Schrijven op je iPad – een blik op de apps

Door: Rene Bouwmeester - 25 reacties

‘Wie schrijft, die blijft’, luidt aloude adagium — maar waar blijf je als je graag wat geestesvruchten wilt vastleggen en enkel je iPad bij de hand hebt? Vers uit je doos heb je natuurlijk de Notes app, maar die is wel erg beperkt, en bovendien gaat het staren naar de Marker Felt al snel vervelen. [1]

Apple’s eigen Pages biedt uitgebreide mogelijkheden voor tekstformattering: cursief, vet, onderstreept, kleuren en tekststijlen worden ondersteund. Minder aangenaam is echter dat het erop lijkt dat onze vrienden uit Cupertino dit lekkers vooral voor zich willen houden: al deze mogelijkheden worden niet ondersteund in de standaard frameworks van iOS en zijn daardoor niet beschikbaar voor ontwikkelaars. Dit beperkt apps van derden tot het gebruik van kale tekst, waarbij enkel een lettertype kan worden gekozen en ook zaken als kleurcodering bij semantic editing niet mogelijk zijn.

Toch is er inmiddels een aanzienlijk aantal apps in de App Store voorhanden die — elk op een eigen wijze — het schrijven op de iPad trachten te veraangenamen. One More Thing zet de hoogvliegers uit het genre voor je op een rijtje. [2]

Pages (€7,99 — Apple) (App Store)

Dichter bij de mogelijkheden van een volwassen tekstverwerker kun je op de iPad niet komen. Zoals hierboven genoemd, beschikt Pages over uitgebreide mogelijkheden voor de het formatteren van tekst. Ook het invoegen en schalen van afbeeldingen wordt ondersteund.

Werken met Pages maakt echter al snel duidelijk waar de limieten van de iPad als invoerapparaat liggen: veel zaken vereisen eindeloos bladerwerk door de menu’s, waardoor het opmaken van een document al snel een omslachtige klus wordt. Plezierig is wel dat Pages een woordenteller aan boord heeft — onmisbaar voor wie aan een bepaalde tekstgrootte gebonden is. Documenten synchroniseren kan enkel via iTunes met de USB-kabel.

Kortom: veel van de mogelijkheden die Pages biedt vallen in de categorie ‘fijn dat het kan, minder plezierig om te doen’, maar wie per se op zijn iPad een document wil stylen kan zich in Pages naar hartelust uitleven.

Simplenote (Gratis — Simperium) (App Store)

Simplenote is de oermoeder van de tekst-apps en inmiddels alweer toe aan een volwaardige 2.0 versie. Standaard biedt Simplenote een webversie en een iPhone en iPad app, die synchroniseren met een eigen cloud service (gratis, een Premium service met meer mogelijkheden is beschikbaar voor $12 per jaar). Door de open structuur van de software is er inmiddels een uitgebreide verzameling aan applicaties en services die kunnen synchroniseren. Simplenote ondersteunt het meegeven van tags aan documenten, waardoor deze gemakkelijk te filteren zijn.

De makers van Simplenote hechten veel waarde aan een zo eenvoudig mogelijke interface, die strak doch stijlvol is vormgegeven — de naam is dan ook treffend gekozen. Een full screen modus zorgt voor een werkomgeving zonder afleiding door knoppenbalken of andere interface-gerelateerde zaken.

Vanuit deze ontwerpfilosofie biedt Simplenote geen mogelijkheid om het basislettertype (Helvetica) aan te passen; wel kan de gebruiker de lettergrootte bepalen. Om zicht te houden op de hoeveelheid geproduceerde tekst heeft Simplenote een woorden- en letterteller voorhanden.

Plain and simple dus, met toch alle mogelijkheden om met grote hoeveelheden tekst ‘in sync’ te blijven.

Elements (€3,99 — Second Gear) (App Store)

Elements afficheert zich als ‘Dropbox-powered text editor’. Daar is geen woord teveel mee gezegd: na koppeling van je Dropbox-account [3] wordt er een Elements folder aangemaakt, waarin je tekstdocumenten worden opgeslagen. Elements biedt geen ondersteuning voor subfolders of tags, maar wel een zoekfunctie die door alle documenten kan zoeken.

