Apple verscherpt regels voor uitgevers

Door: Jan David Hanrath - 57 reacties

Gratis het NRC op je iPad bij een abonnement op de papieren editie. Als het aan Apple ligt is dit binnenkort verleden tijd. Het bedrijf uit Cupertino heeft dat met een brief laten weten aan NRC Handelsblad en een aantal andere kranten- en tijdschriftenuitgevers.

Nieuwe edities dienen ‘in app’ te worden aangeschaft via de App Store, zodat Apple de 30% marge kan incasseren. Tot 31 maart hebben uitgevers om hun apps aan de strengere regels aan te passen. Doen ze dit niet, dan worden de apps uit de App Store verwijderd.

NRC’s chef internet Ernst-Jan Pfauth geeft in een reactie op de NRC-website aan dat Apple zich, door de registratie en betaling van uitgevers over te nemen, nestelt tussen uitgever en abonnee. De rol van de uitgever wordt daarmee gereduceerd tot een contentfabriekje. Volgens Pfauth wordt Apple in dit scenario veel te dominant.

Uitgever NRC Digitaal Han-Menno Depeweg geeft aan in gesprek te zijn met Apple. “Misschien wordt de soep niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend”. Mocht er geen oplossing komen, dan is er wat Depeweg nog geen man overboord: dan wordt gewoon de website-editie van NRC Handelsblad beter toegankelijk gemaakt voor de iPad. “Een ding is zeker: abonnees die nu de krant op de iPad lezen kunnen dat blijven doen.”

Kamerlid voor de VVD Afke Schaart heeft via Twitter al laten weten kamervragen te gaan stellen over deze move van Apple.

Reacties

57 reacties
 • Profielfoto
  MrHammond

  Macht corrumpeert, absolute macht corrumpeerd absoluut?!?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Tsja wat is er mis met een ‘klassieke’ webapplicatie op de site van de kranten. Je gaat met je mobiele apparaat naar de site en krijgt het nieuws. Dan ligt het meer in handen van de betreffende partij.

 • Profielfoto
  Jens

  Oei, dat zal dan ook gelden voor de app van Het Nieuwsblad waarschijnlijk … Ik geef Ernst-Jan Pfauth toch gelijk hierin.

  @Hydrae: het voordeel aan een app van bv. een krant is dat (in mijn geval) ik de krant kan downloaden, gewoon thuis, om ze daarna zonder internet te bekijken in de trein.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Apple ziet liever een betaalde digitale versie & ’n gratis papieren versie erbij :money:

 • Profielfoto
  kerelvent

  Het komt op mij over alsof NRC hier voorbarige conclusies trekt.

  We weten allemaal dat Apple binnenkort met de aankondiging van een abonnementssysteem via iTunes komt. Dat is handig voor klant, die betaalt namelijk via iTunes, krijgt alles op één rekening en is ervan verzekerd dat alles het altijd doet. Dat hoort zo bij Apple, minder zijn we eigenlijk niet gewend.

  Op dit moment staan er allemaal losse kranten- en tijdschriften-apps in de App Store. Die zal Apple waarschijnlijk in een soort iBooks-achtige overkoepelende Kiosk-app willen onderbrengen, van waaruit je als gebruiker makkelijk je abonnementen kunt beheren. Apple is een consumentenelektronica bedrijf, ze willen het de gebruiker in de eerste plaats het makkelijkst mogelijk maken.

  Op dit moment zijn er tal van manieren waarop je je als gebruiker op een digitale krant of tijdschrift kan abonneren. Die manieren zijn stuk voor stuk omslachtiger dan het aanschaffen van een app, of het aanschaffen van één uitgave van een krant of tijdschrift middels een in-app-purchase. Er zit geen lijn in en bovendien moet je bij problemen bij de uitgever terecht, die dan weer via Apple van alles moet gaan regelen met als resultaat: een te langdurig ontevreden klant. Dat wil je niet als je net zo’n fijne iPad hebt gekocht, ontevreden zijn.

  Dus komt Apple binnenkort met een systeem dat zo min mogelijk nadelen voor de klant heeft. Logischerwijs lijden alle huidige, gekunstelde abonnementsvormen daar wel onder. Die zijn namelijk direct afgesloten tussen de klant en de uitgever.

  Dat houdt dan dus op, en dat is gewoon ontzettend vervelend voor iedereen die al zo’n abonnement heeft afgesloten. En het is al helemaal naar voor de uitgevers. Maar niemand heeft gezegd hoe die nieuwe, makkelijkere manier van abonnementen aanschaffen er precies uit gaat zien. NRC kan mij niet wijsmaken dat het grote en altijd geheimzinnige Apple hen al weken voor de aankondiging hun nieuwe businessplan heeft voorgelegd. Zo werkt dat niet bij Apple.

