Thijs de Vries
Thijs de Vries Review 14 december 2010

OMT vergelijkt fotoboeken: Binqy, HEMA en iPhoto

Het lijkt alweer lang geleden dat de digitale fotocamera intrede heeft gedaan in onze materiële levens. De digitale camera staat nu steevast op het lijstje onder primaire behoeften als we gaan pakken voor vakanties. Dit resulteert in een overdosis aan fotomateriaal. Op zich leuk, maar voor delen van foto’s met familie of vrienden lijkt nog steeds het analoge fotoalbum de beste (en gezelligste) oplossing.

Inmiddels zijn er vele aanbieders die de mogelijkheid bieden digitale vakantiekiekjes om te zetten naar een analoog prentenboek. Dit kan zowel op het web of als desktop applicatie. In de laatste categorie neem ik er 3 onder de loep. Hoe werken deze programma’s? Hoe creatief moet je ervoor zijn? En wat voor kwaliteit leveren ze? De software van Binqy, HEMA en iPhoto op het schavot.

Binqy

Het programma
Het bezoeken van binqy.com schept vertrouwen vanwege de heldere presentatie, maar schijn bedriegt. Na het downloaden en installeren van de software kom je in een kleine nachtmerrie terecht. Het programma wil direct een update uitvoeren; blijkbaar is de laatste versie online zetten net iets te hoog gegrepen. Na opnieuw opgestart te hebben valt op dat de voertaal Engels is, terwijl de website alle informatie in mijn moerstaal communiceert.

Er is gelukkig veel keuze in formaat boeken. Ik kies voor vierkant L, 24 pagina’s voor €32,95. Het programma vraagt de juiste fotomap te kiezen en met één klik verder zie ik een volledig gevuld fotoboek! Elke pagina heeft een indeling met 2 of 3 foto’s en lijkt af. Dit is net zoals vla en yoghurt al voormengen in het pak. Dit wil ik juist zelf doen!

Fotobewerking
Elke pagina is te bewerken door middel van verschillende tools. Achtergronden van pagina’s kunnen worden gewijzigd of de pagina indeling kan worden aangepast. Per foto kan je effecten toevoegen of kleine clipart plaatsen om de pagina op te leuken. De cliparts lijken een regelrechte kopie uit de al eeuwenoude plaatjesbibliotheek van Microsoft. Alleen als je zou besluiten een fotoalbum te maken voor je irritante buurmeisje, zijn ze bruikbaar.

De foto’s op de pagina’s zijn goed te bewerken. Zo kun je door het selecteren van de hoekpunten de foto vergroten, verkleinen, draaien of verplaatsen. Ook levert het programma simpele aanpassingen, zoals contrast en helderheid.

Binqy

Bestellen
Het bestellen start met een grondige check of alle foto’s wel aanwezig zijn en of ze van voldoende kwaliteit zijn. Vreemd overigens dat een aantal van de standaard achtergronden als lage kwaliteit worden aangewezen.

Levering
Binqy belooft een levertijd binnen 7 werkdagen en daar hebben ze hun productie blijkbaar precies op afgestemd. Na 7 werkdagen kwam het fotoalbum met de post. De kwaliteit is goed en de foto’s komen perfect tot hun recht op het glimmende fotopapier en ook de bedrukte harde kaft maakt het geheel tot een klein meesterwerk.

HEMA

Het programma
Na installatie van de HEMA-software opent zich een ogenschijnlijk rustig scherm met heldere interface. Alleen de productkeuze geeft wat onduidelijkheid. De keuze voor het product staat onderaan, terwijl de opties voor het product rechts verschijnen. Ook hier kies ik een vierkant fotoalbum met 24 pagina’s voor de prijs van €27,95.

Het programma start met een leeg boek, maar de makers van de software proberen door grafische elementen een goede indicatie te geven hoe het boek eruit komt te zien. Ook helpt de preview optie, waarbij een koffietafel wordt getoond en virtueel door het boek gebladerd kan worden.

Fotobewerking
HEMA levert een directe koppeling met iPhoto, gegroepeerd per gebeurtenis. Bij het slepen van een foto uit de lijst naar een pagina, geeft de software direct een suggestie over de indeling. Vaak is de suggestie een schuine compositite, dit is eenvoudig te wijzigen. Vervolgens kan ook per foto de plek of het formaat worden aangepast, maar hiervoor moet je de ‘smartpage’ optie uitschakelen. Helaas is er geen ‘ongedaan maken’ functionaliteit ingepast, experimenteren is dus lastig. Het programma geeft ook geen mogelijkheid instellingen van foto’s aan te passen.

