Zen and the art of MacBook maintenance

Door: Rene Bouwmeester - 46 reacties

Soms, heel soms zijn er in een mensenleven van die momenten waarop alles lijkt te kloppen: de elektrische tandenborstel heeft voldoende lading, in de kast staat een nieuwe fles shampoo te te popelen om de lege te vervangen, het water in de Nespressomachine blijkt nog juist voldoende voor Ă©Ă©n dampend kopje Roma. Het ochtendblad is op tijd, de poezen rollen zich tevreden op in de krochten van de sofa, de mailbox rept van geaccordeerde offertes.

Er wordt gebeld aan de deur — een krachtige, masculine ruk klingelt de klepel bijkans uit het lood. Een heerschap met bescheiden snor presenteert een pakket in bruin karton. Schuin achter hem valt nog juist zijn voertuig te ontwaren. Golden brown… ‘Wilt u tekenen bij het lijntje, alstublieft?’

Inmiddels schrijven we een goede week later. Uit het karton was een doos tevoorschijn gekomen die vanuit de ooghoeken bekeken nog het meest weghad van de luxe verpakking van een fraai, handgenaaid overhemd. Het liften van het deksel leidde zonder verdere omhaal tot de onthulling van het objet d’amour: de nieuwe loot aan de appelboom, nĂ© MacBook Air — 11,6 inches groot, in serene rust in de zwarte binnendoos gelegen.

De introductie tijdens de obligate keynote was gepaard gegaan met de gebruikelijke hyperboliek, die alle initiĂ«le technolust bijna direct de nek omdraaide. Great. Fantastic. Unbelievable. Ongetwijfeld — maar was de vorige dat niet ook? En die daarvoor? Om over de volgende nog maar het zwijgen te doen.

En toch… Het viel niet te ontkennen dat er iets was, met die nieuwe machine. De relatief bejaarde processor omwille van een betere videochipset, de compromisloze keuze voor SSD-oplag, de letterlijk uit aluminium gehouwen behuizing — ultradun en toch solide als een reep 100% cacao… De website repte van ‘binnen 24 uur’ en Ă©Ă©n klik later was de bevestiging onderweg, niet veel later gevolgd door het apparaat zelf. Zou het, ditmaal?

Wie zich met enige regelmaat laat verleiden tot de aanschaf van een nieuwe Apple, weet dat het kan verkeren. Een scheef scharnier, een dode pixel, een beeldscherm met een troebele zweem, een jengelende harde schijf, een onzorgvuldige montage, een afbrokkelende plastic topcase — lang niet alle appels zijn gelijk geschapen, en in het dagelijks gebruik blijken lang niet alle zaken die op de ontwerptafel het ei van Columbus leken tot het ontdekken van een nieuwe wereld te leiden.

Hoe zou de nieuwe Air zich houden? Een week van proberen, installeren en daarna werken, vooral veel werken later, blijkt het zich te laten opsommen in drie woorden. Geweldig. Fantastisch. Ongelofelijk.

Waar een minder geslaagd model gedurende de gehele gebruiksperiode gelijk een steentje in het schoeisel blijft schuren, is een perfecte oogappel een voortdurende bron van plezier, die een zekere pride of ownership naadloos koppelt aan een merkwaardig stijgende productiviteit. De nieuwe MacBook Air behoort zonder twijfel tot de laatste categorie.

Al in de eerste uren van gebruik blijkt de gekozen combinatie van componenten prima in balans: het apparaat kenmerkt zich bij voortduring door een trefzekere souplesse. Programma’s starten in een oogwenk, bestanden laten zich razendsnel openen en bewaren en na openklappen van het beeldscherm is de Air letterlijk direct gereed voor actie.

En hij is stil. Heel stil. Heel erg stil.

