Welk iPhone-abonnement past bij jou? OMT maakt het inzichtelijk

Door: Jan David Hanrath - 60 reacties

Nu ook KPN met de billen bloot is gegaan door haar iPhone-abonnementen te publiceren waren wij benieuwd waar OMT’ers nu het beste hun iPhone kunnen kopen. Daarom hebben we alle abonnements- en toestelprijzen van de iPhone 4 geïnventariseerd en gesorteerd op de totale maandkosten over de looptijd van het contract.

Een echte harde vergelijking in euro’s is lastig, omdat T-Mobile, KPN en Vodafone naast belminuten en internet ook andere zaken of beperkingen in de abonnementen stoppen. Toch zetten we ze koud op een rijtje, met er onder een lijstje met verschillen. Op basis van jouw bel- en surfgedrag is een provider dan snel gevonden.

Verschillen

 • T-Mobile bevat binnen de maandprijs naast de belminuten hetzelfde aantal SMS’jes. Bij KPN en Vodafone gaat SMS’en ten koste van je maandelijkse belminuten. Na gratis registratie krijg je bij allebei 2 SMS’jes voor 1 belminuut.
 • Vodafone belooft het snelste netwerk (7,2 Mbps down en 1,4 Mbps up), KPN zit in de middenmoot (3,6 Mbps down en 384 Kbps up) en T-Mobile is hekkensluiter (2,0 Mbps down en 384 Kbps up)
 • De T-Mobile abonnementen kennen daarentegen geen datalimiet. De instapbundels van KPN en Vodafone krijgen 500MB data per maand mee, alle overige bundels bevatten 1GB data per maand. Voor 5 euro per maand kun je bij KPN je datalimiet verdubbelen.
 • Zowel KPN als T-Mobile hebben een netwerk van WiFi-hotspots in Nederland. Het gebruik hiervan is inbegrepen in het abonnement. Vodafone moet het zonder deze plus stellen.
 • Het zijn drie netwerken van drie providers. Over het algemeen zijn de netwerken van KPN en Vodafone van de beste kwaliteit, al hebben ook deze zo nu en dan blinde vlekken en gebieden zonder snelle data. Op deze kaart is een indicatie van de dekking van de drie providers op te roepen.
 • Vodafone en KPN ronden gesprekken die langer duren dan één minuut naar boven af. Dus een gesprek van 1 minuut en 5 seconden kost 2 minuten. T-Mobile rond alleen de eerste minuut naar boven af, daarna betaal je per seconde.
 • Op één aspect verschillen de providers niet: het resterend beltegoed blijft één maand behouden. Resterende data kun je bij Vodafone en KPN niet meenemen naar de volgende maand.

Er is niet zonder meer één winnaar aan te wijzen. Vodafone en T-Mobile wisselen elkaar af op prijs en KPN – structureel duurder – zal het waarschijnlijk moeten hebben van klanten en bedrijven die niet willen switchen. Belangrijker dan de prijs zijn de verschillen in het abonnementen-aanbod.

De keuze van de juiste provider zal daarom voornamelijk gaan om vertrouwen in het netwerk en je mobiele surf- en SMS-gedrag.

Bekijk zelf alle prijzen en voorwaarden op de websites van KPN, Vodafone en T-Mobile.

Reacties

60 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Goed en duidelijk overzicht. Tnx!

 • Profielfoto
  Knurfty

  Nu nog kijken welke het beste bereik geeft en dan ben ik klaar.

 • Profielfoto
  Lexis

  Zo ouderwets dat je bij Vodafone en KPN per minuut betaalt…

 • Profielfoto
  karelschapie

  7,2 Mb/s = 0,9MB/s als je op volle snelheid zit. 500/0,9 = 556 seconden / 60 = ongeveer 9 minuten en 15 seconden om aan je datalimiet te komen bij Vodafone. vind ik dus best gevaarlijk…

 • Profielfoto
  Knurfty

  Wat is het gemiddelde verbruik aan data eigenlijk, dat is moeilijk in te schatten.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Het tweede kopje “De Verschillen” is niet goed weergegeven. “De” Begint boven aan die plaatjes en “Verschillen” staat gewoon op de goede plek.

  Wederom wel goed overzicht!

 • Profielfoto
  Afroman

  1 maand geldig bij t mobile? Als ik een maand niet bel(i150) dan hebbik de volgende maand gewoon 300 belminuten.

 • Profielfoto
  redmerleistra

  Duidelijk overzicht. Allen vind ik de dekkingskaart niet handig en nauwkeurig. Deze kaart geeft een beter beeld van de T-Mobile dekking.

