patent nemen op marketplace , zou ik ook hetzelfde zeggen

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Microsoft heeft helemaal gelijk. Stel dat AH het alleenrecht krijgt om de naam supermarkt. Dat wordt ook niet geaccepteerd. App store is gewoon een naam voor een type winkel. zoals supermarkt.

 • Profielfoto
  michelvdb

  Apple goes another bridge to far. Remember Arnhem… :thumbsdown:

 • Profielfoto
  renssies

  Microsoft heeft altijd de term applicatie gebruikt voor alles. En nu mag de bedenker van App geen rechten op App Store aanvragen?????? Microsoft en google zetten de laatste tijd wel erg veel verkeerde stappen volgens mij.

 • Profielfoto
  Jens

  @J.R.D. niet mijn bedoeling om windows te ‘bashen’ …

 • Profielfoto
  Garbera

  Ben het in dit geval toch echt met Microsoft eens. App is gewoon een afkorting van “application” en store mag al helemaal niet gepattenteerd worden.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Steve’s eigen woorden* i.p.v. worden in de vierde alinea.

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Microsoft heeft wel gelijk hierin, maar ik snap niet wat hun belang hierbij is. MS zal die van hun wel Windows Live Mobile Store noemen of een andere wazig naam.

 • Profielfoto
  Sunshine

  Apple kwam toch als eerste met apps? En als eerste met een app store. Microsoft heeft zelf nog nooit iets (echt) vernieuwends bedacht en dus gaan ze als een jaloers kind reageren. Gewoon zielig.

 • Profielfoto
  defecto

  @Gerbera: De combinatie van App en Store zou best gepatenteerd kunnen worden. App is iets anders dan application en door de combinatie met Store doet het mij persoonlijk alleen maar aan Apple denken, niet aan een ander bedrijf met eenzelfde soort online applicatie winkel…

  Edit: Ik heb er verder trouwens geen mening over, maar ik zie de aanvraag dus nog wel goedgekeurd worden.

 • Profielfoto
  Kokkie.

  Je gaat toch geen trade mark vragen op App Store, Market Place etc. Dikke onzin. Apple en de andere bedrijven slaan een beetje door met patenten en trade marks. Laten ze zich lekker met meer belangrijke dingen bezig houden :crazy:

 • Profielfoto
  Vodka

  Apple schijnt ook een trademark te hebben aangevraagd om je CEO Steve te noemen.

 • Profielfoto
  w1mster

  Microsoft kan de winkel toch gewoon Exe Store noemen – analoog naar de .app extensie die Apple tegenwoordig gebruikt bij Applications… Klinkt natuurlijk lang niet zo sexy, maar dat past dan wel weer bij de softwaregigant uit Seattle, Washington.

 • Profielfoto
  Ludo

  Heel goed dat Apple hier een patent op aanvraagd, er word al veel teveel zielloos gekopieerd van de producten uit Cupertino. De reclame staat bol van de iPhone en ipad rip-offs. Laten microsoft c.s. zelf eens met iets origineels komen.

 • Profielfoto
  mister@

  @J.R.D om de opmerking van Jens nou meteen als ”onnodig windows bashen” te bestempelen vindt ik dan weer onnodig. Het was namelijk ook mijn eerste gedachten. Er staat nergens in het artikel dat MS de term ”Marketplace” niet heeft laten vastleggen dus Jens had dit toch redelijkerwijs niet kunnen weten?

 • Profielfoto
  Rup.

  Ken uw klassiekers…… Ik had vroeger op m’n Palm toch echt al ‘apps’….

  Zomaar even een draadje uit het Palmclub forum uit 2002 waarin gesproken wordt over ‘een app’: klik

  En in welk jaar kwam Apple ook alweer met z’n App Store? Kortom, opnieuw een onzinnige poging van Apple om wereldheerschappij te verkrijgen. :sarcastic:

 • Profielfoto
  MB12

  App komt van Application, wat weer afstamt van Applet, wat voor het eerst werd gebruikt in AppleScript. Apple heeft dus het volste recht op dat Patent.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Microsoft heeft hier wel degelijk een punt. Ik denk dat ze goede kans hebben om deze zaak te winnen (nouja, voor zover je het een zaak kan noemen natuurlijk :))

 • Profielfoto
  iJos

  Apple Store >> App Store
  1e klas marketing, eigenlijk ongemerkt ontstaan.
  Alle recht om patent aan te vragen, en te krijgen.

