Blu-ray lijkt verder weg dan ooit voor Apple

Door: Statenweg - 68 reacties

Wie hoopt op een Mac met Blu-ray in 2011 kan wel eens teleurgesteld worden. In 2008 noemde Steve Jobs de techniek al eens ‘a bag of hurt’. De website HardMac weet nu te melden dat Steve’s afkeer in de tussentijd alleen maar is toegenomen.

In een interne vergadering zou Steve Jobs gezegd hebben zich te schamen dat Apple’s naam verbonden is met BD association, de organisatie boven Blu-ray. Volgens hem heeft deze club veel weg van de maffia.

Zijn kritiek richt zich voornamelijk op het DRM. Apple is al enige tijd bezig muziek aan te bieden in iTunes zonder deze kopieerbeveiliging en is daarin geslaagd zonder dat dit geleid heeft tot extra verliezen voor de muziekindustrie.

Daarnaast zouden de dure licenties die betaald moeten worden aan verschillende organisaties die bij Blu-ray betrokken zijn een opstakel vormen. Steve meent dat Blu-ray sowieso het laatste fysieke medium zal zijn voor de distributie van films en muziek. In de toekomst gaat alles via internet.

Desalniettemin verliest de Mac mogelijk aan concurrentiekracht door Blu-ray links te laten liggen. Concurrerende systemen van bijvoorbeeld Acer en HP beschikken al lange tijd over Blu-Ray drives.

Reacties

68 reacties
 • Profielfoto
  11642

  ik volg hem volledig .. Gebruik ook geen DVD’s meer .. waarom zou ik dan Blu Rays beginnen gebruiken.
  Graag dan wel Movie Rentals etc. in België uiteraard;-)
  Kan niet wachten tot alles via de cloud gaat =)

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Waarom laat Apple de consument niet in de keuze: Macs met Superdrive en Macs met Blu-ray. Hetzelfde als nu een gewone hd of een SSD.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Steve meent dat Blu-ray sowieso het laatste fysieke medium zal zijn voor de distributie van films en muziek. In de toekomst gaat alles via internet.

  :thumbsup:

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ja ja… 40 Gig downloaden en erger nog, uploaden.. En archiveren doen we alleen nog maar op Apple Timecapsules? No thanks!

  Steve’s standpunten die ten koste gaat van onze keuze vrijheid noem ik pas ‘a bag of hurt’.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik download vele Gb’s per dag.
  In zoverre is dat helemaal zonder DVD of Blu-Ray.
  .
  Een DVD-tje wordt verder alleen nog gebruikt voor het maken van backups.
  Maar… eigenlijk los ik dat ook steeds vaker op met een tweede en derde kopie op HD.
  .
  Uploads (naar drukkers en klanten) gaan eigenlijk nog uitsluitend rechtstreeks van computer naar server en visa versa.

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  sluit me volledig aan bij Dr. Maddox.
  en op zon manier wijs je mensen ook de richting op van de illegale downloads, daar is Apple toch zo tegen? :innocent:

 • Profielfoto
  MadDonna

  Het is nog veel te vroeg om dvd’s en/of blue ray af te schrijven. Voornamelijk om de hoeveelheid data, daarin en om de andere reden ga ik volledig mee met Dr.Maddox.

  Daarnaast zijn er gewoon genoeg mensen die gewoon een “ding” in handen willen hebben. Was dat niet zo, dan zouden er ook geen LP’s meer verkocht worden.

 • Profielfoto
  Ed Mokum

  Typo: obstakel i.p.v. opstakel

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …op zo’n manier wijs je mensen ook de richting op van de illegale downloads…

  Dat is natuurlijk dikke onzin.
  Apple is nu juist hard aan het vechten om mensen richting legale downloads te sturen.
  .
  Op het gebied van muziek is hen dat met iTunes al volledig en zeer succesvol gelukt.
  Op het gebied van films en series gaat het hoe dan ook dezelfde kant op; hoe lang de industrie de hakken ook in het zand blijft zetten.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Was het niet zo dat de iMac slot-in DVD-super-combo-drives ook al geen bag of hurt? Lijkt er op dat Steve te veel met zijn hoofd in de clouds loopt…:nerd:

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik denk dat bandbreedte alleen nog maar zal toenemen. Ook streaming zal een steeds grotere vlucht nemen. Ik denk dat wanneer je straks een film wilt zien, die film gewoon gestreamd kan worden. De noodzaak en de behoefte om een film überhaupt te willen opslaan zal naar mening alleen maar verder afnemen.

  Spotify en soortgelijke diensten voor muziek zijn al heel gewoon en veel mensen kunnen en willen al niet meer zonder. Een soortgelijke dienst voor films die veel mensen zullen omarmen zal ook wel heel snel ontstaan en volwassen worden.

