PlayBook vernedert iPad bij browsertest

Door: Lucas Raggers - 101 reacties

Met grote interesse kijken we bij OMT naar de progressie bij de concurrentie. En die concurrentie is er op dit moment voornamelijk op gebrand om aandeel af te snoepen van de iPad. Van de grote spelers is de PlayBook van RIM een potentiële kandidaat om weerstand te bieden aan de iPad.

In een filmpje op Youtube laat iemand van de ‘Browser Group’ bij RIM een vergelijkend testje zien tussen PlayBook en iPad. De iPad brengt het er niet zo goed vanaf. Zo is de rendersnelheid van de iPad traag te noemen bij het openen van bekende sites als uefa.com en cbs.com (in tegenstelling tot de PlayBook), zo laat de iPad de flash content achterwege bij adidas.com (in tegenstelling tot de PlayBook), zo rendert de iPad niet perfect bij de Acid3-test (in tegenstelling tot de PlayBook) en zo schokt en sjokt de iPad bij een test van Javascript en HTML5 (in tegenstelling tot de PlayBook). Kijk en huiver!

Reacties

101 reacties
 • Profielfoto
  Dagaloni

  Oeh..! Jammer dat Apple te arrogant is om Flash op te pakken (denk ik). Flash blijkt goed te werken op die Playbook.

 • Profielfoto
  Doney

  Nou, ziet er geweldig uit hoor dat Flash op die PlayBook.. traag als stront.
  Daarbij kopen de meeste mensen de iPad niet door de snelheid van de browser maar om de ervaring en apps.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Is wel duidelijk sneller inderdaad, hoewel dat flash ook megasloom gaat op die RIM.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik huiver inderdaad.

  Oh wacht, de verwarming stond nog op de nachtstand.:lol:

 • Profielfoto
  Vodka

  Jammer dat RIM een Playbook die nog op de markt moet komen vergelijkt met een iPad die waarschijnlijk in februari 2011 een update krijgt (iPad 2.0)

 • Profielfoto
  iPot

  Heeft het ook een Apple-logo?

 • Profielfoto
  DeXoN

  Wel makkelijk om een apparaat te vergelijken dat al een hele tijd op de markt is vs een apparaat dat nog maar net uit is :s

  edit: vodka was me voor:p

 • Profielfoto
  jimeh

  Nou, ziet er geweldig uit hoor dat Flash op die PlayBook.. traag als stront.
  Daarbij kopen de meeste mensen de iPad niet door de snelheid van de browser maar om de ervaring en apps.

  De eerste fanboy is gesignaleerd.
  Kan nou niemand hier accepteren dat apple niet onfeilbaar is?

 • Profielfoto
  Doney

  Nou, ziet er geweldig uit hoor dat Flash op die PlayBook.. traag als stront.
  Daarbij kopen de meeste mensen de iPad niet door de snelheid van de browser maar om de ervaring en apps.

  De eerste fanboy is gesignaleerd.
  Kan nou niemand hier accepteren dat apple niet onfeilbaar is?

  Euh, wat nou fanboy. Dit zijn feiten. Ga jij nu een PlayBook ipv een iPad kopen omdat een site laden 2 seconden korter duurt?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Overigens laat datzelfde CBS voorbeeld prima zien waarom we helemaal niet meer op Flash zitten te wachten op de iPad.

  Als je die twee dingen naast elkaar ziet liggen, is het trouwens net zoiets als een telefoon vergelijken met een laptop. Het gaat helemaal nergens over.

 • Profielfoto
  farl4web

  Wij van WC-eend, adviseren WC-eend.:nerd:

 • Profielfoto
  KingChaos

  Oehj.
  Hoewel deze test natuurlijk ontzettend partijdig is, puntje voor BlackBerry. De browse ervaring is blijkbaar gewoon beter, daar mag Apple van mij ook wel wat meer tijd in steken!

  Verder is natuurlijk de vraag, is het beeld niet te klein? Hoe werkt de rest van het besturingssysteem? Hoe is de batterijduur? Hoe zit het met de apps? En dan -denk ik het beslissende punt- de prijs? Als ie goedkoper of net zo duur als de iPad is hebben we een concurrent.

 • Profielfoto
  pnnkroon

  @jimeh: Natuurlijk is Apple niet onfeilbaar. Maar op de oppervlakte wordt er enkel en alleen op de specificaties gelet van een apparaat, wat kan het wel/wat kan het niet ( exact hetzelfde verhaal als bij Macs ). Hoe het ook zij, de iPad heeft features die niet te meten zijn met andere vergelijkbare producten en dat is wat mensen willen.

 • Profielfoto
  mymac

  Tja, hij heeft gewonnen. Maar ik vind het ook oneerlijk om oud vs nieuw te vergelijken. Wacht dan even op de nieuwe iPad voordat we gaan vergelijken. En ook al vind @jimeh de uitspraak van #Doney een echte ‘fanboy’ reactie, sluit ik me wel bij hem aan wat betreft het flash verhaal, het ziet er niet smooth uit. Eigenlijk heeft hij wat de apps betreft ook gelijk, want niks is zo rijkelijk gevuld als de app store van Apple. Sterker nog, de ‘store’ waar ik in zat af en toe op m’n bb was maar onoverzichtelijk, traag en kut. Benieuwd hoe dat werkt, als het ding eenmaal helemaal op de markt is.

 • Profielfoto
  kawouter

  maar is die Playbook ook niet sneller omdat hij gewoon een veel kleiner scherm heeft? Of heeft dat er niets mee te maken? Tis net een uitvergrotte telefoon.

 • Profielfoto
  wwgnr

  iemand van de ‘Browser Group’ bij RIM een vergelijkend testje zien

  Zo kan ik het ook, ik weet zeker dat als apple zo’n testje zou uitvoeren het resultaat het tegenovergestelde was

 • Profielfoto
  PvdO

  @wwgnr: Dat vraag ik me eigenlijk af, het verschil was wel echt enorm…

  Ziet er wel uit als een gaaf ding, die PlayBook. De iPad is wel een flinke slag groter trouwens, leuker voor film e.d.

  Ik heb toch voor allebei geen geld.