 • Profielfoto
  Ramy

  @mister@, het zou een beetje raar zijn om overal vanuit te gaan dat het wel zo is, zolang niet vermeld staat dat het niet zo is.

  Daarnaast vind ik dit een hele logische zet van Microsoft. Het zijn concurrenten en ze proberen elkaar te dwarsbomen, niet zo raar.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Tsjonge.. ik moet schoorvoetend toegeven dat ik het voor het eerst een keer eens ben met MicroSoft (alhoewel ik dan toch weer hoop dat ze de zaak verliezen.. :cool:

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  @Ken …. Ik vind het wel grappig bedacht van je dat Application afstamt van Applet. De rechter trapt er vast niet in ..

 • Profielfoto
  J-vision

  Ik zie genoeg ruimte om binnen het gebruik van een mobile os of soort gelijke producten een combinatie van “App” en “Store” vast te leggen. Het gaat er hier natuurlijk ook niet gelijk om dat na het verkrijgen van de patent in geen geval, al heb je een groentewinkel dit niet gebruikt mag worden.

  In de marketing van “App” ontwikkelaars voor de iPhone wordt steeds verwezen naar deze combinatie, maar ook providers, gebruikers en de media doet dit. Het is dus een slimme truc om als concurrent deze combinatie te gebruiken om de minder goed geĂŻnformeerde consument het beeld te geven een product aan te bieden die diezelfde eigenschappen heeft. In dit geval dus die van de App Store.

 • Profielfoto
  XBL

  Tot de App Store van Apple er was hadden we het zelden over een ‘app’, laat staan over een app store. De term ‘app’ gebruiken we nu doorgaans specifiek voor mobiele applicaties, de term ‘app store’ voor een winkel waar je zulke applicaties kan kopen.

  Het gaat m.i. dan ook in de eerste plaats om de combinatie van de twee woorden. Die is volgens mij echt uniek door Apple bedacht. Dat de twee losse woorden al bestonden (wat bij ‘app’ twijfelachtig is) doet er niet veel toe. Het is de combinatie die uniek en origineel is en daarom een trademark zou kunnen zijn.

  Dat consumenten de naam nu gebruiken voor andere online softwarewinkels lijkt me niet zo boeiend. De aanvraag loopt sinds de introductie van de App Store, dus je moet kijken naar het gebruik van voor de aanvraag.

 • Profielfoto
  Rup.

  @XBL: Lees mij eerdere reactie (een stuk of 8 reacties boven die van jou) even en al je twijfels worden weggenomen over het gebruik van het woord ‘app’ voordat de iPhone bestond….

 • Profielfoto
  Maced.2

  Microsoft:grin:

 • Profielfoto
  Kokkie.

  Leuk dat mensen zich hier druk om kunnen maken…:crazy:

 • Profielfoto
  Froggle

  Wat een gezemel weer. Dat het een algemeen begrip is geworden, hoeft nog niet te zeggen dat ieder smartphone OS gebruik kan gaan maken van de naam ‘App Store’. App is natuurlijk een directe associatie met Apple, dus dan gaan er bij mij sowieso vraagtekens staan waarom een andere fabrikant deze naam wil gebruiken. Gezien Apple hier het eerst mee kwam, laat mensen dit direct denken aan Apple. Het lijkt me nou niet dat dat de bedoeling is van een andere ‘App Store.

  Daarnaast is Microsoft gewoon slap bezig. Zoals dat voorbeeld daar ze mee aankwamen. Dat is al gelijk fout geciteerd. “Their own App Stores”, is juist slim om dat zo te zeggen van Jobs. Zo maakt ie gelijk weer wat reclame omdat er dan gelijk gedacht wordt aan Apple. Als hij zou zeggen “their own application store”, zou je niet eens direct nadenken aan App Store.

 • Profielfoto
  defecto

  Goed voorbeeld is overigens Luxaflex.

 • Profielfoto
  Christophe F

  Onzin. Als ze dan toch geen patent krijgen, gaat MS haar store dan ook ‘App Store’ noemen? Neen.