Lettertype en -grootte zijn door de gebruiker instelbaar, evenals de kleur van de achtergrond en de letters zelf. Een bijzondere feature is het Scratchpad: een klein, uitklapbaar venster waarin je tijdens het schrijven snel zijdelingse gedachtensprongen kunt vastleggen zonder het tekstscherm te verlaten. Daarnaast biedt Elements ondersteuning voor Textexpander — een app waarmee je eenvoudig korte lettercombinaties kunt vastleggen voor veelgebruikte termen of namen — en tellers voor letters, woorden en regels.

Een aanrader voor wie al werkt met Dropbox, graag zijn eigen schermpresentatie inricht of graag snel tussentijds notities wil maken.

Plaintext (Gratis — Hog Bay Software) (App Store)

Hog Bay Software (bekend van onder meer WriteRoom, een full screen tekstverwerker voor OSX) brengt ons Plaintext, een fraaie, in grijstinten vormgegeven app die uiteraard een full screen modus bezit. De (niet aanpasbare) huisletter is ditmaal de Georgia: een fraaie schreefletter die prima leesbaar is op het scherm.

De gratis versie is ad-supported, maar vooralsnog worden er geen advertenties getoond. Zodra dit wel het geval is, kun je deze blokkeren door een in-app purchase van €0,79. Plaintext ondersteunt synchronisatie met Dropbox en geeft de gebruiker de mogelijkheid om zelf subfolders aan te maken om zo documenten hiërarchisch te ordenen. Verplaatsen van documenten naar andere mappen is echter niet mogelijk — hiervoor is de desktop- of webinterface van Dropbox benodigd.

Plaintext ondersteunt Textexpander en biedt een woordenteller, maar heeft geen mogelijkheden om documenten te taggen of doorzoeken. Wie deze zaken echter niet nodig heeft en graag zijn eigen mapstructuur indeelt, heeft aan Plaintext een bijzonder elegant vormgegeven app.

iA Writer (€3,99 — Information Architects) (App Store)

De meeste app-ontwikkelaars brengen hun (zachte) waren aan de man door de mogelijkheden te beschrijven, al dan niet gelardeerd met een serie schermafdrukken. Zo niet Information Architects, dat de introductie van iA Writer gepaard liet gaan van een heus manifest. Met reden, want iA Writer is duidelijk een applicatie waarover goed is nagedacht.

De usual suspects zijn aanwezig: Dropbox-synchronisatie (zonder subfolders) en een woordenteller. Maar daarnaast biedt iA Writer voor schrijvers een aantal belangrijke noviteiten.

De eerste toont zich al direct zodra je begint te typen in een nieuw document: iA Writer komt met een eigen lettertype, dat naar eigen zeggen ‘dwingt tot langzaam en zorgvuldig lezen, zonder dat het vervelend wordt om naar te kijken’. Een klein stukje Hollands glorie: gekozen is voor de Nitti Light, een letter van het Nederlandse typografische bureau Bold Monday. Voor optimale leesbaarheid op het iPad-scherm is de letter opnieuw ontwikkeld in een meer condensed variant. De (relatief forse) lettergrootte is niet door de gebruiker te wijzigen.

Ook direct in het oog springt het gewijzigde toetsenbord: boven de standaard indeling van Apple is een extra toetsenrij geplaatst, die direct toegang geeft tot veel gebruikte leestekens en ‘cursortoetsen’ biedt waarmee je van letter naar letter of van woord naar woord kunt springen. Bijzonder plezierig om niet bij voortduring het ‘cijfers-en-leestekens’-toetsenbord op te hoeven roepen of bij het bewerken van tekst geen vingersprong naar het scherm te hoeven maken.

Een zogenoemde ‘focus modus’ geeft enkel de laatste drie regels tekst weer in zwart en filtert de rest naar een lichter grijs, waardoor je optimaal kunt focussen op de op ‘tekst van het moment’. Aardige toevoeging is bovendien de tijdteller, die een indicatie geeft hoelang het lezen van de tekst of een deel daarvan ongeveer in beslag zal nemen.

Aan alles valt te merken dat iA Writer zich is ingericht op het optimaliseren van de schrijfervaring zelf, waardoor de focus volledig op te tekst komt te liggen.

