Kan dat nou niet beter, Apple?

80 reacties

Wij Apple-liefhebbers vallen als een blok voor het oog voor detail dat het bedrijf aan de dag legt. De Mac is daarop geen uitzondering. Wij zijn gecharmeerd door de kleine details. Zo mag ik nieuwe Mac-gebruikers graag wijzen op de kleine dingen die het systeem zo bijzonder maken (wist je bijvoorbeeld dat het zeer kortstondig indrukken van de Caps Lock-toets geen effect heeft, en dat hiermee voorkomen wordt dat iemand per ongeluk al zijn teksten in hoofdletters produceert, maar dat een even korte toetsaanslag wel voldoende is om de Caps Lock-functie weer uit te schakelen?). Soms kijken nieuwe Mac-gebruikers ons verbaasd aan wanneer we ze over dit soort zegeningen vertellen, maar gelukkig veel vaker nog raken ze snel overtuigd van de vele kleine en grote eigenschappen die het gebruik van een Mac zoveel prettiger maken dan die van computers die werken met dat andere besturingssysteem.

Wanneer we bedenken dat Apple nauwelijks zaken aan het toeval overlaat, en waar mogelijk de volledige regie in de hand wil houden om zodoende een perfecte gebruikerservaring te kunnen garanderen, is het des te vreemder dat er nog steeds een aantal zaken zijn die erg “on-Apple” aanvoelen. Hiermee worden we met name geconfronteerd wanneer we een nieuwe Mac voor vrienden of familie moeten installeren (zoals mij onlangs ook nog overkwam). Ik betrap me erop dat ik geroutineerd een aantal standaard handelingen uitvoer op een nieuwe Mac, die nauwelijks aan nieuwe gebruikers uit zijn te leggen. Laat staan dat ze een toonbeeld zijn van de Apple-perfectie waarover ik de verse bekeerling zo vaak en zo uitgebreid verslag heb gedaan.

In dit artikel noem ik een aantal van deze smetjes. Geen van allen onoverkombaar, maar desondanks aandachtspuntjes voor Apple.

iTunes-account zonder creditcard

De iTunes Store (oorspronkelijk iTunes Music Store genoemd) werd in 2001 gelanceerd in de Verenigde Staten. In 2004 volgde onder meer de opening van de Nederlandse vestiging. Hoewel de mediawinkel dus alweer ruim 6 jaar in ons land beschikbaar is, lijkt het betalingssysteem dat aan de gebruikers-accounts is gekoppeld nog steeds behoorlijk op Amerikaanse leest gestoeld.

Het hebben van een Apple ID dat is gekoppeld aan de iTunes Store wordt steeds relevanter. Niet alleen muziek, maar ook iPhone- en iPad-apps en op korte termijn e-books, worden via deze weg verkocht. Onlangs is hier de Mac App Store aan toegevoegd, en het zal niet lang meer duren voordat deze software-winkel het belangrijkste distributieplatform voor Mac-programma’s zal worden. We kunnen dus stellen dat elke Mac-, iPhone- of iPad-bezitter over een iTunes-account dient te beschikken. Maar waarom is het aanmaken van zo’n account dan voor veel Nederlandse gebruikers zo’n crime?

Bij het aanmaken van een iTunes-account kan eenvoudigweg een creditcard-nummer worden opgegeven waarvan Apple de betalingen van aankopen in de Store kan afschrijven. Het proces is redelijk eenvoudig, mits men inderdaad over een creditcard beschikt. En helaas is dat in sommige landen buiten de Verenigde Staten, waaronder Nederland, allesbehalve een vanzelfsprekendheid. Het hebben van een creditcard is uitermate handig bij het doen van aankopen via buitenlandse webstores, maar desondanks zijn er veel Nederlanders die om verschillende redenen geen creditcard kunnen of willen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze te jong zijn.

Het is mogelijk om ook zonder creditcard een betaal-account in iTunes aan te maken, maar dat proces verloopt alles behalve soepel. Om duistere redenen heeft Apple, ’s wereld grootste online media-verkoper, ervoor gekozen om het koppelen van accounts aan een standaard bankrekening uit te besteden aan de private onderneming Click-and-Buy. De gebruiker wordt verwezen naar een aparte website, waarop een aantal complexe handelingen moeten worden uitgevoerd om een account bij deze firma aan te maken (inclusief verificatie van de gebruiker middels een SMS-bericht op de telefoon). Vervolgens moet dat account in iTunes weer gekoppeld worden aan het nieuwe Apple ID.

Je vraagt je af waarom Apple deze alternatieve betalingsmethoden niet zelf in de hand houdt. Ik begrijp dat dit een complexe zaak is, omdat er voor de verschillende landen met verschillende systemen rekening moet worden gehouden. Desondanks lijkt Apple me een partij die groot genoeg is om deze complexiteit voor lief te nemen, om zodoende de gebruikers te ontlasten. Waarom in Nederland bijvoorbeeld niet de mogelijkheid toevoegen om te kunnen betalen met iDeal? Vrijwel de gehele populatie beschikt immers over toegang tot Internetbankieren.

Bovendien is het me meermaals overkomen dat ik (jonge) mensen sprak met een iPhone, die niet (!) over een iTunes-account beschikten. Zijn waren in de volstrekte overtuiging dat daarvoor een creditcard benodigd was, en hadden zich neergelegd bij het gegeven dat zij niet van de App Store gebruik konden maken. Het lijkt er op alsof Apple de Click-and-Buy optie goed verborgen wil houden, omdat het zich ook lijkt te realiseren dat dit een complex alternatief is dat hooguit in noodgevallen moet worden gebruikt. Maar misschien spelen er politieke motieven mee, en is het voor Apple (financiëel) aantrekkelijker om betalingen via de creditcardmaatschappijen af te handelen.

Account aanmaken voor iChat

iChat is een prachtig instant-messaging programma. We zien in dit programma de unieke voordelen van een Apple-product terug, waaronder de naadloze integratie met de rest van het systeem (zo kan de online-status van een persoon worden weergegeven in de lijst met mailtjes in Apple Mail). Voor de broodnodige hulp-op-afstand aan onze nieuwe Mac-vrienden is het zelfs onontbeerlijk: schermdeling maakt het uitvoeren van handelingen op de computer van een nieuwe Mac-gebruiker kinderlijk eenvoudig, en de audio-chat die tegelijk met de schermdeling actief is stelt ons in staat de andere partij direct van uitleg te voorzien.

iChat is gebaseerd op het chat-protocol van de AOL Instant Messenger (AIM). Gebruikers van iChat kunnen gebruik maken van een AIM-account, en kunnen zonder problemen chatten met andere gebruikers van AIM, ongeacht het computerplatform dat zij gebruiken. AIM is een populaire chat-client in Amerika, maar wordt daarbuiten nauwelijks gebruikt. Alternatieven als Windows Live Messenger (MSN) of Google Talk (Jabber) zijn hier veel gangbaarder. Helaas biedt iChat geen optimale ondersteuning van deze protocollen, waardoor communiceren met gebruikers van deze programma’s niet mogelijk is.

Hoewel er uiteraard ook Mac-versies van deze andere chat-programma’s beschikbaar zijn, willen we de nieuwe gebruiker vaak graag overtuigen van de noodzaak om (ook) iChat te gebruiken. Al was het maar om onszelf te verlichten bij het geven van ondersteuning. Je zou ook hier verwachten dat Apple het eenvoudig zou hebben gemaakt om een account in iChat te activeren. Niets is echter minder waar.