 • Profielfoto
  MadDonna

  Ik denk dat het heel simpel is, verkoper laat een ipad en een playbook zien aan mogelijke klant. Opent een site met Flash erin, klant vraagt waarom laat hij dat stukje niet zien. Antwoord verkoper, dat kan de iPad niet. Klant koopt geen iPad, maar een Playbook. Simpel. Helemaal als de prijs vergelijkbaar is of zelfs iets goedkoper.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …De browse ervaring is blijkbaar gewoon beter, daar mag Apple van mij ook wel wat meer tijd in steken!…

  De browse-ervaring op een iPad is onvergelijkbaar.
  ..
  En zoals altijd; er is nog niets op de markt. Er wordt al maanden hard geschreeuwd links en rechts, maar niemand is er tot nu toe in geslaagd iets in elkaar te flansen dat ook maar in buurt van de totale iPad-ervaring kan komen.
  ..
  Samsung is met haar Galaxy het dichtst bij momenteel. Kost dan wel een paar honderd euro meer, maar dat vergeten we voor het gemak even.

 • Profielfoto
  mymac

  Samsung is met haar Galaxy het dichtst bij momenteel. Kost dan wel een paar honderd euro meer, maar dat vergeten we voor het gemak even.

  Zullen we dat even niet vergeten deze keer? Elke keer als er iets van Apple op de markt komt wat duurder is loopt heel de wereld te janken dat het duurder is. Ook toen de iPad gelanceerd werd, gingen mensen er om zeiken dat het een duur apparaat was, ‘daar kan ik een netbook van kopen!’ Dat soort uitspraken ging deed men. En nu de concurrentie met tot nu toe niet goedkopere – en ik het geval van de Galaxy zelfs duurdere – producten komt, zou er opeens niks aan de hand zijn… Dat zou krom zijn :slant:

 • Profielfoto
  So Klear

  Ik vind het argument “oud vs nieuw is niet eerlijk” niet opgaan. Zodra Apple een product vernieuwing introduceert met verbeterde features hoor ik niemand zeggen dat het oneerlijk is om vervolgens oudere producten van concurrenten te vergelijken.

  Wel ben ik het er mee eens dat de browser ervaring lang niet genoeg is om de kwaliteit van, in dit geval tablets, in het algemeen te vergelijken. Het gaat om het totaal plaatje, en daarin heeft nog niemand een waardige concurrent van de iPad om de markt weten te brengen.

 • Profielfoto
  Oppie

  Dit is natuurlijk wel triest: een filmpje de openbaarheid in gooien met deze content, terwijl niemand, ik herhaal: niemand!, het nog zelf kan checken en daarmee bevestigen dan wel ontkrachten. En met niemand bedoel ik zowel Apple en bv wij hier, als ook (in principe) onafhankelijke 3e partijen zoals Ars Technica en AnandTech.
  Staaltje roepen “hij is beter, maar je mag ‘m niet vasthouden!”
  _
  Op zich is het ook prima als e.e.a. klopt; dan heeft Apple iets om naar toe te werken. Niet dat Apple een bedrijf is wat op z’n lauweren gaat rusten, is het toch een extra stimulans, tgv dit soort concurrentie, om de iPad ‘top of the bill’ te houden, lijkt mij.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Samsung is met haar Galaxy het dichtst bij momenteel. Kost dan wel een paar honderd euro meer, maar dat vergeten we voor het gemak even.

  Zullen we dat even niet vergeten deze keer? … … … En nu de concurrentie met tot nu toe niet goedkopere – en in het geval van de Galaxy zelfs duurdere – producten komt, zou er opeens niks aan de hand zijn… Dat zou krom zijn.

  Het was dan ook ‘enigszins’ sarcastisch bedoeld.

 • Profielfoto
  strigoi

  RIM bewijst ons dat Flash echt verschrikkelijk draait op tabels. Verder is RIM in deze test veel sneller dan de iPad. En ook al is het oud vs nieuw, de iPad is momenteel het nieuwste wat ‘wij’ hebben. Bovendien is iPad ook marktleider dus een logische vergelijking. Kijken wat iPad 2.0 en/of nieuwe software ons gaat brengen, brengt de Playbook (wat een verschikkelijke naam) dan eindelijk wat meer tablet concurrentie? Ik ben benieuwd.

 • Profielfoto
  JWB

  Eén van de redenen voor het niet toelaten van Flash op de iPad is ook het leegtrekken van de accu. Wat is de accuduur van de Playbook? Want ik ben met name enthousiast over de accuduur van de iPad.

 • Profielfoto
  Lau24

  Niet echt een eerlijke vergelijking als je het mij vraagt. Aangezien de Playbook een 7inch scherm heeft en de iPad (een bijna) 10inch scherm heeft. Waardoor de Playbook veel minder informatie op het scherm hoeft te toveren dan de iPad;)

 • Profielfoto
  Volkie

  Nou, ziet er geweldig uit hoor dat Flash op die PlayBook.. traag als stront.
  Daarbij kopen de meeste mensen de iPad niet door de snelheid van de browser maar om de ervaring en apps.

  De eerste fanboy is gesignaleerd.
  Kan nou niemand hier accepteren dat apple niet onfeilbaar is?

  Euh, wat nou fanboy. Dit zijn feiten. Ga jij nu een PlayBook ipv een iPad kopen omdat een site laden 2 seconden korter duurt?

  nee, maar het gebrek aan flash is voor mij wel de reden dat ik geen iPad heb gekocht.
  Overigens wel erg benieuwd naar wat JWB zegt, als de batterij inderdaad erg snel leeg gaat met flash dan is dat ook niet echt lekker.

 • Profielfoto
  strigoi

  Trouwens wel leuke site the pocket full of canvas, m’n iPhone 4 was ook niet zo blij met ‘Embossed blops’. Maar met browsen heb ik eerlijk gezegd nog nooit dergelijke haperingen gehad, is dit een erg specifieke test of heeft het wel degelijk merkbare invloed op de browse presetaties en weergave?

 • Profielfoto
  krisp

  De iPad is op dit moment marktleider en de standaard, dus dat er met de iPad vergeleken (moet) worden is evident. Dat de iPad al bijna een jaar oud is doet daar niets aan af, dan had Apple maar een nieuwe iPad moeten uitbrengen.