In tegenstelling de MacBooks Air van voorgaande generaties, die aansloegen als een astmatische dashond in een rokerscafĂ© zodra er meer activiteiten op werden ontplooid dan enkel het bepotelen van het trackpad, is de nieuwste generatie nagenoeg onhoorbaar. Zelfs wanneer de werkdruk het kleine ventilatortje noopt om lustig zijn rondjes te draaien is er doorgaans niet meer te horen dan een zacht en vriendelijk geruis — en dat nog enkel wanneer het apparaat gelijk een schelp tegen het oor wordt gehouden, een werkhouding die op het vlak van de ergonomie weinig applaus zal opleveren.

‘De toekomst van de laptop’, was het credo dat aan de nieuwe Air werd meegegeven. Mocht dat werkelijk zo zijn, dan is er hoop voor de mensheid. Het samenspel van de solide behuizing, het full-size toetsenbord en het belachelijk dunne maar kristalheldere (en bovendien weinig reflectieve) beeldscherm maakt het werken op het apparaat tot een bijzonder plezierige ervaring.

Het vedergewicht dat een pak suiker maar net overstijgt en de batterijduur die in praktijk met regelmaat tot boven de zes uur blijkt te pieken, maken het bovendien tot een gewillige metgezel buiten de vertrouwde omgeving van huis of kantoor. De iPad kijkt met lede ogen toe…

Natuurlijk — de nieuwe Air is niet voor iedereen. Wie veel werkt met beeld (stilstaand of bewegend) en geluid, kan zijn compromissen beter in de Pro-lijn zoeken, met meer geheugen en grotere schermen. Wie graag zijn complete mediacollectie wil opslaan, zal zijn opslagruimte zien verdwijnen als sneeuw op de eerste lentedag en met weemoed terugdenken aan zijn royaal bemeten harde schijf. En zo zijn er nog tal van scenario’s denkbaar waarin een andere Mac betere diensten zal bewijzen. Gelukkig blijven ze die daar in Cupertino gewoon maken, naar verluidt…

Wie echter vooral ideeĂ«n vangt, research pleegt, met woorden werkt en online communiceert, heeft goede kans om in de nieuwe Air de ultieme Mac te vinden om zich in volle concentratie, op ieder gewenst moment en op iedere voorhanden lokatie te storten op zijn bezigheden — hooguit sporadisch afgeleid door de verwondering dat het gebrek aan kritische massa de gebruikerservaring op geen enkele wijze lijkt te belemmeren.

En dat is best iets om vrolijk van te worden. Al was het maar voor heel even.

Reacties

46 reacties
 • Profielfoto
  Garbera

  Wat een fijn stukje om te lezen.

 • Profielfoto
  ErikBruinsma

  Hier heb je de Libelle dus voor;-)

 • Profielfoto
  nan03

  Mooi verhaaltje. Mac Book Air 11″ in winkel gezien.

  Je verstand kan er niet bij zo mooi.

 • Profielfoto
  Niels G.

  Alleen apple kan deze beschrijvingen krijgen

 • Profielfoto
  Vinhelper

  Mooi geschreven. Zo’n ervaring had ik ook in de APR, toen het beestje er te bewonderen was.

  Het was net jammer dat ik geen reden kon bedenken om hem te kopen, maar ik had hem bijna meegenomen…:kiss:

 • Profielfoto
  Jeroen-W

  Heel goed en leuk geschreven. Top!!

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  Ja gvd, nu wil ik um ook…

 • Profielfoto
  juliantomoriati

  Mooi verhaal met mooie woordkeuze. Ooit er aan gedacht om schrijver te worden?

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Leuk geschreven! Helemaal in de stijl van Pirsig. Is deze MaBook dan de definitie van kwaliteit?;)

 • Profielfoto
  iFlorens

  Mooi geschreven, en zoals die reactie hierboven, als ik een goede rede had gehad typte ik deze reactie nu misschien wel op een Air

 • Profielfoto
  joriss

  Mooi verhaal! Nu zit je toch te denken: ben ik echt niet geschikt voor de Air?