Het is mogelijk om een MobileMe-account te gebruiken als iChat-account, maar MobileMe is zoals bekend niet gratis. We zullen weinig gebruikers zo ver krijgen om de gevraagde 79 euro per jaar te betalen, enkel om een chat-programma te kunnen gebruiken. Vroeger was het zo dat een aangemaakt proef-abonnement op MobileMe of DotMac bruikbaar bleef in iChat, ook wanneer de proefperiode was verlopen. In 2008 heeft Apple deze policy veranderd. Na de proefperiode vervalt het iChat-account, maar wordt geparkeerd zodat het na betaling van de MobileMe-abonnementskosten weer beschikbaar komt.

We zijn dus in de meeste gevallen genoodzaakt om een gratis AIM-account aan te maken. Helaas kan dit wederom niet in het programma zelf. We zullen ervoor moeten uitwijken naar de website van AIM waar ons een in- en in-lelijke, en bovendien veel te uitgebreide lijst met vragen wordt voorgeschoteld. Als we geluk hebben en de verificatie-code goed hebben overgenomen (iets wat geen sinecure blijkt), dan is ons account gereed. Een koppeling met iChat ontbreekt, waardoor we zelf naar het programma terug moeten keren om de nieuwe account-gegevens in te voeren.

Hoe vervelend het is om van een derde partij afhankelijk te zijn voor het aanmaken van een gebruikers-account is mij de afgelopen dagen ook pijnlijk duidelijk geworden. De AIM-website geeft een vreemd foutmelding bij het aanmaken van een account, en breekt vervolgens het proces af. Mij rest niets anders dan wachten tot AOL dit probleem heeft bemerkt en opgelost.

En nu we het toch over iChat hebben: De grootste tekortkoming van het programma is het ontbreken van een mededeling wanneer iemand je aan zijn iChat-contactenlijst heeft toegevoegd. Deze gebruiker zal zijn iChat-partner op een andere wijze op de hoogte moeten stellen van zijn account-naam (bijvoorbeeld via e-mail), zodat de andere partij ook deze gebruiker aan zijn lijst kan toevoegen. Andere chat-programma’s, zoals Windows Live Messenger, geven de gebruiker hier automatisch bericht van. Waarschijnlijk heeft ook dit te maken met technische of politieke beperkingen die het gevolg zijn van het gebruik van het chat-protocol dat Apple niet in eigen beheer heeft.

Standaard instellingen bij nieuwe Mac OS X-installatie

Mac OS X is een zeer flexibel besturingssysteem, dat op zeer veel vlakken door de gebruiker naar zijn hand gezet kan worden. Een keur aan instellings-opties maakt dat Apple zelf een keuze heeft moeten maken voor de standaard-instellingen die we aantreffen op een nieuwe Mac, of na een verse installatie van OS X. De keuzes die Apple gemaakt heeft zijn echter niet allemaal even logisch.

Uitgangspunt lijkt eenvoud en minimalisme te zijn geweest, maar ik denk dat Apple hier op een aantal vlakken een beetje is doorgeslagen. De rechtermuisknop op een Magic Mouse (of de rechtsklik-optie met twee vingers op een trackpad) staat bijvoorbeeld standaard uit. Ik was ooit op bezoek bij een enthousiaste nieuwe bezitter van een iMac, die zich desondanks beklaagde over de afwezigheid van de tweede muisknop. Hij was niet op de hoogte van de mogelijkheid om deze middels een vinkje bij Systeemvoorkeuren te kunnen activeren.

Nu is de Mac inderdaad te bedienen met maar één muisknop, zijn de meeste context-gevoelige menu-opties ook wel elders te vinden, en blijft het altijd mogelijk om te Ctrl+klikken om de rechtermuisknop na te bootsen. Maar waarom lijken andere beslissingen voor standaard-opties daar dan weer haaks tegenover te staan? Neem nu de aanwezigheid van de knoppen voor het maken van een nieuwe map of het wissen van een bestand in de knoppenbalk van een Finder-venster. Het aanmaken van een nieuwe map wordt zonder deze knoppen, en zonder de rechter muisknop, een hele toer die de gebruiker langs lange lijsten in de menubalk voert. De knoppen zijn eenvoudig toe te voegen, en vervolgens zichtbaar in elk Finder-venster. Waarom staan ze er niet standaard?

Ook de weergave van iconen van documenten en programma’s op het bureaublad en in de Finder-vensters is spartaans. Ik vermoed dat de keuzes hierachter voornamelijk een historische grondslag hebben, maar met de huidige afmetingen van beeldschermen en de processorkracht van moderne computers liggen de uitgebreidere weergavemogelijkheden veel meer voor de hand.

Zo kunnen we de afmetingen van de iconen veranderen, een extra informatieregel onder de iconen toevoegen (bij schijven wordt hier bijvoorbeeld de beschikbare ruimte getoond, bij afbeeldingen zien we de afmetingen), en de weergave van voorvertoningen in de iconen aanzetten, zodat een miniatuur-weergave van het document of de afbeelding wordt weergegeven, in plaats van een generiek document-icoon. Het zijn instellingen die ik meteen activeer op een nieuwe Mac, en ik vraag me af waarom Apple dit niet standaard doet.

Over de positionering van de Dock aan de onderzijde van het scherm, en waarom ik vind dat een verticale positionering aan de linkerzijde veel meer voor de hand ligt, heb ik eerder een artikel geschreven , en zal dat hier dus verder niet behandelen.

Map-structuur in iPhoto

Windows-gebruikers zijn gewend om zelf de hand te hebben in het ordenen van hun media-bestanden. Hiertoe maken zij vaak complexe hierarchieën van mappen aan waarin zij hun muziek of foto’s bewaren. Programma’s als iTunes hanteren een compleet andere strategie: de gebruiker wordt niet langer vermoeid met bestandsnamen en mappen, maar wordt geacht te denken in termen van artiest, album en nummer. Wanneer een nieuwe track aan iTunes wordt toegevoegd, bijvoorbeeld door het rippen van een CD, wordt deze automatisch met de juiste meta-data in iTunes opgenomen. De gebruiker kan vervolgens via genre, artiest en album elk gewenst nummer terugvinden. De muziek in iTunes is vervolgens in alle programma’s voorhanden waar deze relevant is (bijvoorbeeld in iMovie bij het selecteren van een achtergrondtrack, of in iPhoto bij het weergeven van een slideshow). Bovendien worden ze automatisch gesynchroniseerd met iPod of iPhone.

De meeste gebruikers zijn vrij snel te overtuigen van de voordelen van het op deze manier ordenen van muziek. Anders ligt het bij foto’s. Veel gebruikers die gewend waren om zelf hun foto’s te ordenen, maakten hierbij gebruik van geneste map-structuren. Een mapje “vakantie”, met daarin de mapjes voor de uitstapjes naar Berlijn en Parijs bijvoorbeeld.

iPhoto is een geweldig programma. Demonstraties van de slideshows en het zoeken van foto’s op basis van gezichten of locaties oogsten altijd veel bewondering. Maar het ontbreken van de mogelijkheid om zelf een mapstructuur aan te maken weerhoudt veel gebruikers van de overstap. De “gebeurtenissen” in iPhoto kennen een platte hierarchie, sub-niveau’s zijn niet mogelijk. Elke verjaardag, vakantie of dagtocht staat in dezelfde, lange, lijst met gebeurtenissen.

Het aanmaken van gebeurtenissen op basis van datum is erg eenvoudig, en nieuwe foto’s worden automatisch uit de camera geladen en in een nieuwe gebeurtenis geplaatst. Voor veel gebruikers volstaat deze methode, maar de mogelijkheid om de gebeurtenissen te ordenen zou meer dan welkom zijn. Het is in iPhoto wel mogelijk om handmatig mappen aan te maken en hierin foto’s van verschillende gebeurtenissen te plaatsen, maar deze worden dan allemaal op één niveau geplaatst, de bestaande onderverdeling in gebeurtenissen verdwijnt.

Het zou iPhoto sieren wanneer het de gebruiker iets meer mogelijkheden zou bieden. Of zou Apple liever zien dat we Aperture betrekken uit de Mac App Store, ad 63 euro?

