‘Beatles sloten lucratieve deal met iTunes’

Door: Statenweg - 19 reacties

In november werd het volledige werk van The Beatles na jaren van onderhandelingen eindelijk opgenomen in iTunes. Apple noemde het een gebeurtenis ‘die we nooit meer zouden vergeten’ en startte een grootse reclame-campagne. Binnen een week werd de muziek ruim 2 miljoen keer gedownload.

Maar hoever heeft Apple haar hand moeten uitsteken om de jaren ’60 popgroep aan boord te krijgen? Reuters meldt dat naast de gebruikelijke afdracht van royalties aan de platenlabels ook Apple Corps, het bedrijf van de Beatles, direct betaald wordt voor elke download.

De nog levende Beatles en nabestaanden ontvangen door deze deal waarschijnlijk een groter bedrag per verkocht nummer dan andere grote artiesten. Normaal zijn de verdiensten zo’n 20 tot 25% van de verkoopprijs, ofwel 18 tot 22,5 cent per nummer in iTunes.

In veel gevallen verkoopt platenlabel EMI de muziek aan wederverkopers als Apple. De royalties die het ontvangt worden vervolgens uitbetaald aan de uitgever en de artiesten. Dat iTunes nu direct uitbetaalt aan de bandleden, betekent een drastische omwenteling voor de muziekindustrie

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  iMelle

  Waarom doen die beatloze mensen zo moeilijk? Muziek word verkocht moeten ze toch blij mee zijn?

 • Profielfoto
  daanclasener

  inderdaad, 2 miljoen keer 22,5 cent is toch zat geld dan verdienen ze €440.000,00
  alleen maar door een handtekening te zetten.

  en waarom zijn er eigenlijk nog mensen die daar naar luisteren, koop dan gewoon een LP-speler

 • Profielfoto
  chaometric

  In veel gevallen verkoopt platenlabel EMI de muziek aan werderverkopers als Apple. De rolyalties die het ontvangt worden vervolgens uitbetaald aan de uitgever en de artiesten. Dat iTunes nu direct uitbetaalt aan de bandleden, betekent een drastische omwenteling voor de muziekindustrie

  Da’s toch alleen maar goed nieuws? Graag meer van dit soort deals, waarbij de artiesten direct profijt hebben van hun werk, in plaats van dat ’t aan de strijkstok van platenmaatschappijen en distributeurs blijft hangen…

 • Profielfoto
  daanclasener

  ja als je het zo bekijkt snap ik het ook wel… maar de uitgevers moeten ook geld krijgen.

 • Profielfoto
  Tempest

  Supergoed.
  Hier moest dringend eens verandering in komen.

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Ik vind het zo ontzettend krom om te zeggen dat die platenmaatschappijen alles opstrijken en de artiesten niks overhouden. Weet je hoe die artiesten groot geworden zijn? Dankzij de gigantische investeringen die platenmaatschappijen erin stoppen! Slechts een klein percentage van de artiesten die door zo’n platenmaatschappij groot gemaakt wordt, brengt geld op. De rest is keihard verlies draaien. Dat risico nemen ze keer op keer waardoor potentieel krachtige artiesten de kans krijgen om groot te worden. En als ze dat dan worden, vind ik het prima dat platenmaatschappij dik uitbetaald worden voor het risico dat ze namen. Werkt in het bedrijfsleven net zo, en de artiesten pakken er meer dan genoeg van mee!

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Ik vind het zo ontzettend krom om te zeggen dat die platenmaatschappijen alles opstrijken en de artiesten niks overhouden.
  Weet je hoe die artiesten groot geworden zijn? Dankzij de gigantische investeringen die platenmaatschappijen erin stoppen! Slechts een klein percentage van de artiesten die door zo’n platenmaatschappij groot gemaakt wordt, brengt geld op. De rest is keihard verlies draaien.
  Dat risico nemen ze keer op keer waardoor potentieel krachtige artiesten de kans krijgen om groot te worden. En als ze dat dan worden, vind ik het prima dat platenmaatschappij dik uitbetaald worden voor het risico dat ze namen. Werkt in het bedrijfsleven net zo, en de artiesten pakken er meer dan genoeg van mee!

 • Profielfoto
  Pepperonie

  Ik blijf nog steeds vinden dat er ontzettend veel geld in de zakken van Apple verdwijnt. 75% tot 80% voor alleen het digitaal verkopen van nummers. Het zal wel aan mij liggen, maar ik blijf het absurd vinden.

 • Profielfoto
  Statenweg

  In de zakken van de platenlabels zul je bedoelen;)

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik blijf nog steeds vinden dat er ontzettend veel geld in de zakken van Apple verdwijnt. 75% tot 80% voor alleen het digitaal verkopen van nummers. Het zal wel aan mij liggen, maar ik blijf het absurd vinden.

