EyeTV one nu met smartcard

Door: Koen van Tongeren - 47 reacties

Onderweg televisie kijken op je Mac kon al met Elgato’s EyeTV; een klein USB-stickje waarmee je tv kan kijken via DVB-T (beter bekend als Digitenne van KPN). Tot nu toe was het in Nederland echter alleen mogelijk om Nederland 1,2, 3 en de lokale omroep te bekijken omdat alleen deze kanalen zonder smartcard te ontvangen zijn.

Vandaag kondigt Elgato een nieuwe versie van de EyeTV one aan met, je raadt het al, een smartcardhouder. Sterker nog, zelfs de smartcard (die los € 13,- kost) is al meegeleverd. Het enige dat je hoeft te doen is je aanmelden bij Digitenne en in no-time kan je de publieke omroep, de Nederlandse commerciële zenders en een reeks internationale kanalen bekijken en opnemen op je Mac.

De nieuwe EyeTV one kost € 99,-, inclusief de EyeTV 3 software en is op de website van Elgato te bestellen.

Reacties

47 reacties
 • Profielfoto
  tomwebfreak

  Er is vast geen manier om het dan nog door te sturen naar je Apple TV 2g;)

 • Profielfoto
  Paul26

  Dat is heel goed nieuws voor de mensen die hun mooie 27″ iMac willen gebruiken als tv!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  In principe zou Elgato héél simpel AirPlay kunnen implementeren in de software.
  Dus, wie weet?
  .
  Vraag ik me af hoe dat bij mij zou werken.
  Ik heb al drie smartcards in gebruik.
  En bij mijn weten is dat het maximum dat gelijktijdig actief kan of mag zijn.
  En om nu welke keer ergens een kaart uit te gaan trekken…

 • Profielfoto
  tomwebfreak

  @KarelWillem: je kunt inderdaad maar 3 smartcard’s tegelijkertijd gebruiken. Verwisselen was voor mij niet zo big deal geweest, maar ik zie nu dat het kaartje op sim formaat moet zijn, dus dat wordt dan knippen, maar dat past dan niet meer in me andere tv’s:(

 • Profielfoto
  AppleTim

  vraagje, is dit éénmaal aanschaffen en klaar? er zijn toch geen ‘abbonement’ kosten o.i.d?

 • Profielfoto
  HerQ

  Maar hier is dan nog wel een abonnement van €8,50 p/m voor nodig als je nog geen Digitenne abo had? Indien wel komen er waarschijnlijk nog maandelijkse kosten bij voor een extra kaart?

  Graag meer informatie hierover in het artikel, het is nu net alsof het verder niets kost maar dat is natuurlijk niet waar.

 • Profielfoto
  Ouistiti

  Goeie vraag van hierboven..
  Enneh.. Ben ik hier iets mee als Belg? Zo neen, bestaat er een alternatief voor België?

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Weet iemand waar die Smart (SIM) card dan in gaat? Er zit een sleufje in neem ik aan ?

  Aansluiting op een nieuwe AppleTV zou top zijn, maar een EyeTV network DTT/Pay zou ook leuk zijn.

  @ KarelWillem: KPN zei net dat 3 kaarten inderdaad het maximum is.

 • Profielfoto
  edwinveldhuizen

  Hoe ziet digitenne er uberhaupt uit op een iMac 27″ ? Ik zit zelf een beetje te twijfelen of ik schotel of deze stick neem voor mijn iMac.
  Deze stick i.c.m. digitenne is uiteraard wel goedkoper, maar vind persoonlijk kwaliteit belangrijker;)

 • Profielfoto
  Reimzter

  Dit is vreselijk.. Ik wil ‘m vreselijk graag, maar wij hebben Ziggo. En ik ga echt niet nog eens €8,50 per maand betalen. Krijg je er ook allemaal onzin bij. Een smartcard, die ook al in het eyeTV-pakket zit en dat soort ongein. o_O

 • Profielfoto
  Byzantic

  @ Ouistiti: Als je Telenetklant bent, internet + digitale tv, dan kan je binnenkort tv kijken op je mac (wel nog een beperkt aanbod). Nu kan je al op je iPhone/iPad kijken via de app Yelo tv.

 • Profielfoto
  MacMartino

  @xso: het is een SIM size kaart.

  Hoe zit het eigenlijk met je bestaande digitenne kaart? Kan ik die na kleinknippen er gewoon in steken en werkt dat dan?

 • Profielfoto
  Yannes

  En wat is de kwaliteit van zo’n DVB-T signaal dan? Krijg je 720p of 1080p? Of moet je het doen met 480p?