Conclusie

Het is fijn dat wij, lezers van One More Thing, nieuwe gebruikers kunnen adviseren en bijstaan bij de configuratie van hun nieuwe Mac. We nemen ze complexe handelingen uit handen, en stellen een aantal zaken dusdanig in dat de kracht van OS X nog meer naar voren komt. Helaas zal het overgrote deel van de nieuwe Mac-gebruikers niet op deze hulp kunnen buigen. Veel van hen zullen niet eens weten dat sommige instellingen eenvoudig zijn aan te passen.

Enige tijd geleden schreef ik een e-book met de naam “Overstappen van Windows naar Mac OS X”, wat specifiek uitgaat van de basiskennis van Windows (de meeste nieuwe Mac-bezitters zijn namelijk geen computer-analfabeten). Aan de hand van de opmerkelijkste verschillen tussen beide systemen wordt de nieuwe gebruiker wegwijs gemaakt in OS X. Het e-book is gratis beschikbaar in Epub-formaat, en kan dus ondermeer worden gelezen in iBooks op de iPad of iPhone. Wellicht een handig naslagwerk om nieuwe Mac-gebruikers op te wijzen.

Ondertussen kunnen we alleen maar hopen dat Apple een aantal van de zaken die in dit artikel zijn aangestipt oppakt voor verbetering in een volgende versie van Mac OS X. Laten we onze hoop vestigen op de komst van Lion in het najaar. De eerste ervaring met een Apple-product is vaak geweldig, maar kan altijd nog een beetje beter.

Reacties

80 reacties
 • Profielfoto
  Yannes

  Dat alle Amerikanen op krediet willen leven is inderdaad hun keuze. Paypal & iDeal For The Win.

 • Profielfoto
  kreativlab

  Pow, lang verhaal.
  Alles klopt

 • Profielfoto
  dijkie

  IK heb het globaal gelezen. Maar naar mijn weten is het nu mogelijk om zonder creditcard een itunes account aan te maken.

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Als Apple nu eens Paypal gaat ondersteunen voor alle landen, dan komen we al eens in de buurt van een goeie store. Tenminste in de VS kan je een Paypal account gebruiken.

 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  Ik vind et jammer dat de icoontjes minder creatief zijn dan vroeger. Toen zaten er nog al eens grapjes in verstopt, nu lijkt dat niet meer te mogen. Kijk naar het nieuwe iTunes en Mac App Store icoon. Saaier kan niet! Think different, Apple!

 • Profielfoto
  aerofreak

  Hmmm, ben het lang niet eens met alles… :slant:

 • Profielfoto
  pepijn-paans

  nog zo iets onlogisch :

  wanneer je een movietrailer maakt in iMovie, kun je slechts filmpjes invoegen en geen foto’s.
  foto’s zul je eerst om moeten zetten in een aantal seconden durend filmpje, dan opslaan, dan naar je movietrailer project, hem daar importeren en vervolgens kun je hem eindelijk invoegen in je movietrailer!
  niets voor Apple als je het mij vraagt!

 • Profielfoto
  McMeller

  Bijzonder goed verhaal, ik sluit me er volkomen bij aan. Zeker voor mij als APR-medewerker erg herkenbaar. Eerst beweer ik bij hoog en bij laag dat Mac’s zo gebruiksvriendelijk zijn, en vervolgens bied ik mensen aan om de first boot te doorlopen en de boel even te configureren. Heel tegenstrijdig eigenlijk, het is toch zo makkelijk? Dat wel, maar kennelijk niet vanzelfsprekend. Overigens, vanzelfsprekend en intuïtief zijn twee afzonderlijke begrippen. Intiütief is het naar mijn mening 100%, vanzelfsprekend lang niet altijd.

 • Profielfoto
  jkuifje

  Dit artikel klopt niet. Mijn aangemaakte (niet-betalende) .mac account van destijds werkt nog steeds in iChat.

 • Profielfoto
  tarun

  Het is in iPhoto wel mogelijk om handmatig mappen aan te maken en hierin foto’s van verschillende gebeurtenissen te plaatsen, maar deze worden dan allemaal op één niveau geplaatst, de bestaande onderverdeling in gebeurtenissen verdwijnt

  Ik heb wel degelijk mapjes in mapjes staan:

 • Profielfoto
  MikeWazovski

  Leer ik zomaar toch nog wat nieuws: met twee vingers klikken = rechtermuis! Maar die staat dus ook zonder mijn bedoeling wel al aan. Als ‘standaard’ waarde.

 • Profielfoto
  joffrie

  Wat velen ook niet weten. Facebook chatten kan je ook gewoon in iChat doen. Niemand van mijn vrienden gebruikt trouwens nog MSN, praktisch alleen nog via Facebook.
  Dus kan ik eindelijk na al die jaren iChat eens gebruiken. Video chat heb je uiteraard niet hé.

  Ga naar het iChat-menu en selecteer ‘Voorkeuren’.
  Via het tabblad ‘Accounts’ klik je op ‘+’ en selecteer je de volgende instellingen:
  • Accounttype: Jabber
  • Naam account: je [email protected]
  • Wachtwoord: je Facebook-wachtwoord
  Klik omlaag naar de serveropties en selecteer de volgende instellingen:
  • Server: chat.facebook.com
  • Poort: 5222
  • Haal het vinkje weg bij ‘Gebruik SSL’.

 • Profielfoto
  Timotees

  Spotify die wilde ook geen ideal gebruiken. Hun verhaal was dat ideal geen “herhalende” betalingen ondersteunt. Met een creditcard is dit wel mogelijk. Mischien is dat een rede dat iTunes alleen creditcard, en click and buy ondersteunt.

 • Profielfoto
  iMad

  mac.com account voor iChat nog steeds mogelijk en simpel, kies bij aanmaken voor mac.com account en dan klik op Nieuwe iChat account dan hier alles invullen
  Aanmaken mac.com account voor iChat
  Gratis installeren van apps voor iPhone zonder creditcard geen probleem, kies een gratis account en tijdens aanmaken account kies je geen bij toekennen van wel of niet creditcard.

  Ok ze hadden het ook beter kunnen aan geven!!!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Nog iets onlogisch: Een foto die je direct verstuurd vanuit iPhoto 11, verschijnt niet in je verzonden items in “Mail”.

 • Profielfoto
  Jens

  @joffrie leuke tip!

 • Profielfoto
  apenstaartje

  Bij account opties in iChat kan ik gewoon Jabber en Google Talk kiezen, …

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ja, zo’n creditcard systeem is typisch Amerikaans. De vele gezinnen die er diep in de schuld door komen ook. Ik heb ook een creditcard, maar mijn nieuwe gebruik ik niet meer (staat dus nog geblokkeerd), en ik ben dat ook nooit meer van plan om voor de hand liggende redenen. Dat mijn kaart niet geactiveerd was, is vermoedelijk de reden dat het aanmaken van een account niet lukte en dat terwijl het om freeware ging!

  Aangezien de alternatieve methode dus complex lijkt te zijn, wordt ik dus geen klant van de Mac App store. En dat betekend dus dat ik bepaalde programma’s niet zal kunnen downloaden op de voor mij gebruikelijke manier. Dat deed ik b.v.b. via Softpedia.com, maar daar staan nu steeds vaker download links van programma’s die je naar de Mac App store dirigeren.