  Als ik de lijn even doortrek duurt ’t ook niet heel lang meer dat je je gebruikersprofiel en gebruikersdata ergens op een server wegzet. Je Mac zal gewoon een terminal worden. Alle apps zullen ook in de cloud draaien.

  Ik zie het ontstaan van zoiets als een Appstore als iets tijdelijks. Straks draai je app in de cloud.

 • Profielfoto
  Ironis

  Waarom zou ik een BD speler in mijn Mac willen? Ik kan voor 100 euro een BD Speler in huis halen, zodat ik de DVD en BD’s gewoon op mijn TV kan bekijken zonder belemmeringen. Backup kan prima op (DL)DVD. Misschien in de toekomst moeilijker, maar dan is inderdaad een TC en 2e op externe harde schijf goed genoeg. BluRay is alleen voor Films handig, of voor hele grote games, die anders 2 DL DVD’s in beslag nemen. Nou phoe. Ik hoef die BR niet in mijn Mac hoor..

 • Profielfoto
  Type-R

  Vooruitstrevend zijn is een goede zaak, maar om om sommige dingen kan je niet omheen – daar is BluRay er een van.

 • Profielfoto
  241

  In dit geval is Apple even een bad of hurt!
  Ik word er vooral gek van dat Apple geen blu-ray films kan afspelen in een externe blu-ray speler… zo kan ik nooit mooie films legaal kopen en in HD op mijn beamer afspelen…..

 • Profielfoto
  Yannes

  “In de toekomst gaat alles via het internet”

  Ya’right, net alsof ieder huishouden nu al 100/100 mbit internetaansluitingen heeft. Dvd’s zijn niet om aan te zien op een 27″ iMac, dus een Blu-Ray speler erin zou een mooie vooruitgang zijn. Nu ben ik gedwongen om Blu-Rays te downloaden om films op hoge kwaliteit te kijken. Steve moet de keuze aan de consument laten en niet alleen aan zijn eigen geniale plannen.

 • Profielfoto
  strigoi

  Het kost in principe toch niks extra’s qua licenties om een BD in een Mac te zetten? Los van die paar dollars extra voor het fysieke apparaat? Als BTO zou het wel kunnen voor de die-hards die graag een BD willen.
  Anderzijds begrijp ik Steve ook wel, als je zo vel tegen Blu-Ray bent je stop je deze ook niet in je producten.
  ~
  Internet streams en downloads hebben we nu al zullen komende jaren alleen nog maar dominanter worden. Ik zie geen enkele reden om weer terug naar vaste media te gaan. Ik gebruik DVDs zelden en Blu-Ray vind ik geldklopperij. Ik snap dat de beeld en geluid kwaliteit vele malen beter is dan DVD, maar om nou mijn favoriete films in VGS, DVD en Blu-Ray te hebben gaat mij te ver. Gelukkig wordt het steeds makkelijker om dergelijke films in Blu-Ray kwaliteit te downloaden.
  ~
  Hopelijk gaan die film dinosaurussen binnenkort eindelijk eens overstag zoals dat met veel pijn en moeite in de muziekindustrie dat ook eindelijk aan het gebeuren is.

 • Profielfoto
  Tom Janssen

  Steve zal op dit gebied ook nooit toegeven, omdat hij dan alleen maar zijn andere zaken dwars zit. Hiermee probeert hij het een beetje af te dwingen om beeld via de cloud te laten lopen. Groot gelijk!

 • Profielfoto
  wab

  Ja ja… 40 Gig downloaden en erger nog, uploaden.. En archiveren doen we alleen nog maar op Apple Timecapsules? No thanks!

  Steve\’s standpunten die ten koste gaat van onze keuze vrijheid noem ik pas ‘a bag of hurt’.

  Waar beperkt Steve Jobs jouw keuze vrijheid? Er is niemand die jouw verbied een PC met blu ray te nemen.

 • Profielfoto
  reynaert.devos

  Aan iedereen die keuze als dé oplossing ziet : de consument wil niet méér keuze omdat dit leidt tot keuzestress… Het mooie aan het Apple gamma is net dat het overzichtelijk blijft.

 • Profielfoto
  strigoi

  Dat er anno 2011 nog geen legale site is waar tegen een betaling een BluRay 1080p film gehuurd, gekocht en gedownload kan worden zegt voor mij al voldoende. In dat opzicht valt Steve niks te verwijten (denk ik). Ik heb geen probleem met het weglaten van een Blu-Ray speler in mijn Mac. Ik wil best een aantal uur wachten tot ik een Blu-Ray film binnen heb. Nederland heeft steeds meer en snellere glasvezel aansluitingen en toch hebben we tot op de dag van vandaag nog geen mogelijkheid om 720p en 1080p films legaal via het internet binnen te halen. Wat houdt de Movie Store van Apple tegen in Nederland, lijkt me sterk dat Steve daar zelf achter zit..

