Sophos brengt gratis anti-virus software naar de Mac

Door: Statenweg - 40 reacties

Ben je bang voor virussen, wormen, spyware, malware, Trojaanse paarden en ander onheil op je Mac? Eerder concludeerden we al dat deze kwaadaardige stukjes software weinig kunnen uithalen, zolang je niet zelf toestemming geeft voor het installeren en binnendringen van je systeem.

Als dit niet geruststellend genoeg voor je is, dan kun je sinds kort gratis anti-malware software downloaden van Sophos. Deze maker van anti-virus-software voor de zakelijke Mac-gebruiker hoopt zo ook consumenten beter te beschermen. Uiteraard heeft Sophos ook een commercieel motief.

De gratis Anti-Virus Home Edition for Mac detecteert automatisch nieuwe en bestaande bedreigingen voor Mac OS X. Daarnaast kan het geinfecteerde bestanden opsporen en verwijderen uit het systeem.

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  spacefreek

  En bij het verwijderen moet je wel even een bedragje overmaken, we blijven commercieel hè;)

 • Profielfoto
  Maced.2

  ja doen man,waarom ?
  gewoon omdat het kan :sealed:

 • Profielfoto
  SteveJ

  Eerder concludeerden we al dat deze kwaadaardige stukjes software weinig kunnen uithalen, zolang je niet zelf toestemming geeft voor het installeren en binnendringen van je systeem

  Dat systeem heb je ook bij de pc……..

 • Profielfoto
  Road

  Als ik Sophos wil installeren, is het dan verstandig om ClamXav te verwijderen?

 • Profielfoto
  unSOUND

  Allebei verwijderen zou mijn advies zijn… Een gratis virusscanner heeft pas zin als er ook bijpassende gratis virussen zijn…

 • Profielfoto
  unSOUND

  @stevej: dat systeem
  Is toch anders bij Windows… Daar worden geregeld exe bestanden gewoon zonder enige melding uitgevoerd…

 • Profielfoto
  Road

  ok bedankt

 • Profielfoto
  strigoi

  Virusscanners zijn programma’s die constant op de achtergrond je hele systeem doorzoeken naar gevaarlijke, beschadigde en geïnfecteerde bestanden. Dit zorgt voor prestatieverlies en het vertragen van het systeem. In mijn optiek eerder een last dan een aanwinst. Mocht toch iets aan je beveiliging willen doen ga dan naar systeemvoorkeuren > firewall en stel deze in. Een virusscanner voor Mac OS X is echt overbodig, de meeste waarschuwingen over virussen op je Mac komen niet voor niets af van de makers van de anti-virus software. Mijn Mac is nog steeds virus(scanner) vrij.

 • Profielfoto
  Volkie

  Allebei verwijderen zou mijn advies zijn… Een gratis virusscanner heeft pas zin als er ook bijpassende gratis virussen zijn…

  Virussen zijn toch sowieso gratis?;-)

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Gratis is het onderwerp niet; bijpassend wel.

 • Profielfoto
  applelover123

  dit is toch juist wat we NIET willen op de mac?

 • Profielfoto
  i.r.mac

  Niet nodig

 • Profielfoto
  Macteach

  En bij het verwijderen moet je wel even een bedragje overmaken, we blijven commercieel hè

  nee hoor, hoe kom je daar bij…?

 • Profielfoto
  jvers

  Ben ik de enige die dacht “He! ff proberen en deinstalleren:P”

  Iets met dag snelheid;)

 • Profielfoto
  fiereb

  Ben je bang voor virussen, wormen, spyware, malware, Trojaanse paarden en ander onheil op je Mac?

  NEE
  Nooit ergens last van gehad …

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Ik word eigenlijk steeds “banger” van de “nieuwsberichten” op OMT. Net het hele verhaal over de Intego Trojan troep gehad, komen jullie nu weer met deze meuk. Mag ik even vragen wat hier nou de gedachte achter is of hebben jullie allemaal een gratis licentie van die meuk gekregen?