  En hoe zit dat nu eigenlijk juridisch in elkaar?
  In de “analoge wereld” bestaan er winkels die het alleenrecht hebben op de verkoop van bepaalde artikelen, maar dan hebben we het wel over exclusieve producten.
  Nu kun je software in het algemeen nauwelijks exclusief noemen en vóórdat de Mac App Store er was had je diversen “verkooppunten” (lees: download sites/links). Dus met welk recht krijgt Apple nu ineens het downloadmonopolie (let op: dat vindt je in de volgende druk van de Dikke van Dale!) op Mac software dat voorheen al jaren lang op het vrije internet was te krijgen met 1 of 2 simpele muis-kliks??
  Stel je eens voor dat je midden in de zomer met zijn alle in een rij van 50m staat omdat de plaatselijke tent het ijsverkoopmonopolie heeft? (dat komt niet in de Dikke)

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Click&Buy bevalt mij al vanaf dag één prima en nooit een creditcard gemist. Ik ben best tevreden met het systeem van iTunes. De drempel is laag en de werkwijze te overzien.

 • Profielfoto
  iTC

  …wat een naar artikel, is dit wel door een Mac gebruiker geschreven?

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  Hm, ook als ik de CAPS-LOCK “zeer kortstondig” indruk gaat ie gewoon aan.
  Het betreft hier een MacBook.

 • Profielfoto
  JH90

  Hm, ook als ik de CAPS-LOCK “zeer kortstondig” indruk gaat ie gewoon aan.
  Het betreft hier een MacBook.

  Hoe doe je dat? Ik vind het namelijk irritant dat ik het langer ingedrukt moet houden.

 • Profielfoto
  Wijtze

  Wat mij het meeste stoort is dat als je in iphoto een fotoalbum maakt, je deze alleen kan afrekenen met een creditkaart. Terwijl ik een goed werkende Apple-id heb met click and buy. Het zou toch ideaal zijn om daarmee het fotoalbum af te rekenen? Of anders via ideal.

 • Profielfoto
  Richard74

  Heb ik ook, ik gebruik Click & Buy en daarmee heb ik geen problemen. Maar in iPhoto kun je alleen maar met een creditcard betalen als je een fotoalbum wilt maken, beetje jammer.

 • Profielfoto
  Shyos

  Jeeez, stelletje mierenneukers… Zorg eerst dat neigen site beter en simpeler ineen steekt.

  En ga pas dan lopen muggenziften maar vertel er even bij dat het muggenziften is…

  Tssss

 • Profielfoto
  IJurriaan

  Zie ik in de rotte appel, de kleuren van de Belgische vlag, zonder gekheid ?

 • Profielfoto
  Yannes

  Nee, van de duitse.

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Je kan in de laatste versies van iPhoto er gewoon voor kiezen dat iPhoto foto’s niet kopieert naar de Library. Dan heb je het beste van 2 werelden. Gebeurtenissen, Gezichten, Plaatsen, enz maar dan kan je ook gewoon heel simpel zoeken in de Finder, want de originele mappenstructuur blijft behouden.

 • Profielfoto
  oldpeer

  hee dr maddox, hoe maak je zo’n mooie avatar?
  geef eens een tip?

  het artikel is midden in de roos. vooral dat ichat, ik heb het nog nooit gebruikt vanwege dat achterlijke aim.

 • Profielfoto
  Paul

  Click&Buy… ja… men stuurt je dan een smsje…. maar ik woon in het buitenland met buitenlandse mobiel… en dan werkt het niet. Dus helaas…
  Klopt, iTunes registratie sucks…

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Zonder credit card online leven is toch onmogelijk?
  Of ben ik de enige die vaker in Amerika dingen koop.
  Al zou een koppeling van iTunes met Pay-Pal wel erg handig zijn.

 • Profielfoto
  Hijomalind

  Wat is dat nou voor zever..
  Als je wilt heb je toch binnen de 2 minuten een iTunes-account waarvoor geen creditcard nodig is?

 • Profielfoto
  epologee

  Wat dacht je anders van een CD’tje / DVD’tje branden of kopieren? Nee, ik heb het niet eens over films dupliceren. Gewoon een HEMA foto CD’tje kopieren, leg dat maar eens uit aan een Apple nieuwkomeling met een off-the-shelf Snow Leopard installatie!

 • Profielfoto
  J-vision

  Ik vind het artikel niet echt kenmerkend en doet mij eerder denken aan een oud Windows gebruiker die op een gefrustreerde manier probeert te werken op zijn windows. Als oud APR verkoper herken ik veel van deze punten terug in overstappers. De kracht van een Apple product is de simplicity er van. Er wordt niet altijd gek

 • Profielfoto
  J-vision

  (handig als je op je iPhone mis tikt en op verzenden drukt)

  Er wordt niet altijd gekozen voor de meeste logische oplossing maar nog belangrijker de schone en simpele uitstraling is van hogere prioriteit. Iedereen kan starten op een mac en groeit daarna langzaam in zijn gebruik en ontdekt vanzelf daarbij steeds nieuwe en snellere oplossingen. Bij Windows wordt je indd gelijk dood gegooid met alle mogelijkheden en knoppen in beeld maar dat maakt het daardoor juist onoverzichtelijker en lastiger te leren.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Oh God, er zou toch eens een klein beetje met een kritisch oog naar de spinsels van Here Steve gekeken worden en gelijk komen de fanboys weer onder hun steen vandaan gekropen om te vertellen dat het allemaal onzin is en het toch vooral een stuk is dat geschreven is door een gefrustreerde Microsoft troll en dat de werkelijkheid anders is….

  ….zucht….

  Maar Steve en zijn aandeelhouders zijn er blij mee hoor, die blinde devotie aan het merk. Want wat is er nu beter voor de portemonnee als een stel consumenten die als blinde kippen, en geen kritiek duldend in een rij voor de winkel gaan staan als er weer een nieuw product verzonnen is….

  Mensen, het is een computer, een tool, niks meer en niks minder. Het mag dan misschien de Mercedes onder de computers zijn, maar het is nog steeds een computer. En computers zijn, net als elke andere menselijke creatie, niet perfect. Het ontkennen van foutjes maakt het niet beter, in tegendeel. Het aanbidden van een stuk gereedschap wat schijnt te heersen onder een aanzienlijk deel van de Apple gebruikers is een redelijk ziekelijke neiging waar Freud vast iets interessants over zou hebben te zeggen.

 • Profielfoto
  edwinveldhuizen

  Grappig om te lezen dat sommige mensen nog erger fan-boy zijn dan ik en de schrijver van dit artikel.
  Ik kan me namelijk wel vinden in de schrijver, zo loop ik ook altijd eerst wat tekortkomingen of vreemde standaardinstelkeuze’s na alvorens ik een nieuwe mac-gebruiker zijn/haar nieuwe mac overhandig.
  .
  Vooral de rechtermuisknop-nabootsing stel ik meteen in en had standaard zo moeten zijn. Verder stel ik bij drie-vinger swipe altijd application-expose in dmv BetterTouchTool.
  Daarnaast zou er bij meerdere gebruikers standaard de snelle gebruikersoverschakeling ingeschakeld moeten zijn.
  Verder installeer ik gelijk Perian en NTFS-ondersteuning.
  .
  Overigens mag daarnaast van mij die iPhoto-gezichtsherkingen sterk, maar dan ook echt sterk verbeterd worden. Het iLife-pakket blijft verder echt geweldig, net als de rest van OS X overigens.

 • Profielfoto
  Oppie

  De grootste fanboys zjn juist diegenen die het eens zijn met dit rammelend verhaal. Want zij verwachten van de Mac dat die kan ruiken hoe elke individuele gebruiker zijn instellingen wilt hebben bij de eerste opstart.

  Elk nieuw OS, elk nieuw programma zul je als eerste bij de voorkeuren moeten kijken, om te zien wat de mogelijkheden zijn, en wat je graag als persoonlijke gebruikersinstellingen wilt hebben. Dat kan niet voor iedereen afgedekt zijn.
  Ook dus niet op een Mac…

  En dan nu een paar kul-verhalen van boven weerleggen:
  • iChat kun je prima gebruiken met een Google Gmail account. Die heeft al ongeveer de helft van de mensen in NL, of is anders binnen een minuut aangemaakt. That’s all. Klaar!
  • De App Store werkt prima zonder enige CC, C&B, of andere bankgegevens. Gewoon een gratis account maken. Apple geeft het zelfs aan in de KB:
  http://support.apple.com/kb/HT2534?viewlocale=nl_NL
  En voor niet-gratis zaken kun je dan ook nog een iTunes card kopen. Hoe makkelijk kan het zijn.