 • Profielfoto
  Ouistiti

  @Byzantic: Jup, heb ik over gelezen. Jammer genoeg ben ik geen Telenetklant. Maar to sum up: er bestaat dus niet zo’n ‘EyeTV-achtig’ bakje voor België?

 • Profielfoto
  LucMes

  Ik gebruik nu al een jaar lang een hub van het merk Terratec. Is net zo betrouwbaar als EyeTV alleen een stuk goedkoper en levert een USBhub voor een kabelaansluiting. Zo is het ook mogelijk om met Ziggo alle zenders te bekijken!

 • Profielfoto
  dUb

  @LucMes welke terratec gebruik je precies en werkt de huidige cam module ook met dit apparaat?

 • Profielfoto
  digi-nl

  Kan je er ook een smartcard in doen van Ziggo (kuch)?
  Of is het puur KPN?

 • Profielfoto
  @RoRoNL

  En wat is de kwaliteit van zo\’n DVB-T signaal dan? Krijg je 720p of 1080p? Of moet je het doen met 480p?

  Voor uitgebreide info en objectieve gebruikerservaringen over Digitenne lees je http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1390354/0

 • Profielfoto
  @RoRoNL

  En wat is de kwaliteit van zo\’n DVB-T signaal dan? Krijg je 720p of 1080p? Of moet je het doen met 480p?

  Voor uitgebreide info en gebruikerservaringen over digitenne lees je: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1390354/0

 • Profielfoto
  joepmac

  Terratec H7, werkt top

 • Profielfoto
  Nikita

  Ziggo gaat werken, aangezien de kabel de DVB-C standaard hanteert, en Digitenne DVB-T heeft. Of die EyeTV One moet toevallen beide kunnen weergeven, dat zou wel leuk zijn. Dan blijft alleen de vraag over of je een gewone smartcard kan verknippen tot zo’n simcard formaatje.

  Ik heb zelf een Terratec H7 i.c.m. digitale TV van Ziggo en dat werkt prima, maar het is wel wat jammer dat het ding nog een eigen stopcontact nodig heeft (er zijn nl. ook apparaten die puur via USB werken, maar niet voor de Mac…).

  @ Yannes: Digitenne is 576i (dus iets hoger dan 480p, maar het is zeker geen HD in welke vorm dan ook).

 • Profielfoto
  Kikker

  Vraag gewoon aan iemand die digitenne heeft om een extra MICRO kaart aan te vragen, kost je eenmalig €15, en daar blijft het bij. Geen abonnementsgeld of andere kosten. Die Digitenne microkaarten worden normaal icm draagbaar tvtje verkocht (ik werk bij KPN :lol:).

 • Profielfoto
  NickBook Pro

  Het word tijd dat DVB-T in NL wordt vrijgegeven! In veel landen kan je gewoon in HD kwaliteit Free-to-Air TV kijken via de ether! In NL zitten we nog steeds met KPN die sinds de introductie van Digitenne niks aan de kwaliteit heeft gedaan. Digitenne ijken op een 27″ iMac is echt niks kan ik je vertellen! KPN propt ook gewoon meerdere zenders over 1 frequentie en de techniek is van zichzelf al storingsgevoelig (magentrons, brommers) dus ik denk dat het alleen een alternatief blijft voor op de camping, boot of op plekken zonder kabel.

 • Profielfoto
  Scrooge McDuck

  En wat is de kwaliteit van zo\’n DVB-T signaal dan? Krijg je 720p of 1080p? Of moet je het doen met 480p?

  1080p TV uitzendingen bestaan (nog) niet.

  Je krijgt met digitenne niet meer dan 480p, als ik het goed heb.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Zoals al eerder gezegd: Digitenne is 576i.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ziggo gaat werken, aangezien de kabel de DVB-C standaard hanteert, en Digitenne DVB-T heeft. …

  Ziggo gaat niet werken.

 • Profielfoto
  Msight

  576i is het standaard tv signaal, wat je ook gewoon uit de muur krijgt als je een standaard (niet digitaal) abonnement hebt bij upc of wie dan ook.
  1080 uitzendingen bestaan inderdaad nog niet in NL, de uitzendstraat is maar tot maximaal 720 geschikt, en bovendien wordt zo goed als alles in Hilversum in SD gemaakt, dat is 576i of p.
  De grote studioshows worden wel in 1080i opgenomen, maar gedownscaled voor de HD kanalen of voor internet (DWDD)
  De commerciëlen doen het nog veel erger, die maken alles wel in 576, maar vaak met een enorme compressie (IMX30) om schijfruimte te besparen.

