Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 3 november 2010

Welk iPhone-abonnement past bij jou? OMT maakt het inzichtelijk

Nu ook KPN met de billen bloot is gegaan door haar iPhone-abonnementen te publiceren waren wij benieuwd waar OMT’ers nu het beste hun iPhone kunnen kopen. Daarom hebben we alle abonnements- en toestelprijzen van de iPhone 4 geïnventariseerd en gesorteerd op de totale maandkosten over de looptijd van het contract.

Een echte harde vergelijking in euro’s is lastig, omdat T-Mobile, KPN en Vodafone naast belminuten en internet ook andere zaken of beperkingen in de abonnementen stoppen. Toch zetten we ze koud op een rijtje, met er onder een lijstje met verschillen. Op basis van jouw bel- en surfgedrag is een provider dan snel gevonden.

Verschillen

  • T-Mobile bevat binnen de maandprijs naast de belminuten hetzelfde aantal SMS’jes. Bij KPN en Vodafone gaat SMS’en ten koste van je maandelijkse belminuten. Na gratis registratie krijg je bij allebei 2 SMS’jes voor 1 belminuut.
  • Vodafone belooft het snelste netwerk (7,2 Mbps down en 1,4 Mbps up), KPN zit in de middenmoot (3,6 Mbps down en 384 Kbps up) en T-Mobile is hekkensluiter (2,0 Mbps down en 384 Kbps up)
  • De T-Mobile abonnementen kennen daarentegen geen datalimiet. De instapbundels van KPN en Vodafone krijgen 500MB data per maand mee, alle overige bundels bevatten 1GB data per maand. Voor 5 euro per maand kun je bij KPN je datalimiet verdubbelen.
  • Zowel KPN als T-Mobile hebben een netwerk van WiFi-hotspots in Nederland. Het gebruik hiervan is inbegrepen in het abonnement. Vodafone moet het zonder deze plus stellen.
  • Het zijn drie netwerken van drie providers. Over het algemeen zijn de netwerken van KPN en Vodafone van de beste kwaliteit, al hebben ook deze zo nu en dan blinde vlekken en gebieden zonder snelle data. Op deze kaart is een indicatie van de dekking van de drie providers op te roepen.
  • Vodafone en KPN ronden gesprekken die langer duren dan één minuut naar boven af. Dus een gesprek van 1 minuut en 5 seconden kost 2 minuten. T-Mobile rond alleen de eerste minuut naar boven af, daarna betaal je per seconde.
  • Op één aspect verschillen de providers niet: het resterend beltegoed blijft één maand behouden. Resterende data kun je bij Vodafone en KPN niet meenemen naar de volgende maand.

Er is niet zonder meer één winnaar aan te wijzen. Vodafone en T-Mobile wisselen elkaar af op prijs en KPN – structureel duurder – zal het waarschijnlijk moeten hebben van klanten en bedrijven die niet willen switchen. Belangrijker dan de prijs zijn de verschillen in het abonnementen-aanbod.

De keuze van de juiste provider zal daarom voornamelijk gaan om vertrouwen in het netwerk en je mobiele surf- en SMS-gedrag.

Bekijk zelf alle prijzen en voorwaarden op de websites van KPN, Vodafone en T-Mobile.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Welk iPhone-abonnement past bij jou? OMT maakt het inzichtelijk
Sluiten