iPhone als ‘zelfstandig bedrijf’ op 11e plek wereldwijde ranglijst

Door: Statenweg - 9 reacties

Dat Apple in de afgelopen 10 jaar een ander bedrijf is geworden dan voorheen mag duidelijk zijn. Verkocht het begin deze eeuw voornamelijk Macs en vanaf 2001 ook iPods, tegenwoordig haalt Apple meer dan 50% van de omzet uit producten waar we een paar jaar geleden alleen nog maar van konden dromen. Denk daarbij aan de iPad en de iPhone.

Stel dat Apple de iPhone in een apart bedrijf zou onderbrengen, hoe verhoudt die zich dan ten opzichte van andere bedrijven? Een lastige vraag als je bedenkt dat het waarderen van een onderneming een ingewikkelde en vaak willekeurige bezigheid is. Toch deed analistenfirma Trefis een poging en kwam tot een verrassende conclusie. Als Steve Jobs morgen zou besluiten om de iPhone-divisie los te koppelen van de rest van Apple, dan zou deze met $209 miljard de 11e plek innemen op de lijst van ’s werelds hoogst gewaardeerde bedrijven.

Uiteraard is het idee hierachter puur hypothetisch. Omdat de verschillende activiteiten van Apple nauw met elkaar verweven zijn, zou Ć©Ć©n van de onderdelen na verzelfstandiging waarschijnlijk niet op dezelfde manier kunnen voortbestaan. Desalniettemin blijft de hoge vlucht die de iPhone heeft genomen in slechts 3 jaar tijd een indrukwekkend gegeven.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Knurfty

  Apple Computers, Inc. heeft niet voor niks haar naam veranderd in Apple, Inc.

 • Profielfoto
  maluku-nick

  Krijgen we dan ook iPod Inc en iPad Inc?

  En bedenk je al die producten eens met een verkracht metalen appeltje achterop?

  It just doesn’t fit

 • Profielfoto
  Appintosh

  Niemand heeft gezegd dat dit er komt.

  Uiteraard is het idee hierachter puur hypothetisch.

 • Profielfoto
  iFlorens

  Als Apple failliet zou gaan zouden er nog een stuk of 20 bedrijven en natuurlijk vele APRs met ze mee de afgrond in vliegen. Denk dat als de iPhone alleen gaat dat ook gevolgen heeft

 • Profielfoto
  Xcode

  Dit is dan wel heel hypothetisch: de iPhone divisie is namelijk niks waard zonder Apple. Want Apple is meer dan alleen een telefoon: een goed besturingssysteem, iTunesā€¦ etc.

 • Profielfoto
  Neptunus

  Het gaat er ook niet om dat Apple de iPhonedivisie zou willen afsplitsen, het gaat om het feit dat de omzet en winst van deze divisie zo hoog zijn dat ze in haar eentje al de elfde plaats inneemt. Puur cijfertjes, ze focussen hier niet op de praktische haalbaarheid.

 • Profielfoto
  maaubel

  Waarom reclame voor de Galaxy tab op deze site?

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Brengt geld in het laatje…. Komt OMT (website en komende meetings) ten goede.

 • Profielfoto
  mymac

  Ja alleen zie ik hier niet zo snel iemand een Galaxy tab aanschaffen:lol:
  Bizar trouwens, in 3 jaar tijd zo’n product neerzetten!