AirPlay op CES: een overzicht

Door: Jan David Hanrath - 18 reacties

De Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas is inmiddels in volle gang. Duizenden leveranciers presenteren hun nieuwste producten. Producten die soms inhaken op technieken die ge√Įntroduceerd zijn door Apple.

Eén van de nieuwe technieken is AirPlay, de mogelijkheid om geluid te streamen naar je geluidsinstallatie vanaf je iPhone, iPad of iPod touch. Wat kunnen we op basis van de aankondigingen binnenkort in de woonkamer verwachten?

Bowers Wilkins
Bowers Wilkins is bekend van de Zeppelin iPod-speakers. De apart vormgegeven Zeppelin levert zeer goed geluid voor een losse speaker, maar bevindt zich in het hogere prijsspectrum.

Al bij de introductie van AirPlay in september liet Apple weten dat Bowers Wilkins met AirPlay ondersteuning voor de Zeppelin zou komen, maar nu hebben een concreet product én een concrete prijs.

De Zeppelin Air zal in maart 2011 te koop zijn voor dezelfde prijs als de oude Zeppelin: ‚ā¨ 599,-

iHome
De nieuwe iW1, iW2 en iW3 AirPlay speakers van iHome zullen voor meer muziekliefhebbers bereikbaar zijn. De geluidskwaliteit is hoorbaar minder dan de Zeppelin, maar de iHome speakers zijn daarentegen wel mobieler √©n goedkoper. Ze hebben geen ge√Įntegreerde Dock, maar wel een USB poort waar een extern¬†Apple Dock aan gehangen kan worden.


De grote iW1 speaker bevat ook een oplaadbare lithium ion batterij voor 100% draadloos luisteren. Van de iW2 en iW3 zijn deze details nog niet bekend. De iW1 wordt binnenkort in beperkte oplages verwacht voor 299 dollar. De kleinere iW2 en iW3 komen later in het jaar en gaan waarschijnlijk rond de 200 dollar kosten.

Denon en Marantz
Voor mensen die nog een ‘traditionele’ stereotoren hebben heeft D&M Holdings, de eigenaar van Denon en Marantz, goed nieuws. Zij komen met een aantal AirPlay compatible receivers, die met behulp van een 49 euro kostende AirPlay upgrade draadloos geluid kunnen ontvangen.

Een overzicht van de compatible receivers vind je op de websites van Denon en Marantz.

Sony
Dat Apple met AirPlay nog niet het monopoly op draadloze muziek heeft, bewijst elektronicagigant Sony. Zij introduceren op CES een eigen draadloze muziekstandaard: HomeShare en lanceren meteen zes producten die er gebruik van maken.

Voor de verandering is HomeShare niet exclusief Sony, maar haakt het in op de DLNA-standaard. Apple doet overigens niet mee aan deze standaard. Dankzij DLNA kun je op de nieuwe Sony apparaten muziek streamen vanaf elk DLNA-compatible apparaat in het netwerk, zonder tussenkomst van een computer.

De producten bestaan uit een iPod/iPhone-speaker ($300) en dock ($230), netwerk speakers ($200 en $300), een Blu-ray speler ($180) en een universele afstandsbediening ($300). In plaats van deze kostbare afstandsbediening kun je, net als bij Sonos, ook een iPhone- of Android-app gebruiken.

De producten komen in maart op de markt. De praktijk zal uitwijzen of HomeShare de concurrentie met Sonos en Apple’s AirPlay aankan.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  kaanmijo

  Waar blijven de iPad Docks als ik vragen mag…

 • Profielfoto
  driesdk

  En de eenvoudige, goedkope receivers die je op elke stereotoren of versterker kan aansluiten doormiddel van RCA? Een beetje als een Airport Express, maar dan klein, goedkoper en enkel om muziek te ontvangen.
  Ik had zeker gehoopt dat zulke dingen op de CES aanwezig zouden zijn.

 • Profielfoto
  Froggle

  Die Zeppelin is wel een hebbedingetje zeg! Mocht ik ooit nog geld teveel hebben….

