Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 7 januari 2011

AirPlay op CES: een overzicht

De Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas is inmiddels in volle gang. Duizenden leveranciers presenteren hun nieuwste producten. Producten die soms inhaken op technieken die geïntroduceerd zijn door Apple.

Eén van de nieuwe technieken is AirPlay, de mogelijkheid om geluid te streamen naar je geluidsinstallatie vanaf je iPhone, iPad of iPod touch. Wat kunnen we op basis van de aankondigingen binnenkort in de woonkamer verwachten?

Bowers Wilkins
Bowers Wilkins is bekend van de Zeppelin iPod-speakers. De apart vormgegeven Zeppelin levert zeer goed geluid voor een losse speaker, maar bevindt zich in het hogere prijsspectrum.

Al bij de introductie van AirPlay in september liet Apple weten dat Bowers Wilkins met AirPlay ondersteuning voor de Zeppelin zou komen, maar nu hebben een concreet product én een concrete prijs.

De Zeppelin Air zal in maart 2011 te koop zijn voor dezelfde prijs als de oude Zeppelin: € 599,-

iHome
De nieuwe iW1, iW2 en iW3 AirPlay speakers van iHome zullen voor meer muziekliefhebbers bereikbaar zijn. De geluidskwaliteit is hoorbaar minder dan de Zeppelin, maar de iHome speakers zijn daarentegen wel mobieler én goedkoper. Ze hebben geen geïntegreerde Dock, maar wel een USB poort waar een extern Apple Dock aan gehangen kan worden.

De grote iW1 speaker bevat ook een oplaadbare lithium ion batterij voor 100% draadloos luisteren. Van de iW2 en iW3 zijn deze details nog niet bekend. De iW1 wordt binnenkort in beperkte oplages verwacht voor 299 dollar. De kleinere iW2 en iW3 komen later in het jaar en gaan waarschijnlijk rond de 200 dollar kosten.

Denon en Marantz
Voor mensen die nog een ‘traditionele’ stereotoren hebben heeft D&M Holdings, de eigenaar van Denon en Marantz, goed nieuws. Zij komen met een aantal AirPlay compatible receivers, die met behulp van een 49 euro kostende AirPlay upgrade draadloos geluid kunnen ontvangen.

Een overzicht van de compatible receivers vind je op de websites van Denon en Marantz.

Sony
Dat Apple met AirPlay nog niet het monopoly op draadloze muziek heeft, bewijst elektronicagigant Sony. Zij introduceren op CES een eigen draadloze muziekstandaard: HomeShare en lanceren meteen zes producten die er gebruik van maken.

Voor de verandering is HomeShare niet exclusief Sony, maar haakt het in op de DLNA-standaard. Apple doet overigens niet mee aan deze standaard. Dankzij DLNA kun je op de nieuwe Sony apparaten muziek streamen vanaf elk DLNA-compatible apparaat in het netwerk, zonder tussenkomst van een computer.

De producten bestaan uit een iPod/iPhone-speaker ($300) en dock ($230), netwerk speakers ($200 en $300), een Blu-ray speler ($180) en een universele afstandsbediening ($300). In plaats van deze kostbare afstandsbediening kun je, net als bij Sonos, ook een iPhone- of Android-app gebruiken.

De producten komen in maart op de markt. De praktijk zal uitwijzen of HomeShare de concurrentie met Sonos en Apple’s AirPlay aankan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
AirPlay op CES: een overzicht
Sluiten