 • Profielfoto
  mmmmichel

  Microsoft heeft gelijk, dit hoef je niet te patenteren. draait alleen maar op ruzie en rechtszaken uit als iemand het woord gebruikt. Een te algemene term. Microsoft wil hier hoogstwaarschijnlijk niets mee aanvangen maar wil gewoon problemen voorkomen waar ze te voorkomen zijn. Dat is nu eenmaal de wereld van vandaag, patenten en macht zijn tegenwoordig nauw verbonden! Moest het andersom gebeuren zou ik hetzelfde zeggen!

 • Profielfoto
  ctxppc

  Ik heb maar twee dingen te zeggen.

  Ten eerste, ik ga akkoord dat Apple een geregistreerd handelsmerk ervan maakt. Een geregistreerd handelsmerk voorkomt dat een term door een bedrijf gebruikt wordt en dus voor verwarring zorgt. Wanneer ik de kop van een artikel lees met daarin “app store” denk ik direct aan Apple’s App Store. En zo doen heel veel mensen. Dat is ook de reden waarom anderen een andere naam kiezen. Ik vind dat de algemene term “application store” is en niet “app store”. Als “Marketplace” (Microsoft) en “Market” voor registratie zouden verzonden worden, dan zou ik echter niet akkoord gaan, gewoon omdat deze woorden letterlijk in het woordenboek voorkomen, maar een combinatie zoals “app store” en “App Store” is gewoon gelink aan Apple. Ik herhaal: “app store” ≠ “application store”.

  Ten tweede wil ik aan iedereen verduidelijken dat de term hier “trademark” (handelsmerk) is en niet “patent” (octrooi). Beide worden in hetzelfde kantoor behandeld, maar er is nog steeds een klein verschil tussen beide.

  App komt van Application, wat weer afstamt van Applet, wat voor het eerst werd gebruikt in AppleScript. Apple heeft dus het volste recht op dat Patent.

  Zowel “app” als “applet” (vergelijk met docklet, widget, gadget, droplet,…) stammen af van “application”, “toepassing” dus. Een programma geeft jouw computer een doel, een toepassing op iets. En dat is nog steeds 100% zo. Maar nog steeds een leuke mop!:wink:

 • Profielfoto
  Rub3n

  Heeft Microsoft toch wel gelijk.

  Is er ooit een patent aangevraagd op “Shoe store”?

 • Profielfoto
  BigAL

  Het is duidelijke dat de juridische afdelingen van deze bedrijven zeer goede voornemens hebben;-)

 • Profielfoto
  artrebel

  @Rub3n Neen, maar wel op Word, Office en Windows wat toch ook wel heel algemeen is. :slant:

 • Profielfoto
  Xcode

  Er reageren hier twee soorten gebruikers:
  – de mensen die al jaren Apple producten gebruiken omdat het simpelweg erg goed en lekker werkt –> milde reacties
  – de mensen die Apple producten gebruiken (meestal net overgestapt) om hun status (indien aanwezig) zogenaamd te verhogen –> extreme reacties t.o.v. Microsoft

  De begrippen ‘app’ en ‘store’ zijn zo algemeen dat een combinatie van beiden volgens mij niet veel kans maakt op een trademark. Maargoed, het is natuurlijk het proberen waard… en dat zou ik waarschijnlijk ook gewoon doen. T-Mobile (Deutsche Telekom) had een tijdje geleden het duistere plan om de kleur magenta te claimen… dat is ze volgens mij ook niet gelukt. Maar het is onterecht om Microsoft hier zwaar op te veroordelen. Sommige trademark-claims bevinden zich nou eenmaal in een vaag gebied en dan zijn emotionele argumenten zoals ‘daarnaast is Microsoft gewoon slap bezig’ en ‘Microsoft heeft zelf nog nooit iets (echt) vernieuwends bedacht en dus gaan ze als een jaloers kind reageren’ niet echt van toepassing als onderbouwing van de mening.

 • Profielfoto
  hommel

  Dik 15 jaar geleden wilde Macromedia (nu eigendom van Adobe) patent nemen het begrip ‘multimedia’. Gelukkig is dat toen ook afgeketst op te veel ‘algemeenheid’.

