Apple patenteert LightPeak ‘hub’

Door: Statenweg - 20 reacties

Al eerder schreven we op OMT over LightPeak. Deze snelle optische verbinding om (rand)apparatuur te verbinden zal op den duur alle huidige connectors zoals USB en DVI kunnen vervangen.

En dat scheelt veel ruimte. Als het niet meer nodig is om al die verschillende poorten in te bouwen, kunnen de volgende generatie Macs nog platter, dunner en lichter worden dan hun voorgangers.

Natuurlijk zal het even duren voordat alle randaparatuur overweg kan met LightPeak. Om niet te hoeven wachten totdat de rest van de wereld is overgestapt, lijkt Apple naar een oplossing te zoeken (patent) waarbij aansluitingen voor Ethernet, USB en DVI geintegreerd zijn in de power adapter.

Het MagSafe-stekkertje voor je laptop zorgt dan niet alleen voor de voeding, maar eveneens voor de optische verbinding tussen de Mac en de hub waarop de randaparatuur is aangesloten. Het gevolg hiervan is dat er slechts één stekkertje nodig is.

Is dit toekomstmuziek? Volgens geruchten hoeven we niet lang meer te wachten en zal Apple al in 2011 de eerste Macs met LightPeak uitrusten. Deze patentaanvraag kan gezien worden als een bevestiging dat Apple werkt aan toepassingen voor de techniek.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  Ga slapen Erik:razz:

  Om-topic: vat ‘m nie helemaal…

 • Profielfoto
  Sjiggle

  HARD hoor! haha

 • Profielfoto
  Sjiggle

  En het is gezellig hier trouwens dat jullie dat ook weten haha

 • Profielfoto
  Sjiggle

  Oke dit is wel kansloos maar toch het is echt gezellig:P

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Maar dan moet je altijd zo’n hun bij je hebben?

 • Profielfoto
  KR1275

  Er is toch al wifi?

  Gaat Apple nou weer iets bedenken wat niet uitwisselbaar is en alleen werkt met door Apple geselecteerd spul?? Die monitor zonder DVI is ook al zo’n hardloper.

 • Profielfoto
  polansky

  Geloof niet dat we hier als Apple gebruiker echt blij van moeten worden.

  Minder kabels naar je computer (mooi!)
  Tegelijkertijd meer kabels over je bureau vanwege die hub…

  Dan kan je Mac misschien wel platter worden, de zooi om en op je bureau wordt er groter van. En weer een extra apparaat dat je aan een stopcontact moet hangen…. Een hub met slechts 2 usb poortjes :thumbsdown:

 • Profielfoto
  iPro

  Is dit ook het einde van de FireWire aansluiting? Op de hub staan enkel USB, Lan en DVI aansluitingen. Of blijft FireWire dan weer naast de lightpeak in de Mac aanwezig?

 • Profielfoto
  MACniffecent

  ik zie hier eerlijk gezegd ook nog niet echt de benefits van ..
  ik bedoel ik doe alles draadloos …echt alles he:wink:

 • Profielfoto
  Ree

  Ik denk dat sommigen hier het nut niet inzien; laat mij een voorbeeld schetsen.
  Mijn collega komt ’s ochtends binnen, pakt zijn mobiele werkplek uit zijn tas (macbook pro) en sluit deze aan op (1) Stroom, (2) Apple Cinema Display, (3) Keyboard, (4) Netwerk.

  Met lightpeak in de adapter ge√Įntegreerd gaat dat als volgt;

  Mijn collega komt ’s ochtends binnen, pakt zijn mobiele werkplek uit zijn tas (macbook pro) en sluit deze aan op (1) LightPeak-Adapter-Hub combinatie.

  Het voordeel mag duidelijk zijn.

  Nu kun je denken, “poeh poeh, dat is ook zo’n werk, he, dat aansluiten van een paar kabels”. Gemak dient de mens. Anders zouden we nog met een bloknootje en een pen werken, of een ganzeveer en een stuk perkament, of een beitel en een stuk leisteen…

 • Profielfoto
  Ree

  ik bedoel ik doe alles draadloos …echt alles he:wink:

  Stroom naar je lappie ook draadloos? (Ik zie het graag hoor, inductie stroomvoorziening voor me lappie, maar niet voordat de magnetische opslag eruit is:) oeh… gedachte; Macbook Air (2010) + Inductie charging ….. ehh, Sinterklaas?! ik weet wat ik hebben wil!)