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Net als DVD’s zijn Bluray discs achterhaald. Ik heb net ’n Mac mini hdmi als mediacenter onder mijn tv geinstalleerd om al die hd-mkv’s af te spelen (met Plex) en wat een opluchting! Ziet er net zo strak uit als een bluray via m’n ps3, alleen veel sneller en goedkoper. Ik wil ook geen fysieke dragers meer in huis, Steve heeft gelijk. Maar hij drukt zijn visie (zoals wel vaker) vrij bruut door in de hardwarefilosofie. Verder is er niet zoveel aan de hand, het gemis van een BR-drive en licentie is denk ik niet zo’n probleem. De meerderheid van de gebruikers geeft er niet om.

  Wat is er dan wel aan de hand? Nou, als ik van mijn hd-movies nou zelf een Bluraytje wil maken wordt dat een stuk ingewikkelder. Of als professional met DVD studio pro. Dit helpt het BR-platform natuurlijk helemaal niet. Dit is ook de reden dat Blu-ray als kleinschalig medium voor bedrijfsfilms en tv-programma’s nog helemaal niet van de grond komt…en op deze manier gebeurt dat ook niet meer. Tegen de tijd dat mijn klanten een beetje klaar zijn voor hd-weergave dan gaat dat beter online, met een 720p Vimeo of Youtube, en anders op een usb-drager. Jammer van alle mooie extra mogelijkheden op ’n Bluray disc met de menu’s enzo, maar ze zijn gewoon te laat met hun platform: alles zal online gaan…en dat willen we toch ook?

 • Profielfoto
  Afroman

  Ja ja… 40 Gig downloaden en erger nog, uploaden.. En archiveren doen we alleen nog maar op Apple Timecapsules? No thanks!

  Steve\\\’s standpunten die ten koste gaat van onze keuze vrijheid noem ik pas ‘a bag of hurt’.

  Waar beperkt Steve Jobs jouw keuze vrijheid? Er is niemand die jouw verbied een PC met blu ray te nemen.

  Dus je mag als Macgebruiker geen Blu Ray afspelen op je Mac?

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Waneer krijgen we nou eens een iMac met een floppy disc mogelijkheid?!! :angry: Films kijk op op 8mm niet op BlueVieuwmaster meuk.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Leuk, dan maar een externe speler kopen…

  Toch een beetje waardeloos.. Ik bedoel: een computer van 200 euro heeft het wel, een mac van een paar duizend niet.

  Kan je zeggen over blueray wat je wilt maar het is op dit moment gewoon een pluspunt voor de PC.

 • Profielfoto
  sonic1984

  Wat Kenneth hierboven bijvoorbeeld zegt dat hij zo blij is met Plex op zn mac mini met al zijn hd-mkv bestanden is natuurlijk geen vergelijk. Hij heeft die films ongetwijfeld binnengetrokken via nieuwsgroepen of een torrent. Immers: op de mac zit geen blu ray speler waarmee hij ze had kunnen rippen toch?:)

  Ik heb Spotify en koop wel eens een nummer via iTunes, maar de geluidskwaliteit van een normale CD is vele malen hoger, dus voor muziek 100% over internet kan moet dat lossless zijn.
  Ik heb een Apple TV 2 en huur weleens films via iTunes, maar de beeldkwaliteit daarvan ligt een stuk lager dan van een Blu-Ray versie.

  Voor beide geldt: Blu-Rays en CD’s hoef je niet te backuppen, staan gewoon in je kast en doen het overal en altijd. En met digitale goederen kopen blijven er zeker mensen die het gevoel hebben dat ze betalen voor een beetje lucht. Immers: als je een CD in het echt kan kopen voor dezelfde prijs als op iTunes, maar mét hoesje en vervolgens de mogelijkheid hem lossless in je iTunes te importeren is dat toch een veel betere optie?

 • Profielfoto
  Garbera

  Hoe maffia bluray dan ook is, het is een toffe techniek en te groot om via het internet binnen te slepen. Steve mag van mij vooruitstrevend zijn, het zal vast meedragen aan de maak van alle toffe apple-producten, maar soms moet je je gewoon aanpassen. Zou namelijk graag op een computer van een dikke 1000 euro een HDfilmpje willen kijken.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Ik kan me het hier helemaal in vinden, ik heb nog nooit wat gedaan met Blu-ray en zal er ook niks mee doen. Hiervoor zijn veel betere alternatieven voor.

  Media bestanden via het netwerk of externe harde schijf
  Grote bestanden via mijn NAS

  Tevens gebruik ik zelf al jaren geen CD’s, DVD’s of Blu-ray’s meer. Zo 2001:P

 • Profielfoto
  Audicien

  @Sonic1984-> volkomen mee eens!

  Ben zelf in het bezit van een Apple TV versie-1, huur soms een film in de US iTunes-store van Apple, kwaliteit is goed, Blu Ray ziet toch écht veel beter uit op je grotere scherm!

