Mac App Store opent 6 januari

Door: Lucas Raggers - 36 reacties

Apple heeft vandaag aangekondigd dat de Mac App Store op donderdag 6 januari zijn deuren opent. Met de Mac App Store is het heel eenvoudig om apps voor je Mac te vinden, installeren en bij te werken. De Mac App Store bevat zowel betaalde als gratis apps in categorieën variërend van onderwijs en games tot hulpprogramma’s.

“De App Store heeft een ware revolutie ontketend op het gebied van apps voor mobiele apparatuur”, aldus Steve Jobs. “Met de gebruiksvriendelijke Mac App Store hopen we hetzelfde effect te bereiken voor computerapps. We staan te popelen om op 6 januari van start te gaan.”

In de Mac App Store kun je nieuwe en handige apps bekijken, ontdekken welke apps populair zijn, aanraders van medewerkers bekijken, zoeken in de verschillende categorieën en recensies van andere gebruikers bekijken. Net als op de iPhone, iPod touch en iPad kun je apps met één klik kopen, downloaden en installeren en direct gebruiken. De apps die je hebt gekocht, kunnen op al je Macs worden gebruikt. Updates voor apps zijn direct via de Mac App Store beschikbaar, zodat je al je apps eenvoudig up-to-date houdt. De Mac App Store kan door gebruikers van Mac OS X Snow Leopard gratis worden gedownload via Software-update.

Ontwikkelaars bepalen zelf de prijs van hun apps en krijgen 70 procent van de omzet. Voor gratis apps hoeven ze niets te betalen. Bovendien zijn ze geen bijdrage verschuldigd voor het hosten van hun apps, de marketing en het betalingsverkeer.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  NArthurNO

  Ik ben benieuwd!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ah. Dus eindelijk ook iWork 11:-)

 • Profielfoto
  Cube

  Ben hier absoluut geen voorstander van. Programma’s, Apps en Widgets. Wat wordt die desktop een teringzooi.

 • Profielfoto
  Sc-cal

  Ik ben benieuwd!

  ik ook…

 • Profielfoto
  Usain

  Joepie.
  Maar toch ga ik niet betalen.
  Piraten baai!

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  @Cube

  Dat slaat nergens op. Waarom moet het op de dekstop een teringzooi worden als je veel apps op je Mac heb?

 • Profielfoto
  koenvisser

  Ben hier absoluut geen voorstander van. Programma\’s, Apps en Widgets. Wat wordt die desktop een teringzooi.

  Volgens mij heb jij gemist wat Lion voor ons in petto heeft. Plus, programma’s en widgets staan sowieso niet op het desktop.;)

 • Profielfoto
  Maced.2

  mijn god waar gaat dit heen :slant:

 • Profielfoto
  spacefreek
 • Profielfoto
  Marius1976

  Kan ik hieruit opmaken dat dit alles niet voor tiger zal zijn?

  Ik mag toch hopen dat iWork ’11 wel nog gewoon voor Tiger beschikbaar zal zijn? Alle voorgaande (en huidige) versies van iWork wel iig.

 • Profielfoto
  RWVV

  Kan niet wachten op Angry Birds voor mn mbp…lol

 • Profielfoto
  kj.web

  Hmm, gratis apps tot en met 6 januari actie in itunes, zoals velen weten.
  Misschien nog wel 1 dagje een gratis app in de mac app store

 • Profielfoto
  Fl@bber

  @Marius1976 Ik durf er gif op in te nemen dat iWork ’11 NIET gaat werken onder Tiger! Hoogstwaarschijnlijk zelfs niet eens onder 10.5. Intel only, en 10.6 only gok ik.

 • Profielfoto
  WinterBase

  Nice!

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Fl@bber

  Dat zou dan voor het eerst zijn. iWork was altijd erg weinig-eisend en liep altijd nog prima op oude besturingssystemen. Als ze daar nu ineens van af stappen dan weet ik niet of ik daar allemaal wel zo gelukkig van word haha.

 • Profielfoto
  Undaunted

  iTunes mag zo langerzamerhand wel van naam veranderen. ’t is inmiddels een programma dat veel meer doet dan “tunes” ..

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ben hier absoluut geen voorstander van. Programma\’s, Apps en Widgets. Wat wordt die desktop een teringzooi.

  Je snapt dat Apps en Programma’s hetzelfde is of niet? Dit is gewoon een digitale winkel van programma’s voor de Mac, die je kan downloaden. Het is op zich mooi, dat er een community ontstaat waar je kan zien wat mensen van bepaalde programma’s vinden en dat je het dan gewoon kan downloaden. Een groot argument voor het inbouwen van een SuperDrive vervalt hiermee ook natuurlijk.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ach, zoiets dergelijks bestaat toch al?