Conclusie

Tot zover het boodschappenlijstje. Welke app het beste past bij jou, hangt vooral van je eigen voorkeuren en werkwijze af. ‘Different strokes for different folks’, zei de grote filosoof Cassius Clay al in 1966.

Wellicht zetten we je met bovenstaande informatie enigszins op het juiste spoor, maar gezien de apps ofwel gratis zijn, danwel amper meer kosten dan een Big Mac, lijkt het voor wie regelmatig de nodige woorden aan zijn iPad toevertrouwt een goed idee om eens een dag gezond te lunchen en ze allemaal zelf eens stevig onder handen te nemen.

Schrijven op een iPad — het zal je Mac niet snel vervangen, maar met de juiste app vormt je gekoesterde tablet op zijn minst een waardevolle aanvulling.


[1] In iOS3 – het aanstaande iOS4 laat de gebruikers naast de Marker Felt kiezen uit de Chalkboard en — loof de Heer — de Helvetica.

[2] We kijken hier naar apps die zich richten op het schrijven van teksten — zgn. ‘notetakers’ (als bijvoorbeeld Evernote vallen buiten deze beschouwing.

[3] Dropbox is een cloudbased service voor dataopslag, waarbij de gegevens op je account worden weergegeven als een map op je Mac (de ‘Dropbox-folder’), die voortdurend synchroniseert. Dropbox biedt een gratis account (tot 2GB opslag) en betaalde diensten voor meereisende gebruikers (50 en 100GB voor respectievelijk $9,99 en $19,99 per maand).

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  PvdO

  LOL @ Cassius Clay!

 • Profielfoto
  beckie

  Een handige workflow voor mensen die houden van handgeschreven notities, is het mailen van je tekst naar Evernote. Deze maakt het vervolgens full-text doorzoekbaar (wel netjes schrijven!). Heb hiermee goede ervaringen met de MUJI Notebook app in combinatie met de Stylus Socks via etsy.com.

 • Profielfoto
  Erwal

  hoezo “schrijven” op de ipad? Hier behandelen jullie de kunst van het tekstverwerken. Schrijven doe je met een pen of een stylus o.i.d., en met een mooie oplossing daarvoor kan ook het toetsenbord weg.

  Zoals met de Pogo Sketch, iemand al ervaringen?:

 • Profielfoto
  Erwal

  hier dus :slant:

 • Profielfoto
  EricAmsterdam

  Ik werk sinds een maand met Dropbox voor mijn bestanden waar ik ook onderweg bij wil kunnen. Bevalt prima! Zeker in combinatie met mijn iPad
  Heb je nog geen Dropbox account en wil je er meer over weten of een account aanmaken:
  doe het via onderstaande link, en we krijgen allebei 250MB extra gratis opslagruimte. Dan begin jij al met 2,25 GB ipv 2 GB opslag.
  Link naar Dropbox: http://www.dropbox.com/referrals/NTExMTkwMDA4OQ

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik gebruik Pages i.c.m. mobile Me. Een bestand downloaden, aanpassen en vervolgens weer uploaden. Werkt ideaal.

 • Profielfoto
  MacF

  Geen van de schrijfprogramma’s heeft een edit-funtie. Zoals Track Changes in MSWord. Dat is dus een groot gemis. Schrijven op de iPad kan, maar is niet optimaal. Voor editten zou de iPad dus ideaal zijn. Gek dat niemand in dat gat springt. Schrijvers, advocaten, mensen die met contracten bezig zijn; het is een groot deel van de markt, lijkt me.

  Ik mis het enorm. Geëditte documenten zijn nu niet eens te lezen in het huidige aanbod.

  Als ik er één over het hoofd zie, hoor iknhet graag!

  MacF

 • Profielfoto
  JohnH

  Elements heeft met versie 1.5 nu ook de beschikking over subfolders.

 • Profielfoto
  Zuurpruim

  Heeft iemand al een volwaardige Google Docs client gevonden?
  In Safari kom ik nog niet ver.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Documenten synchroniseren kan enkel via iTunes met de USB-kabel.

  Wel, niet per se. Je kunt nog altijd exporteren naar iDisk of via WebDAV en e-mail.:wink:

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  Het verbaast me wat dat jullie QuickOffice Connect en Docs2Go niet mee hebben genomen. Beide kunnen ongeveer wat Pages kan – en meer: spreadsheets, presentaties, etc. Bovendien kun je meer bestandsformaten gebruiken en de integratie met zowel Dropbox, iDisk als Google Docx is voorbeeldig.