  Toch is Blu Ray nog steeds niet perfect, (iedere keer weer die waarschuwingen aan het begin van een Blu ray over firmware en software update van je player) soms b.v. last van schokkende beelden.

  Mbt tot muziek: Veel gekocht via iTunes, echter CD-kwaliteit is stukken beter, en je hebt iets in je hand (geen lucht). Prijzen van CD’s worden ook steeds en steeds lager, ze moeten wel.
  Over een aantal jaren weet echter een groot publiek helemaal niet meer hoe mooi en kwalitatief muziek kan klinken.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Over een aantal jaren weet echter een groot publiek helemaal niet meer hoe mooi en kwalitatief muziek kan klinken.

  De rip-technieken worden steeds geavanceerder. En de Internet-verbindingen steeds beter.
  We zullen dus van kwalitatief steeds mooiere muziek kunnen gaan genieten, in plaats van andersom.

 • Profielfoto
  brandrob

  Tsja, en Blu-Ray is één van de redenen dat ik mijn MacBook Pro verkocht heb en een PC gekocht (gebouwd) heb. Een Hackintosh, welteverstaan.

 • Profielfoto
  Tempest

  Als Apple alles in 1080p beschikbaar stelt heb ik er geen probleem mee, maar gezien de huidige Apple TV slechts 720p kan uitvoeren, geef ik de voorkeur aan een blu-ray speler.

  Verder geef ik ook de voorkeur aan CDs ipv. de iTunes store. Om dezelfde reden als Audicien.

  En zoals sommigen al zeiden, zou een optie voor blu-ray (dus niet standaard) een goede oplossing zijn.

  Een Apple TV met blu-ray speler zou nog het beste zijn: films huren via de iTunes store én gekochte schijfjes afspelen… handig toch? Veel mensen zouden dan geen blu-ray speler meer kopen, maar een Apple TV. (Ik zou het alvast praktisch vinden.)

  Apple mag best eens gaan luisteren naar de vraag van de klant en niet overal z’n ijzeren grip op willen houden.

 • Profielfoto
  tiny

  Steve heeft in het verleden vaker gelijk gehad door vooruitstrevende beslissingen te nemen. Het weg laten van de floppydrive op de eerste iMac is er een van. Ik denk niet dat veel mensen het echt gaan missen. Met (externe) harde schijven, eventueel een USB-stick (waar nu al meer dan twee keer zoveel op past) en nu natuurlijk steeds vaker ‘the cloud’ denk ik dat we er in één of twee jaar weinig meer van zullen horen.

  Steve heeft groot gelijk dat hij het laat liggen imo. Het is al achterhaald voordat het is door gebroken…

 • Profielfoto
  Bonte

  Het kost in principe toch niks extra’s qua licenties om een BD in een Mac te zetten? Los van die paar dollars extra voor het fysieke apparaat?

  Het is veel meer dan dat, de DRM moet verweven zitten in het OS tot op de kernel en drivers. Zo kun je geen BR-disks afspelen als je geen gecertificeerd scherm hebt met de juiste HDMI aansluiting, geen screenshots en het OS moet er ook voor zorgen dat andere programma’s niet bij de data kunnen. Er zijn ook regelmatig updates nodig om de DRM bij te werken naar de nieuwste versie, zoniet kun je de laatste titels niet spelen. Dat is een pest voor mensen met een BR speler die geen internet hebben, voor mij hoeft het alvast niet in een Mac.

 • Profielfoto
  Christophe F

  :thumbsup: Blu-ray in een Mac is zinloos. Hoe kan je in godsnaam de volledige kwaliteit van Blu-ray ervaren als je het op een 27″ moet zien? Maar eigenlijk vecht Apple daar niet voor, het gaat vooral om de DRM…

 • Profielfoto
  Pim.vd.Kleijn

  brandrob 20 minuten geleden
  Tsja, en Blu-Ray is één van de redenen dat ik mijn MacBook Pro verkocht heb en een PC gekocht (gebouwd) heb. Een Hackintosh, welteverstaan.

  Je had ook gewoon je macbook open kunnen schroeven en je drive kunnen vervangen voor een blu-ray exemplaar. Had je niet hoeven tobben met een Hack.

 • Profielfoto
  gen7

  Graag zou ik mijn zelfgemaakte HD-video’s van mijn camcorder
  branden op Blu-ray zodat ik in in hoge kwaliteit af kan spelen, opslaan op mijn harde schijf kost te veel geheugen,gerard.

 • Profielfoto
  Bonte

  Je had ook gewoon je macbook open kunnen schroeven en je drive kunnen vervangen voor een blu-ray exemplaar. Had je niet hoeven tobben met een Hack.

  Dan kun je nog steeds geen films bekijken, enkel data.