 • Profielfoto
  strigoi

  @Rub3n Neen, maar wel op Word, Office en Windows wat toch ook wel heel algemeen is. :slant:

  Appel als stuk fruit is ook vrij algemeen. Gelukkig mag de engelse groente boer nog gewoon ‘Apple’, ‘Orange’ en ‘Blackberry’ verkopen. Bekijk trouwens dit filmpje eens, erg vermakelijk!
  Onderhand weet iedereen wel dat de App Store van Apple is. Een logische reactie van de concurrent zou zijn; Wij hebben onze eigen app store, namelijk; Marketplace of Android market. Wat maakt het uit? Ik hoop eerlijk gezegd niet dat Apple het recht krijgt, vanwege dezelfde reden als het magenta T-Mobile gebeuren wat Xcode hierboven beschrijft. En anders krijgen we gewoon weer een nieuwe ‘free-app-store’ site erbij. Een erg goede reactie van ontwerpbureau Lava op het T-Mobile fenomeen.

 • Profielfoto
  strigoi

  @artrebel – Appel als stuk fruit is ook vrij algemeen. Gelukkig mag de engelse groente boer nog gewoon ‘Apple’, ‘Orange’ en ‘Blackberry’ verkopen. Bekijk trouwens dit filmpje eens, erg vermakelijk!
  Onderhand weet iedereen wel dat de App Store van Apple is. Een logische reactie van de concurrent zou zijn; Wij hebben onze eigen app store, namelijk; Marketplace of Android market. Wat maakt het uit? Ik hoop eerlijk gezegd niet dat Apple het recht krijgt, vanwege dezelfde reden als het magenta T-Mobile gebeuren wat Xcode hierboven beschrijft. En anders krijgen we gewoon weer een nieuwe ‘bevrijd de app store’ site erbij. Een erg goede reactie van ontwerpbureau Lava op het T-Mobile fenomeen.

 • Profielfoto
  bezoetdebie

  Microsoft heeft gelijk, algemene termen kunnen geen trademark krijgen. Gelukkig maar, anders levert elke blog of elke tekst op papier al snel een inbreuk op trademarks op. Apple moet dan toch een nieuwe naam verzinnen waar wel een trademark op kan worden verleend. Genoeg creatieve geesten binnen Apple om met een nieuwe naam te komen…. iApp Store?????
  Ik denk dat Microsoft gelijk krijgt van US Patent Office. Overigens geeft de actie van Microsoft wel duidelijk aan dat ze zich wel bedreigd voelen door Apple.

 • Profielfoto
  knekkie

  Laat Microsoft lekker in zijn sop gaar koken.
  Ze doen alles maar na van Apple wat de mooiste vorm van vleierij is.
  Jammer dat ze zich soms zo laten kennen.
  .
  Als Apple de App Store geen App Store meer mag noemen omdat het te generiek is dan verzinnen ze wel weer een nieuwe naam.
  .
  Geen idee wat het probleem is.

 • Profielfoto
  daanclasener

  Joehoe, Apple, AppStore het zit hem in de naam, en wat zeurt Microsoft nou,
  Hadden zij het maar aan moeten vragen toch…?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  inderdaad , je hebt geen idee wat het probleem is
  Microsoft wil Apple niet verbieden dat ze hun winkel App store laten noemen

  Het is het patenteren van de term “App store” wat iedereen anders het recht ontneemt op die term te gebruiken om geld te verdienen

  Stel je hebt een softwarewinkel met als motto (ik zeg maar iets) “the best App store in town” , dan zou Apple je ermee op de vingers kunnen tikken
  Wat in mijn ogen ongegrond is

 • Profielfoto
  knekkie

  @Soulshaker
  Er zijn genoeg andere woord combinaties te bedenken die je kan gebruiken om aan te tonen dat je apps verkoopt zonder de woorden: “App Store” in die volgorde te noemen. Laat Microsoft maar een creatief doen.
  .
  Ohw wacht…
  .
  Ik snap best dat het vervelend is wanneer iemand anders je net voor is en slim genoeg is geweest om het proberen vast te laten leggen. Ik hoop natuurlijk dat er een uitspraak komt. Dan zijn we er eens en voor altijd vanaf. Als Apple het zou verliezen passen ze de naam aan…. Big deal.
  .
  Mocht Apple het mogen houden…. Dan boehoehoe voor microsoft. De wereld vergaat niet hoor. En het belemmert hun verkoop niet. Kom met iets dat het vol wil. Of verzin iets waardoor je het volk overtuigt dat ze het willen zonder dat ze dat wisten.