HEMA

Bestellen
Ook bij de HEMA-software is het winkelmandje eenvoudig te vinden. Betalen kan via iDeal of creditcard. Mocht je al een keer een account hebben aangemaakt en adresgegevens willen aanpassen, dan moet dit via de website. Bezorgen kan in een HEMA vestiging of bij je thuis. De laatste optie kost wel €4,95 meer.

Levering
HEMA levert braaf binnen de door hun gestelde termijn van 10 werkdagen. Na 6 werkdagen lag er een goed dik fotoboek op de mat. Dik, aangezien alle pagina’s in dik fotopapier waren uitgevoerd. Na kort onderzoek blijkt dat de Mac versie van de albumsoftware alleen maar werkt met fotopapier. Wil je je fotoalbum op ‘normaal’ papier hebben gedrukt, dan zul je of een Windows PC moeten hebben of online je fotoboek moeten maken. Het gebruik van normaal papier blijkt nog eens €5,- goedkoper ook.

iPhoto ’11

De keuze voor Apple software voor het maken van een grafisch product ligt voor de hand. Dat wij Mac-gebruikers de software al hebben, maakt het extra makkelijk. Bezitters van een oudere Mac kunnen de nieuwste iPhoto als onderdeel van iLife ’11 aanschaffen.

Maak binnen iPhoto eerst een selectie voor een bepaalde gebeurtenis en klik vervolgens op ‘Create’ om het maken van een boek te starten. Apple toont vervolgens een carrousel met boeken. De titel van het boek is al ingevuld en je ziet direct een preview van het boek met jouw foto’s.

Er is ruim keuze aan de thema’s van de boeken, maar weinig keuze voor het formaat. Apple staat je alleen toe te kiezen tussen L of XL. De maten staan aangegeven in inches, dus bij geen kennis over deze Amerikaanse lengtemaat is het gokken wat je krijgt. Ik kies L – het goedkoopste boek – nog steeds duurder dan de concurrenten.

Fotobewerking
Het is eenvoudig de indeling van een pagina te wijzigen. Er is keuze tussen indelingen met alleen maar foto’s, of foto’s met tekst of een kaart. Deze laatste optie is een verrassende toevoeging. iPhoto plaatst een kaart in het boek met daarop de locaties van de genomen foto’s. De kaart wordt continu aangepast aan de foto’s die je in je boek plaatst.

De keuze aan pagina indelingen is gelimiteerd. Wil je een compleet andere indeling, dan zul je een ander thema moeten kiezen. Per foto is de enige optie die Apple je geeft is het vergroten of verkleinen van deze foto. Heb je veel filmpjes, dan kun je in iPhoto zelfs still uit beelden van deze filmpjes gebruiken.

iPhoto '11

Bestellen
Het bestellen van je boek gaat simpel. Log in met je AppleID en betaal via iDeal. Na het bestellen krijg je pas informatie over de levertijd. De beloofde levertijd van 5 tot 9 werkdagen wordt overigens ruimschoots gehaald. Apple is de eerste die het boek bij mij op de mat legt, met een levertijd van maar 2 werkdagen.

Het album
Zoals we van Apple gewend zijn is het boek van uitstekende kwaliteit. Een verrassing is wel dat zowel de harde kaft als een wikkel eromheen bedrukt is met een foto. Wat mij betreft laten ze de wikkel weg en vragen ze een vriendelijkere prijs voor het boek.

Conclusie

Een duidelijke conclusie over welke software te gebruiken is niet direct te geven. Alles hangt feitelijk af of je creatief bent of niet. Vind je nou van jezelf dat je als nieuwe Picasso nog niet bent ontdenkt, download dan de software van Binqy of HEMA en ga creatief aan de slag om je eigen meesterwerkje te maken. Maak een keuze voor Binqy in het geval je geen fotobewerkingsprogramma hebt. Is prijs je leidraad, ga dan voor HEMA.

Ben je niet creatief, maar wil je wel dat je familie je complimenten geeft voor je gecreëerde prentenboek, duik dan in iPhoto. Je kunt dan zonder al te veel creativiteit een leuk en kwalitatief goed album maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OMT vergelijkt fotoboeken: Binqy, HEMA en iPhoto
Sluiten