  Hoogstwaarschijnlijk is gewoon zo snel mogelijk tegen uitgevers gezegd te stoppen met het afsluitgen van duo-abonnementen. Want die werken straks niet meer, omdat we dan die makkelijkere manier hebben. Er zijn verder nog helemaal geen details bekend, want zo doet Apple dat niet.

  Ik wacht m’n oordeel lekker af tot na de aankondiging van die nieuwe dienst. Grote kans dat kranten dan door middel van coupon-codes vaste klanten als nog korting kunnen geven en we eigenlijk hetzelfde resultaat hebben, maar dan makkelijker voor de gebruiker. En daar gaat het toch om?

 • Profielfoto
  cailin coilleach

  Kamervragen?! Mijn $GODNAARKEUZE, waar gaat dit over?!

 • Profielfoto
  jwdw

  Dit soort acties van apple tempert langzaam mijn enthousiasme over apple. Vind het garantiebeleid ( 1 jaar terwijl wettelijk 2 jaar geldt ) en het koppelbeleid niet correct. Het wordt een te groot ‘big brother’ en monopolistisch verhaal.

 • Profielfoto
  Rebel81

  Beste kerelvent,

  dit klinkt wel heel erg fanboy achtig. Heb een 2-jarig ipad abonnement en dat werkt prima. Er hoeft helemaal geen Apple tussen te komen, het huidige systeem levert bij mij geen enkel probleem op.

  Het komt bij mij neer op het gevoel van als iTunes me bij het importeren van een cd kosten van de itunes versie van het album berekend en me daarvoor als extra alleen de iTunes LP versie levert. Ik betaal nu mijn papieren krant en krijg daarbij een digitale versie met exact dezelfde inhoud. Daar hoeft Apple echt niet tussen te komen. Als optie ok, maar niet verplicht.

 • Profielfoto
  kerelvent

  @Rebel81
  Maar jij komt op sites als deze. De gemiddelde Apple gebruiker niet, die verwacht gewoon ultiem gebruiksgemak. Dat is er al op het gebied van muziek en apps aanschaffen, met kranten en tijdschriften is het nog een rommeltje. Apple gaat dat omgooien door een centrale Kiosk-app op te zetten waarin je makkelijk je abonnementen kan beheren. Dat is een ontzettende stap voor de gemiddelde consument, en ik denk dat kranten daar een flink potentieel lezersbestand hebben zitten.

  En het is fijn als je een digitale editie bij je papieren krijgt. Er staat ook nergens dat dat helemaal niet meer kan, er staat alleen dat Apple bij NRC heeft aangedrongen te stoppen met het afsluiten van abo’s zonder hun tussenkomst, omdat je dan straks ontevreden klanten hebt en die kunnen nergens 100% terecht. Met dat nieuwe systeem kan dat wel, en ik zou niet weten waarom er binnen dat systeem niet alsnog ruimte zou zijn voor een duo-versie papier-digitaal doormiddel van een coupon of dergelijke.

  We weten nu gewoon nog helemaal niet hoe dit systeem er straks uit gaat zien, en toch roepen we al moord en brand.
  Doe eens rustig.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Geen Apple tussenkomen? Schrap dan je NRC appp van je iPad en vertel me dan hoe je aan je content komt. Ohja wie zorgt voor de distributie en afhandeling van een app?

 • Profielfoto
  hendrikvdl

  ’t Is een beetje triest dat Apple overal geld aan moet verdienen. 30% belasting is al heel fors, maar daarvan kun je nog zeggen dat ze er iets voor doen. Maar waarom moet er geld worden verdient aan de inhoud van een krant? Of gaan ze de inhoud screenen op ongewenste inhoud? Misschien moet de NRC een testje doen met wat artikelen over prostitutie of porno en kijken of het door de censuur komt…

  Hopelijk groeit het marktaandeel van de Appstore nog even door zodat de Europese mededingingsautoritiet Apple eens goed kan aanpakken!

 • Profielfoto
  KR1275

  Jobs mag wel een toontje lager zingen. Sinds hij alleen nog werkt voor de aandeelhouders in plaats van voor zijn eigen klanten, is hij een dictator die zijn weerga niet kent. Ik geloof niet zo in het voortdurende succes van de iPad. De concurrentie komt nu op gang en sommige zijn al succesvol (Samsung). Als Apple zo doorgaat, helpen ze de concurrentie een flinke hand. Wat een arrogante kwal is die Jobs. Eens stort het imperium in (kijk naar andere grote elektronicaconcerns als Sony en Philips) en het is over met Apple, omdat Apple in de hele wereld de sympathie verspeeld heeft. Eens Amerikaans, altijd Amerikaans….

 • Profielfoto
  w1mster

  Voor distributie moet worden betaald – dat is toch zo gek niet? Dat geldt voor papieren kranten, en dus ook voor de digitale versie. Nu blijft Apple daar buiten, terwijl ze wel distributiekanaal zijn. Dus dat Apple daar geld voor wil zien, dat lijkt me evident – en niet meer dan rechtvaardig.

