‘Privé-gegevens niet veilig met apps’

18 reacties

We kunnen bijna niet meer zonder onze iPhone en de ruim 300.000 beschikbare apps helpen ons de dag door. Maar is onze privacy gewaarborgd? The Wall Street Journal nam 101 apps voor de iPhone en Andoid onder de loep en kwam tot een schokkende conclusie.

Uit het onderzoek bleek dat apps in veel gevallen privé-gegevens doorsturen naar de ontwikkelaar of adverteerders. Vaak zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is of daar toestemming voor heeft gegeven. Het gaat in veel gevallen om de locatie en het unieke id-nummer van de iPhone, maar soms ook om naam, geslacht en telefoonnummers.

De test toonde aan dat maar liefst 65 van de 101 apps het toestel-id doorgeven en 47 apps de locatie van het toestel. 5 apps gingen zover dat ook geslacht en leeftijd van de gebruiker niet langer prive waren. Opmerkelijk is dat de iPhone-apps beduidend slechter scoorden dan die voor Android.

Geïnteresseerd in de gegevens zijn vooral adverteerders, die zo een uitgebreid profiel kunnen samenstellen om gerichtere advertenties te tonen. Omdat de telefoon altijd bij ons is en we ons leven ermee organiseren, bevat deze een schat aan informatie.

Apple heeft eerder aangegeven privacy serieus te nemen en biedt per app de mogelijkheid om te zien of de gps-locatie gedeeld wordt met de mogelijkheid dit te blokkeren. Ook geldt een streng toelatingsbeleid voor de App Store. Apps mogen de locatie niet doorsturen, zonder dat daarvoor toestemming wordt gevraagd.

Dat dit desondanks wel gebeurt komt waarschijnlijk doordat gebruik wordt gemaakt van het IP-adres, waarmee eveneens de locatie achterhaald kan worden. Verder ontbreekt de mogelijkheid om bepaalde cookies van het toestel te verwijderen, dat zijn kleine bestandjes op je telefoon die gegevens bijhouden.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  MichMich

  Coockies? Cookies!

 • Profielfoto
  hokkie

  Verbaast me niks! Maar wie denkt zonder zijn iPhone wel anoniem is, is ook wel een beetje naïef. Hiermee praat ik het niet goed…

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  Beangstigend. Werkelijk beangstigend.

 • Profielfoto
  eh801

  Volgens mij kun je cookies wel verwijderen, door instellingen -> safari -> wis cookies?
  Of is dit iets anders?

 • Profielfoto
  Pieterr
 • Profielfoto
  bassbug

  Daarom vind ik toezicht van Apple op apps helemaal goed. Anders zou je helemaal overgeleverd zijn. Sterker nog Apple zou privacy aspecten nog strenger moeten toezien.

  Bij Android staat alles open?

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Koekjes? Verdomme, die snoepgrap trapte ik vroeger ook al in.

 • Profielfoto
  1984

  Daarom
  vind ik toezicht van Apple op apps helemaal goed.

  Nieuwe
  privacy voorwaarden Apple leiden tot kamervragen
  De
  gewijzigde voorwaarden geven Apple het recht om de locatie van
  gebruikers op te slaan, te gebruiken en te delen met partners.

  Zonder het accepteren van deze voorwaarden is het niet mogelijk om
  muziek en apps te downloaden voor de iPod, iPad en iPhone.
  bron

 • Profielfoto
  janbergstra

  Niet geheel nieuw nieuws. Ook een van de redenen waarom geen iPhone zal kopen. Ondanks dat het een kek apparaatje is. Andere redenen: Apple bepaalt wat je op je iPhone mag zetten en veeel te duur bel-apparaatje.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Daarom vind ik toezicht van Apple op apps helemaal goed. Anders zou je helemaal overgeleverd zijn. Sterker nog Apple zou privacy aspecten nog strenger moeten toezien.

  Bij Android staat alles open?

  Volgens mij heb je het niet goed gelezen… juist bij iOS zijn er meer problemen dan bij Android volgens dit onderzoek. Als dat waar is, zou dat dus betekenen dat het toezicht van Apple niet werkt terwijl het veiligheidsbeleid van Android waar de gebruiker zelf kan zien wat een App wel en niet mag beter lijkt te werken.