  Ik heb overigens een ACD 30″ en een 24″ LED en een terratec H7, naar volle tevredenheid, wel een betere antenne eraan gekocht (actieve philips), heb beeld is prima, in het geluid hoor je het gebrek aan bandbreedte wel vooral bij muziekprogramma’s.
  Echter voor 8,50 per maand hoor je mij niet klagen.

  Als je gewoon Free to Air wil kijken (nederland 1,2,3 en wat regio en radiozenders) kan je elke willekeurige elgato kopen, de hubrid kan ook de signalen uit de muur aan, of op de externe ingang een mediabox hangen.

 • Profielfoto
  Bintje

  Hmmm, ik ga hem misschien kopen:D

 • Profielfoto
  Joost

  Eindelijk een alternatief op kabeltelevisie voor de mac. En aangezien ik geen televisie of stereo meer heb ben ik blij met een alternatief voor televisie ontvangst. Ik heb met mijn Eyetv Hybrid al meermalen getest met de kleine antenne en het werkt prima in Amsterdam. De kwaliteit kan in ieder geval die van UPC standaard rtv minimaal matchen zoniet overtreffen. En van storingen heb ik geen last, magnetron aan, tram voor de deur, beeld en geluid blijven gewoon goed. Zie eigenlijk maar één nadeel, je kunt niet een kanaal opnemen en een andere kijken.

  Ik heb de One voor Digitenne besteld, nog een paar dagen dan de smartcard activeren met een belletje (hoop ik) testen (met name de commerciëlen en misschien definitief verlost van UPC. Een Update volgt zodra de One binnen is en ik getest heb.

 • Profielfoto
  Bintje

  Ben ik erg benieuwd naar Joost! De beeldkwaliteit is namelijk iets waar ik mijn twijfels over heb. Zou je mooi fullscreen kunnen kijken?

 • Profielfoto
  iBookMark

  Ik kan de ervaring van Joost in Amsterdam bevestigen. Het werkt heel behoorlijk. Af en toe last van blokkerig beeld, vooral Nederland 1.

  De EyeTV Hybrid is vooral erg leuk voor vakantie. In Engeland kun je een heel scala aan zenders ontvangen, vooral als je een buitenantenne kunt ‘lenen’. De beeldkwaliteit in Engeland en Frankrijk is overigens beter dan Digitenne.

  Ontzettend jammer dat UPC encryptie gebruikt voor het digitale signaal. De Hybrid kan daardoor niks met het DVB-C-signaal.

  Wat ik overigens niet begrijp is dat je bij Elgato niet een apparaat zonder software kunt kopen. Ik heb EyeTV 3 al en zou alleen geïnteresseerd zijn in de hardware.

  Overigens werkt de app voor de iPad prima. Laatst iets opgenomen op de MacBook en dat konden we op de iPad bekijken. Je Mac moet wel aanstaan. Met de iPad kun je ook live TV kijken en zelfs van kanaal wisselen.

 • Profielfoto
  ProBookMac

  Leuk die Digitenne, maar nadeel GEEN BBC. En voor iedere tv extra kastje nodig met antenne. Beetje achterhaald systeem. Onnodige apparatuur aanschaffen terwijl techniek anders mogelijk zou maken.

 • Profielfoto
  Joost

  Ok, eyetv one voor digitenne is binnen en geactiveerd (binnen een kwartier!). Overigens wist de medewerkster van KPN niets van deze optie, wat een leuk gesprek opleverde.

  Kan er nog niet erg veel over zeggen maar alles draait momenteel en ik zie geen haperingen. Ook op mijn beamer is het beeld goed (genoeg) en doet zeker niet onder voor upc analoog via de kabel. De signaalsterkte is tussen de 98 en 100% voor NL 1,2,3 en BRT 1 en 2. De commerciële zenders komen iets zwakker door, rond de 80 tot 85%. De signaalkwaliteit is 100% en auto’s, brommers en trams storen totaal niet. Ik woon overigens wel drie hoog aan een brede straat.

  Een uitgebreider ervaringsverslag volgt nog…

 • Profielfoto
  Bintje

  Dat is mooi! Jij woont zeker in de stad? Ik op de Veluwe, en ik hoop dat het daar ook een beetje lekker gaat…

 • Profielfoto
  Joost

  Bintje, goed ingeschat. Ik woon in Amsterdam 3 hoog aan een brede straat. Dat zal ongetwijfeld helpen om met de bijgeleverde antenne een goede ontvangst te krijgen. Ik weet niet hoe de dekking van KPN op de veluwe is, KPN claimt 80% van Nederland te dekken.