  Overigens: mensen die een cc zien als ‘iets Amerikaans’, zijn zeker nog nooit in pakweg Frankrijk geweest! De tolweg, restaurants, supermarkt, alles kun je daar (makkelijker) met de cc doen (en wordt ook gedaan door de Fransen zelf); net als overal in vooral Zuid-Europa, en verder alle andere continenten. ALs je een beetje reist, kun je niet zonder zo’n ding, en daar is niks mis mee.

  En zo is er meer in dit ietwat onnozel verhaal én reacties waar geen hout van klopt.

 • Profielfoto
  Enriekie

  Je vergeet de meest belangrijke handeling!

  Firewall aanzetten ! (belachelijk dat Apple dit niet standaard doet)

  Persoonlijk vind ik dat mensen die overstappen op een ander besturingssysteem ook wel eens wat mogen opzoeken hoor.
  Alles wat in je artikel en in de reacties staat is gewoon te vinden met Google !

  Naast de CC en de Click&Buy optie is er ook nog zoiets als de iTunes Giftcard.
  Ideaal voor kinderen en om Cadeau te geven.

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Een iTunes giftcard werkt naar mijn mening ook prima

 • Profielfoto
  1234

  wel grappig dat ik in dit verhaal alle dingen teruglees waar ik dus enorm tegenaan ben gelopen en steeds van heb gedacht dat het aan mijzelf lag, of dat ik me weer eens niet goed genoeg op de materie had ingelezen.

  iPhoto geeft me nog elke keer de kriebels
  mijn vriendin heeft al een week stress van haar itunes/C&B account.

  ik ben het trouwens niet heel erg een met de standaard instellingen, dat doen ze nu eenmaal zoals ze dat doen en het is aan de gebruiker om dat naar wens in te stellen. Ik heb altijd alles standaard staan, werkt prima voor mij.

 • Profielfoto
  1234

  veel erger is dit forum, dat niet mee doet aan alinea’s om een of andere duistere reden…

 • Profielfoto
  Hansi2124

  De schrijver van dit artikel legt soms inderdaad de vinger op de juiste plek, maar ben het niet altijd met hem eens.

  Zo kan men niet verwachten dat switchers die hun eerste Mac hebben gekocht, op dezelfde voet moeten doorgaan als dat zij deden bij het systeem waar ze nou net genoeg van hebben gehad. Het verschil in het eerste gebruik van een Mac is dat hij het gelijk doet, zonder eerst antivirus software enzo te installeren.
  Het veranderen van instellingen van de iconen e.d. is zo gedaan, zodat iedereen er het zijne van kan maken. Op de manier zoals Apple het voor je lanceert, kan je gelijk aan de slag.
  Bij ieder programma (ook de Finder dus) zit een Help. Als mensen nou eerst daar eens rondneusden, zou dat veel beginnersvragen kunnen oplossen.

  Bij programma’s als iTunes en iPhoto moet je gewoon niet rommelen in de structuur. Als je het anders wilt, moet je iets anders gebruiken.
  Overigens kan je zien in het menu van iTunes, iPhoto, Photo Booth e.d. met [shift]-[cmd]-R (of Archief / toon in Finder) waar het originele bestand te vinden is. Als je daarmee aan de slag wilt gaan, dupliceer je dat bestand eerst gewoon……

  Ik ben het wel met de schrijver eens dat bepaalde opties moeilijk te vinden zijn voor een beginnende switcher. Apple zou eigenlijk standaard (net zoals met bijv. iMovie) een venster moeten tonen met de beknopte omschrijving van de mogelijkheden van een programma en dan duidelijk naar de Helpfunctie moeten verwijzen.

  Verder geef ik mijn stem aan iDeal als extra mogelijkheid om te betalen. Als een gewone webwinkel dat kan, kan Apple dat zeker!

  En wij moeten gewoon ervoor zorgen dat OMT nog meer in de schijnwerpers komt, zodat we hier iedereen kunnen proberen te helpen een vraag te beantwoorden:wink:

 • Profielfoto
  Garbera

  Ben het er 100% mee eens.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Nog iets onlogisch: Een foto die je direct verstuurd vanuit iPhoto 11, verschijnt niet in je verzonden items in “Mail”.

  Kan je in de voorkeuren van iPhoto aangeven:

 • Profielfoto
  Oppie

  Over het punt van THX-1138 :
  Logisch, want iPhoto heeft zijn eigen email-client, en dus niks met Mail.app te maken.
  Maar je kunt in de voorkeuren van iPhoto kiezen dat je Mail.app wilt gebruiken voor het verzenden van foto’s, en dan staat het natuurlijk wel in de verzonden items.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  • De App Store werkt prima zonder enige CC, C&B, of andere bankgegevens. Gewoon een gratis account maken.

  En kan dat ook bij de Mac App Store?

  Overigens: mensen die een cc zien als \’iets Amerikaans\’, zijn zeker nog nooit in pakweg Frankrijk geweest! De tolweg, restaurants, supermarkt, alles kun je daar (makkelijker) met de cc doen

  Er wordt hier ongetwijfeld bedoelt dat het overgewaaid is uit Amerika. En een creditcard mag dan “handig” lijken, het is wel één van de oorzaken van diep in de schuld zitten omdat het zo “handig” is als je even geen geld op je gewone rekening achter de hand hebt. Plus het feit dat als je die schuld alleen maar in termijnen kan terug betalen er ook nog eens rente bij komt. Verder zijn niet overal/altijd de transacties kosteloos en betaal je een vast bedrag per jaar voor het gebruik. Je bent op de lange termijn dus veel duurder uit. Als dat de prijs voor het “makkelijk zijn” is, dan hoeft dat voor mij niet en wil ik geen gebruik maken van welke dienst dan ook die mij verplicht zo’n kaart aan te schaffen.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  veel erger is dit forum, dat niet mee doet aan alinea\’s om een of andere duistere reden…

  Om een mogelijk nog duistere reden werkt dat hier in het nieuws gedeelte niet goed, maar wel in een forum topic, en heeft het nieuws gedeelte wel, en het forum géén “verwijder” mogelijkheid… :slant:

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Je kan je in dat geval ten alle tijden wenden tot een moderator. Want je kan (voor het goed functioneren van het forum) niet zomaar lukraak elke post van jezelf verwijderen. Het kan namelijk zijn dat iemand anders jouw woorden quote. Dan moeten ze nog wel ergens te traceren zijn;-)

 • Profielfoto
  Yosemite

  Volgens mij vergeet iedereen de iTunes prepaid opwaardeerkaarten die je bij (bijna) elke Apple (Premium) Reseller kunt kopen. Vaak hebben winkels acties met deze kaarten waardoor je zelfs nog goedkoper uit bent.

 • Profielfoto
  1234

  veel erger is dit forum, dat niet mee doet aan alinea\\\’s om een of andere duistere reden…

  Om een mogelijk nog duistere reden werkt dat hier in het nieuws gedeelte niet goed, maar wel in een forum topic, en heeft het nieuws gedeelte wel, en het forum géén “verwijder” mogelijkheid… :slant:

  haha, nee, lijkt me heerlijk om af en toe reacties van anderen te kunne verwijderen;)

 • Profielfoto
  jacmac

  Zo kunnen we de afmetingen van de iconen veranderen, een extra informatieregel onder de iconen toevoegen (bij schijven wordt hier bijvoorbeeld de beschikbare ruimte getoond, bij afbeeldingen zien we de afmetingen), en de weergave van voorvertoningen in de iconen aanzetten, zodat een miniatuur-weergave van het document of de afbeelding wordt weergegeven, in plaats van een generiek document-icoon. Het zijn instellingen die ik meteen activeer op een nieuwe Mac, en ik vraag me af waarom Apple dit niet standaard doet.