 • Profielfoto
  Vinhelper

  Allebei verwijderen zou mijn advies zijn… Een gratis virusscanner heeft pas zin als er ook bijpassende gratis virussen zijn…

  Virussen zijn toch sowieso gratis?;-)

  Voor de Mac niet, vraag maar eens een cracker om een virus voor de Mac te schrijven, dit zal ie echt niet gratis doen. Is niet simpel, namelijk.

  @MouseMighty: stop toch eens met dat afgekraak. Als je het niet interesseert, lees het dan niet.:sealed:

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Ik heb melding van java malware in mijn java map
  /Users/johnnyk/Library/Caches/Java/cache/6.0
  is deze map belangrijk want het zegt het manueel te verwijderen?

 • Profielfoto
  Vinhelper

  Haha, malware in cachebestanden, geloof je het zelf?

  Maar je mag dat best weghalen, hoor. Je Mac is er een paar dagen iets trager van, maar goed, met de meuk is ie toch al traag.:thumbsdown:

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @Vinhelper Plaats dan zo’n artikel niet in mijn gezicht en via Twitter. Als een PC-gezinde site “onzin” over de Mac/Apple verkoopt pik je het ook niet, waarom dan hier wel? Ik dacht nl dat de reacties en zinnige opmerkingen over wormen, trojans etc. in het vorige “nieuwsbericht” wel duidelijk genoeg waren toch? Kunnen we nu ook wachten tot de volgende hackersconferentie waarin er weer een Apple “gehackt” wordt in een gesloten netwerk? Want als dat het geval is, laat dan maar zitten. “Hier is mijn huis en de sleutel ligt onder de deurmat”

 • Profielfoto
  ocramarco

  @stevej: dat systeem
  Is toch anders bij Windows… Daar worden geregeld exe bestanden gewoon zonder enige melding uitgevoerd…

  Bij de helft van consumenten op de mac ook hoor. Omdat die admin/user systeem niet snappen en ook al heb je nog een root bij admin account kunnen ook al rare. dingen mis gaan. beveiliging is zo veilig als de gebruiker ongeacht welk systeem je gebruikt.

 • Profielfoto
  magnustrouw

  Ik geloof dat ik jullie comments schokkender vind dan het nieuws bericht zelf. Ik gaf recent een seminar voor Apple over Security. Wat je duidelijk ziet is dat de tijden aan het veranderen zijn. Eigenlijk zijn er twee hoofd redenen:

  1. 1. Er zijn meer Macs dus er is meer geld te verdienen voor cybercriminelen.
   2. Doordat PCs en Macs allebei gebruik maken van internet ontstaat er steeds meer gedeeld leed (browsers, java, flash etc)

  Ik ben bezig om te kijken of ik nog wat materiaal uit het seminar beschikbaar kan gaan maken. Zie hier http://www.mass-it.nl/security/seminars voor meer info daarover.

 • Profielfoto
  breun

  @Vinhelper: Malware in gecachte Java-bestanden kan best. Die kunnen van het internet gedownload zijn en daar kan best code van kwaadwillenden tussen zitten.

 • Profielfoto
  spacefreek

  En bij het verwijderen moet je wel even een bedragje overmaken, we blijven commercieel hè

  nee hoor, hoe kom je daar bij…?

  Bij m’n humor, je moest eens weten, ik ben zo’n grappige jongen:neutral:

 • Profielfoto
  Jan van der Meulen

  Met 1.8 miljoen bestanden op mijn HDD’s dacht ik: moet kunnen, geef het een kans. Wat blijkt (het is nu nacht en er zijn nog 1 miljoen bestanden te gaan): alleen maar .exe bestanden die een probleem schijnen te zijn en bij ieder van die bestanden zegt de software…: sorry, malware, kan ik niet verwijderen.

  Ben je lekker klaar mee, maar goed, nog 1 miljoen bestanden te gaan, er is nog hoop…

  Wat resteert (tot nu toe) is de gedachte dat problemen op (i)Macs vooral te maken hebben met het verschijnsel dat deze (i)Macs ook Windoze geinstalleerd hebben.