 • Profielfoto
  icrazy

  Bij mij werkt het schrijven op de iPad prima. Ik maak gebruik van de Pogo Sketch stylus bij ifoniq vandaan. Gevonden via een overzicht site voor iPad stylus inclusief prijsvergelijking.

 • Profielfoto
  sonthuy

  Waar Apple eerst de uitgebreide mogelijkheden van standaard apps uit de App Store als argument gebruikte voor bedrijven om iPads in te zetten, voegen ze daar nu custom-built apps aan toe.3ce

 • Profielfoto
  sonthuy

  de wensen van het bedrijf. Ik kan me goed voorstellen dat dit de toekomst is en wanneer Apple hiervoor zelf een platform biedt, houdt het een vinger in de pa bb cream 3ce etude house

 • Profielfoto
  sonthuy

  en meer: spreadsheets, presentaties, etc. Bovendien kun je meer bestandsformaten gebruiken en de integratie met zowel Dropbox, iDisk als Google Docx is voorbeeldig.bb cream etude house skinfood

 • Profielfoto
  sonthuy

  Ik werk sinds een maand met Dropbox voor mijn bestanden waar ik ook onderweg bij wil kunnen. Bevalt prima! Zeker in combinatie met mijn iPad
  Heb je nog geen Drop bb cream skinfood cc cream the face shop

 • Profielfoto
  sonthuy

  me inderdaad een slim idee om eigen ontwikkeling van apps voor intern gebruik te stimuleren bij bedrijven. Apps die speciaal zijn toegesneden op de wensen van het son the face shop son môi the face shop

 • Profielfoto
  sonthuy

  spreadsheets, presentaties, etc. Bovendien kun je meer bestandsformaten gebruiken en de integratie met zowel Dropbox, iDisk als Google Docx is voorbeeldig.son môi mỹ phẩm the face shop

 • Profielfoto
  sonthuy

  motor achter deze nieuwe feestdag, maar daarmee is Appsgiving Day voor de meesten van ons niet anders dan valentijnsdag, Kerstmis of Sinterklaas. Blijft de vraag: wie ga jij morgen verblijden en met welke App? mỹ phẩm 3ce my pham 3ce

 • Profielfoto
  sonthuy

  eens lief doen en ons die apps met korting of gratis geven.
  Het betekent nu dat wij door extra veel geld uit te geven dit 2-jarig bestaan vieren?
  Komop zeg… son 3ce son môi 3ce

 • Profielfoto
  sonthuy

  Als ik het goed begrijp is het de STEAM versie in december uit te brengen. Aangezien de afspraak is dat nieuwe STEAM spellen altijd voor Mac en PC uitkomen (correct me if I’m wrong) komt de nieuwe versie van Carmageddon, Reincarnation dus ook op STEAM for Mac uit. son etude house son môi etude house

 • Profielfoto
  sonthuy

  6 ton staat… Als er genoeg verdiend wordt aan de tablet-versies en de perspectieven goed zijn voor de Mac OS X versie, zullen ze die heus ook wel schrijven, alleen grote kans dat een Windows versie voorrang krijgt aangezien dat meer op zal leveren. mỹ phẩm etude house my pham etude house

 • Profielfoto
  sonthuy

  ze van mij nu niet meer mee aan te komen op m’n iPad met Retina scherm. Maar blijkbaar hebben er 2 mensen dus serieus 10.000 dollar voor over (zie Kickstarter). cc cream etude house son skinfood

 • Profielfoto
  sonthuy

  De makers hebben een aantal features ingebakken waardoor het spel weer helemaal up-to-date is. Zo kun je acties uit het spel in de herhaling terug zien en video’s daarvan uploaden naar YouTube en krijgt het spel Game Center integratie zodat je je prestaties kunt afzetten tegen die van andere spelers. son môi skinfood cc cream skinfood

 • Profielfoto
  sonthuy

  video die Stainless Games op youtube heeft gezet is te zien dat er al een werkende mobiele versie van het spel is. De makers hebben een aantal features ingebakken waardoor het spel mỹ phẩm skinfood my pham skinfood