 • Profielfoto
  putterioni

  Voor mij is het halen van de iPhone in het buitenland en dan een sim-only abonnement bij KPN of Vodafone ook nog steeds een optie. Voor jullie ook?

 • Profielfoto
  Lustigson

  Is T-mobile duurder geworden? Ik heb de iPhone 4 eind juli aangeschaft met een 2-jarig i150-abonnement voor zo’n € 170 in plaats van € 230.

 • Profielfoto
  jackbos

  En hoe zit het met Visual Voicemail? T-Mobile biedt dit aan voor de iPhone. Van Vodafone en KPN weet ik het niet.

 • Profielfoto
  MichMich

  @putterioni, ja! iPhone uit Vancouver meegenomen met daarin mijn SimOnly Vodafone abonnement.

 • Profielfoto
  Toinef

  @ redmerleistra 11 minuten geleden

  Die kaart die jij doorgeeft heeft wel een erg hoog “Wij van WC-eend….” gehalte

 • Profielfoto
  CVI

  Mooi overzicht, alleen niet volledig. Bij KPN betaal je bijvoorbeeld € 0,05 per MB buiten de databundel. Dus als je 1Gb meer verbruikt betaal je al € 50,00 per maand meer. Dit is dan weer af te kopen met de dataverdubbelaar, maar toch.

 • Profielfoto
  casperrrrrrr

  1 maand geldig bij t mobile? Als ik een maand niet bel(i150) dan hebbik de volgende maand gewoon 300 belminuten.

  Er staat ook resterend, dat wat aan het eind van de maand overblijft.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Heel mooi overzicht! Bedankt.

  1 resterende vraag:

  Hoe zit het met niet verbruikte data bij KPN/Vodafone. Gaat die ook mee naar de volgende maand? Ik gebruik mobiel internet alleen in de zomermaanden, de rest gaat bijna altijd via Wifi.

  Dus als je niet verbruikte data 1 maand kan opsparen zou dat in dat geval dus gunstig zijn.

  Ben benieuwd.
  Marius

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  Hoe zit het met niet verbruikte data bij KPN/Vodafone. Gaat die ook mee naar de volgende maand?

  Goeie opmerking, Marius! Nee, ongebruikte data gaat bij KPN en Vodafone niet mee naar de volgende maand. Ik verwerk het in het artikel.

 • Profielfoto
  PaneVino

  Ik mis nog de kolom “Activatiekosten”. Daaruit volgt ook nog een verschilletje tussen de providers. Bij T-Mobile is dat een paar euro meer dan bij Vodafone, bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  prullenbak

  Als de prijzen over een maand of 7 nog zo absurd zijn, wordt het voor mij geen iPhone meer denk ik.

 • Profielfoto
  Maarten Otto

  Mooi….

  Te duur.

  Ik wacht wel op de volgende iPhone.

 • Profielfoto
  Edwin377

  Wat ik mis is is een abonnement voor bestaande iPhone gebruikers.

  Deze tarieven zijn inclusief het “afbetalen” van een nieuwe iPhone. Maar wat als je een abonnement wilt voor je oude iPhone én je wilt Visual Voicemail hebben? Dan kun je in de huidige situatie alleen kiezen tussen een sim-only abonnement zonder visual voicemail, óf een abonnement met visual voicemail inclusief afbetaling/subsidie op een nieuwe iPhone. Visual Voicemail wordt daarmee een prikkel om een nieuwe iPhone te kopen ipv een handige feature waar je jaren mee vooruit kunt.

  (je kunt je dure abonnement met Visual Voicemail natuurlijk door laten lopen na 2 jaar maar dan ben je echt de provider aan het spekken)

 • Profielfoto
  Minnie

  T-Mobile bevat binnen de maandprijs naast de belminuten hetzelfde aantal SMS’jes.

  Kan iemand mij dit uitleggen?
  Het is toch ook als je hier sms verstuurt dan gaat het van je belminuten.. Op de site staat bijv. 130 belminuten of sms…

 • Profielfoto
  indra

  nee bij t-mobile heb je 150belminuten en 150 smsjes en bij vodafone en kpn heb je gewoon 250 belminuten(bijvoorbeeld) en daar mee kan je dus ook smsen dat is in een.