  Tja

 • Profielfoto
  ikoot

  tja 1 van de “bij” redenen om 2 jaar geleden over te stappen naar de mac, was ” geen of bijna geen last van virussen.

  heb ook deze 2 jaar jaar zonder enige virus scan te doen volbracht;-)

  na wat berichten deze week over paarden en andere troep op de mac, toch nieuwsgierig geworden.

  heb gisteren en vannacht mijn MBP en iMac laten scannen, en ja hoor een virus, shit shit shit dacht ik gelijk, maar paniek voor niks, het was een exe file van windows (natuurlijk), wat ik er ooit even op had gezet voor een kennis.

  nu Sophos er weer af gehaald want het vreet processor tijd.

  toch wel fijn zo’n Mac;-)

 • Profielfoto
  arno_vos

  Sophos: oh, en we doen niet aan ondersteuning per telefoon of e-mail. Kijk maar op ons forum.

 • Profielfoto
  Nikita

  Dat zeg een actieve support leveren op een gratis product, kan ik me prima voorstellen… Normaal betaal je daar namelijk o.a. het abonnement voor (alleen zien de meeste mensen dat niet in).

 • Profielfoto
  Hansi2124

  2. Doordat PCs en Macs allebei gebruik maken van internet ontstaat er steeds meer gedeeld leed (browsers, java, flash etc)

  Mijn Macs gebruiken al internet sinds 1996, dus die vergelijking gaat niet op, denk ik.
  Aan al deze anti-virus/trojan pakketten heb ik tot nog toe een broertje dood. Zolang er nog niet 1 virus werkend gevonden is voor de Mac wat ook echt kwaad kan, denk ik dat de grootste paniek in eerste instantie uit de hoed van de Symantics komt.
  Want hoe kan je iets beschermen als je niet weet wat je moet beschermen?
  Over trojans maak ik mij geen zorgen, want ik klik niet overal zomaar op.
  Zodra er een werkend virus is voor de Mac, staat het gelijk vermeld op internet, kranten en pas dan zal ik mijn maatregelen treffen.
  Tot die tijd gebruik ik mijn Macs zonder afremmende software.

  Jammer dat ik verhinderd was tijdens die 2 dagen, anders was ik er wel bij geweest.

 • Profielfoto
  sanius

  Mocht ik ooit onverhoopt malware installeren dan is het een kwestie van een time machine backup draaien.

 • Profielfoto
  RoyK

  Is het niet erg naïef om te denken dat een Apple systeem niet geïnfecteerd kan worden met een virus? Het aantal gebruikers neemt al jaren toe, en wordt het ook steeds interessanter voor virus schrijvers om zich te richten op het OS va Apple. Why not! Hoge bomen vangen veel wind, daar zal Apple nu ook last van gaan krijgen. Lijkt mij. Zit er in het OS van Apple overigens een stukje anti virus? Ik ben nog niet bekend met het OS van Apple.. over een paar weken kom ik in het bezit van mijn eerste iMac.

 • Profielfoto
  McJohn

  Die Firewall in MacOS X is een vals gevoel van veiligheid net zoals deze in Windows actief is. De enige firewall die echt helpt in een hardwarematige firewall. Wil je toch een hoger niveau van veiligheid welke effectief een nut heeft, stop dan meteen met werken als “Beheerder” en ga als “Gebruiker” aan de slag. Als iets of iemand iets wil uitvoeren of installeren op je Mac dan zie je dat meteen aangezien je als Gebruiker de rechten tot installeren niet hebt. Als je dan toch software of iets wil installeren dan zal OSX je gewoon een inlogvenster tonen waar je je admingegevens kan invullen.

 • Profielfoto
  essiw

  @magnustrouw
  Nee dat is nieuw, die heb ik nog nooit gehoord. Wacht… misschien wel.