  Of dat op deze manier moet – waarbij de uitgever het rechtstreekse cont(r)act met de klant verliest, kun je je afvragen. Maar waarom zou NRC per se mijn gegevens moeten hebben voor een digitale editie?

  En heel vreemd dat de VVD, kampioen marktwerking in Nederland, elke keer over dit soort dingen kamervragen gaat stellen. #publiciteitsbelust!

 • Profielfoto
  vmacaay

  @kerelvent

  Je hebt de mensen die overdreven reageren en denken dat Apple evil is, en je hebt mensen die te ver gaan met het nuanceren zoals jij nu doet.

  Waar ik persoonlijk over val is het idee dat er per krant 30% marge naar Apple kan. Terwijl zij enkelt een platform leveren waar de content op geleverd kan worden. Alternatieve manieren via een app mogen niet meer. Wat is de volgende stap? Mogen op zich zelf staande apps zoals kindle ook niet, moet dat straks ook verplicht via the iBookstore?

  Het klopt dat we het hele verhaal nog niet kennen, maar de feiten die nu op tafel liggen geven toch aan dat apple absolute controle wilt over de content die beschikbaar is op een iDevice. Ik ben blij met mijn iPad. Maar ik zie ook haken en ogen aan de koers die zij nu inslaan. Het is een commercieel bedrijf dat wilt verdienen en dat is ook logisch, maar externe aanbieders moeten niet in elke bocht wringen om content te kunnen bieden voor de iPad.

  Daarnaast vind ik het ook jammer dat bedrijven als Apple, de buisnissplannen van andere bedrijven zodanig in gevaar brengen dat zij wel moeten overstappen naar de oplossing die apple biedt.

  Uiteraard zijn er talloze alternatieve manieren om content te halen, maar de userbase van de iPad is er al. Hopelijk komt er een schappelijke oplossing waarbij ook bedrijven gebaat zijn en niet enkelt Apple en de consument.

  Oja, en kamer vragen!!? Ik hoop niet dat Afke hier serieus naar de tweede kamer mee gaat. Klinkt meer als een mening verkondigen en zielen winnen.

 • Profielfoto
  Facundo

  @jwdw: Je hebt helemaal gelijk. Helaas is het echter zo dat Apple nog steeds erg veel kritiekloze fanboys heeft die werkelijk álles goedpraten wat Apple flikt.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik heb nu een abonnement op de Volkskrant, waarvan ik de papieren versie alleen op zaterdag krijg. De rest van de week lees ik deze krant op de iPad in de trein. Naar aanleiding van dit verhaal denk ik niet dat Apple deze vorm nog gaat toelaten in de toekomst. Dus als deze verandering realiteit wordt zeg ik mijn papieren zaterdagkrant op, en ga ik volledig digitaal.

  Terecht dat daar ophef over ontstaat bij de kranten, toch?

 • Profielfoto
  B..

  Tweet:

  Apple heeft een platform gecreëerd waar voorwaarden aan verbonden zijn. Het kabinet vragen om steun is totaal nutteloos. @afke1 #NRC #Apple

  Reactie van Afke:

  @Bassebas Apple verandert halverwege voowaarden, i-innovatie kranten komt zo in klem. Is nadelig voor consumenten. Europese actie gewenst!

  Tweet:

  Het kabinet vragen om aanpak zonder daadwerkelijk te weten wat er gaande is….. @afke1 #mediahypen #NRC #apple #ipad

  Tweet van iemand anders:

  @afke1 @Bassebas NRC en VK innovatief? De voorwaarden stonden al vast maar nu pas streng toegepast. Distributie=handel, content=geen handel

  Geen reactie meer gehad…..

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik kan me trouwens ook nauwelijks voorstellen dat Apple 30% per krant gaat verdienen. Dat is wel het model nu, als alles via de App store gaat. Maar ik denk dat dat gaat veranderen. Ik hoop dat ze voor kranten en tijdschriften, die niet via Apple-servers gedistribueerd hoeven te worden, in de toekomst een veel lager percentage zullen gaan hanteren, of zelfs gratis distributie naar iOS devices mogelijk maken, zoals bij podcasts.

  Als ze een hoog percentage gaan vragen, dan moet daar ook wat tegenover staan, zoals distributie via Apple servers, nieuwe multimedia mogelijkheden via de iOS SDK, etc. Uitgevers die daar allemaal geen gebruik van willen maken kunnen altijd nog gewoon een web-app maken.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Tweet van iemand anders:
  @afke1 @Bassebas NRC en VK innovatief? De voorwaarden stonden al vast maar nu pas streng toegepast. Distributie=handel, content=geen handel

  He da’s een bekende tweet!:wink: En ja de NRC en VK varianten van de krant zijn een slap aftreksel. Het voelt gewoon als een krampachtige moeilijk vertaling naar de iPad. Eerst moet ik een hele krant downloaden en kan dan pas aan het zgn koppen snellen beginnen. Hoe anders is de app van de New York Times, pas als jij een artikel interessant vind en het aanklikt krijg je die content. Ook het interactieve gedeelte, waar de iPad zich nou juist voor leent, is veel uitgebreider. Het hele verhaal doet me nog steeds denken aan de platenmaatschappijen en dezelfde uitgeverijen die zich kapot schrokken van het web. Grown up! If you can’t beat them, join/pay them…

 • Profielfoto
  ocramarco

  Ik vind de reactie van het NRC helemaal niet overdreven.