  Motorola is opweg met het atrix concept. Dat zou zo maar eens de rollen voor Apple om laten draaien. het idee achter deze manier van een telefoon die ook je desktop en laptop en media center is gebaseerd op een docking station is nieuw en erg intressant.
  .
  Dat zou wel eens super succesvol kunnen worden als men het goed uitwerkt. Motorola is hier zijn eigen weg gegaan en heeft eens niet naar de markleiders gekeken. Dit is innovatie waar ze bij microsoft nog wat van kunnen leren inplaats van wind uit de zijlen halen van anderen en alles copieren of opkopen.
  .
  Laat ze maar lekker klagen hoor. Ook zonder patent op de naam App Store zal het een succes blijven.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @ Knekkie

  Wel dat doet Microsoft met “Marketplace”
  LEES nu eens het artikel ipv mindless Microsoft te bashen :thumbsdown:

  Das toch hetzelfde als je Music Store of Video Store zou patenteren :crazy:

 • Profielfoto
  knekkie

  @soulshaker

  Ik snap niet dat je je hier druk om kan maken. patentje wel of niet verkregen, het leven gaat gewoon door.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ik denk dat je het nu wel gelezen hebt:lol:

 • Profielfoto
  Zcdb

  En wat nou als ze het alleen hebben over App Store met hoofdletters? :’D
  “The App Store is the best app store you can wish for.”

  …Meh. /fail

 • Profielfoto
  broodplank

  @ Knekkie

  Je leest niet. Je leest Microsoft en je AntiWindowsVista/FailTraag brein begint te werken. Er staat nergens dat ze de naam App Store niet mogen gebruiken. Ze willen er een trademark op zetten en daar heeft Microsoft het over. En ik geef ze groot gelijk. Mochten ze het nou aanvragen voor ‘Apple Store’, dan is het wat anders. App Store is te breed.

  En uiteraard is dit een Apple website en houden de redacteurs er van om te overdrijven. Microsoft geeft enkel kritiek op hetgeen wat Apple wil doen. Om nou een titel te maken met ‘Microsoft boos om App Store trademark’ is wel erg overdreven.

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  Gaaap! ik laat dit even hier… kan iedereen even lachen…
  Hoe Origineel Windows Is
  ontopic:
  wat en stapel slap ge-ouwehoer…

 • Profielfoto
  appel-eter

  lijkt wel alsof meerendeel hierzo apple-hater is?
  Ik geef Apple groot gelijk, zij waren de eerste die het aanboden, en hebben van het woord App, juist een TERM gemaakt! Vind dat Microsoft een beetje zijkt, ze voelen zich waarschijnlijk een beetje machteloos:P

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy
 • Profielfoto
  lord anubis

  Ongeacht wat de beweegreden is van MS, het gaat om de rechtspraak of patent toewijzing wat App Store voor de maatschappij betekent. Net zoals Soulshaker eerder aanhaalde.

  Applications bestonden al langer dan Apple ze gebruikte in system 0,1, zo ook App Store of Appl Store. Alle woorden of combinaties zijn te algemeen.

  En zorg dat de facts juist ( Applications komt van Applets ? ) zijn als je ergens op reageert, ook zijde kiezende emotionele reacties hebben weinig zin.

 • Profielfoto
  BearPig

  Tijd voor een “fact sheet”. Het gaat hier over het monopoliseren van aanduidingen voor waren of diensten, ook wel “merk” genoemd. Beschermbare merken zijn: Apple, Knorr, Grolsch, Camel, Philips, Mercedes, JVC, Bolletje, etc. Dit zijn fantasienamen, die niet de waren of diensten beschrijven. Niet beschermbare merken zijn: Marktplaats, Supermarkt, Bakkerswinkel, Boekwinkel, Lekker Bier, Biologisch Brood, etc. Dit zijn beschrijvende namen. “App Store” is in het Engels ook beschrijvend. Het gaat er niet om wie het eerste is die de aanvraag indient. Uitzondering is als het merk, ondanks dat het merk beschrijvend is, in de loop van de tijd toch “onderscheidend vermogen” heeft verkregen, doordat niemand anders het gerbuikt en het merk inmiddels grote bekendheid heeft gekregen. Apple heeft dit argument na een eerste afwijzing door de USPTO aangevoerd, waarna het merk toch werd toegewezen door de betreffende Examiner. Microsoft voert nu in oppositie als argument aan dat het juist andersom is: in de media wordt vaak elke online applicatiewinkel als app store aangeduid. Microsoft is vrij kansrijk naar mijn mening.

