Apple op derde plek wereldwijde PC-markt

Door: Statenweg - 8 reacties

Nemen we de tablets mee in de statistieken, dan bereikt Apple wereldwijd de derde plaats op de PC-markt. Onderzoeksbureau Canalys kwam tot deze conclusie na het bestuderen van alle verkoopcijfers over het vierde kwartaal van 2010.

De verkoop van Macs en iPads omvatte met 11,5 miljoen verkochte untis 10,8% van de totale markt. Doordat de iPad pas een jaar geleden op de markt kwam, steeg het aantal units met 241% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De eerste en tweede plek worden respectievelijk ingenomen door HP en Acer. Opvallend is dat Apple computerboer Dell (11,4 miljoen units) achter zich laat, al is het verschil klein. In totaal werden 105,8 miljoen PC’s en tablets verkocht.

Andere onderzoekers tellen tablets doorgaans niet mee, maar Canalys is van mening dat deze apparaatjes dezelfde consumenten aanspreken als netbooks. Bovendien zijn de prestaties van deze producten vergelijkbaar. In de ‘nieuwe realiteit’ horen ze er gewoon bij, aldus Canalys.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Ikreisrond

  En terecht. Een Daihatsu Cuore is toch ook gewoon een auto? De Acer netbooks tellen ook mee. Net als de Mini Cooper onder de kleintjes (de iPad) dus.

 • Profielfoto
  r.heijma

  En waarom de iPod Touch en iPhone daar niet in mee tellen? Ik doe bijna net zoveel op mijn Touch als op mijn MB.

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  @ r.heijma

  En waarom de iPod Touch en iPhone daar niet in mee tellen? Ik doe bijna net zoveel op mijn Touch als op mijn MB.


  dan doe jij niet veel op je MB…:neutral:

 • Profielfoto
  r.heijma

  Wat kan ik op mijn touch 1st gen?
  interneppen
  mail
  muziek
  video
  angry birds spelen
  skype chat
  aandelen volgen
  radio luisteren
  nu.nl kijken

  Alleen voor het gemak en het foto en video bewerken heb ik mijn MB nodig.
  Al die andere door de dagse dingen kan ik ook op de touch.

 • Profielfoto
  bugboy

  Het is een beetje rommelen met de cijfers en dan komt Apple inderdaad vrij hoog. Laat je de iPad weg en dan komt het marktaandeel een stuk lager uit.

  De stijging van 241% is minstens zo geflatteerd. Vorig jaar was er geen iPad en zo’n ding is qua prijs niet te vergelijken met een MacBook. Vind je het gek dat je dan dit jager hoger uitkomt? Het enige dat het cijfer zegt is dat de iPad het goed gedaan heeft.

  Ik vind het ook ver gaan om een iPad als een volwaardige PC te zien. Er zit geen keyboard op en het is zo gesloten als een kluis. Valt dus eigenlijk wel in een heel ander segment.

  Ik vind de iPad een mooi apparaat, maar het hypen van Apple gaat maar door. Dat Apple het zelf doet is logisch, maar dat de media er zo aan mee doet snap ik niet.

  PS: Ben zelf best fan van Apple producten, maar ik snap dit soort berichten niet.

 • Profielfoto
  RoyK

  Brommers en fietsen lijken ook op elkaar. 2 wielen, een ketting, een stuur..zadel.. maar ze zijn niet hetzelfde. Een tablet is een tablet. Misschien kan OMT ook de iPods en AppleTV meetellen. Wie weet komen ze dan op de 1e plaats uit.

  Het zou interessanter zijn als men de mac / macbooks vs pc / laptops had bekeken, en de tablets / netbooks met elkaar.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ Bugboy en RoyK: ik vind het normaal dat tablets meegerekend worden, het zijn ook gewoon computers. Natuurlijk qua functies en mogelijkheden anders dan meer uitgebreide en duurdere laptops en desktops, maar wel degelijk computers.
  Notebooks van andere merken worden volgens mij ook meegerekend, dus waarom de iPad dan niet. Alleen omdat er geen dekseltje op zit?

  In de toekomst gaat de iPad en andere tablets het helemaal maken en laptops en desktops verdringen, dat verwachten trendwatchers.

  @Bugboy:heb je wel ’s een iPad bekeken? Als je iets wilt schrijven verschijnt er vanzelf een keyboard. Handig he!:grin:

  @r.heijma: het gaat wat te ver om iPhones en touch erbij te tellen. Natuurlijk kan je op smartphones interneppen (:sarcastic:) en zeker op de iPhone (ik zit daarmee ongeveer net zo vaak op internet als met m’n iMac en MBP, maar je kunt het niet bij de computers rekenen.

 • Profielfoto
  RoyK

  @MacAanZee, mijn geavanceerde wekkerradio tel je dan weer niet mee. Spijtig.

  Zoals ik aangeef, pc / latops vs imacs / macbooks en notebooks / tablets vs iPad en misschien de macbook air?

  dat is in mijn ogen een echte vergelijking, voor ieder merk / branche