Krijgt Xserve een tweede leven?

Door: Koen van Tongeren - 20 reacties

Het aftellen is nu écht begonnen. Vanaf maandag zal Apple’s Xserve defintief verdwijnen van Apple’s productenlijst. Wie er nog één wil bemachtigen moet dus snel zijn maar tegelijkertijd ook geduld hebben: de laatste exemplaren worden pas in April uitgeleverd.

Is het daarmee definitief afgelopen voor Apple’s serveroplossing? Niet helemaal, want er zijn nog altijd serverversies van de Mac Pro en Mac mini. Maar die zijn niet ideaal als je de racks in je datacenter vol wil stoppen met servers die OS X begrijpen. Voor die doelgroep gloort er toch een zonnetje aan de horizon. Het bedrijf Active Storage onthult maandag namelijk een nieuwe product, precies op het moment dat de Xserve uit het assortiment verdwijnt. De teaser ‘when one door closes, another opens’ spreekt boekdelen.

Wie denkt dat Apple OS X server in licentie zal geven voor Active’s geheimzinnige doos zal bedrogen uitkomen. 9to5Mac zegt te weten wat er wél zal draaien op de Active Storage server: Apple’s open-source Darwin UNIX OS. Via een web-interface zou de server bereikbaar zijn. Het is niet duidelijk of de ServerAdmin van Snow Leopard Server de ActiveStorage-server direct kan aansturen zoals dat nu wel kan met de Xserve, maar die mogelijkheid ligt wel in de lijn der verwachting.

Goed nieuws voor de Mac-IT’er die op het punt stond om nog wat Xserves te hamsteren voor het te laat is. De onthulling is maandagmiddag om 15 u. live te volgen via een conference call.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Xserve

  neeeeeeeee!:wink:
  Maar serieus, als ik terugdenk aan het verhaal van de slecht werkende Xserve van macosx.nl, dan zie ik weinig redenen om de Xserve echt te gaan missen.

 • Profielfoto
  paradoxdesign

  Vraagje…waarom zouden macmini’s niet ideaal zijn om je serverkast mee vol te proppen? er passen tig op een shelf, vreten stukken minder ampereprik dan de xserver en in combinatie met iscsi en wat nassen een prima alternatief..so what’s wrong with the mini?? Beetje ongefundeerd argument me dunkt..?

 • Profielfoto
  borisboef

  Spijker op z’n kop. Er zijn een aantal partijen in Nederland die dit aanbieden. Enige punt is dat er nog een goede oplossing voor een beetje meer redundantie moet zijn.

 • Profielfoto
  paradoxdesign

  Redundancy is een tweede identieke Mac Mini als coldspare in de kast:) De kosten zijn het niet (qua hardware dan)..;)
  ’t is welliswaar geen highend oplossing, maar voorzien van een SSD en een prakkie geheugen best rap nog!

 • Profielfoto
  cailin coilleach

  Redundancy is een tweede identieke Mac Mini als coldspare in de kast

  Nee. Nee dat is het niet.

  Wat jij beschrijft heet inderdaad niet voor niets een “cold standby”. Een stuk ijzer dat je pas aan gaat zetten zodra je normale bak kapot is, in de hoop dat je productie voort kan zetten met het vervangende apparaat.

  Redundancy is onverstoord door kunnen werken, zonder een seconde productie te missen, als er eens iets kapot gaat in je server. Meerdere voedingen, RAID voor de OS en data disken, meerdere CPUs, enz.

  Bij m’n klanten hoef ik echt niet aan te komen zetten met hardware die dat allemaal niet heeft.

  Daarnaast prefereren wij doorgaans wel degelijk rack-mountable hardware, niet in de minst omdat het meteen een oplossing biedt voor het netjes weg werken van kabels. Een rack vol consumer grade hardware, ik moet er niet aan denken.

 • Profielfoto
  paradoxdesign

  Ik ken de definitie van redundancy..:)
  Ik zei ook dat het geen highend oplossing is maar voor veel MKB klanten een perfecte oplossing.
  Een zekere mate van clustering zou wel gewenst zijn wanneer je met die mini’s werkt…naar mijn weten is daar zonder houtje touwtje oplossingen nog niets voor..

  Rack mountable is wat voor te zeggen, maar een 19″ is ook rackmountable, en daar kun je keurig wat mini’s op kwijt. Ga maar eens uitrekenen wat je winst is op stroomverbruik per jaar wanneer je pakkumbeet 30 xserve’s zou vervangen door mini’s die van een paar nassen gebruik maken.. Ik denk dat je misschien de toename aan kabels voor lief zult nemen? Maar nogmaals…een mini is geen vervanging voor highend high availability oplossingen..of bestaat er clustering voor osx??