  Voor distributie moet worden betaald – dat is toch zo gek niet? Dat geldt voor papieren kranten, en dus ook voor de digitale versie. Nu blijft Apple daar buiten, terwijl ze wel distributiekanaal zijn. Dus dat Apple daar geld voor wil zien, dat lijkt me evident – en niet meer dan rechtvaardig.

  Apple is distributie kanaal van de applicatie die het mogelijk maakt om de krant te lezen in een applicatie. Ze zijn geen distributie kanaal van het nieuws wat de core business is van het NRC en andere kranten. Het digitale nieuws kan namelijk ook gewoon via de browser worden gelezen. Ik vind het dan ook een vieze manier van Apple om erg makkelijk geld te verdienen.

  Doordat Apple dan tussenpersoon is zal er ook algemene voorwaarden ontstaan vanuit Apple over de kranten abbonnementen en de inhoud daarvan en dat lijkt me niet zo goed idee!

 • Profielfoto
  mymac

  Kamervragen?! Mijn $GODNAARKEUZE, waar gaat dit over?!

  Ze heeft dan ook een blackberry. Vandaar de haat. Even reply’en omdat dat leuk is:grin:

 • Profielfoto
  iMad

  Oplossing is heel simpel,

  Vraag een bedrag voor de Applicatie, dan verdient Apple er ook iets aan.
  De nieuwe content is dan gratis.

  Of Apple geeft hun de mogelijkheid het voor hun te doen.
  Dan hebben ze geen onkosten, betreffend het verspreiden van nieuws.

 • Profielfoto
  pveatx

  Hoewel ik graag Apple producten gebruik gaat dit me te ver. Ik heb al een duur NRC abonnement en vind toegang via iPhone iPad zonder daar extra voor te betalen erg positief.

  FD probeerde duur betalende abonnees met hun iPad applicatie nogmaals €0,79 per blad te laten betalen en dat flopte… nu is de content ook gratis voor abonnees, net als bij NRC.

  Apple is gewoon te gulzig als ze ook nog eens 30% van de omzet van de kranten publisher zouden afnemen. Het resultaat van zo’n actie kan alleen maar averechts werken: kranten leiden verkeer om naar een website, of apparaten als iPad worden minder aantrekkelijk voor uitgevers om te benutten, waardoor Apple er uiteindelijk minder van verkoopt.

  Dit gaat mij echt een brug(je) te ver, maar ik hoop dat wijsheid hier weer zal zegevieren!

 • Profielfoto
  Geanonimiseerde gebruiker

  Logisch. NRC (en anderen) misbruikt de App Store als distributie mechanisme voor iets dat langs andere weg betaald wordt.

 • Profielfoto
  w1mster

  @ocramarco: Zie de app als de bezorger. Ik zal vanavond aan mijn bezorger vragen of hij voortaan gratis de krant wil bezorgen; of aan de lokale sigarenboer of hij voortaan ook afziet van genoegdoening voor het verkopen en opslaan van kranten.

  Zoals ik schrijf (lezen!): ik weet niet of dit de juiste manier is, maar dat Apple geld wil zien voor distributie, lijkt mij logisch.

  En ik schrijf ook nergens dat ik de reactie van NRC overdreven vindt. Dat kan ook niet, want zij “bekijken hun opties”. En hun core business is niet nieuws, maar nieuws verkopen!

  Maar ik denk dat er zoveel kritiek komt op dit plan, dat Apple op zijn schreden terug zal keren. Het zou niet de eerste keer zijn!

 • Profielfoto
  scarracs

  waarom vind ik deze nieuwsberichten enkel in de nederlandse en belgische media terug? In de buitenlandse pers vind ik er nergens iets over terug of kan ik niet meer lezen?

 • Profielfoto
  Lau24

  Steve f*cking (hand)jobs is een arrogante luuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuul.
  Ik ben erg bang dat ik me in de toekomst toch moet gaan schamen voor het feit dat ik Apple-producten bezit.

  I said it before and i say it again; dat ik een aardige collectie (al zeg ik het zelf) aan Apple-producten heb wil absoluut niet zeggen dat ik het eens ben met de manier waarop Apple handelt en hun bedrijfsmentaliteit, integendeel!!

