Spaces: De vertragingstijd wijzigen

Door: Richard - 30 reacties

Met Spaces in OS X 10.5 en hoger kun je meerdere ‘virtuele’-bureaubladen aanmaken en hieraan applicaties en vensters toewijzen. Wanneer je een venster naar een andere Space wilt verplaatsen, doe je dat door het venster naar een aangrenzende Space te slepen. Als je bijvoorbeeld vier Spaces hebt en je bent linksboven aan het werk, dan kun je het venster via de rechter- en onderzijde van je scherm naar de aangrenzende Spaces verplaatsen.

Om te voorkomen dat je een venster per ongeluk verplaatst, heeft Apple een vertragingstijd ingebouwd. Standaard staat deze vertragingstijd ingesteld op 0,75 seconde. Met behulp van OS X Terminal is het mogelijk om deze tijd aan te passen en zodoende het verplaatsen van de vensters vloeiender te maken.

De vertragingstijd kun je instellen tussen de 0,1 en 0,75 seconde. Langer is ook mogelijk, maar dat zal in de meeste gevallen niet gewenst zijn. Open een OS X Terminal-sessie en typ het volgende commando om de vertraging in te stellen op één tiende van een seconde:

defaults write com.apple.dock workspaces-edge-delay -float 0.1

Om de wijziging in Spaces actief te maken, dien je het OS X Dock te herstarten (Dashboard en Spaces worden aangestuurd door het OS X Dock).

killall Dock

Na het uitvoeren van de bovenstaande commando’s zul je merken dat er bijna direct naar de aangrenzende Spaces wordt geswitcht.

Je kunt de standaardvertragingstijd weer terugzetten met:

defaults write com.apple.dock workspaces-edge-delay -float 0.75

Heb jij nog een OMT 101? Stuur ‘m naar redactie@onemorething.nl!

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Handig alleen ik gebruik spaces niet!

 • Profielfoto
  karel.me

  Is er trouwens iemand die dit actief gebruikt?

 • Profielfoto
  Richard

  Yep, ik!:lol:

 • Profielfoto
  RobinJans

  Ik gebruik het elke dag, vind ik makkelijker dan het hele eposé gebeuren
  .. Handige tip dus jongens!

 • Profielfoto
  fiereb

  Spaces gebruik ik continu, maar deze vertragingstijd-101 ga ik niet gebruiken, mijn applicaties zijn al toegewezen aan een space.

 • Profielfoto
  kawouter

  Waar gebruiken jullie dit voor dan? Als je zoveel app’s open hebt staan ofzo?

 • Profielfoto
  W0utR

  Ik gebruik het vooral om verschillende programma’s uit elkaar te houden.

  Ik gebruik space 1 bijvoorbeeld als mijn actieve werkplek, space 2 gebruik ik dan vooral voor email en rss, space 3 voor evernote en things (planning).

 • Profielfoto
  Afroman

  Ik gebruik ALTIJD spaces. Ben benieuwd hoe dit gaat worden in OSX lion.

 • Profielfoto
  Soap

  *Schaamt zich want weet niet wat Spaces is en gebruikt het niet

  Het ziet er best goed uit. Maar is er ergens een OMT artikel die zegt hoe je het moet gebruiken? Trouwens, ik kan het ook niet met een normaal knopje activeren….. alleen met mijn muis.

 • Profielfoto
  caskraker

  Spaces is heel handig, maar Hyperspaces is handiger. Een gratis te downloaden app die het o.a. mogelijk maakt om andere achtergronden per space in te stellen. Dat is handig als je b.v. Photoshop gebruikt en een neutrale grijs-achtergrond wilt hebben, die je in een andere space juist niet wil. De spaces worden zo ook herkenbaarder.

  In het algemeen is het gebruik van Spaces vooral fijn als je niet teveel vensters op een bureaublad tegelijk open wilt hebben. Schakelen tussen de spaces is een kwestie van cmnd en pijltjes en dat gaat razendsnel.