  Dan inhoudelijk: Een internetervaring wordt bepaald door meerdere elementen:
  – snelheid
  – kwaliteit
  – besturing

  Op de eerste twee punten wint de PlayBook: de snelheid is beter en hij laat meer zien van een pagina (aangezien hij ook Flash heeft). Op besturing wordt er niet echt vergeleken. Het is dus in ieder geval 2-0 voor BlackBerry.

  Ik ben wel benieuwd naar de accuduur in combinatie met Flash. De PlayBook moet veel moeite doen om sites goed te renderen en dat kan funest zijn voor de accu. Daarnaast ben ik benieuwd naar de iPad 2 en de winst in snelheid die Apple daarmee maakt. De PlayBook komt pas na de iPad 2 uit en BlackBerry heeft de standaard dus al gezet. Apple weet dus wat ze moet overtreffen.

 • Profielfoto
  ocramarco

  Samsung is met haar Galaxy het dichtst bij momenteel. Kost dan wel een paar honderd euro meer, maar dat vergeten we voor het gemak even.

  Zullen we dat even niet vergeten deze keer? Elke keer als er iets van Apple op de markt komt wat duurder is loopt heel de wereld te janken dat het duurder is. Ook toen de iPad gelanceerd werd, gingen mensen er om zeiken dat het een duur apparaat was, \’daar kan ik een netbook van kopen!\’ Dat soort uitspraken ging deed men. En nu de concurrentie met tot nu toe niet goedkopere – en ik het geval van de Galaxy zelfs duurdere – producten komt, zou er opeens niks aan de hand zijn… Dat zou krom zijn :slant:

  Andersom kan je ook redeneren. Vaak zijn er veel goedekopere en betere alternatieve (zeker de laatste 2/3 jaar) voor Apple producten maar dan is het geoorloofd dat het veel duurder is? Waarom heeft Apple nog geen quad core in zijn laptops .. dat vind ik echt onbegrijpelijk. Nu de concurent iets duurder blijkt maar wel beter is het ineens een probleem?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  …en de accu van die Pleeboek gaat ook vast even lang mee als die van de iPad? O wacht, fanboy opmerking, mijn oprechte excuses…
  :sarcastic:
  Er zullen altijd dingen blijven die “de buren” beter kunnen. Een Ferrari gaat sneller als een Opel, maar die laatste komt veel verder met zijn benzine. Waar gaat je voorkeur naar uit?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @ocramarco: wellicht omdat Apple graag wil dat klanten langer dan 30 minuten met een batterijlading kunnen werken? Wat heb je nou in hemelsnaam aan een Quad core in een laptop?!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Vreemd. Twee reacties op dit topic en ze zijn beide zoek…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik zie eerlijk gezegd wel duurdere concurrenten, maar ‘betere’ ben ik nog niet tegen gekomen (en nu hebben we het gewoon weer over de iPad hè!).

 • Profielfoto
  blurryMotions

  Heeft iemand al gecheckt of beide apparaten wel op het zelfde netwerk zitten? Fluitje van een cent om zo’n test te sabboteren door een snel en een langzaam netwerk te gebruiken natuurlijk…

  Maar goed, even zonder paranoia, het is waarschijnlijker dat er andere tradeoffs gemaakt zijn. Meer CPU power (handig voor Flash), maar een kortere batterijduur.

  (En die iPad draait natuurlijk nog niet op iOS 4.2…zou dat nog uitmaken?)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  iOS4.2 zal best wat zaken optimaliseren, maar dat zal geen fikse winsten opleveren, vermoed ik. Wat ik inderdaad al poogde te zeggen is dat snelheid en batterijduur in balans moet zijn. Geen Flash op de iPad heeft een (verdomd goede) reden en dat is inmiddels al wel verscheidene keren aangetoond (accu van Apple Macbook gaat 30 of 40% korter mee als er constant Flash draait). Je kunt een Quad Core in je iPad frotten, maar dan wordt je zakie geroosterd als je met het ding op schoot zit, terwijl je accu nog maar 10 minuten mee gaat. Ik hoor de mensen hier weer zaniken en zeuren daarover. Natuurlijk baal ik er ook van dat VLC op de iPad geen HD film kan afspelen, maar als ik eerlijk moet zijn zie ik op een dergelijk scherm geen verschil met een (geconverteerde) DVD. Dus: hoe warm wordt die Playbook? Hoe lang gaat de accu mee? Hoe ziet een film er op zo’n frutscherm uit? Men laat alleen de voordelen zien en dat is bij alle producten erg gemakkelijk en (valselijk) overtuigend.

 • Profielfoto
  ocramarco

  @ocramarco: wellicht omdat Apple graag wil dat klanten langer dan 30 minuten met een batterijlading kunnen werken? Wat heb je nou in hemelsnaam aan een Quad core in een laptop?!

  Verschuiving van de markt. De laptop geld voor heelveel mensen als een vervanging van hun thuiscomputer. Mijn broer werkt veel met wiskundige modellen en heeft een Dell met i7 Quadcore draait als een zonnetje en doet het niet veel korter op accu als die van mij. Mac Pro heeft ook een aantal jaren dezelfde inhoud maar wordt wel ieder jaar duurder. Helaas ontwikkelen ze nog allen aan de gadgets (commercieel begrijpelijk) maar niet aan de producten waar ze ooit zo sterk in waren … en dat is heel erg spijtig.
  Als ik een paar honderd euro meer uitgeef heb ik een 11 inch macbook air. Ik weet de keuze dan wel hoor.

 • Profielfoto
  farl4web

  Iedereen heeft altijd commentaar dat Flash de batterij leegzuigt. Maar hoelang zit iemand op zo’n flash-website? Toch niet de hele dag? Je gebruikt het misschien enkele minuten per week. :slant:

  Ik zou het wel fijn vinden als mijn iPhone (of de iPad) Flash ondersteunt. :thumbsup: Dan kan ik de websites tenminste zien die met Flash zijn gemaakt. Het is dan de keuze aan mij om deze website lang of kort te bezoeken met het gevaar dat mijn batterij sneller leeg gaat.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Als ik een paar honderd euro meer uitgeef heb ik een 11 inch macbook air. Ik weet de keuze dan wel hoor.

