Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 12 januari 2011

Google dumpt H.264 voor eigen open WebM

Open moet, open doet je goed! Dat is het credo van Google in een poging om de videostandaard H.264 een flinke hak te zetten. Op het Chromium blog doet Google uit de doeken dat het in de browser Chrome H.264 niet meer standaard ondersteunt bij de HTML5 tag <video>.

“We will be focusing our investments in those technologies that are developed and licensed based on open web principles,” aldus Chrome manager Mike Jazayeri. Daarom zal Chrome de voorkeur geven aan de in 2010 geintroduceerde codec WebM en Theora. H.264 wordt gelicenseerd door de patenthouders, al hebben zij al verklaard geen royalty’s te heffen zolang deze ook gratis aan eindgebruikers wordt verstrekt. Google vindt dit echter niet goed genoeg.

Critici twijfelen echter aan de oprechtheid van Google in haar streven naar een open web. Over Flash is Google in dit opzicht minder kritisch, terwijl dit beheerd wordt door één bedrijf, namelijk Adobe.

Reageer op artikel:
Google dumpt H.264 voor eigen open WebM
Sluiten