iMovie ’11 fixt ‘scheve’ video

Door: Koen van Tongeren - 12 reacties

De meeste nieuwe functies in iMovie ’11 hebben we al besproken, maar er is er ons één ontgaan die toch zeker noemenswaardig is. Het lost namelijk een probleem op waar de meeste moderne videocamera’s (waaronder de iPhone, Flip en DSLR camera’s) last van hebben. Videogoeroe Philip Bloom heeft de nieuwe functie gelukkig wél ontdekt en er meteen een filmpje van gemaakt: de rolling shutter fix.

Voordat we in kunnen gaan op het probleem en de oplossing, eerst een micro-college over camerasensors. Vroeger zaten er in vrijwel alle digitale videocamera’s CCD sensors. Consumentenmodellen hadden er meestal één, prosumer camcorders hadden er drie. Deze sensors leveren mooie plaatjes op maar zijn analoog en vereisen daarom extra onderdelen in de camera die er een digitaal signaal van maken. Daarom worden de meeste consumentencamera’s tegenwoordig uitgerust met een CMOS sensor. Deze heeft die extra onderdelen niet nodig en is bovendien goedkoper.

Helaas kleeft er één groot nadeel aan deze technologie. In tegenstelling tot CCD bouwt een CMOS-sensor elk beeldje op in beeldlijnen (meestal horizontaal onder elkaar). Het opbouwen van elk beeldje gaat natuurlijk in een fractie van een seconde, maar nog steeds zit er tijdsverschil tussen het moment dat met de bovenste beeldlijn wordt begonnen en de onderste beeldlijn is gemaakt. Dit resulteert in scheef beeld als je snel beweegt met de camera of als je iets filmt dat snel beweegt. Tegen de tijd dat de beeldlijnen tot onderaan gevuld zijn is het object dat je filmt immers alweer opgeschoven. Het euvel is bekend onder de naam rolling shutter skew en elke CMOS-camera heeft er last van, zij het in verschillende gradaties.

Dan nu terug naar Philip Bloom. Net als alle filmmakers die gebruik maken van spiegelreflexcamera’s (waar CMOS sensors in zitten om er video mee op te kunnen nemen) heeft hij last van dit probleem. Philip vond de oplossing ervoor echter niet in Final Cut Pro of met hulp van dure plug-ins, maar gewoon in iMovie ’11. Onder ‘fragmentaanpassingen’ in een clip zit nu namelijk een optie om de ‘rollende sluiter’ te verminderen. Je kan zelf aangeven hoe heftig het probleem gecorrigeerd moet worden. Helemaal verdwijnen zal het niet, maar bewegend beeld waar daadwerkelijk flink in bewogen wordt, kan er wel een stuk bruikbaarder door worden.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  DutchMac

  Ook een goede morgen Koen:D Niet verslapen door je iPhone wekker? Of was je gewoon vroeg wakker??

 • Profielfoto
  Demon Hunter

  Lol OMT quote Philip Bloom, november komt ie naar NL btw voor een DSLR meetup voor de geintesseerde. Heb trouwens bijzonder weinig last van rolling shutter met DSLR’s gewoon geen whip pans doen;)

 • Profielfoto
  Vinhelper

  Inderdaad er vroeg bij met de berichtgeving.:smile:

  Interessant artikel ook.:thumbsup: Ik wist dit eerst nog niet.
  Edit: volgens mij zit er een bug in de weergave van de tijd van plaatsing van het bericht, die loopt nu achteruit i.p.v. vooruit.:slant:

 • Profielfoto
  liesebirdie

  Goede morgen.

  Goh leer ik ook nog eens wat nieuws, leuk!