  Op het gevaar af dat ik een erg domme indruk maak, maar een extra informatieregel bijvoegen lijkt me praktisch Waar vind ik die optie? Of zoek ik te moeilijk?

 • Profielfoto
  guylincksje

  Persoonlijk vind ik een nadeel dat de nieuwe office 2011 werkt met een woordenboek die ingebouwd is. Vroeger gebruikte men het woordenboek van Mac zelf die ik persoonlijk veel beter vind.

 • Profielfoto
  Nana

  @ joffrey: misschien een domme vraag, maar je Facebooknaam is toch al een e-mailadres? Bij mij werkt het niet, en ik denk dat dat komt door de dubbele @ en .com.

 • Profielfoto
  chippie

  Mooi verhaal en het ebook heb ik ook binnen gehaald.
  Voor wat betreft het itunes account, deze heb ik aangemaakt met een creditcard en daarna heb ik een giftcard toegevoegd aan mijn itunes account en toen de gegevens van de credit card gewist. Sindsdien heb ik een itunes account zonder creditcard en/of click and buy account.

 • Profielfoto
  Nana

  Ik ben ook heel benieuwd naar het e-book (overigens is het het e-book dat en niet het e-book wat).

 • Profielfoto
  Oppie

  • De App Store werkt prima zonder enige CC, C&B, of andere bankgegevens. Gewoon een gratis account maken.

  En kan dat ook bij de Mac App Store?

  Probeer het, zou ik zeggen…
  Maar ik dacht va niet. Echter: je kunt de in de in iOS òf in iTunes aangemaakte account gebruiken in de Mac App Store. Op de US versie van de door mij genoemde site staat ook hoe je een gratis account in iTunes kunt aanmaken.

  (Met dat cc verhaal van jou ben ik het absoluut niet eens (als cc gebruiker van meer dan 25 jaar terug), maar dat is een andere discussie.)

 • Profielfoto
  Oppie

  • De App Store werkt prima zonder enige CC, C&B, of andere bankgegevens. Gewoon een gratis account maken.

  En kan dat ook bij de Mac App Store?

  Probeer het, zou ik zeggen…
  Maar ik dacht van niet. Echter: je kunt de in de in iOS òf in iTunes aangemaakte account gebruiken in de Mac App Store. Op de US versie van de door mij genoemde site staat ook hoe je een gratis account in iTunes kunt aanmaken.
  http://support.apple.com/kb/HT2534

  (Met dat cc verhaal van jou ben ik het absoluut niet eens (als cc gebruiker van meer dan 25 jaar terug), maar dat is een andere discussie.)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Je kan je in dat geval ten alle tijden wenden tot een moderator. Want je kan (voor het goed functioneren van het forum) niet zomaar lukraak elke post van jezelf verwijderen. Het kan namelijk zijn dat iemand anders jouw woorden quote. Dan moeten ze nog wel ergens te traceren zijn;-)

  Maar je kan ook iemand hier in het nieuws gedeelte citeren (bij deze dus) en dan zou jij dat later wel kunnen verwijderen. Dat is dus precies het zelfde, maar dan kan/mag het ineens wel?
  Maar het ging mij voornamelijk om het kunnen verwijderen van een foutieve post. Het overkwam mij wel eens dat ik inplaats van op “bewerk” op “citeer” klikte (dus dan citeer je je eigen). Dat kun je dan niet verwijderen in het forum dus wordt het een lege post…
  Verder denk ik dat het vrij simpel moet zijn om het zo te regelen dat zodra een post geciteerd is dit doormiddel van een cijfer wordt weergegeven en dat alleen bij “0” de post verwijderd kan worden.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  • De App Store werkt prima zonder enige CC, C&B, of andere bankgegevens. Gewoon een gratis account maken.

  En kan dat ook bij de Mac App Store?

  Probeer het, zou ik zeggen…
  Maar ik dacht van niet. Echter: je kunt de in de in iOS òf in iTunes aangemaakte account gebruiken in de Mac App Store. Op de US versie van de door mij genoemde site staat ook hoe je een gratis account in iTunes kunt aanmaken.
  http://support.apple.com/kb/HT2534

  (Met dat cc verhaal van jou ben ik het absoluut niet eens (als cc gebruiker van meer dan 25 jaar terug), maar dat is een andere discussie.)

  Je hoeft het niet met mij eens te zijn hoor, maar wel met de feiten. Het gebruik van een credit kaart bouwt altijd een schuld op, want je gebruikt geld dat je eigenlijk niet had. Simpel toch? Daarom heet een een krediet kaart.

  Creditcards worden steeds vaker gebruikt als alternatief voor een persoonlijke lening. Tussen 1998 en 2010 stegen de creditcardschulden in Nederland van 200 miljoen Euro naar 1,4 miljard euro (bron: CBS). Consumenten betalen hierdoor hoge rentes, met name indien zij met verschillende creditcards schuld op schuld stapelen. Deze rente is veel hoger dan de rente op een doorlopend krediet. Dit is ook de reden dat de kaarten voor de banken financieel aantrekkelijk zijn.
  In de V.S. is de problematiek van de creditcardschulden nog aanzienlijk omvangrijker dan in Europa.

  bron: Wikipedia

  Ondertussen heb ik een account aan kunnen maken voor de Mac App Store zonder de betaal gegevens te hoeven invullen. Dat werkt dan alleen voor gratis apps natuurlijk. Je selecteert eerst een gratis app, klik op “geen” i.p.v. een betaal wijze en de rest gaat min of meer van zelf…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  • De App Store werkt prima zonder enige CC, C&B, of andere bankgegevens. Gewoon een gratis account maken.
  Probeer het, zou ik zeggen…
  Maar ik dacht van niet. Echter: je kunt de in de in iOS òf in iTunes aangemaakte account gebruiken in de Mac App Store. Op de US versie van de door mij genoemde site staat ook hoe je een gratis account in iTunes kunt aanmaken.
  http://support.apple.com/kb/HT2534

  (Met dat cc verhaal van jou ben ik het absoluut niet eens (als cc gebruiker van meer dan 25 jaar terug), maar dat is een andere discussie.)

  Je hoeft het niet met mij eens te zijn hoor, maar wel met de feiten. Het gebruik van een credit kaart bouwt altijd een schuld op, want je gebruikt geld dat je eigenlijk niet had. Simpel toch? Daarom heet een een krediet kaart.

  Creditcards worden steeds vaker gebruikt als alternatief voor een persoonlijke lening. Tussen 1998 en 2010 stegen de creditcardschulden in Nederland van 200 miljoen Euro naar 1,4 miljard euro (bron: CBS). Consumenten betalen hierdoor hoge rentes, met name indien zij met verschillende creditcards schuld op schuld stapelen. Deze rente is veel hoger dan de rente op een doorlopend krediet. Dit is ook de reden dat de kaarten voor de banken financieel aantrekkelijk zijn.
  In de V.S. is de problematiek van de creditcardschulden nog aanzienlijk omvangrijker dan in Europa.

  bron: Wikipedia

  Ondertussen heb ik een account aan kunnen maken voor de Mac App Store zonder de betaal gegevens te hoeven invullen. Dat werkt dan alleen voor gratis apps natuurlijk. Je selecteert eerst een gratis app, klik op “geen” i.p.v. een betaal wijze en de rest gaat min of meer van zelf…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @Oppie:
  Je hoeft het niet met mij eens te zijn hoor, maar wel met de feiten. Het gebruik van een credit kaart bouwt altijd een schuld op, want je gebruikt geld dat je eigenlijk niet had. Simpel toch? Daarom heet een een krediet kaart.