  Als je 500 euro meer uitgeeft heb je een heel ander product.
  .
  Voor het geld van twee iPads heb je dus een MacBook Air.
  Dat is heel mooi. Maar het vergelijk slaat nergens op.
  Als jij een laptop wilt, koop je geen iPad.
  .
  Ik heb zelf sinds mei een iPad. Een geweldig apparaat.
  En ik ben zeker niet in de markt voor een laptop.
  Maar ze vergelijken is niet aan de orde verder.

 • Profielfoto
  Jazzamataz

  Volgens mij moet je bij de playbook altijd gebruiken maken van Tethering om online te kunnen. Dat is dus ruk!!

 • Profielfoto
  katteman

  De Fanboys zijn weer in hun gat gebeten.
  Grappig en zielig tegelijkertijd is het hier op OMT geworden.
  Wat kunnen mij al die apps schelen.
  Ik vraag mij af wat voor triestig leven jullie hadden voor gans dat apps, iPhone en iPad gedoe.
  Hopelijk werkt Apple in de toekomst wat meer aan hun iMacs en MacBooks want gans dat iPad en iPhone gebeuren kan me gestolen worden.

 • Profielfoto
  iSponge

  Had ook geen positief nieuws over de iPad verwacht van een ‘Browser Group’ van RIM. Ze gaan bij Apple ook niet een BlackBerry met een iPhone 4 vergelijken en dan zeggen dat de BlackBerry beter is…

 • Profielfoto
  fokke.dekker

  Ziet er zeker Nice uit op de playbook, het enige wat je hier bij vergeet is dat de iPad nu bijna drie kwart jaar uit is, en de playbook nog niet ( dacht ik tenminste). Ik weet niet precies wanneer de playbook uit komt, maar het lijkt me eerlijker om hem te vergelijken met de iPad 2 aangezien die bijna gelijik uit zouden kunnen komen. Dan kan je spreken van een eerlijke test. Dit is alsof je een vw golf uit 2000 vergelijkt met een golf uit 2010 en vervolgens zegt, ja de golf uit 2010 is beter want hij heeft ABS elektrische ramen enz.

 • Profielfoto
  Delta_T

  Prima nieuws dacht ik zo. Of het een eerlijke vergelijking is en of flash al dan niet belangrijk is doet er niet toe. Apple heeft een beetje tegengas nodig. Het bedrijf wordt me iets te groot en te arrogant. Ik mis de goeie oude tijd.

 • Profielfoto
  ocramarco

  @KarelWillem Klopt inderdaad. Maar de iPad heeft toaal geen waarde voor me. Ik vind het echt een nutteloos product.

  edit:
  Pas als ze de hele zaak open gaan gooien zodat er volledige tekstverwerkers etc op komen word het een enigzins interessant product.

 • Profielfoto
  wdrink

  Prima deze concurrentie: zorgt ervoor dat Apple niet stil blijft staan en met verbeteringen komt, verbeteringen die waarschijnlijk weer beter zijn.:)

 • Profielfoto
  Stijntjhe

  Flash wordt verleden tijd, RIM is hier de achterlopeer!

 • Profielfoto
  ikke93

  Er wordt niet getoond of de twee devices ook daadwerkelijk met hetzelfde wifi netwerk zijn verbonden, voor t zelfde geld staat de router, waar de iPad mee verbonden is, 20 meter verder..

 • Profielfoto
  ray-

  de enige reden waarom onze geliefde ipad zo immens populair is en als de standaard wordt bekeken, is dat er gewoon geen andere alternatieven waren/zijn. En hoe meer concurrenten er bij komen, hoe meer mensen hopelijk gaan inzien dat de iOS 1 grote rommel is dat de consument aan een lijntje wilt houden.

  ik heb ook een ipad en, waarvoor ik hem gebruik, enorm tevreden van en er is op dit moment geen betere tablet, maar ik hekel de policy en kunstmatige limieten van en rond iOS.

  De ballon van dat de ipad het van het is, wordt stilaan doorprikt door de opkomende concurrenten.

 • Profielfoto
  onemorevaral

  Tegen de tijd dat de PlayBook beschikbaar komt is er ook een iPad 2, en eens kijken of de verschillen dan nog zo groot zijn. Flash kan me gestolen worden, vooral door de reclame die zo afleidt dat je de pagina’s niet meer kunt lezen. Als er geen flashblocker beschikbaar is hoef ik geen flash…

 • Profielfoto
  klonic

  Sowieso blijk ik en velen met mij dus gelijk te hebben, flash is wel degelijk mogelijk met een touchinterface. Daarnaast vind ik het goed dat RIM de keus aan de gebruiker laat. Duidelijk is de internet ervaring beter op de playbook. Erg knap van RIM.

  Helaas is hij nog niet uit, dat is dus een beetje appels met peren vergelijken. Dit is voor dit moment een zinloze vergelijking. Wellicht goed voor promotie maar aan de andere kant wakkeren ze zo ook Apple flink aan die zullen waarschijnlijk wat pepers in de iPad dauwen

 • Profielfoto
  sanius

  de enige reden waarom onze geliefde ipad zo immens populair is en als de standaard wordt bekeken, is dat er gewoon geen andere alternatieven waren/zijn.

  “Andere alternatieven” is een pleonasme. Maar dit terzijde.

  Het is natuurlijk een non-discussie. Er wordt door RIM een prototype met een eindproduct vergeleken wat al geruime tijd op de markt is. Dankzij het kleinere scherm en driekwart jaar aan technologische ontwikkeling lijkt het me meer dan logisch dat de PlayBook beter is in het laden van webpagina’s. Het zou erger zijn wanneer het in vergelijking minder zou presteren!

  Opvallend wel dat na de ‘laadtijd-test’ de pagina’s steevast eerst op de PlayBook worden geopend en erna pas op de iPad. Iemand al met een stopwatch gekeken of die pagina’s niet even snel worden geladen?

