Statenweg
Statenweg Nieuws 20 december 2010
Leestijd: 1 minuut

‘Privé-gegevens niet veilig met apps’

We kunnen bijna niet meer zonder onze iPhone en de ruim 300.000 beschikbare apps helpen ons de dag door. Maar is onze privacy gewaarborgd? The Wall Street Journal nam 101 apps voor de iPhone en Andoid onder de loep en kwam tot een schokkende conclusie.

Uit het onderzoek bleek dat apps in veel gevallen privé-gegevens doorsturen naar de ontwikkelaar of adverteerders. Vaak zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is of daar toestemming voor heeft gegeven. Het gaat in veel gevallen om de locatie en het unieke id-nummer van de iPhone, maar soms ook om naam, geslacht en telefoonnummers.

De test toonde aan dat maar liefst 65 van de 101 apps het toestel-id doorgeven en 47 apps de locatie van het toestel. 5 apps gingen zover dat ook geslacht en leeftijd van de gebruiker niet langer prive waren. Opmerkelijk is dat de iPhone-apps beduidend slechter scoorden dan die voor Android.

Geïnteresseerd in de gegevens zijn vooral adverteerders, die zo een uitgebreid profiel kunnen samenstellen om gerichtere advertenties te tonen. Omdat de telefoon altijd bij ons is en we ons leven ermee organiseren, bevat deze een schat aan informatie.

Apple heeft eerder aangegeven privacy serieus te nemen en biedt per app de mogelijkheid om te zien of de gps-locatie gedeeld wordt met de mogelijkheid dit te blokkeren. Ook geldt een streng toelatingsbeleid voor de App Store. Apps mogen de locatie niet doorsturen, zonder dat daarvoor toestemming wordt gevraagd.

Dat dit desondanks wel gebeurt komt waarschijnlijk doordat gebruik wordt gemaakt van het IP-adres, waarmee eveneens de locatie achterhaald kan worden. Verder ontbreekt de mogelijkheid om bepaalde cookies van het toestel te verwijderen, dat zijn kleine bestandjes op je telefoon die gegevens bijhouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
‘Privé-gegevens niet veilig met apps’
Sluiten