 • Profielfoto
  Bonte

  Graag zou ik mijn zelfgemaakte HD-video\’s van mijn camcorder
  branden op Blu-ray zodat ik in in hoge kwaliteit af kan spelen, opslaan op mijn harde schijf kost te veel geheugen,gerard.

  Met een externe BR-speler, krachtige Mac en Toast zou dat geen probleem mogen zijn.

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  HD of blu-ray maakt toch geen flikker uit?

 • Profielfoto
  ch3izs

  Gewoon Blu-Rays KOPEN! Is makkelijker, je steunt de filmindustrie en je hebt een mooi schijfje met doosje!

 • Profielfoto
  SanderS

  gen7 3 uur geleden
  Graag zou ik mijn zelfgemaakte HD-video’s van mijn camcorder
  branden op Blu-ray zodat ik in in hoge kwaliteit af kan spelen, opslaan op mijn harde schijf kost te veel geheugen,gerard.

  en wat denk je dat al dat verdomde plastic met het milieu doet.

 • Profielfoto
  snipper

  Een Blu-ray brander is een praktische optie. Voor ‘thuis’ zal het veel consumenten worst wezen, maar BD gaat niet alleen over films. Als je, bijvoorbeeld voor je werk veel / grote bestanden wil backuppen is een DVD met 4,7 GB niet echt royaal.
  .
  Van de week een backup van 200 GB gemaakt, als archief. Past op 8 à 9 Blu-ray Disks € 2 per stuk. Als je een Mac Pro hebt is het eenvoudig een Blu-ray brander in te bouwen: http://www.beeldbuijs.nl/how-to-build-a-blu-ray-burner-in-a-mac-pro

 • Profielfoto
  aerosoul

  Ik vind het allemaal heel erg leuk en aardig wat Steve allemaal bedenkt met het weglaten van zo’n BluRay speler en dat alles via streams zal gaan.

  Dit kan inderdaad waarschijnlijk heel goed werken in landen als Nederland, maar helaas zit het grootste gedeelte van de wereld nog niet met dergelijke snelheden. Ikzelf woon bijvoorbeeld op Curaçao, en als ik hier de 2 mbit haal dat heb ik ECHT geluk! Daarbij betaal je daar ook nog ’n klap met geld voor. Ook is de internet dichtheid hier nog lang zo dicht niet als in bijvoorbeeld Nederland.

  Ik zou toch erg graag nog de optie open houden, en niet te ver door willen streven met vernieuwingen. Of begin anders ook een wereldwijde internetprovider met volledige dekking. Dan mag je verder praten.

 • Profielfoto
  maluku-nick

  Ja ja… 40 Gig downloaden en erger nog, uploaden.. En archiveren doen we alleen nog maar op Apple Timecapsules? No thanks!

  Steve\\\’s standpunten die ten koste gaat van onze keuze vrijheid noem ik pas ‘a bag of hurt’.

  Waar beperkt Steve Jobs jouw keuze vrijheid? Er is niemand die jouw verbied een PC met blu ray te nemen.

  Klopt, maar (Lieve) Steve bepeekt je wel degelijk door jou te verbieden een Mac met Blu Ray te kopen door het simpelweg niet aan te bieden. En volgens mij is er nog flink wat vraag naar..

  Anyway, ik ben blij met mn eigenste MediaCenter; M’n PS3 ;P

 • Profielfoto
  maluku-nick

  HD of blu-ray maakt toch geen flikker uit?

  Nee klopt, alleen HD materiaal staat veelal op Blu Ray’s;-)

 • Profielfoto
  KR1275

  Beetje vreemd dat 1 persoon uitmaakt, wat iedereen mag gebruiken. Kim Steve Jong-Jobs-il?
  Wat een arrogante kwal! Hij geeft totaal niet op de gebruiker, maar alleen nog op het grote geld. Eens zakt het hele concern door de mand en dan heeft hij al zijn sympathie verspeeld. ’t Is net de Chinese economie.

 • Profielfoto
  Muziekfan

  Apple heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een enorme geldwolf. Volgens mij wordt Blu Ray uitsluitend niet ondersteund omdat ze zelf willen verdienen aan verkoop van content. Het is knap dat Apple in staat is om klanten te laten betalen voor een product dat uitsluitend geschikt is voor het doen van nog meer aankopen bij…. Apple -> AppleTV. Overal waar ze de kans krijgen zuigen ze geld uit je portemonnee: iTunes store, AppStore, de store in 10.7. Niet ondersteunen van Blu Ray past hier helemaal bij: ze willen dat je je films bij Apple koopt want: kassa!

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Wie hoopt er serieus nog op zoiets achterhaalds als Blueray? Draaiende media zijn dood, nog even aan het infuus gehouden door de platen- en filmbonzen maar écht opgeschreven. HD video? Dat speel je toch van een portable harddisk of flinke USB stick?