  Serieus jongens, al sinds dat mac os X uit is worden die dingen rondgebazuind. Het is echt niet zo dat mac geen virussen heeft omdat er zo weinig mensen macs hebben. Waarom denk je dat? Weet je hoeveel banken en zakelijke computers op mac draaien? En zelfs als ze het niet deden en apple had maar 1% van het aandeel. 1% van alle computer is veel. (ik weet dat apple meer heeft dan 1% et was een voorbeeld).
  internet? Je doet net alsof het nieuw is, het bestaat al jaren. Waarom zou internet de mac onveiliger maken? De virussen via java enz. werken nog steeds op dezelfde manier.
  Er bestaan geen virussen voor macs, alleen trojan horses. En om die te krijgen moet je wel erg veel moeite doen:
  1. Een vreemde website opzoeken of een pop-up krijgen.
  2. een waarschuwing van je browser negeren (safari, firefox, chrome ze hebben ze allemaal).
  3. Het bestand met een vreemde naam downloaden
  4. Het bestand waarvan je niet eens weet wat het is, installeren en volgensmij zit hier zelfs ook nog een waarschuwing bij.
  5. Meestal werken ze niet eens.

  Waar ik me veel erger zorgen over maak zijn dit soort berichten (vooral van een vaakbekeken site zoals omt) waarbij de gewone gebruiker bang gemaakt wordt en troep gaat downloaden om zeker te zijn en dan door de troep er slechter van af komt. Virusscanners voor mac? Misschien als je een kind van 3 hebt die expres trojan horses gaat downloaden (mits die virusscanner trojan horses herkend). Maar anders niet, je bent vaak zelfs beter af met een virus dan met een virusscanner…

 • Profielfoto
  jf

  Sinds ik zo’n adware/malware checker liet draaien op een compleet schone install van een Windows systeem en die – gut toevallig – toch allemaal dingetjes vonden die – nog toevalliger – alleen met de betaalversie van het betreffende programma konden worden verwijderd, ben ik nogal achterdochtig over de goede bedoelingen van dit soort bedrijven. er is goud geld te verdienen met virussen en andere shit en volgens mij zijn het vooral de jongens die aan de bestrijding ervan willen verdienen die de nieuwe markt van macs hebben ontdekt.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Is het niet erg naïef om te denken dat een Apple systeem niet geïnfecteerd kan worden met een virus? Het aantal gebruikers neemt al jaren toe, en wordt het ook steeds interessanter voor virus schrijvers om zich te richten op het OS va Apple. Why not! Hoge bomen vangen veel wind, daar zal Apple nu ook last van gaan krijgen. Lijkt mij. Zit er in het OS van Apple overigens een stukje anti virus? Ik ben nog niet bekend met het OS van Apple.. over een paar weken kom ik in het bezit van mijn eerste iMac.

  Je bent dus een “switcher”. Laat een veteraan je dan even bijpraten:cool:

  Ooit hebben er in totaal 80-100 virussen bestaan voor het Apple OS, (voor Windows inmiddels ruim 100.000) maar dat waren de oude versies van vóór OS-X. Het eerste echte “wilde” virus verscheen een jaar na het verschijnen van Apple DOS 3.3. (1980). Bij Windows 1.0 dat 5 jaar later! op de markt verscheen was het eerste virus er al na 3 maanden en binnen een mum van tijd had het aantal dat van het Apple OS ruim ingehaald (niet moeilijk want het waren er maar een stuk of 3). Let wel: toen had Windows zelf nog een betrekkelijk klein marktaandeel dat vergeleken kon worden met dat van Apple terwijl het aantal virussen al snel op 300 stond! (Waarmee dus bewezen is dat het marktaandeel niets met de kans op virussen e.d. heeft te maken!)

  Sinds OS-X dat alweer een decennium bestaat zijn er geen virussen in het wild die “goed” genoeg zijn om schade aan te richten dan wel snel te verspreiden.

  De enigste keren dat een Mac werd “gehacked” was dus tijdens wedstrijden (een puur Mac fenomeen dat Windows nooit heeft meegemaakt!) in een netwerk, met maanden van voorbereiding (dus kreten als: “Safari gehacked in 10 sec” ) zijn dus totale onzin.
  Menig virusschrijver droomt er van de eerste te zijn die een virus maakt dat Mac’s wereldwijd besmet. Zelfs na 10 jaar lukt dat niet en moeten de makers bekennen dat het schrijven van een virus voor OS-X beduidend moeilijker is dan voor Windows. Men heeft dus kennelijk na 10 jaar OS-X nog steeds onvoldoende kennis en ervaring verkregen om een goed virus te kunnen schrijven. Dat moet wel erg frustrerend zijn.