  Creditcards worden steeds vaker gebruikt als alternatief voor een persoonlijke lening. Tussen 1998 en 2010 stegen de creditcardschulden in Nederland van 200 miljoen Euro naar 1,4 miljard euro (bron: CBS). Consumenten betalen hierdoor hoge rentes, met name indien zij met verschillende creditcards schuld op schuld stapelen. Deze rente is veel hoger dan de rente op een doorlopend krediet. Dit is ook de reden dat de kaarten voor de banken financieel aantrekkelijk zijn.
  In de V.S. is de problematiek van de creditcardschulden nog aanzienlijk omvangrijker dan in Europa.

  bron: Wikipedia

  Ondertussen heb ik een account aan kunnen maken voor de Mac App Store zonder de betaal gegevens te hoeven invullen. Dat werkt dan alleen voor gratis apps natuurlijk. Je selecteert eerst een gratis app, klik op “geen” i.p.v. een betaal wijze en de rest gaat min of meer van zelf…

 • Profielfoto
  GForce85

  Apple wordt veel gebruikt in de creatieve markt. Bekent is ook dat onder creatieven het percentage mensen dat dislectie heeft hoger ligt dan gemiddeld. Hier op deze website zeer waarschijnlijk dus ook. Mensen met dislectie lezen niet zo snel en staan meestal niet te trappelen om elle lange teksten te lezen waarvan bovenstande er een is. Mijn verzoek. Mogen deze absurd lange artikelen in het vervolg wat korter of in delen gepost want dit is echt veel te lang. Wat niet wil zeggen dat het een slecht stuk zal zijn.

 • Profielfoto
  Cybershooter

  Wat in mijn ogen in de volgende OSX versie geimplementeerd mag worden, is de mogelijkheid om de mate van muisaccelaratie (curve) te wijzigen. Vooral switchers (waaronder ik) die van Windows afkomen, hebben hier nogal moeite mee. Het bewegen van de muis gebeurd in mijn ogen niet consistent. Wanneer er rustig bewogen wordt met de muis, beweegt de muiscursor onevenredig zacht over het scherm, terwijl wanneer er een zwiep met de muis gegeven wordt, de cursor juist onevenredig snel over het scherm beweegt. Het is zodoende moeilijk te voorspellen wanneer je de muiscursor beweegt naar een knopje op het scherm, hoeveel beweging er nodig is om het punt te bereiken, waardoor met name de switchers van Windows (waarbij nauwelijks sprake is van muisacceleratie curve), problemen hebben, en vaak het punt voorbij schieten, of juist te vroeg tot stilstand komt met de cursor, waardoor meer muisbeweging nodig is, wat vervolgens weer RSI in de hand werkt. Natuurlijk kan ik me best voorstellen dat er ook zat mensen zijn, met name de Mac users van het eerste uur, die er juist geen problemen mee heeft, daar zij van begin af aan op deze wijze gewerkt hebben.

  Dus nogmaals zou het fijn zijn wanneer Apple met deze groep mensen die dit als irritant ervaren, rekening houdt, door in ieder geval een extra mogelijkheid in de muisvoorkeuren in te bouwen. Nu dient men een speciaal door derden geschreven work around app te installeren, in de vorm van (Steermouse, USB overdrive enz.).

 • Profielfoto
  Oppie

  Ok Hendrik, even heel kort dan:
  – je hoeft geen schuld op te bouwen met een cc, want je kunt zelf gewoon zorgen dat er altijd saldo op de rekening staat van jou cc rekening staat.
  – op het artikel wat jij citeert valt veel aan te merken, en een boel af te dingen. Echt, dit is nou één van de zaken waar Wikipedia de plank volledig misslaat.

  Voor de rest: ander draadje…

 • Profielfoto
  Marty33

  En ik maar denken dat mijn caps-lock knopje gaar was. Vind dit een hele irritante functie… Kan dit ook uit?

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Dus nogmaals zou het fijn zijn wanneer Apple met deze groep mensen die dit als irritant ervaren, rekening houdt, door in ieder geval een extra mogelijkheid in de muisvoorkeuren in te bouwen. Nu dient men een speciaal door derden geschreven work around app te installeren, in de vorm van (Steermouse, USB overdrive enz.).

  Dat kan al jaren gewoon in Systeemvoorkeuren: toetsenbord en muis…..

 • Profielfoto
  black_eye

  Ben het helemaal eens met het artikel. Ik ken al verschillende gebruikers die weer terug zijn van OSX naar Windows 7. Reden: geen tijd en interesse in het leren van een nieuw OS en wel geld om dan maar weer een PC te kopen. Dat is als apple fanboy natuurlijk heel moeilijk voor te stellen, maar er zijn ook mensen die liever niet 1 uur+ in de vrije tijd achter de Mac zitten.

  Ik ben zelf ook terug naar W7. Nieuwe 11,6″ Notbook met SSD gekocht voor 600 euro’s, vergelijkbare MacBook Air 1384,–. En dan heeft die nog niet eens standaard HDMI, Ethernet of SDcard aansluiting.

  Tja, het is niet voor niets dat de computer verkopen niet veel gestegen zijn. Ik vind zelf OSX lekker werken, maar W7 is ook goed en is in gebruik 800 euro goedkoper.

  Omdat ik toch ook een Apple fan ben heb ik die 800 euro in de zak gehouden voor de nieuwe iPad. Kan je ook een betoog over houden of dat niet een overbodige gadget is als je al een Notbook hebt, maar ja W7 op een tablet werkt niet lekker kan ik uit ervaring zeggen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het artikel lijkt me duidelijk geschreven door iemand die jarenlang Windows heeft gebruikt en daarna is overgestapt naar Apple. Hij windt zich over sommige dingen (zoals fotomappen) wel erg op, terwijl ik als Applegebruiker met bijna 20 jaar ervaring daar geen enkel probleem mee heb. (Heb ooit een paar maanden op Windows moeten werken en werd er helemaal gek van. Alleen Word had ik geen probleem mee.)

  Ik maak per gebeurtenis, soort foto’s of wat ik maar bij elkaar wil hebben gewoon een map en sleep daar alles in. Wél geef ik hem gelijk dat de volgorde van foto’s dan verdwenen is. Dat is wel lastig.
  Toch vind ik het best goed om de vinger te leggen op een aantal lastige en onlogische dingen. Het gedoe met Apple ID en credit cards. Ik heb máándenlang de apps op mijn iPhone niet kunnen updaten, omdat mijn creditcard verlopen was.
  Toevallig kwam ik erachter dat je ook bij creditcard “geen” kunt invullen en dan simpelweg wél apps kunt updaten en gratis apps kunt “kopen”.

  Het gedoe met iChat vind ik vooral erg kwalijk en dom van Apple. Ze realiseren zich niet de gewoonten in andere landen buiten Amerika. Gevolg is dat ik nog nooit iChat heb gebruikt. Mensen in Nederland gebruiken bijna alleen MSN en mijn vrienden in Azië allemaal Yahoo, wat een veel simpeler en makkelijk messenger is dan MSN. Voor webcammen gebruik ik vooral Skype. Maar liever zou ik iChat gebruiken dat wél met alle andere messengers kan connecten. Hoe moeilijk moet dat zijn? Apple moet zich realiseren dat chatten voor veel mensen – vooral jongeren – één van de meest gebruikte functies van de computer is. De MSN voor Apple doet het op veel Macs ook slecht, dus belangrijk om er wat aan te doen.

  Wat ik bij iTunes erg lastig vind: als je een CD inlaadt bij iTunes dan kan je de nummers niet vanuit het ‘inlaadscherm’ meteen slepen naar de map waar je ze wilt hebben. Je moet gaan zoeken in de bibliotheek op de titel van de CD en dan staan alle nummers niet meer op volgorde. Dat moet je dan handmatig op volgorde zetten. Dat vind ik erg dom – tenzij ik iets verkeerd doe?

