Apple investeert 4 miljard $, maar waarin?

Door: Koen van Tongeren - 26 reacties

Tijdens de bekendmaking van Apple’s Q1 kwartaalcijfers maakten COO (en tijdelijk CEO) Tim Cook en CFO Peter Oppenheimer een interessante opmerking. Beiden refereerde aan een gigantische investering van 3,9 miljard dollar die Apple zal maken. Hiervoor is een strategische samenwerking van 2 jaar aangegaan met drie fabrikanten. De investering bestaat uit het vooruitbetalen van af te nemen goederen én investering in nieuwe productietechnieken die hiervoor nodig zijn.

In 2005 ging Apple al een gelijksoortige samenwerking aan, toen met fabrikanten van Flash-geheugen. Door vooraf veel te investeren stelde het bedrijf zo jarenlang voorraden Flash geheugen voor een relatief lage prijs zeker. Volgens Tim Cook pakte die deal zo goed uit dat nu opnieuw gekozen wordt voor deze strategie.

Uiteraard wil Apple niet vertellen met wie en voor welke technologie afspraken zijn gemaakt. Het is denkbaar dat de deal gesloten is voor de productie van beeldschermen voor Macs, iPads of iPhones. Eind vorig jaar verschenen er berichten dat Apple in gesprek zou zijn met Sharp en Toshiba om een eigen fabriek te bouwen voor de productie van LCD-schermen.

Tim Cook over de investering:

On the operational side of the house, as you probably remember, we’ve historically entered into certain agreements with different people to secure supply and other benefits. The largest one in the recent past has been, we signed a deal with several flash [memory] suppliers back in the end of 2005 that totaled over a billion dollars, because we anticipated that flash would become increasingly important across our entire product line and increasingly important to the industry. And so we wanted to secure supply for our company. We think that was an absolutely fantastic use of Apple’s cash, and we constantly look for more of these. And so in the past several quarters, we’ve identified another area and come to some recent agreements that Peter talked about in his opening comments. These payments consist of both pre-payments and capital for process equipment and tooling. And similar to the flash agreement, they’re focused in an area that we feel is very strategic. And so I’d prefer not to go into more detail about what specific area it’s in, but it’s the same kind of thinking that led us to those deals.

Peter Oppenheimer over de investering:

During the September and December quarters we executed long term supply agreements with three vendors through which we expect to spend a total of approximately $3.9bn in inventory component pre-payment and capital expenditures over a 2 year period. We made approx. 605m in payments with these agreements in the December quarter and $1.05bn in the March quarter

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  dsthijs

  Het is in ieder geval genoeg geld.

  Het lijkt mij inderdaad ook dat schermen van iPhones en iPads enz. hier aan ten grondslag liggen.
  Hoe hebben ze het precies gemeld?

 • Profielfoto
  nebilem

  Ongelooflijk dat betekent dat Apple meer in peto heeft voor de komende jaren en dat zal ze nog groter maken. Veel mensen uit mijn omgeving geven aan de volgende keer een Apple te zullen kopen als ze hun computer of laptop gaan vervangen.

 • Profielfoto
  rdesign

  Lekker spammen, lachen man!
  Mod’s, gooi ‘em eruit!

 • Profielfoto
  Ostinato

  “Volgens Tim Cook bewees die deal zo waardevol dat nu opnieuw gekozen wordt voor deze strategie.”

  Lekker vertaald.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Vertaald is ’t niet, maar wel slecht geformuleerd.;-) inmiddels aangepast

 • Profielfoto
  johnbijl

  Ik hoop dat het batterij-technologie is!

 • Profielfoto
  Yannes

  Ja batterij moet tenminste 48 uur full hd video op de iPad 2 ondersteunen.

 • Profielfoto
  macpro

  Ik gok op display techniek en SSD. Vooral dat laatste kan wel eens een belangrijk item voor Apple worden, want met de nieuwe MacBookAir hebben ze al aangegeven dat dat de toekomst van de laptop is.