  Apple pakt 30% met apps weet ik.
  Zal met muziek ook wel zoiets zijn.
  Moet Apple het gratis doen dan?
  Voor niets gaat de zon op.

 • Profielfoto
  Moos

  Goede deal, weg met de platenmaatschappijen weg met cd’s.
  Hier zit de toekomst in, en blijft er meer geld over voor de artiesten zelf.
  Dan word er misschien ook minder geklaagd over piraterij.

 • Profielfoto
  Buzzin Hornet

  Ik blijf nog steeds vinden dat er ontzettend veel geld in de zakken van Apple verdwijnt. 75% tot 80% voor alleen het digitaal verkopen van nummers. Het zal wel aan mij liggen, maar ik blijf het absurd vinden.

  Apple pakt 30% met apps weet ik.
  Zal met muziek ook wel zoiets zijn.
  Moet Apple het gratis doen dan?
  Voor niets gaat de zon op.

  Sterker nog, aan muziek verdient apple helemaal niets. Van iedere euro gaat ongeveer 70% naar platenmaatschappij en dus houden ze nog 30 cent over. Daarvan gaat 19 cent naar de belasting dienst en ze moeten 10% van de verkoopprijs in NL aan Buma Stemra betalen wat een totaal van 99 cent is. Ze gebruiken iTunes en de App Store om iPhones, iPods en Macs te verkopen waar de marge aanzienlijk hoger ligt.

 • Profielfoto
  SteveJ

  De nog levende Beatles en nabestaanden ontvangen door deze deal waarschijnlijk een groter bedrag

  Die hebben de rechten al lang niet meer. Michael Jackson heeft ze jaren gehad maar is ze nu kwijt:evil:

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @Tempest: die verdeling is/was alleen van toepassing voor muziek die op fysieke dragers wordt verkocht (CD, LP, enz.). In dat geval zijn er erg veel kosten voor het maken en distribueren van de CD’s, maken van reclame, ontwerpen van hoesjes e.d. en al die kosten worden ook de platenmaatschappij gedragen.

  Hopelijk komt er inderdaad met initiatieven als iTunes een einde aan deze toestand, waardoor muziek betaalbaarder wordt en waardoor veel meer naar de artiesten gaat.

 • Profielfoto
  BigAL

  Ik hoop dat de artiesten zelf hun muziek verpatsen via internet. 100% voor de artiesten zelf. Als ze echt heel slim zijn doen ze het allemaal samen op 1 site. Dan zijn initiatieven via internet van Apple en Google en dat soort geldwolven ook niet nodig.
  Dan komt alles toe aan de artiesten. Dat zou pas geweldig voor de artiesten zijn.

 • Profielfoto
  snipper

  Er zit wat meer voorgeschiedenis aan dit verhaal hè? Ooit sloot Apple Computers, na een slepende rechtszaak, een deal met Apple (het label van de Beatles, dat de oudste rechten op die naam heeft). Apple Computers mocht de naam Apple gebruiken, op voorwaarde dat ze nooit wat met muziek zouden gaan doen.
  .
  Dat leek in de jaren tachtig zéér onwaarschijnlijk haha:) dus Apple Computers sloot de deal. Tja, en we weten allemaal dat dat niet helemaal gelukt is. Dus daar zijn weer rechtszaken over gevoerd, dat heeft de sfeer niet geholpen tussen die twee. Dat heeft niet geholpen om de Beatles in de iTunes Store te krijgen.

 • Profielfoto
  marijn4130

  @BigAL
  Check Bandcamp! Artiesten kunnen hun werk aanbieden als download en mensen laten betalen per donatie, vaste prijs of gratis. Goed initiatief!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  EMI is één van de meestal sullige platenlabels. Altijd algeweest ook. Nooit initiatieven. Nooit effectieve promotie voor artiesten. Platenlabels mogen Apple op hun blote knieën danken dat ze door iTunes nog zoveel verdienen aan de digitale verkoop van songs. Ze hebben de mensen jarenlang afgeperst door veel teveel geld te blijven vragen voor CD’s, artiesten afgeperst met stiekume slechte deals. En nooit iets gedaan om mee te gaan in de moderne media en zelf iets verzinnen. Als het aan mij ligt gaan artiesten het helemaal zelf doen. Opnamen zelf in studio, promotie en verkoop via internet. Hun eigen website of iTunes, of allebei. De platenlabels staan muziekvernieuwing ook altijd in de weg, door te kiezen voor grote namen, lekker makkelijk verdienen, en nieuwe artiesten niks gunnen. Niet in willen investeren. We kunnen ze missen als kiespijn.
  Power to the musicians ánd the listeners/fans

 • Profielfoto
  BigAL

  @marijn4130: Kijk, en dan komt het oook tegoed aan de personen met de creativiteit. Het is toch met die iTunes raar: 100% creativiteit van de artiest en slechts peanuts als payoff.