 • Profielfoto
  knekkie

  Leuk dat je nu eindelijk keuze hebt. Al met al geeft t- Mobile nogsteeds het meeste waar voor je geld.
  .
  – Bel en SMSbundel gescheiden van elkaar
  .
  – Betalen per seconde na de eerste minuut.
  .
  – Ongelimiteerd internetten
  .
  – Gratis navigon navigatie.
  .
  – Visual voicemail.
  .
  Als je het eenmaal gewend bent is het zuur om een stap terug te moeten doen. Tot nu toe gaat niemand overduidelijk over T- Mobile heen in diensten. Wieweet komt dat nog. Over tethering en FaceTime word helaas niet gesproken. Al heb ik mij bij iFactors en bij T-Mobile laten vertellen dat FaceTime over 3G er aan gaat komen tegen de kerst.

 • Profielfoto
  PretPedKadet

  Hahaha die prijzen. Zo duur dat het bijna een grapje is. En voorwaarden die om te huilen zijn. Echt jammer maar blijkbaar betaald men het.

 • Profielfoto
  fiereb

  Wat is T-Mobile eigenlijk een afzetter, nu ik het bekijk. Ik zou Vodafone doen. Maarja, ik zit nog 1 jaar en 10 maanden aan m’n contract van T-Mobile vast…

  & Ja, T-Mobile heeft de toestelprijs verhoogd.

 • Profielfoto
  knekkie

  Wat is T-Mobile eigenlijk een afzetter….

  Waarom zijn ze precies afzetters volgens jou?
  Omdat ze duurder zijn geworden maar in veel gevallen toch de voordeligste Blijken te zijn als je kijkt wat je er voor terug krijgt???
  .
  (Zie mijn eerdere opsomming waar KPN & Vodefone nog niet aan kunnen tippen)

 • Profielfoto
  THX-1138

  Inderdaad, het is een erg overzichtelijke lijst en ook erg verhelderend. En, belangrijker nog, nu weet ik dat ik ’t maar beter bij m’n SIM-only abonnementje van 7,50 euro per maand kan houden, als ik de cijfers zo keihard bij elkaar zie staan.:lol:

 • Profielfoto
  AdvanDongen

  Net even een speed test gedaan op mijn iPhone 4 (maandje oud):
  Download: 1.87 Mbps
  Upload: 0,39 Mbps

 • Profielfoto
  jbgood

  Gaat de iPhone hier niet ook in de losse verkoop zoals in Engeland het geval is ?
  Moet zeggen dat ik enorm schrik van die bedragen. 100 euro in de maand voor een mobiel abbo?

 • Profielfoto
  torsten787

  Als je nu een iPhone in Engeland besteld, kost dat omgerekend 570 euro, dus dan houdt je 337 (907-570) euro over als je dit vergelijkt met het goedkoopste Vodafone abo. Dat is ongeveer 14 euro per maand, is het mogelijk om hiervoor een geschikt sim only abo te vinden inclusief internet. Of kan ik gewoon beter voor die afzetters van Vodafone/T-mobile gaan?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Bedankt voor het erg duidelijke overzicht, anders zie je door de bomen het bos niet meer! Begrijp ik nou goed dat je bij T-Mobile NAAST de belminuten EVENVEEL smsjes erbij krijgt in een abonnement, terwijl de smsjes bij KPN en Vodafone van het aantal belminuten afgaan? Jullie schrijven 2 smsjes per belminuut; ik dacht dat ik op de Vodafone website had gelezen 1 belminuut per sms. Naast het ongelimiteerd internetten bij T-Mobile is dat dan ook een belangrijk verschil!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind de werkwijze van Vodafone en KPN wel heel geniepig. Eerst een tijdlang iedereen lokken met onbeperkt internetten op de abonnementen (met andere toestellen, maar ook met – toen nog heel beperkt leverbare – iPhone 3Gs) en dan als iedereen er lekker aan gewend is een datalimiet instellen en iedereen er fors voor laten betalen.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Zijn de prijzen van de abbo’s van de andere smarttelefoons ook zo hoog?
  Of is de iPhone een negatieve uitschieter?
  Een zinnig mens zal (particulier) toch nooit € 2800,- over twee jaar gaan betalen voor een paar gesprekjes en wat berichtjes?

 • Profielfoto
  650419

  Ik dacht eindelijk…. Het einde van het T-mobile-monopolie, meer concurrentie, waardoor lagere prijzen voor de Iphone-consument. Maar niets van dat alles. Nauwelijks prijsverschillen die er echt toe doen en afgeknepen mobiel data-gebruik. Dit riekt gewoon naar prijsafspraken. Een NMA-onderzoek wellicht ?
  Wat een kater !

 • Profielfoto
  Max Wijlaars

  Ik wil binnenkort ook een iphone 4 kopen dus dit is heel erg handig tnx.