  Tenslotte: ondanks het feit dat het marktaandeel omhoog kruipt is die zelfde tendens niet te zien bij het aantal virussen of pogingen daartoe. Dus nogmaals: er is géén link tussen het aantal virussen en een marktaandeel. Als je denkt dat die link er wel is, dan stel je dus eigenlijk dat de veiligheid van OS-X het zelfde is als van Windows, wat dus niet het geval is stomweg vanwege de totaal andere grondvesten (UNIX) waar OS-X op gebaseerd is.
  Wat we wel zien is dat het aantal Trojans en andere vormen van malware iets toeneemt. Het is immers gemakkelijker om een Trojan te schrijven omdat die binnengehaald moet worden door de gebruiker. Maar ook dat aantal kun je na 10 jaar op de vingers van één hand tellen… Het grootste aantal Macs dat door een Trojan werd besmet ligt rond de 20.000. Dit is procentueel gezien veel kleiner dan PC’s die in een botnet verstrikt raken, want dan hebben we het gelijk over enkele miljoenen.
  Er zit inderdaad een soort anti-virus (eigenlijk anti-malware) verwerkt in de laatste versie van het OS. Maar Apple heeft dat niet gedocumenteerd of met zoveel woorden bekend gemaakt. De reden daarvan is om de server client van het OS iets veiliger te maken, want daar zit (of zat) ook ClamAV bij.
  Maar het is onzin om een virusscanner op een gewone Mac te zetten, staat alleen maar CPU tijd te jatten en maakt het systeem minder stabiel.

 • Profielfoto
  RoyK

  Dank je Hendrik voor je toelichting. Fijn om een echte reactie te lezen. Hoe komt het dat het zo lastig is om een virus op een Apple te krijgen die kwaad kan? Wat maakt het OS van Apple zo anders of bijna gezegd, onmogelijk?

  Ik denk overigens dat veel virussen worden verspreid / gevoed door de anti virus beweging. Waar al een update klaar staat 3 uur na de bekendmaking, zodat de klant het gevoel krijgt dat er goed voor hem gezorgd wordt. Als je begrijp wat ik bedoel. Ik denk dus dat er zeker een stuk marketing achter zit. Maar goed, je hebt een goed argument waar je weerlegd dat massa virussen aantrekt.

  Ik ben denk ik geen switcher, ik maak gebruik van beide platformen. Ik heb (nog) niet die afkeer tegen Windows die sommigen hier tot soms tikkie overdreven nivo ervaren. Ik ben zeer benieuwd naar de werking van OSX. Na 15 jaar Windows heb ik zin in wat anders.

 • Profielfoto
  leopard

  Ze raden hier in dit topic geen virusscanner aan, maar Sophos brengt een gratis anti-virus software naar de Mac dat hier op onemorething wordt geplaats. Als we toch niet ongerust moeten zijn waarom wordt dan het artikel geplaatst. Ik denk door dit artikel te plaatsen meer mensen steeds gaan twijfelen.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Je hebt gelijk wat die AV marketing betreft. Net als iedere andere fabrikant probeert men klanten te trekken. Soms tot in het absurde toe.

  Zo had je dus ongeveer een paar jaar geleden de z.g.n. iWork9 Trojan (dat is die Trojan die dus voor een “besmetting” van ±20.000 Mac’s zorgde.) Deze zat verstopt in een illegale download (een p2p torrent dus) en kon daadwerkelijk systeembestanden wissen. Het enigste wat de gebruiker hoefde te doen was 2 maal zijn wachtwoord in voeren. De eerste maal was het gewoon iWork, maar daarna vraagt dus de Trojan er ook om. M.a.w: installeer je software van onduidelijke herkomst, en vraagt deze software 2 maal om je wachtwoord, dan moeten er alarmbellen bij je gaan rinkelen.
  Omdat AV bedrijf Intego deze Trojan snel “ontdekte” bleef de besmetting dus laag. Men vond het echter wel vreemd dat Intego tussen al die andere p2p torrents juist deze er uit pikte. Waarom niet b.v.b. de torrent van iLife dat veel populairder is? (iWork is tenslotte een “office” pakket dat de meeste van ons niet persé nodig hebben) iLife bevatte die Trojan namelijk niet. Intego heeft Mac gebruikers als klant dus maakt géén AV software voor Windows.