  Als een merk niet wordt geaccepteerd, dan betekent dit niet dat je het niet meer mag gebruiken, je hebt dan alleen niet het alleenrecht.

  Een “patent” is heel iets anders dan een merk. Dat is het monopoliseren van een (technische) uitvinding.

 • Profielfoto
  strigoi

  lijkt wel alsof meerendeel hierzo apple-hater is?
  Ik geef Apple groot gelijk, zij waren de eerste die het aanboden, en hebben van het woord App, juist een TERM gemaakt! Vind dat Microsoft een beetje zijkt, ze voelen zich waarschijnlijk een beetje machteloos:P

  Eerst even lezen, rustig nadenken en dan tikken.. Lees de post van BearPig eens door, kijken of je nog steeds hetzelfde denkt. Gelukkig basht niet iedereen als een kip zonder kop zodra er in de eerst paar regels staat dat Microsoft tegen een bepaalde zet van Apple is.

 • Profielfoto
  knekkie

  De nieuwe trend hier is dingen rondom Apple met valse bescheidenheid te benaderen. Niks halleluja gedoe daar zijn we ineens te goed voor. Vooral geen rare mening hebben. Dan doe je al gek genoeg. Heel Hollands. Grappig dat die zelfde mensen ook ooit Apple predikte en Microsoft bashte bijde vleet.
  .
  Nu zijn ze wel heel gevoelig geworden. O wee als je aan Microsoft komt of er iets over zegt want dan ben je een Microsoft basher. Als je zegt dat ze niet creatief zijn en daarmee een basher bent dan is Steve Jobs ook een Microsoft basher. En vele met ons. So what. Mag je niet de waarheid zeggen?
  .
  Microsoft boos om trademark. Boehoehoe.

 • Profielfoto
  Hessel89

  tja ik snap het wel. het woord app is helemaal niet apple specifiek het komt namelijk niet van ‘apple’ vandaan maar van ‘applicatie’
  en ja store…. dat hoef ik niet eens uit te leggen dat is zo’n algemeen woord.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Ben het in dit geval toch echt met Microsoft eens. App is gewoon een afkorting van “application” en store mag al helemaal niet gepattenteerd worden.

  amen

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Goed voorbeeld is overigens Luxaflex.

  Juist geen goed voorbeeld. Want dit is iets anders.
  Toevallig heb ik bij Hunter Douglas gewerkt, dat is dus de fabrikant van Luxaflex®. Luxaflex is al jaren gepatenteerd en mag dus alleen door HD gevoerd worden. Het woord c.q. merk bestond hiervoor nog niet dus kon ook niemand bezwaar maken. Door de buitengewone kwaliteit en duurzaamheid is het veranderd van een merk naam in een soortnaam, net als b.v.b. Bahco en Inbus. (geef die bako eens aan, hee heb jij Luxaflex?)
  ———————————————————————————————
  On-topic:
  Dat is dus niet het zelfde als een woord als “app” dat eigenlijk een soort turbotaaltje is voor applicatie, wat in goed Nederlands “toepassing” betekent.
  Ik vind het overigens ook onjuist van Apple dat ze dit willen patenteren want het lijkt er op dat hun helemaal niet de “uitvinder” van dat woord zijn.
  In de Webster Dictionary staat het woord “app” en volgens mij mag je geeneens een bestaand woord zonder meer patenteren. Volgens Webster dateert het eerste gebruik van “app” als afkorting van application (of appliance) uit 1987, en de uitdrukking “killer app” Ă©Ă©n jaar later. En ik had toen al een Apple staan, en ik weet zeker dat Apple zelf het toen nooit over een “app” had.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Goed voorbeeld is overigens Luxaflex.