 • Profielfoto
  Gastje01

  Leuk geschreven! Ik herken de reacties hierboven, toen ik er bij de APR even mee gespeeld had betrapte ik mezelf er op een reden te zoeken om hem te mogen kopen. Tot nu toe heb ik dat ‘perfecte’ gevoel bij ieder Apple product gehad, ik mag me tot de trotse groep Apple bezitters rekenen die nooit noemenswaardige problemen heeft gehad.

 • Profielfoto
  Sascha

  Mooi gedicht. Ik had er zelfs mijn Safari Reader voor geactiveerd.

  En bedankt om in mijn gezicht te vrijven waarom de Air niets voor mij is…

 • Profielfoto
  spacefreek

  Leuk stuk! Maar doe mij maar een i7 met 8 gig werkgeheugen en 1GB grafische kaart.. :ftim:

 • Profielfoto
  iCulture.nl

  Net als de MacBook Air is dit verhaal simpelweg:
  ‘magical,’ ‘even better,’ ‘gorgeous,’ ‘awesome,’ ‘super,’ ‘extraordinary,’ ‘wonderful,’, ‘terrific.’
  Dank René!

  @Jan David: Ja, die wil je! Wel dezelfde configuratie als ik heb dan;) Gewoon alle opties aanvinken, niet naar prijskaartje kijken en op Bestellen drukken :yum:

 • Profielfoto
  leovanh

  1 Alleen van het verhaal word ik al heel erg blij:lol:
  2 Mijn volgende Mac moet nu wel een Air worden:cool:

  good job!:thumbsup:

 • Profielfoto
  Reimzter

  Nailed it!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Mooi stuk, je wet het goed te beschrijven!

 • Profielfoto
  JBStudio

  Wat heerlijk geschreven, een genot om te lezen. Bedankt voor het goede begin van deze ochtend!

 • Profielfoto
  J-P-H

  Over de stilte had ik al meer gehoord.
  Maar over temperatuur hoor ik minder.
  Roostert deze ook je bovenbenen, of is ook de kooktemperatuur omlaag?

  Net als anderen heb ik nog geen excuus kunnen vinden voor aanschaf.
  Maar dat gaat me vast nog wel lukken…:cool:

 • Profielfoto
  klonic

  Het is inderdaad een mooi stuk maar soms ga je, naar mijn idee, wel erg ver. De woord keuze mag dan wel mooi zijn, erg fijn is het niet om te lezen: ‘vedergewicht’, “zien verdwijnen als sneeuw op de eerste lentedag”, ‘Gelukkig blijven ze die daar in Cupertino gewoon maken, naar verluidt…’

  @ iFlorens

  als ik een goede rede had gehad typte ik deze reactie nu misschien wel op een Air

  Dat geldt denk ik voor heel de wereld die het geld heeft (inc. voor mij);)

 • Profielfoto
  Marius1976

  @RenĂ©: in Ă©Ă©n woord… subliem!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  In tegenstelling de MacBooks Air van voorgaande generaties, die aansloegen als een astmatische dashond in een rokerscafé zodra er meer activiteiten op werden ontplooid dan enkel het bepotelen van het trackpad, is de nieuwste generatie nagenoeg onhoorbaar.

  Met alle respect maar de oude generatie MacBook Air maakt ook nagenoeg geen geluid bij veel processen. Alleen bij echt taken, die je er niet op moet doen, gaat ie dat doen. Het is een prima machine voor tekstverwerking, internet en af en toe wat foto’s en video’s kijken maar meer dan dat is het echt niet.

 • Profielfoto
  RoyK

  Het blijft gewoon een laptop. Natuurlijk is het een mooi ding. knap staaltje werk. Sommigen draaien een beetje door geloof ik.

