Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 14 november 2010

Kunst omdat het (kapot) moet

Michael Tompert is kunstenaar én hij heeft een voorliefde voor Apple. Die twee feiten bracht hij op onconventionele wijze samen in zijn meest recente werk. Onder de naam 12LVE heeft Michael de nieuwste gadgets uit Cupertino gekocht, op de meest gruwelijke wijzen mishandeld, gefotografeerd en vervolgens uitvergroot afgedrukt. OMT’ers met jonge kinderen in de buurt of een zwak hart: je bent gewaarschuwd.

Caltrain Fatalities: Right Track

Tompert’s heeft tijdens zijn martelpraktijken onder andere een Magic Mouse in plakjes gezaagd, 12 kogelgaten in een MacBook Air gepompt, en met een 4 kilo zware hamer ingehakt op een iPhone 4. Het resultaat was een tentoonstelling van gruweldaden tegen onschuldige Apple gadgets, die op een witte achtergrond opeens een nieuwe schoonheid krijgen. Je zou het bijna kunst gaan noemen.

Magic Trick

Zoals elke zichzelf respecterende kunstenaar wil Michael Tompert ons met zijn werk aan het denken zetten. Volgens hem zijn Apple’s creaties zo mooi gemaakt en zo gewild dat we wel eens vergeten dat het gewoon consumentenproducten zijn. Deze openbaring kreeg hij toen hij zijn kinderen een iPod touch cadeau deed. Er werd direct om ’t ding gevochten. Om duidelijk te maken dat het maar een ‘silly gadget’ was sloeg Michael er één kapot ten overstaan van zijn nageslacht. Dat resulteerde niet alleen in een oorverdovende stilte (en ongetwijfeld een traumatische ervaring die zijn kroost over 20 jaar met een psychiater zal delen), maar ook met Michael’s constatering dat de binnenkant van de kapotte iPod eigenlijk heel mooi was.

Breathe

Een jaar en veel gesloopte Macs, iPods, iPads en iPhones later was 12LVE klaar om aan het publiek getoond te worden. Dat gebeurde afgelopen week in San Francisco. Of er daadwerkelijk werken verkocht zijn is niet bekend, maar de reacties waren erg positief. Vinnie Chieco, bezoeker van de tentoonstelling (en tevens voormalig Apple-medewerker) merkte tegenover Cult of Mac op dat zelfs Steve Jobs misschien wel interesse zou hebben in de kunst. Hij onderschrijft de vergankelijkheid van zijn eigen creaties volledig. Zodra een nieuw Apple product op de markt komt, is Steve immers al bezig met diens opvolger.

Must Have

En zo leert Michael Tompert’s tentoonstelling ons Apple fans een wijze les. Immers, zijn wij niet meer dan stof en zullen wij niet tot stof vergaan? Daarmee hebben zijn sloopacties meer zin gehad dan die van puisterige pubers en verkopers van huishoudelijke apparatuur. Rest de aloude vraag: is het kunst? Wat vind jij?

Reageer op artikel:
Kunst omdat het (kapot) moet
Sluiten