 • Profielfoto
  nicolaas61

  iwork 11!!!

 • Profielfoto
  brandrob

  Ik hoop maar dat ze ’t optioneel houden (voorlopig wel volgens mij)…

  @Hansi2124: Tsja, heb je daar one-click-installs?

 • Profielfoto
  prullenbak

  Kan ik hieruit opmaken dat dit alles niet voor tiger zal zijn?
  Ik mag toch hopen dat iWork ‘11 wel nog gewoon voor Tiger beschikbaar zal zijn? Alle voorgaande (en huidige) versies van iWork wel iig.

  De app store zal niet voor tiger zijn nee. Of een eventuele iWork ’11 wel nog op tiger zou werken,is afwachten. Maar op een gegeven moment houdt t op natuurlijk. Dat heet vooruitgang.

 • Profielfoto
  wab

  iTunes mag zo langerzamerhand wel van naam veranderen. \’t is inmiddels een programma dat veel meer doet dan “tunes” ..

  Het is toch een aparte applicatie? Ik dacht dat de Mac App Store los stond van iTunes. Moest het inderdaad via iTunes dan wordt het inderdaad wel tijd om te stoppen met het iTunes te noemen.

  Probleem met iTunes is dat iedereen die naam kent, daar stap je niet zomaar vanaf.

 • Profielfoto
  KingChaos

  Undaunted 2 uur geleden

  iTunes mag zo langerzamerhand wel van naam veranderen. ‘t is inmiddels een programma dat veel meer doet dan “tunes” ..

  Misschien heb je niet begrepen dat de AppStore gewoon een aparte App is, het heeft verder niet zoveel met iTunes te maken.

  iWork draait volgens mij sowieso alleen maar Intel only, volgens mij ondersteund Apple geen niet-Intel meer of wel?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik vind het wel een leuk idee, die Appstore, zolang ze OSX niet iOS gaan noemen en ik mijn computer moet gaan jailbreaken.

 • Profielfoto
  Brhuis

  Goed werk Apple!

 • Profielfoto
  PimR

  Oh…das leuk…

 • Profielfoto
  Cube

  Gezien de vele reacties, hieruit even een reactie terug. Ja ik snap dat Apps en Programma’s los van elkaar staan. Sorry, maar ik zit echt niet wachten op een Mac App Store waar ik gratis een iFart app kan gaan downloaden dan wel gratis of voor 0,79 cent. Waar ik gewoon van baal is dat Apple hier op deze manier nog meer geld wilt halen uit ‘Apps’ door er maar simpel een Mac App Store eraan toe te voegen. Ja leuk man, Angry Birds op de iPhone betalen, voor op de iPad die game betalen, en ohja! Nu ook 1 voor de Mac. Weer betalen. Dit ruikt naar uitmelkerij. Ik snap dat Apple het walhalla is en die mening deel ik tot dusver. Waar ik bang voor ben is dat Apple ALLE regels gaat bepalen als het gaat tot toelating van verschillende apps. Dat programma’s op den duur gaan verdwijnen en worden vervangen door ‘apps’. Ik word alleen al misselijk van het idee. Straks moet men een Mac gaan jailbreaken. Gatverredamme dat idee alleen al. Mogen we even kotsen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik snap je bezorgdheid Cube, maar geloof je nou écht dat een bedrijf als Apple zo dom zal zijn om alleen maar hun programma’s aan te gaan bieden via de Appstore? (Let op, dat was ook het eerste wat ik dacht hoor.)
  Maar hoe meer ik erover nadenk hoe meer ik denk dat het idee erachter heel simpel is: iOS is zo gemakkelijk te bedienen, waarom kan dat niet op een Mac? En voila: de Appstore.
  En daar hebben ze wel een punt: veel mensen weten niet eens waar hun downloadfolder staat en hoe ze iets moeten installeren. Oplossing: de Appstore.

  Dat Apple de regels bepaalt in hun eigen winkel, dat is hun goed recht. Zo lang je maar in die andere winkel genaamd het internet ook nog programma’s kan kopen, kan me dat niet veel schelen. De Mac afsluiten van programmadownloads via het net zou trouwens een misbruik zijn van Monopolie en dan krijgen ze Nellie Kroes weer over de vloer.

  Ik zeg: een gat in de markt.

 • Profielfoto
  ch3izs

  @cube

  Download jij die app store toch lekker niet!