  Als doorgewinterde Apple-aar (goed woord René?) heb ik de rechtermuisknop nooit gemist. Sterker nog: ik heb het gebruik daarvan op de mighty mouse uitgeschakeld. Ik vindt het lastig en gebruik altijd de menu’s om iets te doen.

  De standaardsettings vanuit de fabriek kunnen idd slimmer. En ik heb hier net geleerd dat je als icoon ook verkleinde versie van document etc kunt gebruiken! Handiger en mooier. (waar zit het?!!) Apple zou veel van deze irritaties en onwetendheid kunnen voorkomen door gewoon ‘ouderwets’ een wat uitgebreidere, maar wel eenvoudige gebruiksaanwijzing bij iMacs en MacBooks te leveren waarin al deze instellingen, uitleg en handigheidjes staan. Dat moet voor zo’n prijs toch wel kunnen en zou het plezier – vooral voor overstappers – enorm vergroten!

 • Profielfoto
  Cybershooter

  @Hansie2124 Ik weet uiteraard ook dat je in de optie ‘muis’ de snelheid van je muis kan aanpassen, maar dat bedoel ik niet. Ik bedoel de acceleratiecurve die de standaard OSX driver hanteert. Dus niet de absolute snelheidregeling van de muiscursor!!!

 • Profielfoto
  Flimofly

  Dat er nog niemand iets heeft gezegd over het ontbreken van “print selectie” in de standaard printdialoog.

 • Profielfoto
  blrichters

  ik kan me hier in vinden maar ook de support van een defekte apple macbook is bijna een boek waard. Maar toch weer terug naar Apple wat is dat voor gevoel, band of liefde/haat verhouding….

  Bart

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Volgens mij kan de garantie bij Apple wel beter.

 • Profielfoto
  eelcomaljaars

  Wat een pijpzeiker en dan ook nog in het Nederlands. Dan zal Apple er zeker iets aan doen!

  Ik neem aan dat je al je (soms terechte) grieven ook als feature requests hebt ingediend bij Apple?

  Wat een netvervuiling. Maar ja, er is eigenlijk ook geen markt / voldoende echte content voor een NL talige site lijkt het.

 • Profielfoto
  eiko

  Nee, van de duitse.

  het is wel de Belgische

  het viel mij ook al op

 • Profielfoto
  iBookMark

  Ik mis nog iets in het verhaal: de problemen die je krijgt wanneer je Mac met Mini Displaypoort wilt aansluiten op een TV of beamer zonder HDMI-ingang.

  Ik vind het onbegrijpelijk Apple niet een adapter beschikbaar heeft waarmee je eenvoudig het signaal van de Mini DisplayPort kunt omzetten naar S-video en composiet. Ik kan de redenering van Apple volgen om over te stappen naar de Display Porttechnologie maar er zijn wereldwijd natuurlijk nog miljoenen apparaten die geen HDMI-ingang hebben.

  Op dit moment is het een heel gedoe om een Mac op een oude TV aan te sluiten. Je moet een HDMI->VGA adapter kopen. Vervolgens een VGA->video converter box die ook nog via USB gevoed moet worden. Het is des te vreemder omdat de Display Porttechnologie wel analoge signalen ondersteunt.

  Gelukkig kan heeft mijn MacBook nog een mini-DVI uitgang en dat werkt prima met de mini-DVI naar TV adapter.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  iTunes account gelijk in 2001 aangemkakt met click & buy, handiger alleen voor elke transactie moet Apple meer geld afstaan dan een credit card transactie, Dit is de reden waarom Apple dit zogenaamd verborgen houdt. Naar mijn weten was dit toen echt niet moeilijk en had ik in no time een us account. En ben wel blij mat dat sms systeem zodat anderen niet zomaar even een bij hun account mijn rekeningnummer kunnen invoeren. kortom niet echt noemenswaardig

  @epolegee: Wat is het verschil met Windows qua branded betreft. Daar gebruikt iedereen toch ook Nero zo gebruiken veel mac gebruikers Toast.

  @Enrieke: Firewall staat wel aan, wel alleen op inkomend verkeer maar kan nooit worden uitgezet. Met firewall aan kun je dit managen terwijl je dit normaal erg omslachtig moet doen in de terminal. Firewall zoals jij dat noemt is gewoon een OS X GUI naam.

  @guylincksje : Microsoft issue en niet Apple, althans je kan ze er niet de schuld van geven. Wel erg vervelend trouwens helemaal mee eens. Voorheen elk woord dat ik toevoegde in text editor’s woordenboek was terug te vinden in Word en nu niet meer.

  @Macaanzee: Helemaal met je eens.

  Het enige wat ik mis is de compatibilteit van software.. Ik ben zelf ook al 15 jaar mac gebruiker en moet zeggen dat in het oude Mac OS compatibiliteit hoger in het vaandel stond. Als software ontwikkelaar moet ik mij vandaag de dag steeds specifiekere code schijven voor elke OS X versie net zoals javascript specifiek browser onderdelen heeft. Oude software draait niet op nieuwere systemen en nieuwe software draait niet op oudere. Als je het met Windows vergelijkt hebben wij op het werk (voor administratief werk) een windows computer staan met Windows 7 die moeiteloos oude software draait van 10 jaar oud. Helaas zie ik een mac dat nog niet doen. Ook doet apple lukraak veranderingen terwijl ze het zelf nog niet voor elkaar hebben. Waarom zijn de pro applicaties van Apple nog steeds niet 100% compatible met Snow-Leopard (het zou sneller kunnen draaien als ze de software geoptimaliseerd hadden). Waarom dwingt Apple grote software ontwikkelaars steeds om grote stappen te moeten ondernemen. Dat bepaalde versies van Adobe, Quark of Microsoft niet lekker draaien komt mede omdat Apple weer over willen stappen naar een andere API’s. Hierdoor zijn sommige features achterwege gelaten of werken niet 100%.

  OS X en IOS mag er misschien wel strak uitzien maar onder de kap heeft toch de concurrent het beter voor elkaar.

 • Profielfoto
  maconly

  Ik wordt wel eens moe van apple waar het het weglaten van dingen betreft.

  Geen ethernet op de ipad en de nieuwe airbooks is zo stom , het levert gewoon problemen op voor de reiziger.

  Moedeloos wordt je ook van die zeur popups in mijn iphone en op mijn ipad, geen wifi open instellingen. .

  Flash doet het redelijk met frash had dat ook gewoon gebruikt , nu voert steve een persoonlijke vendetta over de rug van zijn klanten.

 • Profielfoto
  Bruce27

  Eens met je verhaal “wat beter kan”, Na 2 jaar MacbP lees ik mogelijkheden die ik niet ken. Ook de verkopers zouden wat kunnen doen, bv niet alleen de doos + nota schuiven maar ook toegevoegde waarde leveren door te wijzen op de vele sites die de switchers wijzer kunnen maken of zelf een A4tje leveren met de meest belangrijke verschillen met windows. Maar waar vind je nog een winkel die dit doorheeft? Maar wel klagen over internet-concurentie.

  En de vlag gaat uit wanneer ik in de iPhone tijdens het bellen ook meteen op kan nemen, net zo makkelijk als handsfree op zetten; bespottelijk dat dit nog niet kan met een recorder aan boord. Of, zit er ergens een verborgen instelling?

  Er kan idd nog veel meer op eenvoudige wijze beter maar ik heb ook wel gemerkt dat apple verdomd eigenwijs is. Of hooghartig, te veel kapsones? Jammer.

 • Profielfoto
  Elvis de Mier

  Het verhaal van de capslock klopt in ieder geval niet.
  in 10.6.7 kan het in ieder geval niet niet!