  Maar ja, ik heb mijn glazen bol zonder garantie gekocht en er zitten al een paar krasjes op.:wink:

 • Profielfoto
  VlamMans

  Ik denk ook displays (met name touchscreens) en SD’s. Is nogal logisch als je kijkt wat ze allemaal produceren op het moment

 • Profielfoto
  Volkie

  Steve Balmer heeft een paar maanden geleden om “prive redenen” meer dan een miljard $ aan aandelen verkocht…….wat staat er te gebeuren!!!;-)

 • Profielfoto
  E.Rhijnsburger

  Gooi die wifihacker eruit!

 • Profielfoto
  Stijntjhe

  Energiecellen die 1maand per lading elektriciteit kunnen leveren? Was al eens een gerucht over dacht ik xD

 • Profielfoto
  Lexis

  Inderdaad, ik denk:
  SSD, LCD (multi-touch) of Batterijen…

 • Profielfoto
  spacefreek

  Lexis +1, maar dan zonder de batterijen

  Is het overigens weer kerst bij OMT? Leuk dat stalletje weer bovenaan..

 • Profielfoto
  JoostJobs

  Light peak van Intel, dat moet wel om tegen de USB 3.0 op te boksen

 • Profielfoto
  RoyK

  @macpro, SSD’s zijn alleen voor de Apple een belangrijk item. De hele computer wereld schuift die kant op. Met name de nieuewere SSD’s zijn alweer een heel stuk sneller dan de 1e generatie. Voorlopig vraagt de Applestore een absurd bedrag voor de SSD die je kan uitkiezen. Whats new. Ik ga het geheugen en een SSD elders aanschaffen. Jammer.

 • Profielfoto
  RoyK

  @mezelf: SSD’s zijn niet alleen ….

 • Profielfoto
  Jesper

  Die Rabobank banner bovenaan de site, dat kan echt niet!:neutral:

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Die Rabobank banner bovenaan de site, dat kan echt niet!:neutral:

  In de podcasts zeiden ze dat ze niet dergelijke reclame zouden maken.. Paar maanden verder zijn we er alweer..

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @Nickalicious weliswaar is dit niet de ideale plek om het over de banner te hebben, maar toch maar even snel: ik denk dat je header take-overs verwart met banners die over de content heen staan. Dat laatste hebben we altijd verboden, het eerste niet. Sterker nog, een paar maanden terug hebben we dit al gedaan met Office 2011. Een website kost nou eenmaal geld dus reclame is nodig. De uitingen op onze site blijven nog altijd héél bescheiden in vergelijking met andere websites van gelijk kaliber.

 • Profielfoto
  Jesper

  @ Koen

  Ik kan me nog een tijd herinneren dat macosx.nl destijds vroeg om donaties om de website reclame vrij te houden. Daar is dus nu weinig meer van over. Die rectangle rechts van de site met Apple reclame vind ik prima. Maar een horizontale banner helemaal bovenaan de site stoort me gewoon mateloos en doet afbreuk aan het design van de site. Ik krijg sneller de indruk dat ik op de site van de Rabobank ben beland dan die van onemorething.nl

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  Kinetische energie-gevoelige behuizing voor Macs iPods en iPads.
  of ze steunen het defensie plan van Noord Korea…

 • Profielfoto
  bestbier

  Las ik hier niet 2 dagen geleden: “Steve sprak daarbij de belofte uit dat Apple in het komende jaar opnieuw verrassingen in petto heeft.”
  Misschien ligt daar het antwoord?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Slimme jongens daar bij Apple:sarcastic:

 • Profielfoto
  b0bs

  Ik denk dat de investering van apple in OLED schermen zijn met multitouch uiteraard. Dit omdat OLED de toekomst heeft en veel dunner is dan de huidige schermen die zich bevinden in de iphone/ipad.

 • Profielfoto
  b0bs

  in denk dat het in OLED schermen zijn aangezien deze stukken dunner kunnen zijn dan LCD schermen en apple altijd de streven heeft om iets elk jaar dunner te maken!