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Dit is een slechte move van Apple die negatief gaat uitwerken.
  De NRC app is helemaal top en vanuit mij (de gebruiker) perfect. Gewoon vanaf je vakantie adres een krantje downloaden via de itunes account. Perfect.
  Apple voegt niets toe met deze move voor de gebruiker en lijkt uitsluitend vanuit eigen omzet belang ingezet te zijn. Niet echt apple….en slecht voor de credibility van het merk Apple. Hier maak je geen vrienden mee.
  Terecht dat hier vanuit politiek/wetgeving ingegrepen wordt.

 • Profielfoto
  hendrikvdl

  Het lijkt logisch dat Apple geld wil zien voor de distributie, maar waarom moet de distributie via Apple? Ik snap het niet. Mag de NRC App niet gewoon de krant binnenhalen van een server van de NRC? Stuur gewoon de unique iPad ID mee en je bent er als NRC toch zeker van dat niet-abbonnees de krant niet gratis kunnen lezen, of mis ik iets?
  Waarschijnlijk wel, ergens in de honderden voorwaarden voor Apps zal wel een clausule staan die dit verbiedt. Wat logisch is, want anders verdient Apple niets, en Apple is een noodlijdend bedrijf, toch?

 • Profielfoto
  wab

  Ik denk dat Apple hier een goed initiatief neemt. Wie een iPad of iPhone koopt weet nu onderhand wel dat het een gesloten systeem is. Ik denk dat velen ook wel de voordelen van dit systeem inzien en ondervinden. Ja ik ben een Apple fanboy en mijn motto is “In Apple we trust”. En net daarom vind ik het een goede zaak. Tot zover heeft Apple het altijd goed met me voorgehad maar moet ik omdat ik op een iPad werk plots dan ook al dat vertrouwen gaan stellen in al de bedrijven die me hun diensten willen gaan aanbieden? Gegevens hier, gegevens daar, paswoord hier, paswoord daar …

  Apple denkt verder dan vandaag en gaan er niet ten onrechte vanuit dat de iPad de media industrie zal veranderen. Wat vandaag nog een simpel kranten abonnement is kan volgend jaar een verplichte bundel zijn van waardeloze kranten en blijkt uit de kleine lettertjes dat je er niet zomaar onderuit kan. Ik zeg niet dat NRC dat gaat doen maar ze zouden het kunnen.

  Ik zie echt wel het nut van regels op het iPad platform. IMO wil Apple zijn gebruikers beschermen tegen al te inhalige entrepreneurs op het iPad platform.

 • Profielfoto
  Delars

  Zou ik prima vinden als je ook een abonnement af kon sluiten via in-App aankopen

 • Profielfoto
  garenor

  Het klopt niet dat ze 30% heffen op elke in-app purchase van een editie. Zeker niet omdat apple “er niets voor hoeft te doen”.

  Aan de andere kant, als apple de content delivery overneemt scheelt het ook weer in de kosten van automatisering van de krant zelf. Ik weet dat dataverkeer (als je over grote hoeveelheden praat) best duur is.

  Ik wacht eerst af hoe ze het in het vat gaan steken voordat ik me er druk over maak;)

  Maar jeetje, kamervragen????

 • Profielfoto
  hendrikvdl

  Ik zie echt wel het nut van regels op het iPad platform. IMO wil Apple zijn gebruikers beschermen tegen al te inhalige entrepreneurs op het iPad platform.

  En wie beschermt ons tegen de grootste inhalige entrepreneur, Apple? Je kunt uitgevers inhalig vinden, maar als je naar de cijfers kijkt zie je dat ze nauwelijks hun hoofd boven water kunnen houden.

 • Profielfoto
  BigAL

  Iedereen met een iPad die dit plan een goed idee vinden, succes ermee…..Al surfend kijkend naar een mooi scherm met leuke plaatsjes, waarbij het scherm reageert op de handbewegingen, werd het brein van menigeen gelijk hun portemonnee leeggehaald.

 • Profielfoto
  koenvisser

  Oei, als dit gebeurd dan mag de NRC onze iPad terug op komen halen.

 • Profielfoto
  incorrect

  Ik vind dit werkelijk te gek voor woorden en het is volgens mij in strijd met Europese wetgeving. Als ik een uitgeverij was dan zou ik in al mijn dagbladen minutieus uit de doeken doen hoe je je apparaat hackt/kraakt of hoe het ook mogen heten, om iets als Cydia te installeren. Zodat je daar wél de gewenste app kunt installeren die je in staat stelt een abonnement te gebruiken buiten Apple om.

  Ik ben op zich best Apple minded, maar dit slaat werkelijk alles. Ze snoepen gewoon een deel af. Pure hebberigheid. Kijk als optie (zoals bij de huidige App Store onder OS X) is het prima voor de consument. Je download een app en neemt een abonnement, maar verplichten lijkt me ronduit schunnig.

  Alle mensen die zeggen dat Apple verantwoordelijk is voor de distributie moeten trouwens hun mond houden, want dat is niet zo. Het enige dat ze doen is een App distribueren. Niet de content. En het feit dat die content er is heeft heel veel mensen over de streep getrokken zo apparaat aan te schaffen!