  Ik denk dat we even moeten wachten op een objectieve vergelijking om verder te kunnen praten. Ik ben persoonlijk echter niet verbaasd dat een nieuwer apparaat beter presteert. Dat het wellicht op andere vlakken minder presteert kan over getwist worden, maar het is dan ook geen complete vergelijking en moet dan in deze ook niet zo beschouwd worden.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Fijn zo, lekker wat concurrentie. Dat is altijd goed, toch?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De Fanboys zijn weer in hun gat gebeten.
  … Wat kunnen mij al die apps schelen. … want gans dat iPad en iPhone gebeuren kan me gestolen worden.

  Tsja, waar hebben we het dan over?!
  Mij kan het niet gestolen worden.

  …hoe meer concurrenten er bij komen, hoe meer mensen hopelijk gaan inzien dat de iOS 1 grote rommel is dat de consument aan een lijntje wilt houden…

  Spreek voor jezelf. iOS 3.x voldoet voor 300% voor mij. En voor vele mensen die ik ken. Ik kan echt veel meer met mijn iPad dan ik in mijn fantasie bij elkaar had kunnen verzinnen.
  Dus betitel het fijn als ‘rommel’, maar ik zal me niet achter die mening scharen.

 • Profielfoto
  MadDonna

  Tegen de tijd dat de PlayBook beschikbaar komt is er ook een iPad 2, en eens kijken of de verschillen dan nog zo groot zijn. Flash kan me gestolen worden, vooral door de reclame die zo afleidt dat je de pagina\’s niet meer kunt lezen. Als er geen flashblocker beschikbaar is hoef ik geen flash…

  Weet je zeker dat er dan een iPad 2 is? Een aankondiging is nog geen zekerheid.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Ik hoor vooral onzin argumenten.

  Het is toch heel normaal dat alles vergeleken wordt met de huidige tablet de iPad. En natuurlijk is het een gekleurd filmpje en zullen ze niet iets uitkiezen waar de Playbook slechter op scoort. Apple en elke andere fabrikant doet dat natuurlijk net zo goed.

  Wat het afmeting van het scherm betreft, dat maakt natuurlijk geen moer uit. Bovendien moet nog eerder naar de resolutie va het scherm kijken en niet naar de beeldschermdiagonaal. Daar wijken ze niet zo ver van elkaar af. De Playbook heeft een resolutie van 1024×600 en de iPad 1024×768.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Tja, de iPad heeft al moeite met een animated gif. Ik kan me er niet over verbazen. Ik lever net zo lief mijn iPad in voor een ECHTE browser ervaring in plaats van wat Jobs mij opdraagt te gebruiken.
  Beste alternatief voor de iPad vind ik tot nu toe Mercury. Gratis uit te proberen en voor de liefhebber extra uit te breiden voor maar 79 cent. Top!

 • Profielfoto
  Mona

  @katteman: Gans!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Apple heeft sowieso een trage browser. Zet maar ’s een Windows-machine naast een Apple en de Windows-machine blaast de Apple compleet van de kaart. Niks geen “snappy” internetten op een Mac.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Flash of niet, het blijft irritant als je een website niet helemaal kunt zien. Verder vertrouw ik tests van een fabrikant die zijn eigen product aanprijst niet zo. OOK niet als Apple dat doet. Beter is een test door onbevooroordeelde persoon of organisatie. En de iPad…..dat wordt toch de toekomst van het computergebruik, of je het nu wilt of niet.

 • Profielfoto
  prullenbak

  Nou, dan laadt die playbook 2 seconden sneller. De pagina ziet er vervolgens niet uit.

  En ze mogen van mij ook laten zien hoe vloeiend het scrollen en zoomen enzo gaat. Dat vergeten ze voor t gemak maar even.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  IK ben blij met een retesnelle PlayBook! Wordt iPad 2 tenminste nog sneller dan Apple het oorspronkelijk van plan was. Hoop dat er nog veel meer mooie tablets komen met nog veel meer dingen die niet in iPad versie 1 zitten. Wat zal versie 2 dan wel niet allemaal gaan bieden! Vol verwachting klopt mijn hart…

 • Profielfoto
  EWH

  Ai, vooral die laatste test met HTML5 is toch wel pijnlijk qua verschil in performance… En wie gebruikte ook alweer het mantra van HTML5 die onze wereld kwam redden (dat gevoel kreeg ik er hier soms bij, op OMT)… Juist…:sarcastic:

 • Profielfoto
  R-Flow

  Apple heeft sowieso een trage browser. Zet maar \’s een Windows-machine naast een Apple en de Windows-machine blaast de Apple compleet van de kaart. Niks geen “snappy” internetten op een Mac.

  Want op een Mac heb je maar keuze uit één browser?

 • Profielfoto
  figini

  Lucas, ik heb veel respect voor wat je doet maar ik vind het toch wel erg een Telegraaf/Story-stijl worden de laatste tijd.
  Vernederd? Schei uit, je hebt toch niet van die schreeuwende koppen nodig om lezers te trekken.
  De JSF is zeker ook veel beter dan de F16?
  Ik denk overigens wel dat de PlayBook potentieel heeft maar heb nog meer vraagtekens.
  Lekker flash ondersteuning als het apparaat hier zomer volgend jaar op de markt komt en dan inmiddels al 78% oid. over is op HTML5.
  Brouwersapps? Duh.
  Batterijduur?
  Prijs?
  Levertijd?

 • Profielfoto
  leovanh

  Ik denk dat Flash nog steeds welkom zou zijn op de iPad. Ik mis de animaties enz die in flash zijn wel op de iPad.
  Verder denk ik dat apple nu beetje last heeft van de remmende voorsprong.

  kligerverdurniewakkurvan

 • Profielfoto
  aspers

  Tja, dat is inderdaad niet zo lekker. Ik wacht wel op de iPad2:D

  Maar even advocaat van de duivel: Hoe betrouwbaar is dit? Wat nu als de PlayBook (denk steeds PlayBoy…) draait via een wi-fi netwerk, en de iPad niet…

 • Profielfoto
  Remcovanderveer

  Met 4,2 straks, veranderd het weer! is alles weer wat sneller! Hopelijk (A)

 • Profielfoto
  iFlorens

  Wij van WC-eend, adviseren WC-eend.:nerd:

  Inderdaad zeg :O En zelfs als, voor mij maken die paar seconden echt niets uit..

