Statenweg
Statenweg Nieuws 4 december 2010
Leestijd: 1 minuut

iPod touch populair als mobiel betaalpunt

De veelzijdigheid van de iPod touch en iOS blijkt niet alleen uit de tienduizenden apps die te downloaden zijn. Het apparaatje wordt ook steeds vaker ingezet als mobiel betaalpunt in winkels. Verkopers dragen zo’n point of sale-systeem (PoS) bij zich zodat klanten op elke plek in de winkel hun producten kunnen afrekenen. Vooral op erg drukke dagen, zoals tijdens de kerstinkoop, voorkomt dit lange rijen bij de kassa.

Een typisch PoS-systeem bestaat in dit geval uit een ombouw voor de iPod touch met paslezer en barcodescanner. Bonnetjes worden draadloos geprint op een van de aanwezige printers in de winkel of met een bonprinter die aan de riem van de verkoper is bevestigd.

Deze toepassing moet niet verward worden met de betaaloplossingen die verschillende creditcard-maatschappijen en sympatieke initiatieven als Square aanbieden. Deze zijn namelijk gericht op kleine kooplui of ondernemers, zonder uitgebreide back-end die betalingen voor de hele winkelketen registreert.

Wie wel eens een Apple Store bezoekt, heeft heeft de iPod touch als mobiel betaalpunt misschien wel eens in actie gezien. Dit staat bekend onder de naam EasyPay en is door Apple zelf ontwikkeld ter vervanging van de terminals met Windows CE, die voorheen nog gebruikt werden.

Na dit succes in de eigen winkels is Apple de iPod touch actief gaan promoten onder winkelketens als PoS-systeem. Old Navy, dat onderdeel uitmaakt van kledingconern The Gap, durfde het aan en is een pilot gestart. Niet toevallig was Steve Jobs commissaris voor dit bedrijf van 1999 tot 2002 en onderhouden zij nog altijd nauwe banden.

Dit alles inspireert steeds meer bedrijven om betaalsystemen te ontwikkelen waarbinnen de iPod touch of iPad een centrale rol speelt. En niet zonder reden, want volgens schattingen van analisten is het een miljardenmarkt die bovendien flink aan het groeien is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
iPod touch populair als mobiel betaalpunt
Sluiten