  Voor mij mag de DVD speler/CD rom happer/Blu-ray draaiert meteen uit mijn macs verwijderd worden. Nutteloos. Overleden.

  Wat zeg je? Back-up maken? Op portable harddisk natuurlijk. Net even iets duurder dan een stapeltje van die zilveren onderzetters, maar niet veel. Wie gaat er nou nog zitten diskjockey-en met dvd’s of blu-ray dingen? Neem anders Mozy

 • Profielfoto
  Scrooge McDuck

  Wie hoopt er serieus nog op zoiets achterhaalds als Blueray? Draaiende media zijn dood, nog even aan het infuus gehouden door de platen- en filmbonzen maar écht opgeschreven. HD video? Dat speel je toch van een portable harddisk of flinke USB stick?

  Voor mij mag de DVD speler/CD rom happer/Blu-ray draaiert meteen uit mijn macs verwijderd worden. Nutteloos. Overleden.

  Wat zeg je? Back-up maken? Op portable harddisk natuurlijk. Net even iets duurder dan een stapeltje van die zilveren onderzetters, maar niet veel. Wie gaat er nou nog zitten diskjockey-en met dvd\’s of blu-ray dingen? Neem anders Mozy

  Ok. Jij hebt het in handen. blu-ray is overleden. Wat nu? Nu hebben we bijna geen HD content meer….

  Web-Dl zal en kan Blu-ray op dit moment niet vervangen.

  Het maakt niet uit of je voor of tegen Blu-ray bent, zonder Blu-ray zo goed als geen HD op het moment.

 • Profielfoto
  Scrooge McDuck

  Je kunt geen HD video afspelen vanaf een harddisk zonder Blu-ray. Waarom niet? Omdat 9/10 van de HD videos op Blu-ray uitkomen.

  Blu-ray is nog altijd superieur aan all die Web-DL crap.

  Ik ben blij dat Apple niet meer aan Blu-ray begint. Ze hebben de boot gemist. Deal with it.

 • Profielfoto
  BigAL

  Steve dacht volgens mij dat de blu-ray een passant is… en volgens mij heeft hij gelijk…. OVER 10 JAAR!!!

 • Profielfoto
  remisc

  Het is veel meer dan dat, de DRM moet verweven zitten in het OS tot op de kernel en drivers. Zo kun je geen BR-disks afspelen als je geen gecertificeerd scherm hebt met de juiste HDMI aansluiting, geen screenshots en het OS moet er ook voor zorgen dat andere programma\’s niet bij de data kunnen. Er zijn ook regelmatig updates nodig om de DRM bij te werken naar de nieuwste versie, zoniet kun je de laatste titels niet spelen. Dat is een pest voor mensen met een BR speler die geen internet hebben, voor mij hoeft het alvast niet in een Mac.

  Apple wil zich niet afhankelijk maken van de Filmindustrie. De DRM rechten gaan tot diep in het OS en dat wil Apple niet. Dat is de Appleziel verkopen aan de duivel. BlueRay is de laatste stuiptrekking van de Filmindustrie om de macht over het medium te houden. Film gaat in de cloud of anders op Flash geheugen, geen optical drives meer. Ik voorspel een Flashgeheugen drager die waarschijnlijk via Lightscribe gaat werken.

 • Profielfoto
  bennie

  Apple wil zich niet afhankelijk maken van de Filmindustrie. De DRM rechten gaan tot diep in het OS en dat wil Apple niet. Dat is de Appleziel verkopen aan de duivel….

  Interessante discussie. Ik ben meteen weer een beetje op de hoogte van een en ander. Ik heb geen Blu Ray en ik ben blij met mijn mac zoals ze nu is (hoewel ik wel uitkijk naar Lion deze zomer).

  Toch ben ik benieuwd hoe het, gezien bovenstaande quote, mogelijk is om in een pc van 200 euro mogelijk is met Blu Ray te “werken”?

 • Profielfoto
  phendersonnl

  Gelukkig heeft mijn PS3 een Blu-Ray speler en zit ik er dus niet op te wachten.
  Steve heeft wel gelijk over de DRM beveiliging, maar of het nu verstandig is om het te verbannen?
  Ik speel ondertussen nog een plaatje af op mijn Technics SL MK II draaitafel:)

 • Profielfoto
  Anillusion

  DRM zit allang in OSX verstopt want iTunes films hebben net zo goed DRM (Fairplay) en kun je ook niet kijken zonder dat je DHCP hebt. Dit hele ‘bag of hurt’ verhaal gaat puur en alleen om het feit dat de verkopen van Blu-Ray direct de iTunes Store verkopen aantast. Niet meer, niet minder.

  Als ik een x-bedrag betaal voor een titel dan verwacht ik deze te zien op de beste kwaliteit dat deze titel op dat moment beschikbaar is. Tot een paar jaar terug was dat DVD, daarna is dat Blu-Ray geworden. iTunes bitrates komen niet eens in de buurt van wat Blu-Ray aan biedt. (mensen klagen steen en been over compression artifacts) Daarnaast is het geen 1080p maar uiterlijk 720p (zonde hoor van je mooie nieuwe FullHD tv) en de Dolby Digital die ze voor audio aanbieden is schijnbaar nog lager dan op DVD, terwijl we op Blu-Ray schitterende Dolby TrueHD en DTS Master Audio hebben en op sommige titels zelfs PCM Uncompressed. En dat verschil is heel duidelijk te horen als je een beetje fatsoenlijk geluidsset hebt, daar hoef je echt geen audiofiel voor te zijn.

  Verder mag iedere voorstander van digital downloads mij eens uitleggen hoe ik als videoprofessional die niet is aangesloten bij een grote filmstudio mijn producties (theaterregistraties, communies, trouwerijen, indy speelfilms) kan verkopen in HD als digital download zoals ik nu in SD op DVD’s verkoop. Daar zijn totaal geen mogelijkheden voor of in de maak. En zolang flashgeheugen niet dezelfde prijs per GB heeft als Blu-Ray is ook dat nog geen uitwijkmogelijkheid. Alleen al om die redenen verwacht ik dat we de komende jaren nog niet van optische media af zijn, want die videotak is ontzettend groot.

 • Profielfoto
  katteman

  Ze doen maar.
  BlueRay-speler (Philips, DLAN en wifi) speelt content (mkv, avi, MPEG, mp4, mov etc…) af die zich op m’n NAS bevind of op m’n MacBook. Werkt prima.
  Voor mij hoeft ’t ook niet perse. Maar een keuze zou wel mogen.
  Nu kunnen we toch ook kiezen tussen een Air en een Book?

 • Profielfoto
  Oppie

  Een Blu-ray brander is een praktische optie. Voor \’thuis\’ zal het veel consumenten worst wezen, maar BD gaat niet alleen over films. Als je, bijvoorbeeld voor je werk veel / grote bestanden wil backuppen is een DVD met 4,7 GB niet echt royaal.
  .
  Van de week een backup van 200 GB gemaakt, als archief. Past op 8 à 9 Blu-ray Disks € 2 per stuk. Als je een Mac Pro hebt is het eenvoudig een Blu-ray brander in te bouwen.

  Nee, dat meen je niet! Voor 200GB gebruik je toch gewoon een extern HD-tje? Niet zoiets als die plastic schijfjes, want als bewaar-medium absoluut onbetrouwbaar, onhandig (op welk schijfje staat ook al weer dat ene bestandje?), veel werk om het te schrijven (9x schijfje in en uit halen) en ook vanuit milieutechnisch oogpunt waardeloos. Nee, deze toepassing van BR begrijp ik al helemaal niet.

 • Profielfoto
  Noxa

  Ik ben het helemaal met Oom Steve eens. Over 10 jaar zal de CD en de Blu Ray een rariteit zijn van vroeger. Iets wat verzamelaars en liefhebbers nog doen. De gemiddelde internet bandbreedte wordt zo groot tegenwoordig, dat we makkelijk “raw” data kunnen verstoken over ons lijntje. Zo denk ik dat mp3 straks ook achterhaald is en muziek gewoon weer in FLAC of WAV over het web gaat, puur omdat we de bandbreedte hebben.

  Het zelfde geld voor films. Hoe vaak kijk je gemiddeld een film? Er zijn er een paar die ik vaker gezien heb, maar de meeste zie je maar 1 keer. Daar ga je toch geen 25 a 30 Euro aan uit geven? Dan huur/koop ik hem liever online en download ik hem dan dat ik er een bak met geld aan uit geef. En dan een lomp hoesje heb wat alleen maar ruimte in neemt.

  Helaas is op dit moment de kwaliteit van downloadable video content gewoon te mager om te kunnen concurreren met Blu-Ray. Maar ik verwacht dat dat binnen 10 jaar andersom is.

  Net als telefonie, dat gaat ook over de kop. Over 10 jaar neemt je geen smartphone met een telefoon abbo meer. Maar koop je daar alleen een data bundle bij en doe je alles over het web. Puur omdat dat steeds sneller en beter wordt.

 • Profielfoto
  janbergstra

  Wat mij persoonlijk wat irriteert is dat Apple (of His Highness Steve) mij, de nederige klant, de nederige consument ;), geen keuze laat, en niet alleen v.w.b. Blu-ray. Ook usb 3.0 is zo’n onderdeel dat ik graag wil gebruiken, maar niet mag van Apple.

  Zelf wil ik Blu-ray graag gebruiken voor het backuppen van data, van foto’s en zelfgemaakte videos.