  Maar welke zal ik nu nemen. Want t-mobile is in de aanschaf duurder geworden ik wil een 2-jarig i150 abbo nemen van t-mobile want die heeft onbeperkt internet, betaal ik nu teveel want van die data limieten van voda enzo snap ik niet zo goed.

 • Profielfoto
  TomF2006

  Ik snap niet zo goed wat de bezwaren zijn tegen de 1gb datalimiet van Vodafone. Ik haal dat nauwelijks met mijn huidige iphone. Thuis op wifi en op school onderweg gebruik vooral 3g. Tmobile heeft dan geen datalimiet maar ook een fair use policy!

 • Profielfoto
  iJos

  Zijn de prijzen van de abbo\’s van de andere smarttelefoons ook zo hoog?
  Of is de iPhone een negatieve uitschieter?
  Een zinnig mens zal (particulier) toch nooit € 2800,- over twee jaar gaan betalen voor een paar gesprekjes en wat berichtjes?

  Is natuurlijk vaker geopperd: Een iPod Touch samen met een goedkoop abo of prepaidkaart in mijn SE is toch wel véél goedkoper :money:
  Bellen is zóó 2010 ..:wink:

 • Profielfoto
  jimeh

  ik vind ze allemaal belachelijk duur niet normaal meer…

 • Profielfoto
  Aerea

  T-Mobile is de winnaar in deze kwestie. Netwerk is enorm verbeterd en wordt nog geperfectioneerd de komende maanden. Terwijl KPN en Vodafone het nog erg zwaar gaan krijgen met die iPhones op hun netwerk (al denk ik dat het nog mee zal vallen hoeveel het er zullen worden).
  .
  Wat ik nergens kan vinden: aansluitkosten bij KPN? En Visual Voicemail?
  .
  Wat verder nog een verschil is: Bij T-Mobile betaal je €0,25 per SMS/minuut buiten de bundel. Vodafone en KPN: €0,30.
  .
  Vodafone iPhone 275 is een goede deal qua prijs, maar een T-Mobile i-300 heeft dan weer diverse voordelen voor iets meer geld.

 • Profielfoto
  slewes

  Voda krijgt ook Visual Voicemail.

 • Profielfoto
  iFlorens

  Ik ga toch naar T-Mobile, geen datalimiet enzo, ookal is het een flutprovider.

 • Profielfoto
  prullenbak

  Grappig dat visual voicemail zo’n issue is voor mensen. Ik vind het een mooie functie hoor, maar heb in 1,5 jaar dat ik m’n iPhone 3GS heb, 1 keer een voicemail berichtje gehad.

  En dat was om visual voicemail te testen.

  Totaal niet boeiend dus.

  T-Mobile is overigens tegelijkertijd de winnaar volgens mij, maar ook de grootste afzetters. Winnaar vanwege datalimiet en betalen per seconde. Grootste afzetters vanwege t simpele feit dat ze de aanschafprijzen zo ontzettend omhoog gegooid hebben (ook van de 3GS!). Dat slaat echt nergens op.

  Als deze prijzen zo blijven, gaat er van de zomer een sim only in m’n 3GS en om mijn gadget honger dan te stillen komt er gewoon een iPad in huis:P

 • Profielfoto
  Osipz

  Ik ben vanmiddag een paar providers en telefoonwinkels in Rotterdam afgeweest en heb ook online wat rondgekeken. Ik heb nu een HTC Magic met een 2-jarig Vodafone abonnement. Mijn contract loopt nog 14 maanden.
  Ik zou er wel vanaf willen en een nieuw abonnement willen sluiten met een IPhone erbij. Helaas is dit niet mogelijk, tenzij ik het abonnement afkoop. Dure grap. Ik heb ook geen zin om een nieuw abonnement bij TMobile te nemen en mijn bestaande ongebruikt door te laten lopen.

  Tenzij ik tegen een slimme en goedkope oplossing aanloop ga ik toch maar wachten tot de abonnementen goedkoper worden. Bovendien, was mei niet Iphone maand? Dan komen de nieuwe Iphones dus volgend voorjaar uit en kan ik na de zomer misschien aan de Iphone 5.

  Geduld is een schone zaak!

 • Profielfoto
  Tink25

  Thanx voor het duidelijke artikel!
  Ik zou graag bij T-mobile gaan, want ik vind het BELACHELIJK dat ze in de huidige tijd weer datalimieten invoeren of minuten naar boven afronden.
  Maar helaas geen T-mobile geen telefoon bereik op mijn werk (ook al zeggen ze van wel). Dus dan blijft Vodafone over, maar wel onder protest!!:confused:

 • Profielfoto
  Undaunted

  Al met al blijft T-mobile de enige optie.

