Hieperdepiep voor iPhone (4) en iTunes (10)

Door: Koen van Tongeren - 30 reacties

Zo is het 9 januari 2007 en verkondigt Apple de revolutie op de mobiele telefoonmarkt en zo ben je 4 jaar verder en is het heel gewoon dat je smartphone geen stylus, maar wel Angry Birds heeft. Inderdaad, vandaag wordt de iPhone vier jaar oud, al kon ie begin 2007 op de Macworld Expo alleen nog bekeken worden in een glazen cilinder.

Het eerste model mocht dan traag mobiel internet, geen videocamera, GPS, multitasking of App Store hebben, Steve Jobs’ every-once-in-a-while-a-revolutionary-product-comes-along-that-changes-everything-presentatie was er niet minder spectaculair door.

iPhone op Macworld 2007

Hoe anders was dat precies 10 jaar eerder, toen een ietwat meer mollige Steve Jobs iTunes 1 aankondigde. We waren nog 6 jaar verwijderd van de iPhone, maar de muziekrevolutie was in alle hevigheid losgebarsten en Apple wilde meedoen.

Met een Marker Felt-presentatie (dat kon toen nog) vol hippe apparaten als PowerMac G4’s en Discmans (de iPod bestond nog niet) werd uitgelegd dat die revolutie niet kon uitbreken zonder een programma waarmee je muziek van je CD kon rippen, in afspeellijstjes kon zetten en natuurlijk die lijstjes weer op CD kon branden.

iTunes 1

Het eerste bleek een tijdelijke noodzaak waar de iTunes Music Store in 2003 een einde aan maakte, het laatste was een paar maanden later al overbodig geworden met de komst van de iPod. En toen kwamen er nog podcasts, Genius playlists, video’s, Airplay en ga zo maar door.

Zo zie je maar wat er in respectievelijk 4 en 10 jaar (en evenveel versies voor de jarige jobben) allemaal kan gebeuren. Viva la revolución!

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  i.r.mac

  Happy B-Day !

 • Profielfoto
  VlamMans

  Vier jaar pas. Wauw.

 • Profielfoto
  Vinhelper

  Ha, dat is toevallig, iPhone 4 en iTunes 10. Nooit zo bij nagedacht.

 • Profielfoto
  JaNiintendo

  Mooi stukje! En, ik vind dat bovenste stuk van itunes lijken op zo’n ouderwetse radio. Klopt dat?

 • Profielfoto
  Sanjeev

  Wat is de tijd snel gegaan

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  CD’s branden, dat is al weer even geleden…:lol:
  Leuk stukje, maar zou je (om het nog ouderwetser te maken) niet OS8/9 versie van iTunes tonen?

 • Profielfoto
  Pete.Z

  En achteraf was die eerste iTunes versie de prettigste, alle latere werden alleen maar vetter en groter, met steeds meer functies die 0 met muziek te maken hebben….

  Maar ik gebruik het dagelijks, en koop muziek en films, dus het werkt wel.

 • Profielfoto
  Maced.2

  wat een vette interface wat dat zeg,de oude versie van iTunes :crazy:

 • Profielfoto
  Rickje

  LOL.
  Het is ongeveer 23 uur lang al 9 Januari en dan wordt 1 uur voordat het 10 januari is nog even vermeldt dat het 9 januari is en die dingen 4 en 10 jaar bestaan. :crazy:

  Dit is een type artikel dat je in ieder geval vóór 18:00 hoort te plaatsen vind ik, liefst rond 12:00 of daarvoor nog, maja. Als ik het artikel had gemaakt was ik zelf ook niet voor 14:00 online geweest (gisteren:P uitgeweest)

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Zeur eens niet zo, het is nog steeds 9 januari. :crazy:

  Dat de iPhone al zo lang bestaat, wow! Wat gaat de tijd toch snel vooruit.

 • Profielfoto
  dickyyee

  wow er gebeuren dus veel op 10 jan bij mij. ik ben jarig, mijn juf z’n echtgenote is jarig, iTunes is jarig en als ik geod heb gelezen is de iPhone ook jarig

 • Profielfoto
  PowerMac

  en als je toch aan het terugblikken bent, vermeldt dan voor de volledigheid ook even dat het Soundjam was dat de basis vormde voor iTunes, en de eerste iTunes dus dan ook niets anders was dan een ander jasje rondom. De jongens van Cassady & Green hadden een puik stukkie MP3-speler geprogrammeerd:

  uit http://en.wikipedia.org/wiki/SoundJam_MP:

  SoundJam MP was a Mac OS audio player published by the now-defunct Casady & Greene. The program was written by Jeff Robbin, Bill Kincaid, and Dave Heller.
  Early in 2000, Apple Computer’s Charles Wiltgen approached Panic Inc., developers of SoundJam competitor Audion, attempting to set up a June meeting “to talk Audion future directions.” Because Panic was caught up in negotiations with AOL, the meeting never took place.[1] Turning to Casady & Greene, Apple purchased the rights to the SoundJam software in a deal covered by a two year secrecy clause.[2] All three developers continued developing the software for Apple.
  On January 9, 2001, iTunes 1.0 was released. Macintosh users immediately began poking through iTunes’s resource fork, where they discovered numerous strings and other resources that indicated iTunes was a re-engineered SoundJam MP. Casady & Greene ceased distribution of SoundJam MP on June 1, 2001 at the request of the developers.[3]

 • Profielfoto
  Vinhelper

  Maar tegenwoordig draait iTunes op QuickTime-frameworks. Of is SoundJam de basis van QuickTime?