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @paradoxdesign: servers kunnen voor meer ingezet worden dan webverkeer en storage. Instituten die grote berekeningen maken of studio’s die 3D animaties maken hebben wel heeeeeeeel veel mini’s nodig voordat ze de rekenkracht van een rackje Xserves evenaren. Snappie?:-)

 • Profielfoto
  paradoxdesign

  Ik ben bekend met redundancy… een cold standby is idd meer wat voor het MKB segment..

  Maar bedenk je eens wat je aan stroomkosten zult besparen wanneer je xserve’s (zeg een stuk of 20?) zou vervangen door mini’s en shared nassen met iscsi..?
  Ik denk dat veel managers de toename in kabels voor lief zullen nemen wanneer je dat afstreept tegen de winst in kosten..

  Ben het met je eens dat het omprikken van een defecte mini het nooit zal halen bij een clustered oplossing…maar voor systemen die “wel even offline mogen zijn” misschien een goeie oplossing..voor alles is een markt…een kijkend naar het milieu is een mini een prima alternatief..!

 • Profielfoto
  paradoxdesign

  @koen: ik snappie..zeg ook niet dat de mini het antwoord op alle vragen is (Omelette du fromage)…maar vond de opmerking in dit artikel wat “kort door de bocht” ..:)

 • Profielfoto
  cailin coilleach

  > Omelette du fromage

  Klassieker:heart:

 • Profielfoto
  Hengheng

  Server oplossingen zijn niet echt mijn ding,
  maar na het horen van ‘Omelette du fromage’….

 • Profielfoto
  paradoxdesign

  Omelette du fromage…meer heb je als IT’er niet nodig…..:sarcastic:

 • Profielfoto
  cailin coilleach

  En teder fluisterde hij in haar oor… “Omelette…. du fromage.”

 • Profielfoto
  Soulshaker

  ik lust geen fromage , kan het ook met lard ? :yum:

 • Profielfoto
  csteelooper

  @koen: ik snappie..zeg ook niet dat de mini het antwoord op alle vragen is (Omelette du fromage)…maar vond de opmerking in dit artikel wat “kort door de bocht” ..:)

  Uhm… en wat dan als je überhaupt geen omelette lust/mag (allergie)? Ik bedoel, de fromage is het probleem niet…
  @Paradoxdesign: toevallig ooit Dexter’s Laboratory gekeken ofzo?:P

  En nu even on-topic: Ik vind het op zich niet erg dat XServe gaat verdwijnen, maar wel dat Apple nu dan (nog) niet toestaat dat OS X Server native op andere hardware gedraaid mag worden. Als je Apple’s Darwin OS op een server zet (welke ook), dan heeft dat voor mij toch echt niet dezelfde ‘feel’ als OS X Server zelf. Ik weet dat je met Virtualisation nog een eind komt, want dat kan weer wel, maar ik zou toch echt het liefst een soort native oplossing zien. Zou het niet iets zijn als Apple de assembly van de servers uitbesteedt aan een partner, zodat admins toch iets dergelijks kunnen verkrijgen?

 • Profielfoto
  strigoi

  Moet zeggen dat de vormgeving van de website er niet geweldig uit ziet. Ik ben benieuwd wat het gaat brengen, maar als er Mac OS X meegeleverd gaat worden krijgen we vast hetzelfde verhaal als met Psystar.

 • Profielfoto
  paradoxdesign

  @csteelooper, true..;)

 • Profielfoto
  Muziekfan

  Zonder een eerder gevoerde discussie helemaal overnieuw te willen voeren:
  -Macmini is leuk voor max 10 werkplekken, daarna is het over. Het is gewoon weg geen professionele server.
  -Apple vervreemdt het bedrijfsleven van zich door de stappen
  A) Stoppen Xserve
  B) Niets melden over de lange termijn strategie ten aanzien van MacOSX server.

  De kurk onder mijn bedrijf is MacOSX server. Nu Apple zich zo opstelt, ben ik omscholing aan het voorbereiden.

  Nog een opmerking over Active Storage: zolang Apple elke poging MacOSX server te draaien op andere hardware in de rechtzaal uitvecht, zijn initiatieven als die van Active Storage sympathiek maar zonder toekomst. Tenzij MacOSX er helemaal niet aan te pas komt….
  Morgen weten we meer.

 • Profielfoto
  JohnDillinger

  Het zou mooi zijn als Apple het toestond om hun besturingssystemen (Mac OS X en Mac OS X Server) virtueel te draaien. Dan zou ik een aantal Linux servers in een rack gooien met VMWare erop. Zou echt een prima oplossing zijn voor mij, maar helaas. Voor zover ik weet mag dat niet.

 • Profielfoto
  Muziekfan

  Het introfilmpje van activesan is helaas duidelijk. Afgezien van vergelijkbare afmetingen en kleur hebben Xserve en Activesan weinig met elkaar gemeen.