  Juist geen goed voorbeeld. Want dit is iets anders.
  Toevallig heb ik bij Hunter Douglas gewerkt, dat is dus de fabrikant van Luxaflex®. Luxaflex is al jaren gepatenteerd en mag dus alleen door HD gevoerd worden. Het woord c.q. merk bestond hiervoor nog niet dus kon ook niemand bezwaar maken. Door de buitengewone kwaliteit en duurzaamheid is het veranderd van een merk naam in een soortnaam, net als b.v.b. Bahco en Inbus. (geef die bako eens aan, hee heb jij Luxaflex?)
  ———————————————————————————————
  En verder:
  Een woord als “app” is eigenlijk een soort turbotaaltje voor applicatie, wat in goed Nederlands “toepassing” betekent.
  Ik vind het ook onjuist van Apple dat ze dit willen patenteren want het lijkt er op dat hun helemaal niet de “uitvinder” van dat woord zijn.
  In de Webster Dictionary staat het woord “app” en volgens mij mag je geeneens een bestaand woord zonder meer patenteren. Volgens Webster dateert het eerste gebruik van “app” als afkorting van application (of appliance) uit 1987, en de uitdrukking “killer app” Ă©Ă©n jaar later. En ik had toen al een Apple staan, en ik weet zeker dat Apple zelf het toen nooit over een “app” had.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  lijkt wel alsof meerendeel hierzo apple-hater is?
  Ik geef Apple groot gelijk, zij waren de eerste die het aanboden, en hebben van het woord App, juist een TERM gemaakt! Vind dat Microsoft een beetje zijkt, ze voelen zich waarschijnlijk een beetje machteloos:P

  Lees mijn post hierboven maar eens. Hoezo is “app” van Apple? Niet dus…

  Dat heeft dus niets met haten te maken maar gewoon de feiten.

 • Profielfoto
  defecto

  Je hebt gelijk dat Luxaflex en verzonnen merknaam is. Maar het gaat toch juist om de combinatie App Store? Die combinatie werd ook door niemand gebruikt, of is tenminste door Apple groot gemaakt. Het gaat dus om de naam ‘App Store’ voor de app store van Apple. Daardoor zie ik nog wel kans dat de aanvraag goedgekeurd wordt.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik denk dat het juridisch toch lastig wordt hoor.
  Want het gaat hier niet om Ă©Ă©n woord, maar om de samenvoeging van twee bestaande woorden. “app” als afkorting van applikatie, en store wat een normaal Engels woord is. New York noemen ze “The Big Apple” maar het is niet gepatenteerd en dat kan volgens mij ook niet.

  “Kaas” en “winkel” mag je niet patenteren, en “kaaswinkel” ook niet. Maar als je zou zeggen “kazerie” (ooit gezien in de familie Doorzon strip) mag wel als het nog niet algemeen gebruikt wordt en dus nog niet in de van Dale staat.

 • Profielfoto
  kerelvent

  Google trends zegt genoeg: http://www.google.com/trends?q=app+store&ctab=0&geo=all&date=all&sort=0

  De combinatie “app store” kwam niet voor, voor 2008. M$ in weer in de bocht hoor.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Dat wil nog niet zeggen dat je het dan mag patenteren. De combinatie “killer app” bestaat sinds 1988, toch heeft (of mocht) niemand dat gepatenteerd…

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Hoop reacties hier van mensen die helemaal begrijpen waar het om gaat. Met Apple vs MS heeft het niets te maken, het gaat hier om merkrecht.

  Hier in NL zijn de regels vrij duidelijk:
  je kunt geen woord of woordcombinatie als merk registreren die generiek zijn, of veelgebruikt in het dagelijks leven, oftewel niet onderscheidend.

  Je kan “verse melk” “fietsenwinkel” of “gereedschapsverhuur” niet als woordmerk beschermen. App is een veelgebruikte, algemene benaming die zelf in het woordenboek staat. De combinatie met “store” maakt geen onderscheidende combinatie. Je kunt alles in een store verkopen, dus je kunt er ook alles voor zetten. Niet bepaald onderscheidend dus.

  En dat is maar goed ook, woorden behoren tot onze taal en die is van ons allemaal. Het zou wat zijn als bedrijven dat, tegen betaling en met behulp van een legertje juristen van ons af zouden kunnen pakken.

  Ik vind dat MS gelijk heeft in deze.

 • Profielfoto
  cheese

  Handelsmerk.

  Het woord zegt het al: handel in merken!!!

  Als het niets zou opleveren, zouden ze er niet zoveel advocaten op zetten.

  En nou maar hopen dat degene die beslist onpartijdig is.

  Lang leve het kapitalistische model. Enjoy the battle. : )