 • Profielfoto
  Hexley

  Uhm, ik gebruik gewoon een stylus hoor…
  De reden, die schermpjes zijn nog steeds niet “nail ready”…

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Hiep hiep hoera voor mijn telefoon! :crazy: Ding voldoet nog prima, paar butsen her en der, niet helemaal krasvrij maar beter bereikbaar met een simpele prepaid kaart dan menigeen met iPhone 3GS/4 met T-Mobile!:evil:

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  geen nail nodig:)

 • Profielfoto
  Italdesign

  Die iphone van mij draait nog als een tierelier hier.
  En ik vind het ook de mooiste van de serie, mooi en degelijk.

 • Profielfoto
  ---

  Kunnen jullie niets anders verzinnen dan Angry Birds?

 • Profielfoto
  JohnDillinger

  Het valt me nu ineens op dat Steve het tijdens de introductie van de iPhone heeft over de basis van het besturingssysteem van de iPhone, namelijk OS X. Hij vertelt dat Apple daarvoor gekozen heeft omdat alles wat nodig is al in die core zit. Als eerste noemt ‘ie multi-tasking. Dat heeft nog wel 4 jaar geduurd… @Hexley: ehhh…. wtf?! :slant:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Met een stylus KAN je niet eens een iPhone bedienen volgens mij. En waarom zou je? Een styluspennetje is alleen maar lastig, raak je kwijt etc. Bediening met vingers gaat altijd prima!

 • Profielfoto
  Xserve

  iTunes is doorheen de jaren alleen maar logger en complexer geworden. Iemand die nu voor de eerste keer iTunes gebruikt, zal overweldigd worden door al die functies. Dat was nog niet zo erg, toen ik iTunes 4 (mijn eerste versie) begon te gebruiken op Windows PC’s…

 • Profielfoto
  gnimiurc

  @ dickyyee

  Mijn juf z’n echtgenote?

  Is die juf een man?
  Of is ze lesbo?
  Of bedoel je: Mijn juf haar echtgenoot?

 • Profielfoto
  THX-1138

  iTunes is inderdaad log. Wel goed dat iBooks om die reden dan weer apart is, maar aan de andere kant ook weer onlogisch.

 • Profielfoto
  Mista FraggadeliX

  MacAanZee 3
  Met een stylus KAN je niet eens een iPhone bedienen volgens mij. En waarom zou je? Een styluspennetje is alleen maar lastig, raak je kwijt etc. Bediening met vingers gaat altijd prima!

  Voor de mensen die erg gehecht zijn aan een stylus; lik een wattenstaafje, en presto: instant stylus. (Nu bij Kruitvat: 250 iStylussen voor 1 euro)

 • Profielfoto
  martinbats

  Wat betreft de Stylus:
  Voor iPhone vind ik dat idd wat raar…
  Maar voor de iPad kan ik het begrijpen. Als je dan wilt tekenen of schrijven, is dat een mooie uitkomst:)

  @dickyyee:
  Is het niet: De jufs echtgenote?;)

 • Profielfoto
  Raf.be

  Happy birthday iPhone en iTunes! Als ik die screenshot van iTunes 1.0 zie dan kan ik alleen maar blij zijn dat Apple de “brushed metal” look volledig heeft afgeschreven. Heb het nooit echt mooi gevonden. Wie herinnert er zich MacOS Panther nog, toen waren vrijwel alle apps “brushed metal”: de Finder, iTunes, Safari, iSync, …

 • Profielfoto
  katteman

  @PowerMac, bedankt voor de info. Als je de foto bekijkt van SoundJam MP is het al duidelijk.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Het valt me nu ineens op dat Steve het tijdens de introductie van de iPhone heeft over de basis van het besturingssysteem van de iPhone, namelijk OS X. Hij vertelt dat Apple daarvoor gekozen heeft omdat alles wat nodig is al in die core zit. Als eerste noemt \’ie multi-tasking. Dat heeft nog wel 4 jaar geduurd… @Hexley: ehhh…. wtf?! :slant:

  Diep in het systeem van pre-iOS 4 draait er nog steeds full multitasking. Zelfs wanneer er geen enkele app actief is draaien er nog steeds tientallen processen, zoals launchd (voor achtergrondstaken), lockdown (het lock screen), installd (app installer/updater/deleter) en natuurlijk kernel. Het was gewoon Mac OS X, maar met het verschil dat elke app stopt binnen de 20 seconden nadat men terug is gegaan. Merk ook op dat Steve Jobs het over de core had, anders was er werkelijk Mac OS X (inclusief GUI) er op geïnstalleerd. Ik weet het — het is verwarrend.:wink:

 • Profielfoto
  Hexley

  Met een stylus KAN je niet eens een iPhone bedienen volgens mij. En waarom zou je? Een styluspennetje is alleen maar lastig, raak je kwijt etc. Bediening met vingers gaat altijd prima!

  Zie YouTube: iphone stylus review
  Maar tussen deze filmpjes kun je heel wat vingertjes vinden waarmee het toch minder prima gaat hoor….

 • Profielfoto
  Hexley

  Met een stylus KAN je niet eens een iPhone bedienen volgens mij. En waarom zou je? Een styluspennetje is alleen maar lastig, raak je kwijt etc. Bediening met vingers gaat altijd prima!

  Zie YouTube: iphone stylus review
  Maar tussen deze filmpjes kun je heel wat vingertjes vinden waarmee het toch minder prima gaat….