Google werkt mee aan printrevolutie

Door: Statenweg - 10 reacties

Na de introductie van AirPrint in iOS 4.1, waarmee je draadloos kunt printen vanaf je iPad, iPod touch of iPhone, doet nu ook Google een poging om het afdrukken vanaf deze apparaatjes makkelijker te maken.

Het bedrijf is namelijk bezig met de uitrol van Cloud Print naar iOS-apparaten. Hiermee wordt het mogelijk om vanuit de Gmail web-app in Mobile Safari e-mailberichten inclusief attachements (doc, pdf) op afstand naar je printer te sturen. Zo kan het zijn dat je onderweg een printopdracht geeft en de uitdraai voor je klaarligt zodra je aankomt op kantoor.

De printer dient gekoppeld te worden aan de dienst via een PC met Windows of Linux en Google Chrome. Dit is natuurlijk geen optie voor bezoekers van OMT, maar Google belooft dat ondersteuning voor de Mac snel volgt. Voorlopig zullen alleen mensen die als taalinstelling U.S. English hebben de optie kunnen gebruiken.

Er kleven echter een aantal voor- en nadelen aan beide oplossingen. Google’s Cloud Print verschijnt (voorlopig) alleen in de web-app van Gmail. AirPrint daarentegen is onderdeel van iOS en werkt vanuit verschillende apps. Ook maakt AirPrint het onmogelijk om een afdruk te maken op een printer buiten je lokale netwerk en wordt nog maar een beperkt aantal printers ondersteund.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Munchlax

  Linux doet het ook niet. Alleen Windows.
  PLUS: Het is alleen maar beschikbaar voor Google Chrome gebruikers.

 • Profielfoto
  Statenweg

  Je hebt gelijk, info aangepast.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Nou mooi om te lezen dat de concurrentie ook snel overstapt draadloos. Go innovatie!

 • Profielfoto
  Stijntjhe

  Het idee/begin is er:)

 • Profielfoto
  PrintPiet

  Google begint er nu mee. Het infrastructuur voor cloud printing bestaat al meer dan 7 jaar. Ik werk bij http://www.EFI.com en we hebben dit in samengevat als http://www.printme.com.
  Een app voor de iPhone, iPad, iPod, BB toestellen, Andriode (komt eraan), Universel driver en bestanden uploaden via de webpage. Zoek een printme station pincode invoeren, betalen en klaar is kees. Niet echt spanned voor ons wel voor Google. Het leuke is: het werkt en je kunt echt probleemloos mee printen.

 • Profielfoto
  tarun

  Ouderwetse zooi, dat papier. Hoe innovatie?

  (Ben benieuwd als je onderweg naar je kantoor print of de print er nog ligt als je aankomt of dat die al in de prullenbak ligt.)

 • Profielfoto
  Rustig

  Inderdaad lekker ouderwets, wie heeft er nu nog papier nodig dat op zich laat wachten. Als ik nu iets lokaal afdruk dan ligt het een meter van mij vandaan. Vervolgens pak ik het op, of niet en dan blijft het op de printer liggen totdat iemand anders het in de bak ‘gevonden prints’ legt.

  Stel je stuurt iets vanaf je mobiel apparaat, ga je het dan nog halen? Zie er het nut niet zo van in..

 • Profielfoto
  thiemodelange

  Naar kantoor printen kan soms handig zijn, maar mooier is als je op die manier bij een klant in hun netwerk een printer kan vinden zodat je vanaf je mobile device een document kan printen. Maar ach, zoals het nu gaat is ook goed hoor. Ik stuur een document per mail en print die dan uit. Ben wel benieuwd naar de ontwikkeling van dit soort innovaties.

 • Profielfoto
  PrintPiet

  Het cloud printen bestaat al 7 jaar. Dus wat HP en Google doen is niet nieuw. Cloud Printing word aangeboden door EFI onder http://www.printme.com. Je kunt via je Apple iPhone, iPad, iPod touch, BB en Android direct naar PrintMe printen. Uploaden via de website kan ook of je gebruikt een universele driver. Je krijgt een pincode per mail terug. Je loopt naar een PrintMe console met printer: pincode invoeren, afreken in een print for pay en klaar is Kees. Of je loopt naar een printer die zich in het netwerk aanmeld al een PrintMe printer en je kunt printen. Handig voor scholen, luchthavens, hotels en andere plekken waar veel mensen komen met een print behoefte. Ja er zijn nog heel veel mensen die afdrukken. Zelf op de iPad was printen een van de eerste behoeftes van gebruikers…

 • Profielfoto
  Reimzter

  Ik heb Brits Engels ingesteld. o_O