  Overigens is de kwaliteit van de ontvangst vrijwel vlekkeloos tot nu toe. Zo goed dat ik de kabel reeds heb opgezegd. En dan kreeg ik ook nog een kortingscoupon van KPN op digitenne voor 34,50, dat is wat mij betreft onverwacht mooi meegekregen.

 • Profielfoto
  Bintje

  Kan je bijvoorbeeld een buitenantenne van Digitenne op dat EyeTV ding aansluiten i.p.v. dat standaard antennetje?

 • Profielfoto
  Joost

  Goedemorgen Bintje, ja, dat kan. De aansluiting op de stick is standaard coax.

 • Profielfoto
  Bintje

  Oke, nou dat is mooi! Ik ga morgen even langs een KPN winkel om Digitenne af te sluiten. Die zogenaamde insteekkaart gaat dan dus in de Eye TV One.

 • Profielfoto
  MacModus

  Ik sluit me aan bij Joost, na het lezen van dit nieuwsbericht, de EyeTV One zondag besteld, dinsdag ontvangen en na het uninstallen van de oude software draait het perfect, aanmelden en 25 min later Digitenne, goed ontvangst hier in Apeldoorn.
  Ik had hiervoor de Hybrid van Elgato. Die is inmiddels verkocht.
  Nu kan ik via de Imac of via m’n Macbook waar dan ook goed TV kijken en opnemen, en lekker streamen naar de Ipad / iPhone.

 • Profielfoto
  MacModus

  Bintje, de EyeTV One daarbij zit een Sim insteekkaart, het enigste wat je moet doen is Digitenne bellen, dat is alles. Wat gegevens opgeven en iets later is het voor elkaar. Je hoeft verder niets bij een winkel, hoogstens de EyeTV One kopen als die al in de winkels ligt.

 • Profielfoto
  Bintje

  Ik zal wel naar een winkel moeten, aangezien ik Digitenne niet via de site kan bestellen. Als ik mijn postcode invoer zegt ie dat ik buiten het ontvangstgebied zit, en ik kan dan niet verder. Bovendien heb ik nog een vraagje die ik wil stellen daar, aangezien wij hier al jaren een Digitenne kastje hebben zonder abbonement (overigens met goede ontvangst). Ik ben benieuwd of ik dan met mijn abbo ook dat andere kastje kan voorzien van alle zenders.

 • Profielfoto
  Joost

  Bintje, wel goed lezen als je jezelf een plezier wilt doen. Je hoeft niet naar de KPN! Je koopt de eyetv one digitenne in een winkel of online. In die set zit reeds een smartcard voor digitenne. Een telefoontje en alles werkt. resume:

  1. Koop eyetv one digitenne
  2. Installeer software en steek de smartcard die bijgeleverd wordt in de eyeone
  3. Bel KPN (kaart met nummer wordt meegeleverd)

  Succes, Joost

  P.S. Heel helder uitgelegd macmodus.

 • Profielfoto
  Bintje

  Ahhhhh nu begrijp ik em! Sorry hoor (A)

 • Profielfoto
  Hagert

  Voor de mensen die niet willen wachten op verzending: hij staat inmiddels bij iCentre in de winkel!!!

 • Profielfoto
  Anoniempje

  Gaat dit ook werken met 3rd party aanbieders, zoals Scarlet bijvoorbeeld? Die gebruiken ook de Digitenne techniek en volgens mij het zelfde netwerk. Het enige verschil is dat je aan Scarlet betaalt, maar volgens mij wordt alles door KPN geleverd.

  Iemand hier ervaringen mee, of met ander 3rd party ADSL/TV aanbieders die het KPN netwerk gebruiken?

 • Profielfoto
  iMartien

  Zou iemand eens een stukje (10 min.) kunnen opnemen met dit ding en dan ergens online (op dropbox bijv.) kunnen zetten?

  Ik ben zeer benieuwd naar de kwaliteit! Wil dit ding gebruiken om op te nemen en dan via iTunes op m’n appletv’s kijken.

  Alvast heel erg bedankt!

 • Profielfoto
  hen3v

  iMartien

  Ik heb hem gisteren gekocht, echt fantastisch apparaatje. Ben zelf niet van het aanraden, maar hier ben ik reuze blij mee. Heb een klein stukje voor je gefilmt, ik weet nog niet hoe dat werkt met dat opnemen en waar ik dat dan terug kan vinden.

  Maar hier heb je alvast wat ik heb opgenomen met mijn fotocamera.

  http://www.youtube.com/watch?v=m4carhbikfY