  Maar er zullen vast nog wel goedkopere alternatieven komen om muziek te delen.

 • Profielfoto
  Tempest

  @driesdk: idem, maar dat brengt volgens mij te weinig op voor de fabrikanten.

 • Profielfoto
  Ostinato

  Ehm voor 90 euro heb je een Airport Express die je in een vloek en een zucht aan je dure hifi-installatie hangt. En streamen maar. Geen centje pijn.

  Edit:

  Zij komen met een aantal AirPlay compatible receivers, die met behulp van een 49 euro kostende AirPlay upgrade draadloos geluid kunnen ontvangen.

  Hoe moet ik dat lezen? Eerst een dure AP-compatible receiver kopen en dan ook nog 50 pop voor een upgrade betalen? En wat voor upgrade is dat dan?

 • Profielfoto
  driesdk

  Je leest het goed denk ik, Ostinato.
  Ik verwacht wel dat die update dan wel de nummers toont op de receiver, en dat je door je nummers kan bladeren vanaf de reciever, dat is iets dat via een Airport Express niet kan, vermits die enkel via een kabeltje audio doorgeeft naar eender welk apparaat.
  Die Melody Media van Marantz lijkt me trouwens een heel toffe reciever, veel opties, mooi ontwerp,…
  Alleen die 50 euro voor de firmware upgrade is idd een beetje belachelijk.

 • Profielfoto
  Ostinato

  Ik blader lekker door m’n muziekbiblioteek op m’n Mac in Remote op m’n iPad. Of ik stream rechtstreeks van de iPad. Geen display op de versterker nodig.

 • Profielfoto
  Jens

  @kaanmijo bestaat al … B&W heeft er √©√©n:)

 • Profielfoto
  janjaap

  Ik geloof dat ik het punt mis…. waarom zou je muziek streamen vanaf je iPhone, als je die muziek eerst in iTunes hebt geladen. Dan ga je toch vanuit iTunes je muziek luisteren, direct of via Airport Express…

 • Profielfoto
  n8n

  Ik geloof dat ik het punt mis…. waarom zou je muziek streamen vanaf je iPhone, als je die muziek eerst in iTunes hebt geladen. Dan ga je toch vanuit iTunes je muziek luisteren, direct of via Airport Express…

  Omdat ik nu luisterend naar de muziek op mijn iPhone thuis kom, AirPlay activeer en m’n telefoon in het dock zet. Zodoende luister ik naadloos door zonder tussenkomst van m’n Macbook

 • Profielfoto
  bugboy

  Mijn Marantz receiver ondersteunt A2DP en daarmee kun je ook prima rechtstreeks muziek naar je receiver sturen vanaf je iPhone. Het voordeel is dat dit ook werkt met telefoons van een andere fabrikant. Voordeel van AirPlay is dat het via WIFI loopt i.p.v. het brakke bluetooth protocol.

 • Profielfoto
  Exotic08

  Hoe zit het eigenlijk met AirPlay icm B&O speakers?

 • Profielfoto
  otti rankxs

  Bowers & Wilkins.

 • Profielfoto
  Exotic08

  Ja, dat snap ik. Ik kan wel lezen. Ik heb het over Bang & Olufsen speakers.

 • Profielfoto
  otti rankxs

  In het artikel staat ‘Bowers Wilkins’ en dat is onjuist. Het merk heet Bower & Wilkins, daar verwijs ik naar. Blijkbaar kun je minder goed lezen dan je dacht.

 • Profielfoto
  otti rankxs

  En waar ik zei Bower & Wilkins, bedoelde ik uiteraard Bowers & Wilkins. En nu houd ik erover op.

 • Profielfoto
  arinzo

  Gaat de goede kant op.. denk eerlijk gezegd dat music services over de ‘lucht’ als spotify de toekomst zijn. Hoef al die hoeveelheid data niet meer in mijn iTunes te hebben om muziek te luisteren.. Hoop dat Apple snel met zijn cloud services komt.

 • Profielfoto
  martijnsch

  En AirPlay video? TV’s enzo? Daar zit ik meer op te wachten…