 • Profielfoto
  svreeburg

  Briljant stuk.
  Heren schrijf scouts, binnenhalen deze gast!;-)

 • Profielfoto
  mattiman

  Ik hoop deze grote rekenmachine ook binnenkort te verwelkomen op mijn bureautje. Maar eerst moet ik mijn huidige MBP 15″ zien te verkopen, deze wordt nu simpelweg niet ten volle benut.

 • Profielfoto
  leon_r

  Erg mooi geschreven!

 • Profielfoto
  Hermanko

  Goed geschreven en het verlangen naar een Macbook Air sterk verhogend.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Leuk stukje! Heb het met plezier gelezen!

 • Profielfoto
  ramrod

  Iets met roze bril en Apple Gay …..:smile:

 • Profielfoto
  Marius1976

  Ik las het artikel op mijn iPhone en ik had nog niet gezien dat het van de hand van RenĂ© kwam… tot ik deze zin las:

  “Er wordt gebeld aan de deur — een krachtige, masculine ruk klingelt de klepel bijkans uit het lood.”

  Ik dacht: aha RenĂ© op z’n best. Geniaal.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Erg goed geschreven. Zelfs als je zou liegen zou het nog leuk zijn… maar je vertelt ook nog hele ware zaken ! Mijn complimenten RenĂ©. Top !

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Ik sluit me aan bij de meerderheid van de reacties: hoge kwaliteit, dit zeer prettig lezende verhaal! Ik zou haast vragen naar de rest van de roman…

 • Profielfoto
  bestbier

  Ik vond het verhaal niet te lezen. Moest me er doorheen worstelen.

  Het leek meer op “Ontdekking van de hemel” dan die van de Macbook Air.:-(

 • Profielfoto
  romein

  Ik wilde eigenlijk alleen even koppen snellen, maar ik begon aan het stuk en gleed door de tekst als een warm mes door de boter. Heerlijk om te lezen!

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Leuk stukje dit!
  Maar welk besturingssysteem staat er nu eigenlijk op?
  Vast Windows 7 Home Premium (€ 199,- ) schat ik.
  Of misschien de Windows 7 Pro versie ( € 309,- ) of de Ultimate-versie ( € 319,- )?
  Hoe dan ook, die laptop is wel mooi als ik het zo lees.:nerd:

 • Profielfoto
  Nick Nack

  Al was het maar voor even? Komt er een vervolg op?

 • Profielfoto
  GoldenNathan

  Dick de Roos wat is dat nou weer…

  Windows 7?

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Windows 8 is er toch nog niet? :yum:
  Of wordt een ander OS gebruikt?:lol:

 • Profielfoto
  GoldenNathan

  Nee hoor ….

  Tuurlijk draait er Windows op een Mac -.-

 • Profielfoto
  Appintosh

  Wat een zwijmelartikel.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Pfff… Typisch fanboy-schrift voor fanboys…

  I LOVED IT!!!!!

 • Profielfoto
  ctxppc

  Ik kan niet wachten totdat de MacBook Pro dezelfde kenmerken krijgt. Het belangrijkste voor mij is dat de SSD (mijn huidige MBP heeft ook SSD) geĂŻntegreerd wordt en deze waste of space vervangen wordt in batterij-space.

  Ik haat harde schijven: 90% van alle hardwarematige problemen met PC’s en Macs bij mij waren met die falende HD’s. Iemand anders die zo veel problemen krijgt en toch oplettend werkt?

 • Profielfoto
  GoldenNathan

  Je hebt die problemen met iMacs en pc’s die op hun plek blijven staan?

  Of met laptops macbook etc.?

 • Profielfoto
  mymac

  Leuk stuk om te lezen! Het zal niet bij iedereen in de smaak vallen, maar who cares. Ik heb de Air, 11 & 13, nu allebei kunnen bekijken en ik vind de 11 echt geweldig, maar ik ga toch liever voor de 13 i.v.m. zijn resolutie. Nog steeds licht, dus prima!

 • Profielfoto
  Ezra

  Begin had wel iets minder gemogen qua taalgebruik.