‘iPhone 5 en iPad 2 krijgen NFC voor mobiel betalen’

Door: Statenweg - 17 reacties

Apple gaat fors inzetten op Near-Field Communication voor het doen van mobiele betalingen. Dat schrijft Bloomberg op basis van bronnen die momenteel werken aan het project. Zowel de iPhone 5 als de iPad 2 zouden hiervoor uitgerust worden met een speciale chip.

Near-Field Communication (NFC) is een techniek die het mogelijk maakt om contactloos (op korte afstand) gegevens over te dragen. Dit kan gebruikt worden om te betalen in winkels door de iPhone simpelweg langs een betaalpaneel te bewegen.

Apple zou niet alleen de iPhone en iPad uitrusten met een NFC-chip, maar ook een betalingssysteem eromheen opzetten dat gekoppeld is aan iTunes. Halverwege 2011 zou de dienst live moeten gaan, het zelfde moment waarop doorgaans een nieuwe iPhone wordt geintroduceerd.

Daarnaast zijn er talloze extra toepassingen denkbaar, zoals het opzetten van loyaliteitsprogramma’s door winkeliers, waarbij trouwe klanten punten ontvangen. Ook helpt het Apple om advertenties van iAd beter af te stemmen op ons koopgedrag.

Om te zorgen dat het betaalsysteem snel aan marktaandeel wint, zouden betaalterminals gesubsidieerd of zelfs gratis weggeven moeten worden aan winkeliers. Dit moet tevens de verkoop van de iPhone een nieuw impuls geven.

Het gerucht dat Cupertino plannen heeft met NFC is niet nieuw. Patentaanvragen en vacatures wezen al eerder in deze richting.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Froggle

  Als ze dan maar die OV-Chipkaart werkend maken vind ik het goed. Pasjes blijven waardeloze en vooral kwetsbare betaalmiddelen.

 • Profielfoto
  Yan8

  …daar heeft Apple dus die 4 miljard gelaten;)

 • Profielfoto
  Dexter_202

  lol, even een iPad langs de scanner halen :crazy:

 • Profielfoto
  timmiex

  in een ipad is dat echt onzin net of je die altijd bij je hebt enzo xD

 • Profielfoto
  Rickje

  Foto van witte iPhone?:cool:

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  NFC lijkt me wel ideaal, maar zie het nog niet voor me in een iPad…
  ∆
  witte iPhone BRAAK!

 • Profielfoto
  levidhuyvetter

  Is dit enkel een gerucht of bestaat er grote kans dat dit in de iphone 5 komt? En is dit te gebruiken in belgië/nederland of zijn er niet veel bedrijven die dit aanbieden als betaalmiddel etc. Anders wacht ik nog een half jaartje om m’n iphone te kopen.

 • Profielfoto
  myunclesmailman

  Leuk zo’n technologie die de komende 5 jaar niet naar Nederland zal komen.

 • Profielfoto
  cailin coilleach

  Er is een goede kans ja. En ja er zijn meer bedrijven die deze chips gebruiken…. Visa onder andere:)

 • Profielfoto
  Max14

  Ook helpt het Apple om advertenties van iAd beter af te stemmen op ons koopgedrag.

  Ehh,. Ok. iAds zijn wel mooi en kunnen ook wel leuk zijn,.. maar ik zit er nou niet op te wachten dat Cupertino straks weet waar ik wat koop,.. Ze mogen wel met de verzekering komen dat men geen toegang heeft tot informatie over mijn koopgedrag.

  Verder een interessante ontwikkeling,.. (maar idd; in een iPad?!:confused: )

 • Profielfoto
  kigali

  @myunclesmailman
  Dit gaat echt geen 5 jaar meer duren. De banken willen heel snel van chartaal geld af.

 • Profielfoto
  Lexis

  Het leuke aan dit soort technologie is dat Apple het naar de grote markt kan brengen.

 • Profielfoto
  mymac

  Wat is er zo raar aan een iPad met deze functie? Ik neem regelmatig mijn iPad mee naar plekken als Dudok in Rotterdam, of een ander café/restaurant. Als je dan óók met je iPad kan afrekenen zou het ideaal zijn, omdat je daar meestal toch al op aan het werk bent. Mij lijkt dat het merendeel dat (wel eens) doet met een iPad?

 • Profielfoto
  juliantomoriati

  Aha… vandaar dat mijn iPhone mijn bankpas laatst onbruikbaar maakte… Het schreeuwt al om NFC :sarcastic:

 • Profielfoto
  wimbers

  Dit is zo gevaarlijk.
  Apple creeerd daarmee weer een nieuw platform waar enorm veel geld verdient mee kan worden. maar gezien de winstmarges die zij zelf willen hebben is dit alleen interessant voor hoge marge producten. een betaalpas geruiken kost vaak tussen de 1 en 3% van de transactiewaarde. als apple zijn businessmodel toepast willen ze waarschijnlijk 10% of meer.
  daarnaast. apple krijgt daarmee de meest waardevolle klantinformatie in handen die je kunt krijgen, wie shopt waar, wanneer wat en voor hoeveel. kortom, apple wordt wat consumentendata betreft de nieuwe google..

  ik denk dat de duitse privacywaakhonden alvast op hun achterste benen gaan staan.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Erg handig! En don’t worry about klantinformatie. Die zwerft intussen overal al rond!