 • Profielfoto
  tipex

  De dekkingskaart bij het artikel klopt heel aardig, in de kop van noord-holland noord zeer slechte dekking. Voor mij gaat het hoogstwaarschijnlijk kpn worden, dan maar wat meer betalen.

 • Profielfoto
  Dliggy90

  Ik ga voor Vodafone 150 aangezien er een sms verdubbelaar bij zit en ik regelmatig sms. Verder geen gezeik met dekking en bij The Phonehouse kan ik m’n oude 3G inleveren voor €175,-

 • Profielfoto
  petethefreeze

  Leuk dat je nu eindelijk keuze hebt. Al met al geeft t- Mobile nogsteeds het meeste waar voor je geld.

  Wat mij betreft klopt jouw uitspraak voor geen meter. Ik ben net overgestapt van T-Mobile naar KPN. Ik heb daar twee jaar lang geen gebruik kunnen maken van 3G waar ik wel voor betaalde. Met KPN heb ik OVERAL 3G dekking. En dat terwijl de dekkingskaarten van KPN en T-Mobile voor 3G identiek zijn. Het kaartje van T-Mobile is verschrikkelijk misleidend.

 • Profielfoto
  Ves

  Voor mij T-Mobile alleen om het feit van echt onbeperkt mobile internet.

 • Profielfoto
  janjaap

  All due respect, deze review klopt werkelijk van geen kant! Zonde… Ik heb net de voorwaarden van KPN gekregen, echt anders dan hier genoemd staat.

 • Profielfoto
  Jacqie

  KPN is ook naar een hogere internetsnelheid gegaan. Die komt nu overeen met Vodafone.

 • Profielfoto
  bitsflew

  Duidelijk overzicht. Allen vind ik de dekkingskaart niet handig en nauwkeurig. Deze kaart geeft een beter beeld van de T-Mobile dekking.

  Uit eigen ervaring weet ik dat die 3G dekkings kaart voor geen meter klopt

 • Profielfoto
  Facundo

  KPN-helpdesk gaat een iPhone-probleem voor mij oplossen? Ik zie het al hélemaal voor me.:lol:

 • Profielfoto
  mhuiskes

  Weet iemand hoe strikt Vodafone is met de no-Voip policy?

  Je mag de mobiele telefoon niet gebruiken voor VoIP, SMoIP of als modem voor een pc, laptop of tablet. Wil je toch gebruikmaken van VoIP en SMSoIP? Activeer dan de ‘Internet Bellen BloX’ (beschikbaar voor abonnementen van € 39,50 en meer).

  Vodafone iPhone Abo

  Is dit geblokkeerd, of niet?

 • Profielfoto
  MaMu

  Ik ben een Apple gebruiker sinds begin jaren 90 en al lange tijd verwend door probleemloos en snel werken. Na de aanschaf van mijn eerste iPhone verwacht ik dat ook.
  Dus heb ik gekozen voor het Vodafone 200 abonnement.
  Snelste netwerk, prima dekking, datalimiet van 1 GB is voldoende bij normaal gebruik, goede service en voor iets meer dan € 30 per maand. Toestel kost dan slechts ca. € 150.
  Was een paar weken geleden de eerste die een contract tekende in de Vodafone winkel in Breda, zal dus zo wel een telefoontje krijgen.

 • Profielfoto
  Johnyw

  Wat moeten wij Belgen dan zeggen ? Abonnement of niet, wij moeten altijd het volle pond betalen voor een Iphone !!

 • Profielfoto
  vincent136

  Is het mogelijk om te traceren wat mijn downloadgedrag/data verkeer bij Tmobile?

 • Profielfoto
  bassmac

  Al;s je nu in moet stappen, ziet het er duur uit.
  Ik heb mijn oude t-mobile 150 abonnement braaf verlengt, via phonehouse geloof ik, iPhone (was ooit gratis bij dit abonnement!) met barsten ingeruild voor een nieuwe, 20 euro bijbetalen. Maar een hoesje van 30 euro gekregen van apple, dus
  kostte -10 euro.
  En nu onbeperkt internetten voor nog geen 30 euro p/maand.
  En bellen , maar dat krijg ik niet op…

  Vodaphone en KPN kunnen daar dus niet tegenop.
  bereik: de nieuwe heeft echt veel beter bereik, maar de bekende uitvalpunten in de trein zijn gebleven, jammer.

 • Profielfoto
  rubio

  hij is overal simlock vrij te koop nu. Mediamarkt tot dixons