 • Profielfoto
  Soap

  Maar bij instellingen kan ik alleen kiezen om F8 te gebruiken en niet CMD en pijltjes.

 • Profielfoto
  Double_UK

  Net als W0utR heeft elke Space bij mij een aparte functie.

  Zo staat in één ervan m’n iCal op maandoverzicht.
  Terwijl het mini-venster van iTunes in elke Space voorkomt omdat je dan altijd makkelijk bij je muziek komt.
  En gebruik dus nooit Exposé.

  Spaces maakt je werkomgeving rustiger: geen geopende vensters van andere applicaties onder het venster waar jij op dat moment in werkt.

  Wens is – zoals velen dat willen – in Lion elke Space z’n eigen achtergrond.

 • Profielfoto
  schuurr

  Ik vind het echt een van die superdingen die het verschil maken tussen osx en windows. Ik gebruik het continu en ik heb het zo in gesteld dat als ik mijn cursor in de rechterbovenhoek schuif, mijn scherm in spaces veranderd en ik direct kan door schuiven met mijn cursor naar de space die ik nodig heb. Werkt supersnel en kan zo snel in verschillende openstaande apps werken….

  Helemaal top…

 • Profielfoto
  Bor

  Is er trouwens iemand die dit actief gebruikt?

  Ja. Ik. 24/7.

  Waar gebruiken jullie dit voor dan? Als je zoveel app\’s open hebt staan ofzo?

  Ik werk doorgaan in de Space linksboven. Dan heb ik Mail en Spotify in een aparte staan zodat ik daar makkelijk even heen kan als dat nodig is.

  Maar bij instellingen kan ik alleen kiezen om F8 te gebruiken en niet CMD en pijltjes.

  Je moet de controltoetsen gebruiken.

 • Profielfoto
  schuurr

  Zo heb ik het ingesteld…. Hoef je niet meer met cmd toetsen en pijltjes te werken…

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  Leuke tip voor mensen die Spaces vaak gebruiken. Maar dat zijn er naar mijn idee niet zoveel.

  @schuurr

  Zo heb ik het ook, maar dan zonder Spaces.

 • Profielfoto
  Bor

  Wisten jullie trouwens dat je met ctrl + shift + reject je scherm uitzet?:)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Spaces vond ik altijd al een van de beste features die er bij kwamen, maar er zijn enkele tekortkomingen die heel gemakkelijk te verbeteren zijn, en ik snap niet waarom Apple daar nog niet aan gedacht heeft:

  1) Zelf in te voeren namen per space (net als bij “labels” dus) i.p.v. “droge” getallen. Dus een space heet dan b.v.b. “foto bewerking” of “3D rendering” etc.

  2) De optie om ook daadwerkelijk een andere desktop te zien (elk dus met zijn eigen mappen, bestanden en e.v.t. achtergrond, maar wel steeds met standaard de volumes er op) Je zou dan de mogelijk moeten hebben om net als met vensters de desktop items eveneens naar een andere space te verslepen.

  3) En features zoals: terug naar vorige space (met een hotkey)

 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  Ik gebruik Spaces wel eens hoor, heel handig! Snap niet dat mensen dit niet gebruiken. Maar ik vind wel dat je die tijd niet hoeft aan te passen. Als het korter is lijkt het me dat je het ook wel eens per ongeluk doet. Apple zal er wel over nagedacht hebben, dat doen ze met de meeste dingen.

 • Profielfoto
  ronald

  een uiterst nadige functie die ik altijd gebruik

  Enige is, met de MM en BTT wil het niet altijd goed werken
  Wel met de mighty mouse en BTT

 • Profielfoto
  Tempest

  Met Secrets kan je dit ook. En nog véél meer dan dat.

