Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 29 januari 2011

Krijgt Xserve een tweede leven?

Het aftellen is nu écht begonnen. Vanaf maandag zal Apple’s Xserve defintief verdwijnen van Apple’s productenlijst. Wie er nog één wil bemachtigen moet dus snel zijn maar tegelijkertijd ook geduld hebben: de laatste exemplaren worden pas in April uitgeleverd.

Is het daarmee definitief afgelopen voor Apple’s serveroplossing? Niet helemaal, want er zijn nog altijd serverversies van de Mac Pro en Mac mini. Maar die zijn niet ideaal als je de racks in je datacenter vol wil stoppen met servers die OS X begrijpen. Voor die doelgroep gloort er toch een zonnetje aan de horizon. Het bedrijf Active Storage onthult maandag namelijk een nieuwe product, precies op het moment dat de Xserve uit het assortiment verdwijnt. De teaser ‘when one door closes, another opens’ spreekt boekdelen.

Wie denkt dat Apple OS X server in licentie zal geven voor Active’s geheimzinnige doos zal bedrogen uitkomen. 9to5Mac zegt te weten wat er wél zal draaien op de Active Storage server: Apple’s open-source Darwin UNIX OS. Via een web-interface zou de server bereikbaar zijn. Het is niet duidelijk of de ServerAdmin van Snow Leopard Server de ActiveStorage-server direct kan aansturen zoals dat nu wel kan met de Xserve, maar die mogelijkheid ligt wel in de lijn der verwachting.

Goed nieuws voor de Mac-IT’er die op het punt stond om nog wat Xserves te hamsteren voor het te laat is. De onthulling is maandagmiddag om 15 u. live te volgen via een conference call.

Reageer op artikel:
Krijgt Xserve een tweede leven?
Sluiten