 • Profielfoto
  BigAL

  incorrect is correct

 • Profielfoto
  Jeffry

  Gaat nergens over dit… hoe moet het dan met RSS feeds… mag dat straks ook niet meer?

  Apple moet (weer) eens een beetje bescheiden worden.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Het wordt tijd dat ze Apple eens goed gaan aanpakken, het holt aardig achteruit daar bij Apple.
  Ik hoop dat ze bij Adobe een versie voor Linux gaan maken, dan stap ik direct over.

 • Profielfoto
  dhamhuis

  Als ik ’t goed begrijp: je verbiedt een app-bouwer om vanuit een app de gebruiker rechtstreeks content te halen van een willekeurige server. Vervolgens verplicht je ‘m om de content via een Apple-server te distribueren en dan vraag je een willekeurige percentage voor de distributie.
  Als dit werkelijkheid wordt . . . . .

 • Profielfoto
  ossccar

  Apple kan niet omgaan met hun succes, al een lange tijd niet. Niets aan apple wat nog sympathiek is, iets wat mij vroeger zo aansprak. Verliezers. Tijd voor een zeer frisse directie en ook graag even een nieuwe ontwerp vleugel erbij.

 • Profielfoto
  mixthead

  Oke het is zo ver appel is een totaal megalomaan macht belust bedrijf.
  Het geld word van af nu niet meer verdient met innovatie maar met de zelfde spelletjes die microsoft speelde.
  Natuurlijk gaan we nu nog door een tijd waar de door de jaren heen opgebouwde positieve publiciteit tot het bot word uitgemolken maar het feit blijft staan apple kotst keihard over haar trouwe klanten en haar wensen heen met dit soort weerzinwekkende marketing technieken heen (die overigens totaal achterhaalt zijn)
  Leven het flits kapitalisme !!!
  Appel is zwart !!!
  De producten worden geproduceerd onder ondoenlijke omstandigheden en houden mensen een wassen neus voor!
  Het is echt de meest smerige marketing product wat ik ben tegen gekomen in mijn leven!!!
  Ik ga weer voor een pc en ik leer wel omgaan met de ongemakken van linux.

  F YOU STEVE!!!!!!

  Een binnenkort ex appel gebruiker

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Stel je eens voor dat je naar de mediamarkt gaat, en Apple bouwt voor de ingang een eigen store, en vraagt toegangsgeld om de mediamarkt te kunnen betreden? Want zo zie ik het. De iPad is niks meer dan een device om via een “app” iets te kunnen bekijken. En de maker van dat device heeft zijn eigen er niet mee te bemoeien hoe iemand daar geld mee wil verdienen. Stel je voor dat de fabrikant van een plasma TV 30% van de reclame inkomsten van de omroep(en) van elk land zou vragen? Toch ook belachelijk? Dus dit ook…

  Ik mag dan een Apple gebruiker van het eerste uur zijn, maar dat wil niet zeggen dat ik elke handeling van Apple goedkeur…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @mixthead:

  Een binnenkort ex appel gebruiker

  Doen he!
  (Want met zoveel haat in jou kunnen we je hier ook wel missen.)

  De producten worden geproduceerd onder ondoenlijke omstandigheden en houden mensen een wassen neus voor!

  En dacht jij dat daar alleen Apple producten vandaan kwamen? Ze maken daar ook spullen voor pc’s hoor!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het wordt tijd dat ze Apple eens goed gaan aanpakken, het holt aardig achteruit daar bij Apple.
  Ik hoop dat ze bij Adobe een versie voor Linux gaan maken, dan stap ik direct over.

  Ik ben bang dat je eerst over moet stappen samen met een paar miljoen andere (kip / ei geval dus). Linux heeft een marktaandeel 10 maal kleiner dan dat van Apple. Pas als dat gegroeid is wordt het aantrekkelijk voor Adobe…

 • Profielfoto
  Rebel81

  @kerelvenr

  Ik ben niet de enige met een ipad abonnement van de nrc en hoe apple nu lijkt te reageren is absurd. Keuze voor een abo via app store prima. App store voor mac. Niks dan lof. Echter gaat het nu over controle die apple ooit in de 1984 commercial aan de kaak stelde

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Hahaha, kamervragen door de VVD…:grin:

  Best zielig eigenlijk dat de VVD de invloed van die cowboy-partij nu al kenbaar maakt.

  Verder denk ik dat Kerelvent wel het belangrijkste heeft gezegd.

