NRC.next op je iPad

Door: Koen van Tongeren - 15 reacties

Hij is er, de iPad-versie van NRC next! De krant schakelde in september hun lezers in om mee te denken over een iPhone/iPad App. Precies twee maanden later is het resultaat nu te koop in de App Store voor € 0,79. Blijkbaar is de feedback wat tegengevallen, want de App is vrijwel identiek aan die van NRC Handelsblad.

Wi de afgelopen weken gebruik heeft gemaakt van de gratis-iPadactie van de krant zal reikhalzend uitgekeken hebben naar de App, maar kan het de papieren krant vervangen?

Als je de App voor het eerst start word je verwelkomt met de laatste editie van NRC next die gratis gedownload wordt. Normaal gesproken kost een losse krant je €0,79 die eenvoudig wordt afgerekend via in-App purchasing. Zodra een krant gedownload is en je deze opent krijg je de zelfde layout te zien als de papieren versie. De makers hebben zich echter gerealiseerd dat een iPad versie niet volstaan met het tonen van een PDF. Artikelen zijn aanklikbaar waardoor ze uitvergroot worden. Ben je minder sentimenteel ingesteld en hoeft die ‘ouderwetse’ krantenlayout niet van jou? Dan kan je kiezen voor een alternatief waarbij elk artikel getoond wordt zonder krantenopmaak, maar wel met de mogelijkheid om tekst groter te maken. Door de iPad horizontaal te houden krijg je een lijst met alle artikelen onder elkaar te zien. Met een balk bovenin de App kan je switchen tussen de verschillende katernen.

De interface had zich al bewezen bij de NRC Handelsblad App en is doorgevoerd voor NRC next. Dat betekent niet dat er nu achterover geleund kan worden. De App is nog niet af. Zo blijf je herinnerd worden aan het feit dat de papieren krant de basis is. Artikelen op de voorpagina die verderop in de krant doorgaan worden niet van een link voorzien. Je moet de rest van het verhaal zelf zoeken, net als vroeger. Ook missen we functies die standaard zijn in de iBooks App zoals een zoekfunctie, het maken van aantekeningen of het kopiëren van tekst. Ook wordt er nog niet met multimedia gewerkt, terwijl juist daar een iPad meerwaarde kan bieden boven de krant.

Met deze eerste versie heeft NRC next (net als eerder z’n grote broer al deed) bewezen dat de papieren krant goed gedigitaliseerd kan worden en het lezen op een iPad went snel. Om het oudste massamedium de 21e eeuw door te kunnen loodsen zal er echter nog veel moeten gebeuren.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  iPot

  Ik lees liever een PDF dan deze rotzooi.
  Wel grote waardering voor het feit dat ze bezig zijn met digitaal. Daar kan Telegraaf en Volkskrant een voorbeeld aan nemen.

 • Profielfoto
  Knurfty

  Beetje tegenvallen dus. Wired heeft dan denk ik toch de vetste app voor de iPad: http://www.wired.com/epicenter/2010/02/the-wired-ipad-app-a-video-demonstration/

 • Profielfoto
  Johnvh

  Ik vind de NRC applicatie erg fijn, ik lees de krant hier nu al een tijdje digitaal op.
  Het enige nadeel is de kostprijs van de applicatie, ik betaal maandelijks voor m’n krant die in de bus komt en extra om het digitaal te mogen lezen, jammer dat ik eenmalig (welliswaar een klein bedrag) moet betalen om van deze service op de iPad gebruik te maken:)

 • Profielfoto
  iPot

  Ik snap echt niet dat ze gewoon investeren om het door een bureau te laten doen.
  Ik wil best 5 a 10 euro betalen voor een goede applicatie.
  Het is echt van de gekken dat ze zeggen: we zijn een kleine krant. NRC is toch de moeder? Die kan toch het truukje doen en daarna toepassen op NRC Next?

  Die NRC App is ook wel goed, alleen het lezen van artikelen voelt niet als een echte krant. Uiteindelijk lees je gewoon een lap tekst. Daarnaast zijn de plaatjes slordig erbij geplaatst (vaak in veel kleiner formaat waardoor tabellen gewoon onleesbaar zijn).

 • Profielfoto
  michelvdb

  De nieuwe hoofdredacteur, ex-hoofdredacteur van De Standaard, Nieuwsblad en De Gentenaar, begint stevige sporen achter te laten.

 • Profielfoto
  MadDonna

  Ik vind het gaaf, vooral als je veel in het verre buitenland bent, nooit meer de krant van eergisteren.

 • Profielfoto
  ion8

  Is volgens mij een blijvertje (voor NRC). Voldoende balans tussen ‘oude’ look-and-feel van krant en mogelijkheden van nieuw distributiekanaal.
  Gemak is wat het hem doet: geen stapels oude kranten, lees op ongemakkelijke plekken zonder ongemakkelijk formaat (krant), je hoeft de deur niet meer uit, ook 1-2 dagen later kun je nog een krant halen, last-but-not-least de prijs is aantrekkelijk (nl substantieel lager dan koop losse nummers).
  Goed over nagedacht denk ik. Daar gaan ze echt (nieuwe) omzet mee maken en oude (afgehaakte) krantenlezers mee terughalen.
  Natuurlijk kan er nog wel wat beter hier en daar (maar ja zelfs Apple maakt niets perfect de eerste keer). Dus niet zeuren, maar lezen, en betalen want voor echt goede content zullen we in de (nabije) toekomst gaan betalen (linksom of rechtsom).

 • Profielfoto
  iPot

  Ik zou best de Volkrant gaan lezen als ze een vooruitstrevende digitale editie hebben. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het een nieuwe markt is en een nieuw product met een hele andere doelgroep. Daar liggen veel kansen!

 • Profielfoto
  jeffp

  De Volkskrant is er gewoon, via pressreader. Ik vind het ideaal.

 • Profielfoto
  bezoetdebie

  Ik heb al een digitaal abonnement op NRC digitaal en ik vind het geweldig. Overigens is een digitaal abonnement op NRC Handelsblad € 130 per jaar goedkoper dan de papieren versie. Net ook de FD applicatie voor de iPad gedownload. Ga dus ook een digitaal abonnement nemen op het Financieele Dagblad (had mijn papieren abonnement ook al opgezegd in afwachting van de iPad versie).

 • Profielfoto
  johnbijl

  Wat mooi op tijd! Dat betekent dat mijn artikel morgen of dinsdag ook op de iPad te lezen is:-)

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Voor mij zou het ideaal zijn, ik ben een losse krantenlezer en heb mijn abonnement indertijd opgezegd omdat ik er niet meer aan toekwam om de krant te lezen. Voorheen reisde ik van Den Haag naar Amsterdam, maar ik werk inmiddels in Rijswijk. Toch zijn er van die nieuwsfeiten waarbij ik naar meer info zoek dan de sites bieden en dan koop ik toch een losse krant.

  Dit zou ik heel makkelijk kunnen vervangen door een digitale krant, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar NRC en VK.

 • Profielfoto
  sunapple

  Wi = Wie :slant:

 • Profielfoto
  iberno

  K Tip de redactie voor snel nieuws ook niet weer geloof ik….

 • Profielfoto
  jacobusv

  eerder dit jaar zegde ik mijn abonnement op NRC op om meerdere redenen; nu krijg ik het aanbod om weer abonnee te worden plus een gratis iPad voor een 2-jarig contract digitaal en in de bus tegen € 39.95 per maand; per kwartaal betaalde ik eerder € 89.-, dat is dus 29.67 per maand, over 2 jaar dus een verschil van € 246.72, altijd nog goedkoper dan een iPad in de Apple Store, maar hoewel ik de krant mis, wacht ik toch nog even tot er een uitsluitend digitale versie komt voor een schappelijke prijs, kan ik er ook nog een digitaal weekblad bijnemen.