 • Profielfoto
  wout3r

  @Ree zoiets hadden HP computers toch al jaren geleden met een dock station? Waarbij je je laptop in een dockstation prikte en alles werkt.. Misschien is dit Apple’s variant;-)

 • Profielfoto
  rogier visser fotografie

  Klinkt geweldig, een nieuw docking systeem en klaar…
  Maar wat als ik onderweg zonder adapter ff mn camera wil aansluiten?
  Of als ik mn usb dongle wil gebruiken om ff wat te mailen naar een klant?

  Tja… stof tot nadenken…
  Maar als het er straks is willen we het allemaal als eerste hebben, ik ook;-)

 • Profielfoto
  RoyK

  De hub is een tussenoplossing voor wat komen gaat. Straks heb je geen bergen kabels meer in je computer kast. (mac/pc) maar zijn alle onderdelen met 1 soort kabel aangesloten. Bijvoorbeeld de hardeschijf, printer en het netwerk. Hoewel steeds meer dingen draadloos worden, blijven er nog steeds veel kabels aanwezig.
  Bijvoorbeeld rondom uw home cinemaset. Nu maak je waarschijnlijk gebruik van hdmi, scart en usb. Hebben alle componenten een powerkabel en draden naar de speakers en ethernet is ook niet meer weg te denken. Voor zowel uw tv als uw set. Bedenk eens dat dit allemaal wordt vervangen door een enkele kabel die alles verwerkt. Van stroom voorziening tot data (beeld en geluid) De vraag is, gaan we niet naar een hele vervelende situatie toe waar alle bestaande formaten blijven bestaan. dus LP –> USB, LP –> miniUSB, LP –> HDMI, etc.. Dan zijn we nog net zo ver als nu en is er nog een verbinding toegevoegd. We zullen zien:)

 • Profielfoto
  bugboy

  Ik vind het wel mooi, want als je lekker mobiel op de bank ligt en een beetje loopt te browsen via WIFI heb ik niets nodig. Ga ik weer achter de monitor zitten, dan wil ik ook vaak een vaste verbinding (stuk sneller). Nu moet ik altijd een USB kabel inprikken (geluid), Mini Display Port (beeld), power en soms de LAN kabel. Straks alleen de voeding. Ook kan ik de voeding wegwerken, waardoor alle kabels ook strakker weggewerkt kunnen worden.

  Enige nadeel is dat de voeding duurder wordt. Ik heb graag een extra reservevoeding die ik standaard in de tas stop.

  Ik zeg doen:-)

 • Profielfoto
  maluku-nick

  ik zie hier eerlijk gezegd ook nog niet echt de benefits van ..
  ik bedoel ik doe alles draadloos …echt alles he:wink:

  Dus jij hebt een draadloze stekkerblok?:P Hip!

 • Profielfoto
  Siparti

  Waar pak je je 220V – 240V vandaan dan, MACniffecent?
  ><

 • Profielfoto
  ruudkraus

  De groene willen die berg kabels laten slinken. Europa gaat daar aan mee doen. Denk aan universele gsm oplader(stekker).

  Apple geeft hier een heel mooi voorbeeld van. 1 kabel voor alles. Als je alle data dan ook nog door het elektriciteitsnet kunt laten gaan whhau dan heb je wat.

 • Profielfoto
  MACniffecent

  Stroom naar je lappie ook draadloos?

  Dus jij hebt een draadloze stekkerblok?:P Hip!

  dat is dan ook echt het enige he!
  en ook daar heb ik geen last van want laad um meestal op als ik er niet achter zit…
  dus nee ik zie daar de voordelen niet van in
  :razz:

 • Profielfoto
  knekkie

  Lijkt mij een rare ontwikkeling.
  Als je maar één adapter hebt dan lost eigenlijk niets op. Je bent dan nogsteeds de zelfde hoeveelheid stekkers aan het aansluiten. En nu moet je waarschijnlijk ook nog eens onder de tafel duiken om dat te doen.
  .
  En wie weet zit daar wel het buisness model in.
  Weer een nieuwe adapter loeiduur is.
  .
  Eigenlijk lijkt het mij maar onhandig als je onder de tafel moet duiken iets op je laptop aan te sluiten. Maar goed…
  Er is wel meer vreemd aan Apple producten.