  Er gingen stemmen op die Intego er van verdachte zelf de Trojan in de torrent geplaatst te hebben. Natuurlijk waren daar geen bewijzen voor, maar het zou een beetje verklaren waarom de Trojan dan niet in het veel vaker ge-downloade iLife9 zat. “Men” redeneerde dat op deze wijze de “schade” beperkt bleef maar tegelijker tijd de aandacht trok.
  Dit was echter niet de eerste keer dat een AV bedrijf verdacht snel “zomaar” een Trojan vond.
  Wat trouwens de in Snow Leopard ingebouwde anti-malware beveiliging betreft: dat stelt heel weinig voor. Ten eerste scan’t het alleen door bepaalde applicaties (zoals Safari) ge-downloade bestanden en dan alleen op 2 specifieke Trojans en verder eigenlijk niets bijzonders. Daar zou je uit op kunnen maken dat Apple net als de meeste gebruikers dit hele AV verhaal niet serieus nemen.

  Op je vraag waarom OS-X zoveel veiliger zou zijn (en ook is!) en waarom het dan zo moeilijk is om een goed virus er voor te schrijven is niet 1,2,3, uit te leggen.
  In ieder geval is het zo dat OS-X dus gebaseerd is op het UNIX systeem. Een systeem dat ontworpen was voor bedrijf kritische toepassingen. Anders gezegd: het moest zo weinig mogelijk uitvallen.

  Dit systeem verschild sterk van Windows op twee punten: alle componenten gedragen zich als bestanden. Dus een programma is technisch gesproken een bestand. Dit verklaard gelijk waarom we met een rechter muis klik op een OS-X programma zien staan: “toon pakket inhoud”. Net als dat het virtueel onmogelijk is een virus in een passief bestand zoals b.v.b. een JPEG te plaatsen en te verspreiden, zo is het dus ook zeer moeilijk een virus in het programma bestand te krijgen en te verspreiden omdat dit uit verschillende componenten bestaat (vroeger was een programma één component en dus beter toegankelijk). De tweede reden dat OS-X moeilijker te besmetten is, komt door het concept van “frameworks”. Dit zijn bepaalde protocollen die voor een veilige interactie moeten zorgen tussen programma’s, bestanden, plug-ins etc. maar ook de gebruiker. Direct hier mee ge-linkt is het concept van beschermd geheugen dat er voor zorgt dat componenten elkaar niet via RAM kunnen beïnvloeden. En tenslotte is het zo dat de “lagen” waaruit het gehele systeem bestaat (dus van de kernel tot de user interface toe) een soortgelijke structuur heeft als dat van het programma pakket.
  Bij Windows is dat dus anders, daar zijn deze “lagen” veel directer met elkaar verbonden en bestaat er geen “framework” analoog. D.w.z: niet in XP of Vista of ouder, maar mogelijk wel in W7.

  Een virus dat überhaupt binnen komt, komt dus als het ware veel barrières tegen elk met hun eigen “environment” waarin het virus niet kan “overleven”.

 • Profielfoto
  Wim Van Hemelrijk

  En raad eens wat deze antivirus bij mij deed?

  Hij heeft m’n iMac laten VASTLOPEN!!!!!! Heb hem moeten uitschakelen, wan er gebeurde NIETS meer!!
  Heb het er direct terug af gegooid

 • Profielfoto
  RoyK

  Dank je Hendrik voor wederom een heldere uitleg. Ik ben erg benieuwd hoe ik OSX ga ervaren. Ik kijk er naar uit!