  En eigenlijk gebruik ik spaces helemaal niet.
  Ik wil veel vensters tegelijk kunnen zien, wat niet gaat met spaces, noch zonder spaces, dus heb ik maar een extra scherm aangesloten.
  Kan je rustig alle referenties op het externe scherm laten zien en rustig een 3D ontwerp maken op het standaardscherm. Een blik naar rechts werpen volstaat dan om de juiste maat te lezen.
  Ook handig wanneer je een paper moet schrijven of iets in die aard.

 • Profielfoto
  BS08

  Schakelen tussen de spaces is een kwestie van cmnd en pijltjes en dat gaat razendsnel.

  BetterTouchTool installeren op een macbook, zodat je dmv vegen met 4 vingers kunt switchen tussen spaces, dat gaat pas snel!

  Ik durf spaces icm BTT wel de beste functie van OSX te noemen, als je dit niet gebruikt kun je bijna net zo goed windows op je macbook installeren:evil:

  Vensters naar andere space slepen dmv bovenstaande doe ik vrijwel nooit, door een tap met 4 vingers (BTT), en dan vier vingers naar beneden slepen zie je een overzicht van de spaces, met hierin expose, dan zie je alle openstaande vensters en kun je makkelijk vensters tussen spaces slepen.

 • Profielfoto
  Artell

  Ik gebruik SteerMouse voor mijn Logitech muis en heb die zo ingesteld dat het opzij klikken van het muiswieltje zorgt voor het wisselen van Spaces (die ik dus naast elkaar heb staan (3 kolommen)). Een voor Fotobewerking, Videobewerking en overig..

  Ben zelfs weer van een dualmonitor opstelling terug gegaan naar een (grote) monitor. Ben nu beter gefocust op waar ik mee bezig ben en kan toch supersnel switchen..

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Met Spaces score ik elke dag op mijn werk (een Windows-omgeving), en -los daarvan- het is ideaal als je met veel verschillende programma’s tegelijkertijd werkt. Één van de grote plussen van OSX!

 • Profielfoto
  marinusvw

  Is er trouwens iemand die dit actief gebruikt?

  Ik gebruik dit echt dagelijks. Heb in verschillende spaces verschillende programma’s open staan. Snel overzicht door alleen van “desktop” te verschuiven.

 • Profielfoto
  Reimzter

  Ik heb het nut er nooit zo van ingezien. Ik hou het vrolijk op Command+[tab], Command+` en Exposé-buttons van mijn muis. o_O

 • Profielfoto
  Jakobbb

  Aha, ik wist al dat ik iets miste. Die 0,75s waren voor mij iets te veel.:nerd:

 • Profielfoto
  dewit

  als ik iets niet direct snap (2008) dan laat ik het even zitten tot een andere moment. tot actief werken met spaces is het nu nog niet gekomen en ik vrees dat dit zo blijft.

 • Profielfoto
  Sascha

  Ik heb op mijn 24″ iMac een 23″ extern scherm aangesloten. Dat in combinatie met spaces is heerlijk ! Ik gebruik spaces zeer actief. Eén van de redenen om te switchen naar OSX.:smile: Ik snap niet dat sommige mensen dat niet gebruiken…

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Spaces: Geweldig. Cursor rechtsboven en ik zie mijn 12 spaces. Ieder veel gebruikt programma heeft zijn eigen Space en ik kan altijd alle schermen open laten staan. Zonder Spaces was ik altijd alles aan het verbergen en weer terughalen. Nu weet ik gewoon in Space 12 staat Skype, iChat. Adium etc. in Space 4 staat Mail in Space 2 Safari etc etc.. En met Exposé werkt het pas echt goed. Cursor rechtsboven is Spaces, Rechtonder is bureablad, linksonder is ‘Alle Vensters’ . Razendsnel navigeren. Ik zou het anders niet zo snel kunnen.
  Als je het niet gebruikt moet je er gewoon aan beginnen. Na een week wil je niet anders meer en weet je niet beter.