Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 5 november 2010

Xserve: 2002 – †2011

Giga-datafarm of niet, Apple trekt de stekker uit de Xserve. De server zal na 31 januari 2011 niet meer te koop zijn. Dat is bekend gemaakt via de website van Apple. Mac OS X Snow Leopard Server zal wel te koop blijven als losse software, of in combinatie met een Mac Pro of Mac mini server. Iedereen die een Xserve heeft gekocht, of nog van plan is te gaan kopen, kan gewoon op de gebruikelijke garanties rekenen.

De Xserve werd in 2002 geïntroduceerd en had toen nog een G4 processor aan boord. Sindsdien is de server altijd up to date gehouden. Vorig jaar april was de laatste keer dat er een nieuwe versie van de Xserve uitkwam. In 2003 werd ook de Xserve RAID geïntroduceerd. Deze massa-opslagoplossing werd echter al in 2008 afgestoten en vervangen voor een speciale versie van de Promise VTrak E-Class.

In de transition Guide die Apple online gezet heeft wordt duidelijk gemaakt dat de Mac Pro net zo snel en meestal nog sneller is als server dan de Xserve. De Mac mini server redt die snelheden niet, maar is daarentegen wel relatief goedkoop en vooral erg energiezuinig. En daarmee zijn er volgens Apple genoeg alternatieven om de Xserve rustig te laten inslapen. Zal jij ‘em missen?

Reageer op artikel:
Xserve: 2002 – †2011
Sluiten