 • Profielfoto
  wab

  Stel je eens voor dat je naar de mediamarkt gaat, en Apple bouwt voor de ingang een eigen store, en vraagt toegangsgeld om de mediamarkt te kunnen betreden? Want zo zie ik het. De iPad is niks meer dan een device om via een “app” iets te kunnen bekijken. En de maker van dat device heeft zijn eigen er niet mee te bemoeien hoe iemand daar geld mee wil verdienen. Stel je voor dat de fabrikant van een plasma TV 30% van de reclame inkomsten van de omroep(en) van elk land zou vragen? Toch ook belachelijk? Dus dit ook…

  Ik mag dan een Apple gebruiker van het eerste uur zijn, maar dat wil niet zeggen dat ik elke handeling van Apple goedkeur…

  Je kan het ook zo bekijken: Apple opent een mediamarkt en verbiedt aan daklozen om er hun daklozenkrant te verkopen. Apple pakt toch ook niet een paar tafels en zet zich ongevraagd in de mediamarkt neer om hun computers daar te verkopen. Jij moet eens op een krantenwebsite bij de reacties bij artikels gratis jouw website voorstellen aan de lezers van de krant onder de vorm van een link. De kranten zullen de gratis promotie voor jouw website ook weren. En toch plaats je die link vanop jouw gekochte computer en de door jouw gekozen browser. Waarom zou de krant jouw gespam nou in hemelsnaam kunnen verbieden?! Het internet is van iedereen! Als jij aan de krant betaald zullen ze er geen bezwaar tegen hebben en voorzien ze een mooi plekje met een strik er rond :sarcastic:

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Wel raar dat er nu zoveel mensen over dit beleid van Apple valt, terwijl de muziekindustrie dit soort praktijken nog maar 60 jaar beoefend. Zij strijken echter geen 30% op, maar nemen genoegen met 60 tot 90% van de inkomsten…

  Ikzelf vind het ook een fikse smak geld hoor, laten we dat voorop stellen, maar kamervragen? WTF? Apple verzorgt inderdaad de distributie van de apps en zorgt voor een redelijk probleemloze distributie van apps en content, dus daar mogen ze wel wat aan verdienen (alhoewel dat iets minder dan 30% mag zijn).

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het verschil met de muziekindustrie en Apple is dat artiesten contracten tekenen met de muziekindustrie waar dit soort (misdadig hoge) percentages in vastgelegd zijn. Apple daar in tegen bemoeid zich nu feitelijk met het beleid en verdienmodel van buitenlandse kranten zonder dat daar ook maar 1 vierkante cm juridische grond voor is. NRC heeft toch geen contract getekend bij Apple is het wel?
  Sinds wanneer mag n.l. een winkel (want technisch gesproken is “de store” dat namelijk) 30% van bepaalde opbrengsten opeisen van het gebruik van een programma??? Dat doet Bodega niet eens bij het verkopen er van:

  Buy Direct:
  · Bodega lets you buy direct from developers, so you’re certain to get the lowest price while making sure your software dollars end up in the pockets of hard-working programmers, not middlemen.

  Stel je voor zeg, dat een beroepsfotograaf de centen die hij verdient heeft met een trouw rapportage voor een deel aan Adobe zou moeten geven omdat hij daar Photoshop ooit gekocht had.

  Nogmaals: dit is gewoon geldkloppen uit zo veel mogelijk bronnen. Als dit namelijk lukt, is er een precedent geschapen die er voor zorgt dat elke krant ter wereld die een soortgelijke service wil geven aan zijn klanten verplicht wordt om hier aan mee te werken, terwijl juist die kranten het door internet moeilijk hebben en op deze wijze de klanten die ze nog hebben proberen te behouden.

  En wat die “kamervragen” betreft: dat hebben ze bij bepaalde praktijken van BREIN ook al eens gedaan, maar alleen vragen stellen helpt geen reet…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @Hendrik ijzerbroot: je ziet het verkeerd. NRC geeft een gratis app weg via het distributiekanaal van de app store, via Apple dus. Alles wordt gedownload van de Apple servers, ook de updates. NRC heeft dus niks GEKOCHT bij Apple, hooguit 99 Euro betaald om developer te worden. NRC zet dus het hele verdienmodel van Apple buitenspel, maken alleen misbruik van het distributienetwerk en Apple steekt daar nu een stokje voor. Zou ik ook doen als ik hun was. Het is alleen een net iets te dikke stok, want ze zouden IMHO met iets minder genoegen mogen nemen.

  Jouw voorbeeld klopt dus niet, want een beroepsfotograaf heeft eerst onbeschoft veel geld betaald voor Photoshop, vooraleer hij er mee kan werken.