 • Profielfoto
  Enriekie

  Goh, lijkt wel of op mijn iPad Uefa.com sneller opent!

  Ik heb altijd mijn vraagtekens bij dit soort testjes.
  Als het bij een een onafhankelijk “instituut” gebeurd vind ik het best,
  maar dit lijkt op “Wij van WC-EEND adviseren WC-EEND”

  Waar praten we eigenlijk over?
  Er zijn hordes met mensen die een pc hebben waarop de betreffende sites langzamer openen.

  Ik vind het alleen verbazingwekkend dat het beeldscherm van de playbook zo klein is.
  Ik had de specs al gezien, maar als ie zo naast de iPad ligt weet ik zeker dat ik er nooit een wil hebben. Je kan net zo goed op je telefoon gaan internetten.

  Ik hoop wel voor de kopers van dit aparaat dat de firmware goed is.
  Er komt een geheel nieuw os op deze aparaten. RIM had al moeite met het oude voor de Blackberry telefoons.

  Het blijft appels met peren vergelijken.

  Ik ben al sinds de lancering in het bezit van de iPad en ik ben er tot op heden erg tevreden over.
  Internetten is juist hetgeen ik er het minst mee doe.

  Tijdschriften lezen, filmpjes streamen met PLEX is het voornaamste wat ik ermee doe.

  Dit gaat op de playbook waarschijnlijk ook wel, het is alleen jammer van het kleine schermpje.

 • Profielfoto
  Doede

  De iPad 3 is veel sneller dan de PlayBook!! We moeten er nog eventjes op wachten, maar toch.

 • Profielfoto
  Lexis

  Lol, hij ziet niet dat de iPad een ‘.com’ button heeft. Tegen de tijd dat je die karakters individueel hebt ingetoetst op de playbook, is de webpagina op de iPad al geladen.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Ik ben meteen verkocht, zodra bij de iPad het toetsenbord verschijnt.

  Wat een verschil!!!

  Who cares over die paar seconden.
  Who cares dat Flash ook niet werkt (traag) op dat andere ding.

  Dat toetsenbord is nou precies wat Apple wél door heeft. Groot en fijn om te gebruiken.

  Wist je trouwens dat website snelheid relatief is: volgend jaar is die van Playbook (sorry, maar wie verzint zo’n naam in godsnaam!) weer te traag.

 • Profielfoto
  iBartt

  op naar de iPad 2 :’)

 • Profielfoto
  pimpel

  Waarom wachten wij niet op flash? Sinds wanneer mag een hardware-software maker bepalen welke internettechnologie we kunnen gebruiken?
  Ik werk graag met os x omdat ik die unix bsd eronder heb, die me ook toelaat zelf te compileren en dergelijke. Dit is bij RIM tablet ook. Bij iphone, ipad is dit totaal niet open, zelfs een vrij obscuur proces.
  Dit filmpje zal wel wat subjectief zijn, dit neemt niet weg dat ik vind dat een bedrijf niet mag bepalen wat ik al dan niet gebruik van internet. Er moet een open mogelijkheid zijn om eender welke plugin te installeren.
  Als ik silverlight wil gebruiken, wil ik dit kunnen. Als ik een 3d activexplugin wil gebruiken, moet dit kunnen. Als ik quicktime wil gebruiken, moet dit kunnen.
  Als iemand de arrogantie vertoont om zijn apparaat een internetapparaat te noemen, moet dit over heel internet kunnen gaan, eventueel met een noodzakelijke plugin voor een site.
  En weet je nog dat Steve Jobs mac os x 10.0 voorstelde en sprak over het open karakter, waar is dit naartoe?
  Je kan iemand volgen, maar nooit je eigen principes vergeten. Mijn principe is open technologie, en apple doet dit grotendeels met os x , maar in ios zie ik dit niet terug. Bij blackberry zie ik dit wel terug ….

 • Profielfoto
  TomF2006

  Hmm mijn iPad laat pagina’s toch een stuk rapper dan in het dat filmpje! Vraag me af hoe onafhankelijk deze review is…

 • Profielfoto
  lEl

  @wimpel: je bent duidelijk niet iemand voor de doelgroep van iOS.
  OS X is trouwens nog steeds open hoor. Je kan nog steeds in je terminal gaan wroeten als je dat wilt.

 • Profielfoto
  Bbxweb

  Waarom laden alle getoonde websites sneller bij mij dan op het filmpje? Scheelt per filmpje gemiddeld 3-6 seconden 0_0

 • Profielfoto
  pimpel

  @wimpel: je bent duidelijk niet iemand voor de doelgroep van iOS.
  OS X is trouwens nog steeds open hoor. Je kan nog steeds in je terminal gaan wroeten als je dat wilt.

  1. Het is pimpel,
  2. Ik heb een iphone, aangezien ik het desondanks toch 1 van de beste toestellen op de markt vind. Maar dit betekent niet dat ik oogkleppen moet aandoen, en geen kritiek mag spuien. En trouwens, doelgroep ios is zodanig groot geworden dat apple ook een morele functie begint te hebben. Het is niet voor niks dat Microsoft door Europa op de vingers getikt is met dezelfde redenering. En windows mobile is veel opener als ios (desondanks prefereer ik het spijtig genoeg geslotener ios).
  3. Waar zeg ik ergens dat os x niet open is?

 • Profielfoto
  Edwin

  Het formaat van PlayBook spreekt mij wel bijzonder aan. Indien ik dan ook nog via mijn (zakelijke) BlackBerry het internet op zou kunnen kan dit toch wel eens een alternatief worden. Wel jammer van de naamstelling; BlackPad klinkt toch een stuk beter en legt direct de link met BlackBerry.

  Mijn iPad begint me toch wat te groot en te zwaar te worden.

 • Profielfoto
  Oppie

  En trouwens, doelgroep ios is zodanig groot geworden dat apple ook een morele functie begint te hebben. Het is niet voor niks dat Microsoft door Europa op de vingers getikt is met dezelfde redenering.

  Oei, wat veel onzin bij elkaar!