  Wat mij vooral zorgen baart in deze, is dat je zelf nog zo goed om kunt gaan met je eigen gegevens maar wanneer een ander zijn telefoon volplompt met meuk jouw gegevens alsnog gewoon op straat kunnen komen te liggen aangezien hij of zij bijv. keurig jouw mail, adres en telnr heeft opgeslagen.

  Maar goed… zal ook niet te neurotisch worden, want vroeger kon dat ook met een telefoonboek:-)

 • Profielfoto
  Ezra

  Apple doe er wat aan! Dat is het laatste wat ik wil, mijn privacy verliezen, op welke manier dan ook.

 • Profielfoto
  trabant

  Dat Apple maling heeft aan de privacy van de klant, viel al op te maken uit de EULA van OSX 10.6, iTunes en Safari 5.

 • Profielfoto
  cailin coilleach

  > Dat dit desondanks wel gebeurt komt waarschijnlijk doordat gebruik wordt
  > gemaakt van het IP-adres, waarmee eveneens de locatie achterhaald kan
  > worden.

  Kletspraat. Hier heeft iemand te veel CSI gekeken. You been backtraced yo!

  Bij een vaste Internet verbinding thuis kan heel soms een gooi worden gedaan naar de locatie, maar ook dat is echt niet betrouwbaar en afhankelijk van een heleboel factoren. Bij een mobiele data verbinding kan je het gerust vergeten.

 • Profielfoto
  peterfoliant

  Hoe privé is One More Thing trouwens. Ik volg OMT nieuws via RSS en als ik een artikel verder wil lezen via de bijgeleverde link dan gaat dat altijd via feedproxy.google.com.

 • Profielfoto
  katteman

  We kunnen bijna niet meer zonder onze iPhone en de ruim 300.000 beschikbare apps helpen ons de dag door.

  Hoe deden jullie dat dan vroeger?

  Ik noem dit geen nieuws. Alsof we niet weten dat dit gebeurt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Geen reden om in paniek te raken, dames en heren. Allemaal grote woorden over privacy. Natuurlijk wil je niet dat je gegevens op straat komen te liggen. Maar wat dacht je: dat dit al niet lang zo is? Bij hoeveel forums of websites heb je je ingeschreven. Wie twittert en mailt er niet allemaal. De Amerikaanse overheid scant ALLE emails op gegevens over terrorisme. En ga zo maar door.

  Elke keer als je met je bankpas betaald is ook bekend wie je bent en vooral waar je bent. Dat wordt allemaal opgeslagen. Dat is inherent aan het feit dat alles per computer gaat. Maar geen reden om neurotisch te worden. Als je dit niet wilt, moet je in een hutje op de hei gaan wonen en vooral al je rekeningen contant betalen.

  En zo’n ramp is het ook weer niet als adverteerders daarmee hun advertenties beter kunnen afstemmen. WEL is het gevaarlijk voor fraudeurs e.d. Daarom is het wel een reden voorzichtig te zijn.

  @jan bergstra: De iPhone is helemaal niet duur als je de prijs/kwaliteit/functiemogelijkheden vergelijkt met andere merken smartphones.
  En goedkopere toestelletjes om te bellen zijn er altijd. Vanaf 20 euro. Maar daar kan je verder dan ook niks mee!

 • Profielfoto
  BigAL

  We zijn ondertussen zo in slaap gesust door mooie UIs, apps en fantastische keynote speeches, dat we vergeten zijn dat het teerste dat we hebben, vrijheid en onze bescherming daarvan, voor veel geld verhandeld zijn gaan worden.
  Bij iedere aankoop, zou dit eigenlijk verplicht op de doos moeten staan: “We verkopen je privacy voor geld”. Think different!

 • Profielfoto
  trabant

  O.a. @MacAanZee:
  Met nieuwe (technische) mogelijkheden komen ook nieuwe verantwoordelijkheden. Maar daar kijkt men graag overheen, want dat is lastig of kost geld.