 • Profielfoto
  liesebirdie

  Inderdaad @Vinhelper: ik heb mijn bericht 5 seconden geleden een uur geleden geplaatst :-S

 • Profielfoto
  MacLover

  Ik ben ietwat verbaasd over de melding dat een CCD analoog zou zijn. Als dat over een film gezegd zou worden dan had ik het begrepen maar een CCD is zeker digitaal. Wat het probleem in werkelijkheid is, is dat de CCD chip vaak in frame transfer mode gebruikt wordt zodat het beschreven probleem zich niet voordoet. Bij line transfer zonder een shutter functie heb je de beschreven problemen wel. Maar hoe dan ook, een CCD zou ik nooit analoog noemen.

  Daarnaast is het een prima artikel!

  Groeten,
  MacLover

 • Profielfoto
  Pieterr

  Een “rolling shutter fix demo” staat ook in de MacWorld Review van iMovie , maar die heeft Koen blijkbaar niet gelezen.:wink:
  .
  .
  Leuk filmpje met “rubberen baby”:
  http://www.youtube.com/watch?v=pUxgN-zSWGY
  .
  .

  One intriguing addition to iMovie ’11 is a Rolling Shutter fix option. Here’s the problem: cameras that record to a CMOS sensor capture each frame in horizontal bands starting at the top of the frame and moving to the bottom. Although each frame is captured quickly, camera motion can often cause a “jelly” effect, where objects seem rubbery.
  .
  After a clip is analyzed for image stabilization or to identify whether people are in the frame, iMovie can apply a rolling shutter fix in the Clip inspector. It can apply four levels of correction (Low, Medium, High, and Extra High), and in this case results will vary depending on the footage. But if you encounter footage that’s particularly “bendy,” it’s worth letting iMovie take a crack at fixing it. The fix is mathematical, so iMovie doesn’t need to re-analyze or render the clip. Below is an example of the Rolling Shutter fix on a video I shot. Another simple but useful feature is the Mark Camera Pans option, which makes it easier to identify sections of stable video or changes in subject matter.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @MacLover Dat verbaasde mij ook, maar ik heb deze info hier vandaan.

  In a CCD sensor, every pixel’s charge is transferred through a very limited number of output nodes (often just one) to be converted to voltage, buffered, and sent off-chip as an analog signal.

 • Profielfoto
  Pieterr

  @Koen: FYI. Op pagina 13 en verder van deze Canon White Paper wordt het verschil helder uitgelegd tussen CCD en CMOS sensors. Zowel in een CCD als in een CMOS sensor is op enig moment sprake van een analoog signaal (lading dan wel voltage) wat gedigitaliseerd wordt voordat verdere verwerking plaatsvindt.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Is het verschil niet dat CCD geen analoog-naar-digitaal conversiechip ingebouwd heeft en CMOS wel? Dat is wat ik uit ’t artikel haalde dat ik hierboven quote.

 • Profielfoto
  Ir.Bob

  Alle beeldsensoren zijn analoog. Ze zetten allemaal een flux aan licht om in een voltage. Dat voltage wordt vervolgens omgezet naar een digitaal signaal. Een CCD heeft een A/D converter achter de werkelijke sensor, bij een CMOS zit de A/D converter op elke fotosite van de sensor ingebouwd. Overigens is dit beschreven probleem niet zozeer een probleem van de sensor, maar van de sluiter (of het gebrek daarin in digitale camera’s). Het komt namelijk ook voor op analoge (film dus) camera’s met een gordijnsluiter. Een Hasseblad, met een CMOS achterwand zal dit probleem niet hebben, deze heeft namelijk een centraalsluiter.

  Zie deze foto uit 1913, ver voordat er überhaupt een CMOS of CCD bestond.

 • Profielfoto
  GrizzDesign

  Ik heb zelf iMovie ’11 nog niet met kunnen spelen, maar hier met iMovie ’09 is er al de ‘image stabilizer’ functie die elk frame iets bijdraait en vervolgens het geheel ietsje cropt wat dus schokkerige beelden oplost.

  Deze optie kan daar mooi bij:-)

  Voor het geval je niet kunt vinden welke functie ik bedoel, in dit filmpje: http://vimeo.com/16367238 , staat het rond 1:23 bij “Stabilization: [_] Smooth clip motion”.