  Jan

 • Profielfoto
  lowfi

  Backuppen naar een harddisk van een paar tientjes waar veel meer data op kan is veiliger/sneller/goedkoper/noem maar op.

  BR een dood geboren kindje wat mij betreft.

 • Profielfoto
  Oppie

  Jan:
  – de keuze heb je wel: een pc kopen, of een externe BR brander.
  – zoals ik hier al eerder uitleg, en Lowfi hierboven ook meldt: backup op BR is geen goed idee, als je het beziet naast het alternatief (b.u op ext HD)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik trek een beetje 1080p film binnen in een half uurtje, dus geen BD wensen hier:lol:

  Verder ben ik het wel met Steve eens. Als een Mac zoveel Euro’s duurder moet worden om er een BD in te hangen, dan wil ik zo’n ding ook niet.

  Maar voor de klagers hier: waarom is een externe BD speler geen optie?

 • Profielfoto
  RoyK

  Boxee Box + NAS, ik heb die hele Steve Jobs niet nodig om van een filmpje te genieten. Kan geen Apple TV tegenop

 • Profielfoto
  RoyK

  @Cenobyte,

  Verder ben ik het wel met Steve eens. Als een Mac zoveel Euro’s duurder moet worden om er een BD in te hangen, dan wil ik zo’n ding ook niet.

  Nog duurder? Ik denk dat het geheugen 3x over de kop gaat, naast de SSD’s die ze aanbieden. Maar goed, persoonlijk zie ik liever zsm Sandy Bridge iMacs in de winkel staan dan een ingebakken BR speler.

 • Profielfoto
  Triumph

  Ik ben het oneens met Steve.
  MIj gaat het om mijn eigen gemaakte video’s op Blu Ray te zetten en die af tespelen ook op de Mac.
  In m’n MacPro zit een Blu Ray brander (nu even niet wacht op m’n bestelde nw MacPro) Daar brand ik mij HD op.
  Heeft Steve zelf als eens geprobeerd slechts 1 GB te uploaden naar ‘zijn’ MobileMe? Dat duurt zo’n 6 uur.
  En mijn klanten willen graag ook hun huwelijk op Blu-Ray hebben (niet alle hoor)
  Ik moet er niet aan denken dat te moeten up te loaden met de huidige snelheden die beschikbaar zijn (niet beschikbaar dus)

  Nee Steve, gewoon Blu-ray beschikbaar maken voor de consument.
  Als je video’s maakt dan weet je waar je over praat.
  Steve had het een aantal jaren gelden ‘This is the year of HD’ en het enige wat hij niet deed is daarvoor een speler/brander beschikbaar stellen in de Mac’s

 • Profielfoto
  Scrooge McDuck

  Ik trek een beetje 1080p film binnen in een half uurtje, dus geen BD wensen hier:lol:

  Verder ben ik het wel met Steve eens. Als een Mac zoveel Euro\’s duurder moet worden om er een BD in te hangen, dan wil ik zo\’n ding ook niet.

  Maar voor de klagers hier: waarom is een externe BD speler geen optie?

  Die film is weer geripped van een Blu-ray. Dus je hebt wel degelijk BD wensen.

 • Profielfoto
  Yannes

  HD of blu-ray maakt toch geen flikker uit?

  Wel degelijk, een HD film van bv. 10 GB heeft meestal een bitrate van rond de 10 mb, een BD25 heeft een minimale bitrate van 20 mb en ik heb ook enkele BD50’s met een 40 mb bitrate. Verschil tussen de gewone 10 gb (compressed) HD film en een BD is duidelijk te merken als je bv. een scene in de film hebt waar de lucht gefilmd wordt en alles snel beweegd, je ziet al snel vlagen pixels en kleurwisselingen.

  Ik snap ook niet dat mensen denken dat we binnen 5 jaar downloadable films hebben die de kwaliteit van Blu-Rays kunnen evenaren. Daarnaast is de bandbreedte nog niet overal optimaal, glasvezel ligt nu alleen voornamelijk in steden, in het dorpje waar ik woon zie ik de eerstkomende 3 jaar nog geen glasvezel. Daarnaast zijn er niet zoveel landen die dit soort hoge internetsnelheden hebben.

 • Profielfoto
  Witte Haai

  Ik kan er naast zitten. Maar volgens mij overschat Apple zichzelf, door door te schieten in zijn ‘arrogantie’ dat de klant alles lijkt te pikken. Neem die mac mini nou: Een SATA I schijf (zie hier. – Zal dat ook voor de imac gelden?); usb 3 zit er voorlopig ook niet in; en nu dus ook géén blu-ray. Al met al; Ik zit er steeds meer over na om op ’n hackintosh-mac over te stappen. Dat is ook niet perfect; en ook nog eens een lelijke kast, maar het is wel betaalbaar, en heeft ook nog eens een betere ventilatie. Kijk, dat is nou interessant.