 • Profielfoto
  Cube

  @MoNdo GeNeRaToR
  ja daar heb je een punt. Zolang je het maar ook in en andere winkel kan kopen ja. Toch blij ik bang dat dit op de duur er toch gaat komen. Ben benieuwd.

  @chi3zs
  Zo, toe maar. Dat zeg je even. Die zit ofniet? Jij zit vast vol meer briljante ideeën en opmerkingen.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Undaunted 2 uur geleden

  iTunes mag zo langerzamerhand wel van naam veranderen. ‘t is inmiddels een programma dat veel meer doet dan “tunes” ..

  Misschien heb je niet begrepen dat de AppStore gewoon een aparte App is, het heeft verder niet zoveel met iTunes te maken.

  Ah nee, ik ging er vanuit dat het iTunes zou zijn.. dat maakt het eigenlijk alleen maar verwarrend.. Dan heb ik dus straks een ander programma nodig voor de apps van iPhone & iPad (namelijk iTunes) dan voor de Mac (MacStore).. dat wordt vooral vervelend voor cross-platform apps. Er zijn nu apps die je koopt voor iPhone en die dan ook werken op iPad. gaan we dat dan niet krijgen naar de Mac?

 • Profielfoto
  Marius1976

  @prullenbak

  W.b. “vooruitgang” … oneens.

  Dat heet geen vooruitgang, dat heet mensen in de kou laten staan. Hoewel ik geen fan ben van Windows hebben ze dat bij Microsoft toch een stuk beter begrepen. Daar is nog steeds onvoorstelbaar veel (bijna alles) software gewoon nog steeds voor Windows XP compatible. En terecht.

  Ik heb me daar een “bom duiten” op tafel geknald om een Apple computer te kopen, en ik ben niet van plan om iedere keer als Apple weer ‘zo nodig’ een nieuwe versie van OS X moet lanceren weer diep in de buidel te tasten.

  Wat dit punt betreft vind ik MS en Windows een stuk sympathieker.

 • Profielfoto
  ocramarco

  wederom niet echt spectuculair alleen zetten ze het weer zo neer dat ze er flink geld mee gaan verdienen en dat het hip wordt.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @Marius1976
  Ik durf er gif op in te nemen dat iWork \’11 NIET gaat werken onder
  Tiger! Hoogstwaarschijnlijk zelfs niet eens onder 10.5. Intel only,
  en 10.6 only gok ik.

  Het lijkt er sterk op dat de
  Mac
  App store
  op zich alleen werkt onder SL en hoger (dus Leopard
  valt al buiten de boot) Aangezien de laatste versie van iLife
  (uitgezonderd iWeb) al intel-only is en minimaal 10.6.3 vraagt,
  lijkt de kans dat dat straks ook voor iWork 11 geldt vrij groot. En
  het is straks echt niet zo (zoals sommige lijken te denken) dat je
  alleen nog maar via de store programma’s zou kunnen krijgen. Alles
  wat je nu kan downloaden kun je straks ook nog downloaden, want dat
  zijn immers gewoon aparte sites zoals b.v.b. Softpedia.com die
  programma’s verzamelen afkomstig van ontwikkelaars die hun product
  gewoon buiten de store aanbieden. Mogelijk staan daar straks dan
  ook programma’s die wél in de store staan, en dan zul je wel een
  bericht krijgen of worden doorgelinkt.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Undaunted 2 uur geleden

  iTunes mag zo langerzamerhand wel van naam veranderen. ‘t is inmiddels een programma dat veel meer doet dan “tunes” ..

  Misschien heb je niet begrepen dat de AppStore gewoon een aparte App is, het heeft verder niet zoveel met iTunes te maken.

  iWork draait volgens mij sowieso alleen maar Intel only, volgens mij ondersteund Apple geen niet-Intel meer of wel?

  De huidige versie 9 van iWork is nog universeel en ook geschikt voor de PPC, maar iLife 11 niet meer (op iWeb na) en iWork 11 vermoedelijk ook niet, al zou dat naar mijn idee géén goede zet zijn omdat ze daarmee ook de wat zakelijkere gebruikers treffen.
  En de naam iTunes dekt allang de lading niet meer, en is gewoon een buitenbeentje wat dat betreft, zeker als die nieuwe Mac App store een aparte applicatie blijkt te zijn terwijl de App store voor de iPhone dus via iTunes loopt(?).

 • Profielfoto
  Applebanaan

  Lijkt me wel vet,
  aangezien er toch een Cydia voor Mac komt.:grin: