Nieuwe MacBook Pro in 2011?

Door: Mark Kokos - 56 reacties

iPods, iPhones en vervolgens de iPad: het lijkt of Apple zich steeds verder verwijdert van haar core product, namelijk de Macintosh. Wat kunnen we in 2011 verwachten van Apple? En ik zeg verwachten, want bij een bedrijf als Apple weet je het nooit zeker.

Volgens de laatste geruchten wordt er in 2011 een nieuwe MacBook Pro geïntroduceerd met Light Peak. Light Peak wordt gezien als de nieuwe standaard voor het aansluiten van randapparatuur en vervangt hiermee huidige standaarden als USB, DisplayPort en HDMI.

Groot voordeel van Light Peak is dat het meerdere protocollen op hetzelfde moment aankan, door het gebruik van optische technologie. Met één aansluiting kan je dus in theorie een beeldscherm aansturen en je iPhone synchroniseren.

Andere geruchten rondom de nieuwe MacBook Pro zijn dat hij standaard wordt uitgerust met een een SSD van 512 Gb, geen optisch station heeft en rond de $1.999,- gaat kosten. Als dit allemaal waar is, krijgen we over enkele maanden dus Macbooks die langer meegaan, minder geluid produceren, lichter en energiezuiniger zijn.

Reacties

56 reacties
 • Profielfoto
  Znimmer

  ja , hier wacht ik op !

 • Profielfoto
  pnnkroon

  gaaf hoor, ik hoop dat Apple de waarde van zijn Macintosh in blijft zien.

  een standaard SSD upgrade. Great!

 • Profielfoto
  Trat

  Die 512GB lijkt me wat veel. Instap lijkt me eerder rond 128 of 256MB te zitten. Ik denk trouwens niet dat het echt een SSD zal zijn, maar eerder de Flash opslag die ook in de MBA zit. Niet zeker of de optische drive gaat sneuvelen in een Pro product als deze (waar gaan ze een 17″ mee opvullen??). Ik wacht ook op deze nieuwe MBP’s: zullen Intel’s SandyBridge architectuur bevatten. Die prijs zou best wel eens kunnen kloppen: Pro producten duurder, instappers (als MBA) goedkoper.

 • Profielfoto
  Afroman

  Pff, dus als mijn SSD vol is moet ik een nieuwe Mac kopen? Jammer dat de toekomst deze kant op gaat zeg…

 • Profielfoto
  Trat

  @Afroman:
  Leg eens uit?

 • Profielfoto
  niels

  Sinds wanneer is de Mac Apple’s Core Product? Mij lijkt dat het ‘core product’ van Apple al sinds jaar en dag breder dan dat valt te formuleren. En de Mac slechts tijdelijk de enige oplossing onder de paraplu van dat product heeft gevallen.

 • Profielfoto
  Afroman

  Nou, als je kijkt naar de nieuwe MacBook Air’s, daarbij zit de SSD op het moederbord vastgesoldeerd. Lijkt mij dan ook de toekomst voor deze MacBooks.

 • Profielfoto
  Trat

  @nielsth
  In essentie is Apple’s core product OSX (en al diens varianten)…

 • Profielfoto
  Trat

  Nou, als je kijkt naar de nieuwe MacBook Air\’s, daarbij zit de SSD op het moederbord vastgesoldeerd. Lijkt mij dan ook de toekomst voor deze MacBooks.

  En waarom moet je dan een nieuwe Mac kopen als de Flash opslag vol is? Koop je meteen een nieuwe HDD als je huidige vol is? Daar heb je externe opslag voor: niemand heeft dagelijks 256GB (of 512GB in het voorbeeld in het artikel) nodig…

  Apropos, er zijn al upgradekits voor de MBA: http://tweakers.net/nieuws/70460/photofast-introduceert-ssd-upgradekit-voor-nieuwe-macbook-air.html

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  @Afroman:
  Die SSD zit in een mini-PCIe slot. Wel upgradable dus. Als ze nu standaard een 128GB SSD op een mini-PCIe kaart meeleveren, en dan ook nog eens de optie geven tot een normale HDD via SATA, dan zou dat pas handig zijn.

 • Profielfoto
  NTG

  Nog even door sparen… dan kan ik degen die tijd een dergelijk exemplaar kopen.

 • Profielfoto
  Trat

  Ik denk dat er standaard gewoon een 64GB-256GB Apple flash opslag in de nieuwe MBP zal zitten. Daarnaast zal er ook gewoon optie zijn om een HDD of SSD in te bouwen en / of een optische drive (als BTO). De doelgroep is gewoon anders voor een MBP dan die van de MBA: die willen vast nog wel een tijdje een (optie) op een optische drive of 2e drive hebben. Blijft beetje gokken…

 • Profielfoto
  1984

  We zullen het zien of het er allemaal beter op word..?

 • Profielfoto
  Trat

  Nog even door sparen… dan kan ik degen die tijd een dergelijk exemplaar kopen.

  Misschien wacht ik wel tot Lion er is: hoef ik later niet weer het OS up te graden en een schijf te bestellen. Mijn huidige MBP is nog prima eigenlijk, maar sneller is beter en die SandyBridge dingen worden een goede upgrade voor mijn 2 huidige 2.16 C2D MBP’s…

 • Profielfoto
  the_one

  Doe mij maar een SSD van 512 Gb voor $1999! De superdrive heb ik vrij weinig gebruikt en is in mijn ogen vervangbaar door extern opslag (sticks, HDs, wireless). Dvd’s kunnen gedownload worden (al dan niet gekocht).
  Ik wil een combi van de Pro en de Air!

 • Profielfoto
  djmathijs

  Hoe zit het dan met software als Logic Studio, usb stick?

 • Profielfoto
  juliantomoriati

  1999 euro?!?:sad: Wel begrijpelijk als ik de specs zo lees, maar toch jammer. Ik hou erg veel van foto’s bewerken op mijn MBP. Ooit moet die een keer vervangen worden, maar 1999 euro voor een instapmodel…. dat is met mijn loon een rib uit mijn lijf:cry:

 • Profielfoto
  Witte Haai

  Ligth Peak wordt backwards compatible met usb3. Bron: Electronics-tech.com

 • Profielfoto
  Warudin

  Het voorbeeld hier is nogal krom..

  Je zou met Light Peak eerder geluids-, video- en data-signalen vanaf het beeldscherm naar de PC kunnen laten lopen, via één kabel.

  De toepassing ervan lijkt me bij laptops nog niet zo zinnig (althans, niet voor meerdere apparaten tegelijk). Het mooie ervan is natuurlijk dat je één kabel hebt voor meederede apparaten, waar we nu nog verschillende USB-, geluids- en videokabels nodig hebben.

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Als deze specs kloppen en de prijs ook, ga ik zeker sparen komende zomer! SSD van 512 is voor mij meer dan voldoende en zal de opstartsnelheid, hoeveelheid geluid en betrouwbaarheid (maar dat zat al wel goed) van de MBP zeker ten goede komen!

 • Profielfoto
  industrialbirds

  ben benieuwd. heb indertijd als de wiedeweer de laatste editie van het vorige design gekocht, omdat ik het nieuwe ontwerp echt heel lelijk vind, met de zwarte toetsen, zwarte rand om het beeldscherm en het allerergste: glossy scherm (hoewel voor veel geld daar wat aan te doen is). Van de 500 euro die ik daarmee bespaarde (apple geeft extreme korting op een oud product als de nieuwe uit is) heb ik inmiddels een 160gb SSD en 4GB ram erin zitten, dus wat betreft stilheid zou die de nieuwe moeten naderen. Ben eigenlijk nog altijd verliefd op dit ontwerp, maar ben bang dat ik vanwege specificaties toch ooit zal moeten upgraden, als video-editor.

  Maar kan toch niet wachten op de nieuwe macbook pro, is toch nog altijd het verreweg het interessantste apple product voor mij

 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  Misschien een nieuw design?
  En 1999 is wel erg duur hoor…

 • Profielfoto
  knekkie

  Het zal zon vaart niet lopen denk ik.

  Het is wel een goede stok achter de deur voor de Mac app store.
  Op die manier dwing je de mensen de software te downloaden als er geen superdrive meer in zit.

 • Profielfoto
  juwlez

  verrekt, heb net in mei de nieuwe mbp gekocht…

 • Profielfoto
  MacBinky

  Heb vorige week bij saturn een MBP 13″ gekocht voor 984 € en die zal toch echt ff mee moeten voordat ik overstap op het nieuwe model .

  Wat ik op het moment belangrijk vind is of er ook nieuwe Imac’s uitkomen ????

 • Profielfoto
  R-Flow

  Ik denk trouwens niet dat het echt een SSD zal zijn, maar eerder de Flash opslag die ook in de MBA zit.

  De Flash opslag in de MacBook Air is in essentie een SSD die uit de standaard casing is gehaald.

 • Profielfoto
  Yip

  SSD wordt alsmaar goedkoper, dus gooi die MBP’s maar vol met die zooi.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Liever niet , ik wil niet inboeten aan opslag volume en ook niet aan betrouwbaarheid
  Beide zijn imho nog lang niet voldoende om mij naar SSD te laten overstappen
  Daarbij is er nog totaal geen TRIM support in Mac OSX , waardoor je SSD zijn snelheid verliest , en dat in een paar maand tijd

  SSD ? Nee dank u , dat is voor mij nog niet aan de orde

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  SSD i.c.m. een HDD is wel een voorlopig mogelijke variant. Iets van 64-128GB SSD (/flash) voor OS + apps, en 250GB (HDD) voor opslag.
  Dan hoop ik wel dat de 2e SATA-aansluiting wat degelijker is dan die van de huidige MBP…:slant:
  Of gewoon gelijk in 1 keer de OWC Mercury Pro SSD’s erin proppen. Dan hebbie ook weinig last van het ontbreken van TRIM-support…;)

 • Profielfoto
  Pieterr

  Light Peak kun je begin 2011 vergeten: Debunk: SSD MacBook Pro rumor is false.

 • Profielfoto
  polansky

  @soulshaker
  Doe niet zo dramatisch. Ik heb een SSD in mijn imac en van datsnelheidsverlies is niets te merken.

  Bovendien bevat iedere SSD met een sandforce controller Garbage Collection.
  Dat werkt ook met een Mac uitstend. De functionaliteit van TRIM support wordt daarmee ook rijkelijk overdreven.

  Niet zo’n paniek zaaien dus!

 • Profielfoto
  MLemmens

  Ik denk dat hij een stuk dunner gaat worden, de CD-drive blijft nog even waar hij is (tot de volgende generatie), Light Peak, SSD (vanaf 128GB, een instapmodel van 1999 zou apple ons noch zichzelf ooit aandoen, een dunner scherm (zoals de MBA!), en dat wordt voorgesteld samen met Lion, die er dus basic opkomt.
  Ik begin te sparen!

  Een nieuw design wordt ook welkom, het huidige is tegen dan al 3 jaar oud…

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Als dit allemaal waar is, krijgen we over enkele maanden dus Macbooks die langer meegaan, minder geluid produceren, lichter en energiezuiniger zijn.

  En veel duurder zijn… :slant:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  WAT is een SSD? Leg ’s uit? Niet iedereen kent al die afkortingen en is zo technisch.

 • Profielfoto
  ---

  WAT is een SSD? Leg \’s uit? Niet iedereen kent al die afkortingen en is zo technisch.

  Niet iedereen of jij? Google zegt:
  en solid state drive (SSD, of RAM-disk) is een medium om digitaal gegevens op te bewaren met behulp van niet-vluchtig geheugen zoals flash of vluchtig geheugen als bijvoorbeeld SDRAM. Deze SSD’s worden voornamelijk gebruikt in computertoepassingen waar traditioneel een harde schijf gebruikt werd. Typisch aan solid state drives is dat er geen bewegende onderdelen gebruikt worden zoals ronddraaiende platters die wel in harde schijven te vinden zijn. Dankzij het ontbreken van bewegende onderdelen is de toegangstijd tot een willekeurig gegeven verwaarloosbaar klein en zullen er (weinig tot) geen mechanische fouten meer optreden

 • Profielfoto
  Trat

  Ik denk trouwens niet dat het echt een SSD zal zijn, maar eerder de Flash opslag die ook in de MBA zit.

  De Flash opslag in de MacBook Air is in essentie een SSD die uit de standaard casing is gehaald.

  Maar dus geen SSD…

 • Profielfoto
  Trat

  Liever niet , ik wil niet inboeten aan opslag volume en ook niet aan betrouwbaarheid
  Beide zijn imho nog lang niet voldoende om mij naar SSD te laten overstappen
  Daarbij is er nog totaal geen TRIM support in Mac OSX , waardoor je SSD zijn snelheid verliest , en dat in een paar maand tijd

  SSD ? Nee dank u , dat is voor mij nog niet aan de orde

  Voor mij nu ook niet, maar je kunt er vergif op innemen dat Lion straks TRIM support, of misschien lost Apple dit innovatiever op.

 • Profielfoto
  RoyK

  ik hoop dat ze de iMac 27″ updaten in Q1 met een Sandy Bridge i5 of iets dergelijks! Dan schaf ik hem meteen aan. (maar ik zal wel pech hebben vrees ik)

 • Profielfoto
  Trat

  Ik denk dat hij een stuk dunner gaat worden, de CD-drive blijft nog even waar hij is (tot de volgende generatie)

  Maar het is juist de optische drive die het dunner maken van de huidige Macbooks tegenhoudt. Op het gebied van optische drives wordt niet veel meer geïnnoveerd om ze dunner te maken: dit is een redelijk uitgekristalliseerde techniek.

  Als je naar de huidige MBPs kijkt zijn deze al Unibody (zoals de MBA) maar er blijft een fysieke barrière bestaan om deze een stuk dunner te maken. De optische drive en ook de behuizing van een SSD / HDD zijn hier debet aan: dat past gewoon niet.

  Er zal vast nog wel wat te schaven vallen (vooral bij het scherm) maar bij elkaar genomen zal dat gelul in de marge zijn. Zo’n sprong naar de 0,68″ van de MBA (wat ik persoonlijk definieer als een ‘stuk’ dunner) zul je onder de huidige condities niet zien bij de MBP.

 • Profielfoto
  --help

  Ik heb al een tijd de DVD uit m’n MBP gehaald om een extra HDD mogelijk te maken. Mijn MBP is steeds meer defect aan het raken, lijkt me dus een prima plan om spoedig met nieuwe MBP’s te komen:) Zou graag een i5/i7 13″ MBP zien!

 • Profielfoto
  DestroyOhBoy

  iPods, iPhones en vervolgens de iPad: het lijkt of Apple zich steeds verder verwijdert van haar core product, namelijk de Macintosh.

  Wat een flauwekul. Ik weet niet hoe het met jou zit Mark, maar ik heb dit jaar nog een update van de Macbook Pro gehad. Hoeveel wil je er 2, 3 per jaar?

 • Profielfoto
  PvdO

  Als dit allemaal waar is, krijgen we over enkele maanden dus Macbooks die langer meegaan, minder geluid produceren, lichter en energiezuiniger zijn.

  Lol, alsof dat met de huidige lijn zo’n probleem was…
  Al moet je wel blijven innoveren natuurlijk;)

 • Profielfoto
  MadDonna

  Zolang er gebieden in de wereld zijn waar een 64k verbinding een revolutie is, zal er een dvd speler noodzakelijk zijn.

  Ik zou graag een 19 of 20 inch i7 mbp willen zien.

 • Profielfoto
  XBL

  2000 euro?! Ben benieuwd wat er dan nog qua instap-model komt.

 • Profielfoto
  Trat

  Zolang er gebieden in de wereld zijn waar een 64k verbinding een revolutie is, zal er een dvd speler noodzakelijk zijn.

  In die gebieden zijn ze denk ik nog blij met een iBook…

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ben erg benieuwd wat voor moois er gaat komen. Macbooks zullen zeker zijn voorbereid of gemaakt voor Lion denk ik, en het SSD geheugen moet nog wat goedkoper worden de komende jaren. Apple kan hierin als voorloper zeker een goede slag maken. Maar ik ga echt niet volgend jaar alweer een nieuwe Mac kopen! Je moet je niet door alles gek laten maken!

 • Profielfoto
  thegame1512

  Ik zit voorlopig nog goed met mijn Air van 2 weken oud:D

 • Profielfoto
  JH90

  Dit stond al een week geleden zowat op Tweakers…

 • Profielfoto
  iBartt

  Ik denk dat de nieuwe macbook pro al komt met de nieuwe versie van lion;

  “And that was Lion, but….. there is one more thing” *publiek juicht*:grin:

  maar krijgen we dan nog steeds 13″ ? ik bedoel 2000 euro, dan zouden ze denk ik alleen 15″ en 17″ produceren…

 • Profielfoto
  Soap

  Dat er geen CD’s meer bijzitten komt natuurlijk door de Mac App Store. Kan je al je programma’s daar kopen zonder schijfjes. Slimme Apple!

 • Profielfoto
  MadDonna

  Zolang er gebieden in de wereld zijn waar een 64k verbinding een revolutie is, zal er een dvd speler noodzakelijk zijn.

  In die gebieden zijn ze denk ik nog blij met een iBook…

  Nee dat valt nog wel mee, ze hebben qua hardware het beste van het beste. De elektriciteitsvoorziening is zo gammel als wat en zorgt ervoor dat het downloaden van grote bestanden een hachelijke zaak is.

  Overdag staat elektriciteit vaak uit, vanwege de prijs.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Dit stond al een week geleden zowat op Tweakers…

  Maar nu staat het echt helemaal op OMT!

 • Profielfoto
  Hessel89

  eindelijk ditchen ze de optische drive.

  ik ben er bijna 100% zeker van dat de nieuwe macbook pro ook een nieuwe formfactor zal krijgen zoals de macbook air omdat intel zojuist met een nieuwe chipset is gekomen waarmee i5 en core i7 laptops veel minder internals nodig hebben. dat betekend dus kleinere logic boards.

  kleiner logic board. een superklein SSD staafje (zoals in de air) en geen optische drive. geweldig:)

  overigens is apple niet de enige want er zijn al acer laptops verschenen die deze chipset gebruiken;) dit is dus niet goed nieuws voor apple maar goed nieuws voor de hele notebook industrie!

 • Profielfoto
  Volkie

  …….Zou graag een i5/i7 13″ MBP zien!

  I vote for that!
  Heb ooit zo’n klein Mac Pro laptopje gehad (de naam was iets anders maar oooh wat was die fijn):-)

  PS: Doe maar meteen i7

 • Profielfoto
  Mich

  En dan direct een update’tje voor de iMac met lightpeak, en dan staat de 27″ in mijn woonkamer!:)

 • Profielfoto
  Niels G.

  1.999,- lekker is dat, Apple verwijderd zich steeds verder van studenten?