 • Profielfoto
  Oppie

  En trouwens, doelgroep ios is zodanig groot geworden dat apple ook een morele functie begint te hebben. Het is niet voor niks dat Microsoft door Europa op de vingers getikt is met dezelfde redenering.

  Oei, wat veel onzin bij elkaar

 • Profielfoto
  Yip

  @wimpel: je bent duidelijk niet iemand voor de doelgroep van iOS.
  OS X is trouwens nog steeds open hoor. Je kan nog steeds in je terminal gaan wroeten als je dat wilt.

  1. Het is pimpel,
  2. Ik heb een iphone, aangezien ik het desondanks toch 1 van de beste toestellen op de markt vind. Maar dit betekent niet dat ik oogkleppen moet aandoen, en geen kritiek mag spuien. En trouwens, doelgroep ios is zodanig groot geworden dat apple ook een morele functie begint te hebben. Het is niet voor niks dat Microsoft door Europa op de vingers getikt is met dezelfde redenering. En windows mobile is veel opener als ios (desondanks prefereer ik het spijtig genoeg geslotener ios).
  3. Waar zeg ik ergens dat os x niet open is?

  1. aangenaam.
  2/3. Je vergelijkt appels met peren. OS X is nog steeds een open platform, zoals Apple volgens jou beweerde. iOS is echter een compleet andere OS. iOS moest geen open platform worden om alles stabiel te laten werken op mobiele apparaten (je geeft het zelf immers toe). Wil je alsnog lekker wroeten in de systemfiles, dan is jailbreaken altijd een optie. Je spreekt jezelf namelijk behoorlijk tegen, door een open platform te willen maar toch een dicht platform te prefereren.

 • Profielfoto
  JH90

  Punt voor de Playbook.

 • Profielfoto
  leavestone

  Wat ik mis welk os draaid op de iPad

  Zou graag deze test zien met 4.2 op de iPad

 • Profielfoto
  knekkie

  grappig dat adidas.com op mijn ipad er prima uit ziet.
  ien ieder geval anders dan de ipad in deze demo

  en ik heb mee gedaan met de test hoe snel mijn ipad was in vergelijking met de ipad in de test en ik ben zowaar op alle sites als laatste gefinnished

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Goh wat een fan-tas-tisch nieuws zeg dat die PlayBook sneller intwerwebs heeft. Hoeveel apps zijn er al voor dat ding? Wat is de resolutie van dat scherm? Hoe makkelijk ga ik digital magazines op dat ding lezen (en in mijn geval maken)? Wordt de gebruiker niet helemaal stapel-gek van het moeten in- en uitzoomen om uberhaupt alles te kunnen lezen. Kortom, specs zeggen lang niet altijd alles, het gaat tenslotte om de gebruikerservaring. Ik heb gisteren op de AUGXL een aantal devices gezien en getest, ook de Galaxy Tab. Het grote voordeel van de iPad? Juist het grote duidelijke scherm. Die 3 seconden verneem je alleen maar als je het gaat zitten timen. Al dat soort dingen weegt, imho, totaal niet op tegen het gemak waarmee je op de iPad uit de voeten kan. Omdat Apple Flash heeft verboden is Adobe wel gaan nadenken en heeft de Flashtunnelstrategie losgelaten. “Ineens” zijn er HTML5 packs voor DreamWeaver en Illustrator en kan ik nu vanuit InDesign magazines publiceren naar iPad. Waarom? Omdat men dat NU wil.

 • Profielfoto
  RoyK

  Heerlijk al die kritische Apple fans. (not) De reacties zijn wederom vermakelijk.

  Title: “PlayBook vernedert iPad bij browsertest”, en het maagzuur voor velen hier komt direct omhoog zetten. Hoe durft men!, wat een schande!!

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @RoyK die test zegt gewoon geen ruk. Althans dat de Playbook de iPad “vernedert” op een browsertest. Vernedert de iPad dan de PlayBook op accuduur? Het is een klein stukje uit een totale “ervaring” die je hebt met een tablet device. “MacPro vernedert iPad in rendertijd” Wat een *&%*$%& ding is die iPad toch ook he, ga de mijne gelijk verkopen op marktplaats!

 • Profielfoto
  RoyK

  @MouseMighty, je bent mij geen uitleg verschuldigd. Ik zeg helemaal niets over de test. Het is gewoon zeer vermakelijk om te zien hoe mensen meteen op hun tenen staan en moord en brand schreeuwen hoe oneerlijk de test is en hoeveel de test wel of niet zegt. Er is namelijk altijd wel wat te vinden om de concurrent (lees als alles wat niet Apple is) af te zwaaien als lariekoek, rommel of na-apers. Ik zou toch wel eens wat meer kritischer Apple gebruikers hier willen zien die toe geven dat ook hun wel gewaardeerd merk zijn zwakke punten heeft en daar best over gepraat mag worden.

 • Profielfoto
  KeKo

  De iPad is momenteel geen perfect apparaat, maar het merendeel van de gebruikers is er tevreden mee.
  Ik vraag me de laatste tijd af waarom andere fabrikanten vooral willen stunten met, dat product van apple eigenlijk kl#te is (tenminste in hun reclamefilmpjes)
  Persoonlijk vind ik een test die van RIM afkomt niet erg betrouwbaar en een beetje wij van wc-eend bevelen wc-eend aan.
  Het ziet er verder goed uit, ben benieuwd hoe het apparaat is wanneer deze op de markt komt, ik ben echter bang dat het formaat niet ideaal is…
  De acid3-test? Tja, ik zit op firefox op een pc nu (werk), die haalt 94/100, is dus niet perfect, maar het browsen gaat verder top;)

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Ben ik helemaal met je eens. Vind alleen de toon van dit artikel en de inhoud van de test nou niet getuigen van goede journalistiek. Leuke is dat veel van de mensen die hier nu bléren omdat hun geliefde Apple (product) wordt aangevallen nog geen 2 dagen geleden ook morrd en brand schreeuwden omdat de mededeling over de Beatle verkoop in iTunes te be-lache-lijk voor woorden was. Zijn ook vaak dezelfde die na elke presentatie/keynote van Apple zwaaaaaaar teleurgesteld zijn omdat hun eigen verlanglijstje niet compleet is gemaakt. Wedden dat de nieuwe PowerBook G5 de vloer aanveegt met iPad en/of PlayBook?:wink:

