iTunes previews naar 90 seconden

Door: Koen van Tongeren - 13 reacties

Apple is van plan om muziek-previews in de iTunes Store te verdrievoudigen in lengte: van 30 naar 90 seconden. Dat blijkt uit een brief die gestuurd is naar platenmaatschappijen. Volgens Apple kan er meer muziek verkocht worden door mensen langer voor niets te laten luisteren. De nieuwe lengte geldt alleen voor nummers die langer dan 2,5 minuut zijn.

Wanneer de langere previews in de iTunes Store verschijnen is niet bekend gemaakt. Wel is duidelijk dat ze in eerste instantie alleen de Amerikaanse Store te vinden zullen zijn. In de brief wordt de maatschappijen geen optie geboden om te protesteren als ze het niet eens zijn met de langere previews. Door hun muziek niet uit de iTunes Store te halen stellen ze zich automatisch akkoord, zo meldt Apple.

Eerder dit jaar werd ook al gesproken over langere iTunes previews. Toen leek een licensieovereenkomst, of het gebrek daaraan, roet in het eten te gooien.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Marius1976

  Daar ben ik zeer positief over!

  Ik koop vaak voor mijn leerlingen karaoke tracks. Ik wil karaoke tracks waar helemaal geen zang in voorkomt. Dus ook niet de refreinen. Helaas is dat vaak wel het geval, en regelmatig lastig te checken omdat de preview te kort is. Na aanschaf blijkt dan dat ik weer een karaoke heb waar toch in gezongen wordt.

  Ik denk dat met een langere preview dit probleem voor mij te voorkomen is.

 • Profielfoto
  apple_fan

  dus liedjes die 90 sec duren kan je helemaal afluisteren?

 • Profielfoto
  Lexis

  @Apple_fan
  Wel het hele artikel lezen en niet alleen de titel.

  Verder vind ik de houding van Apple maar weer eens arrogant. Er was een tijd geleden veel discussie over, en die brief is veel te vrolijk. Zo van: We gaan de previews 90 seconden maken, en jullie hoeven alleen maar je content via de iTunes store te blijven publiceren, dan komt t allemaal goed.

 • Profielfoto
  prullenbak

  Verder vind ik de houding van Apple maar weer eens arrogant.

  En dat legt ze geen windeieren.

  Laatst nog in bloomberg gamechangers gezien. Dat steve Jobs tegen de platenmaatschappijen zei: “als ik muziek niet voor 99 cent per liedje kan verkopen, verkoop ik julie muziek wel niet”. Dat is arrogant, maar aan de andere kant ook geniaal.

 • Profielfoto
  garenor

  En dat legt ze geen windeieren.
  Laatst nog in bloomberg gamechangers gezien. Dat steve Jobs tegen de platenmaatschappijen zei: “als ik muziek niet voor 99 cent per liedje kan verkopen, verkoop ik julie muziek wel niet”. Dat is arrogant, maar aan de andere kant ook geniaal.

  Losstaand van het feit dat Apple (of gewoon mr Jobs) af en toe arrogant is, de muziekmaatschappijen kunnen er ook wat van.

 • Profielfoto
  Oppie

  Verder vind ik de houding van Apple maar weer eens arrogant.

  Rare opmerking.
  Grote arrogantie -van de muziek en filmindustrie- kan alleen maar met arrogantie bestreden worden. Doe je dat niet, dan wordt je ge-crushed.
  Go for it Jobs, go!

 • Profielfoto
  sanderd777

  Wat versta je precies onder ‘grote arrogante van de muziek en filmindustrie’?

 • Profielfoto
  juliantomoriati

  Ik snap ook niet helemaal de mening dat Apple arrogant is. Dit is gewoon zaken doen in een miljoenen industrie. Wat Oppie al zegt, hier in moet je hard en concreet in zijn, anders is het gewoon afgelopen met je zaak.

  Maar ontopic: ik ben voorstander van een preview van 90 sec.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dat is prima om 90 seconden te kunnen luisteren. Vaak is 30 seconden toch te kort om een goede indruk te krijgen van het nummer; het hangt er net vanaf welk stukje is uitgekozen. En wat arrogantie betreft: de muziekindustrie die jarenlang de wereld heeft afgeperst met VEEL te dure CD’s (en de eigen artiesten vaak met magere wurgcontracten afgescheept) en zelf niets aan innovatie heeft gedaan mag Steve Jobs op z’n blote knietjes danken dat zij en hun artiesten via iTunes nog zoveel verdienen. Naast het illegaal downloaden wordt er toch voor miljarden verkocht op deze manier. Zonder het geniale luister en koopsysteem van iTunes was de muziekindustrie al volledig down the drain gegaan.

 • Profielfoto
  RHCPThom

  @ apple_fan

  Nee, want de het lied moet 2 en een half minuut zijn wil het deze 90 seconde preview krijgen.

 • Profielfoto
  bram91

  Erg handig. Zo krijg je toch een betere indruk van een nummer. Dat geeft vaak toch net de doorslag of ik het zou kopen of niet.

  Alleen jammer dat dit in eerste instantie weer alleen voor de VS is…

 • Profielfoto
  Robbakel@gmail.com

  dus liedjes die 90 sec duren kan je helemaal afluisteren?

  Nee dat kan niet, want liedjes die korter duren dan 2:30 hebben gewoon nog de vertrouwde 30 seconden preview..

 • Profielfoto
  prullenbak

  Losstaand van het feit dat Apple (of gewoon mr Jobs) af en toe arrogant is, de muziekmaatschappijen kunnen er ook wat van.

  Idd.