 • Profielfoto
  knekkie

  Het gaat apple niet om het graaien maar om een consistente manier van kunnen betalen voor dingen uit de AppStore. Voor abonnementen zijn in app purchases in leven geroepen.
  .
  Als je als winkelier zelf een betaal systeem wil hebben buiten de AppStore om ben je ook kosten kwijt aan de instanties die dat weer mogelijk maken dus veel verschil is er niet.
  .
  Ik vind het fijn wanneer ik alles op één plek afhandelen kan in plaats van verschillende stores terwijl het geheel gaat om één ervaring.
  .
  Sterker nog het schept verwarring voor de klant wanneer men voor deel 1 van het product aan Apple betalen moet en voor de res weer elders de portemonnee trekken moet met waarschijnlijk allemaal verschillende en onnodig moeilijke betaal methodes.
  .
  En dan de ophef over dat apple 30% wil verdienen op wat je aanbied in de appstore wanneer het product geld kost. Je kan je product ook gratis aanbieden en geld verdienen aan de iAds. Daar zijn die voor in het leven geroepen. Wil je dan toch gewoon geld verdienen per betalende klant dan moet je de 30% gewoon slikken.
  .
  Er word toch ook niet geklaagd dat de AKO en de Bruna verdienen op de verkoop van tijdschriften? Daar zit voor hun ook gewoon een marge op. Daar word in de prijs gewoon rekening mee gehouden zodat iedereen in de keten van tussen handel zijn deel verdient op het product. De kosten die een uitgever normaal heeft aan tussen handel vallen compleet weg. nu zijn er alleen nog kosten voor de doorgever. namelijk Apple in plaats van de AkO of de Bruna. Nu Apple een marge van 30% vraagt is het ineens te gek voor de uitgevers. Terwijl er niks ander gebeurt dan anders.
  .
  de uitgevers zijn hier dus de graaiers want die durven de zelfde prijzen te vragen voor hun digitale product terwijl ze er minder kosten aan hebben. Er hoeft niemand betaald te worden die de goederen van A naar B brengt. Er blijven losse nummers over. Er hoeft geen papier voor verspild of gerecycled te worden. Kortom de digitale distributie van kranten en magazines bespaart de uitgevers enorm veel geld. zo valt er makkelijk 2/3e weg van de kosten die ze sowieso al hebben. (als het niet meer is ) Apple’s deel zit al in die 1/3e die over blijft.
  .
  Dat is namelijk het gedeelte dat normaal bij de AKO en de Bruna over zo blijven aan de verkoop van een krant of magazine
  .
  Ze zullen er bij Apple vast wel een onaangekondigde oplossing voor hebben die werkt voor iedereen. Een oplossing die de uitgevers de klanten en Apple blij maakt. Ik heb zon voorgevoel dat we er meer over te weten komen bij de eerst volgende keynote.  
   .
  Stay tuned

 • Profielfoto
  Rebel81

  @knekkie

  Apple doet het natuurlijk voor mij als consument. Je snapt het probleem niet niet ik betaal reeds voor het product. OF zo jij het pikken dat je bij het importen van elke cd die je hebt waar een itunes lp versie bestaat je alsnog automatisch door Apple de kosten berekend krijgt, krijg je leuk een iTunes Lp waar je niet op zit te wachten.

  Echt sommige appel-evanglisten mogen van mij tegen de muur, want apple brengt 1984 erg dichtbij met haar huidige beleid.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Het wordt tijd dat ze Apple eens goed gaan aanpakken, het holt aardig achteruit daar bij Apple.
  Ik hoop dat ze bij Adobe een versie voor Linux gaan maken, dan stap ik direct over.

  Ik ben bang dat je eerst over moet stappen samen met een paar miljoen andere (kip / ei geval dus). Linux heeft een marktaandeel 10 maal kleiner dan dat van Apple. Pas als dat gegroeid is wordt het aantrekkelijk voor Adobe…

  Ja, ik weet het, maar ja, tot die tijd blijft het OSX.
  Gisteren voor het eerst een probleem moeten oplossen met Win7, waardeloos systeem, dus terug stappen naar Windows gaat hem zeker nooit worden.
  Ach ja, misschien als Jobs plaats maakt voor iemand anders, verander er wellicht wel wat zaken.

 • Profielfoto
  sedikit

  Ik kan me zeer goed herinneren dat, als je ook maar de kleinste (terechte) kritiek had op Apple en/of z’n leider, je zo’n beetje de hele boel over je heen kreeg. Ik heb dat altijd zeer onvolwassen gevonden. Misschien dat men nu eindelijk een beetje wakker wordt. Geen enkele menselijke eigenschap is wie dan ook vreemd, zelfs Saint Job en z’n bedrijf niet.
  http://retweet.nu/19WdQ
  Zegt veel, zo niet alles.

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  Dit klinkt redelijk belachelijk. Dan zou je elke app die content ophaalt kunnen aanmerken als een app met een abonnement. Wat Apple hier doet is de vrijheden van een app(en indirect de gebruiker) nog verder beperken!

 • Profielfoto
  mixthead

  @hendrik ijzerbroot

  Als je als bedrijf $15,7 miljard winst maakt dan kun je best wat doen om je product
  wat fatsoenlijker geproduceerd te krijgen zeker als je je voordoet als een fris en modern bedrijf.
  dan heb ik het nog niet gehad over de achtergrond van het bedrijf dat in leven is gehouden door een groep klanten die anders dan jij grote waarde hechten aan een bepaalde openheid op het gebied van de ict.
  wat was de leus ook al weer Think Different….