 • Profielfoto
  webracer

  Idiote test. Wat toont die nu aan? Dat de iPad traag in browsen van websites is. OK, daar heeft RIM een punt. Flash, is verleden tijd. Behalve kinepolis (rot site overigens) geen enkele site waarom ik nog flash zou willen. Er zijn genoeg HTML5 alternatieven.
  Maar hoe presteert de Playbook op andere gebieden? Zo heb ik zelf een iPad en een Samsung Galaxy S. De S browst veel sneller dan de iPad maar als ik mail wil binnenhalen dan wordt het plots een heel ander verhaal. Dan wint de iPad op zijn sokken. En wat doe je per dag meer! Juist ja, mail ophalen.
  Daarnaast is de interface van RIM en Android stukken minder gebruiksvriendelijk dan iOS en ik kan het weten aangezien ik met diverse apparaten werk. Heb gisteren nog de blackberry van een vriendin vastgehad. Wist niet hoe dat ding werkte terwijl zelfs mijn mama (die niks van computers kent) met de iPad kan werken.
  Conclusie: Apple mag dringend gaan werken om Safari op iOS sneller te krijgen maar algemeen zet de iPad de standaard! Ook in snelheid!

 • Profielfoto
  Ruben

  Sinds wanneer mag een hardware-software maker bepalen welke internettechnologie we kunnen gebruiken?

  Volgens mij mag dat niet, maar het lijkt me ook erg sterk dat Apple voor jou heeft bepaald dat je de iPad moet gebruiken. Ik mag toch hopen dat dat een vrijwillige keuze is geweest en dat je ook wel zo slim bent geweest je eerst te verdiepen in wat er wel en niet mee kan voordat je er een paar honderd Euro aan hebt uitgegeven.

 • Profielfoto
  MadDonna

  Over 2 a 3 weken heb ik mijn gratis iPad en dan ga ik lekker op de bank kijken of de test klopt. Wie weet vind Steve de geoptimaliseerde flash plugin voor de air zo goed dat hij hem ook voor de ip(h)(a)(o)(d)(ne) wil hebben.

 • Profielfoto
  pimpel

  @wimpel: je bent duidelijk niet iemand voor de doelgroep van iOS.
  OS X is trouwens nog steeds open hoor. Je kan nog steeds in je terminal gaan wroeten als je dat wilt.

  1. Het is pimpel,
  2. Ik heb een iphone, aangezien ik het desondanks toch 1 van de beste toestellen op de markt vind. Maar dit betekent niet dat ik oogkleppen moet aandoen, en geen kritiek mag spuien. En trouwens, doelgroep ios is zodanig groot geworden dat apple ook een morele functie begint te hebben. Het is niet voor niks dat Microsoft door Europa op de vingers getikt is met dezelfde redenering. En windows mobile is veel opener als ios (desondanks prefereer ik het spijtig genoeg geslotener ios).
  3. Waar zeg ik ergens dat os x niet open is?

  1. aangenaam.
  2/3. Je vergelijkt appels met peren. OS X is nog steeds een open platform, zoals Apple volgens jou beweerde. iOS is echter een compleet andere OS. iOS moest geen open platform worden om alles stabiel te laten werken op mobiele apparaten (je geeft het zelf immers toe). Wil je alsnog lekker wroeten in de systemfiles, dan is jailbreaken altijd een optie. Je spreekt jezelf namelijk behoorlijk tegen, door een open platform te willen maar toch een dicht platform te prefereren.

  2/3 Ik geef toe dat ik ios verkies, niet vanwege geslotenheid, maar vanwege de goede gebruiksvriendelijkheid en de hoeveelheid aan mooie apps. Ios kan perfect open zijn en toch stabiel werken (kijk maar naar google android).
  Ik wil een combinatie van de twee wat daarom niet contradictorisch is.
  Tenslotte zeg ik toch nergens dat os x niet open is? Ik refereerde naar de uitspraken van Steve Jobs over open en zijn principes hierover aanpast als hij ziet dat hij meer kan verdienen met een gesloten model en hij het gesloten model dan maar marketisch verdedigt, terwijl dit niet te verdedigen valt ten opzichte van open.

 • Profielfoto
  pimpel

  En trouwens, doelgroep ios is zodanig groot geworden dat apple ook een morele functie begint te hebben. Het is niet voor niks dat Microsoft door Europa op de vingers getikt is met dezelfde redenering.

  Oei, wat veel onzin bij elkaar

  Waarom is dit onzin? welk stuk is onzin? Ik vind dat grote bedrijven af en toe wel eens op hun vingers mogen getikt worden als zij zorgen voor gesloten modellen.
  En lees eens
  http://www.zdnet.be/news/58398/kroes-geen-alternatief-voor-boete-microsoft/
  Wat doet apple met ios en de appstore?

 • Profielfoto
  jvanlangen

  Heeft het ook niet te maken met een al wat gebruikte iPad en een nieuw PlayBook? Oudere devices worden altijd trager!

 • Profielfoto
  RoyK

  Op een één of andere manier kan ik de laatste reacties steeds niet lezen. Hebben anderen hier ook last van? (ik gebruik FF by the weg)

 • Profielfoto
  imacbrielle

  ook op youtube te vinden dat rim een klein beetje smokkelt met het inladen van web sites dat ze die met de playbook via hun eigen proxy en die van de ipad niet

 • Profielfoto
  iPhonefans

  Hebben jullie wel eens naar de kwaliteit van de schermen gekeken
  De iPad is veel mooier, qua formaat, kleuren en helderheid!
  Met de PlayBook ga je weer terug naar die duffe kleine schermpjes van je smartfoon. Hier zie ik mijzelf niet lekker ‘uitzendinggemist’ in mijn ‘mandje’ kijken.

  Ik ben het helemaal eens met Steve, weg met Flash, we faxen toch ook niet meer. Dat was toentertijd een geweldig tool maar nu zo hopeloos ouderwets (alleen de belastingdienst gebruikt het nog).