Hoe is het om bij Apple te werken?

Door: Koen van Tongeren - 21 reacties

Joe Moreno heeft een ervaring achter de rug die hem tot een select en tot-de-verbeelding-sprekend groepje laat behoren. Hij was werknemer bij Apple. In 8 jaar werkte hij vanuit huis, in Virginia en uiteindelijk op het moederschip in Cupertino, California.

Hij werkte als software engineer aan WebObjects, deed marketing bij de onderwijsafdeling en eindigde zijn carrière bij de Online Apple Store. Joe hoorde bij het team dat ons Apple fans tot waanzin dreef door de winkel offline te halen, te updaten met nieuwe spullen en weer online te gaan zodra Steve Jobs de laatste zin van zijn keynote uitsprak.

Na 8 jaar was het genoeg voor Joe en begon hij voor zichzelf. Dat stelde hem in de gelegenheid om vrijuit te spreken over zijn ervaringen en zo de vraag te beantwoorden die we ons allemaal wel eens hebben gesteld: hoe is het om bij Apple te werken?

Joe begint zijn verhaal met te vertellen over één van de grootste voordelen van Apple: aandelen. Veel grote bedrijven betalen bonussen uit in aandelen, maar in het geval van Apple kan je dat een éxtra leuk zakcentje opleveren. Zo heeft Joe nog aandelen in handen die in het begin van zijn carrière voor $10,- van eigenaar wisselden. Inmiddels is zo’n aandeel het dertigvoudige waard. Daar kan geen pensioenfonds tegenop.

Sowieso zorgt Apple goed voor zijn mensen, vindt Joe. Zo is er een ziektenkostenverzekering geregeld voor medewerkers en hun familie. Collega’s zouden daardoor zelfs bij levensbedreigende ziektes niet meer dan $1000,- uit eigen zak betaald hebben. Een schamel bedrag volgens Amerikaanse standaarden.

Ook de dagelijkse beslommeringen op ‘de zaak’ zijn goed geregeld. Zo is er ‘Can We Talk’, een interne digitale ideeënbus waar elke medewerker dingen kan aankaarten die hij of zij niet bij een meerdere kan of durft te melden. Ook worden er af en toe gadgets uitgedeeld aan het voltallige personeel. Van iPod shuffles tot iPhones. Afgeschreven computers van kantoor mogen medewerkers mee naar huis nemen, wat resulteert in menig private Mac-verzameling. Wil je het nieuwste van het nieuwste? Dan krijg je tussen de 15 en 25% korting op hard- en software in de Company Store.

Dan is er nog de bedrijfskantine op Infinte Loop 1: Caffe Macs. Zoals het hoort in Silicon Valley is het eten er van absolute klasse. Hier geen kleffe broodjes kroket en lauwe tomatensoep, maar een fusion van Italiaanse en Aziatische cuisine. Salades, verse sushi, pasta’s en pizza staan hier op de menukaart. Joe vertelt hoe alle lagen van het bedrijf hier samen eten. Er zijn altijd wel hoge piefen te vinden tussen het ‘gewone volk’, inclusief Steve himself die minstens ééns per week Caffe Macs bezoekt.

Valt er dan niets te klagen over het werken bij Apple? Huppelt elke medewerker zielsgelukkig door de gangen in Cupertino? Nee, zo vertelt Joe. Werken bij Apple betekent ook frustratie. Zo is er de fameuze geheimhoudingscultuur. Die vergelijkt hij met de Amerikaanse overheid. Medewerkers worden in groepen verdeeld en krijgen per groep informatie die voor hun relevant is. Zo kon het gebeuren dat de iPhone door verschillende teams gemaakt is, zonder dat die van elkaars bestaan en voortgang wisten. Dat levert soms verkokering op, omdat meerdere teams onbewust het zelfde werk doen.

De geheimzinnigheid sijpelt ook door in het privéleven van personeel. Zo wordt het niet gewaardeerd als medewerkers een eigen privéblog hebben. Verboden is het niet, maar het wordt sterk afgeraden om ook maar één enkele melding te maken van het feit dat je voor Apple werkt.

Ook was Joe niet gelukkig met de carrière-mogelijkheden. Weliswaar heeft hij op verschillende afdelingen van Apple gewerkt, het uitstippelen van een carrièrepad was onmogelijk. Je wordt simpelweg geplaatst waar je nodig bent. Hierover klagen heeft weinig zin, want Apple komt er openlijk voor uit dat dit nou eenmaal ‘company policy’ is.

Terugkijkend komt Joe tot de conclusie dat hij een fantastische tijd heeft gehad. Volgens hem is iedereen er bij Apple van overtuigd dat ie bij een revolutionair bedrijf werkt dat van grote betekenis is in de (westerse) wereld. Hij hoopt er dan ook ooit weer te mogen gaan werken, want zoals Joe zegt: bij Apple werknemers vraag je niet ‘hoe lang heb je voor Apple gewerkt?’ maar ‘hoe vaak heb je er gewerkt?’.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Siri

  Leuk artikel!
  Ik zat er zojuist aan te denken om te vragen of ze nog een bijbaantje hadden in de Apple winkel in de stad vlak bij ons dorp. Ik ben 15 jaar, zou het daarmee lukken?

 • Profielfoto
  Jord

  Hij hoopt er dan ook ooit weer te mogen gaan werken

  Dan zal hij waarschijnlijk niet heel veel meer uit de school moeten gaan klappen…

 • Profielfoto
  Simlock

  Maar ze gooien je dus wel weg als je niet meer nodig bent als ik de laatste zin goed begrijp.

 • Profielfoto
  Knurfty

  Ach, die start zijn eigen bedrijf en word weer terug gekocht door Apple.

 • Profielfoto
  MadDonna

  Er zijn alleen nauwelijks tot geen development jobs bij steve, buiten de VS.

 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  Ik wil er ook werken!:lol:

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Maar ze gooien je dus wel weg als je niet meer nodig bent als ik de laatste zin goed begrijp.

  Ja maar ja dat gebeurt bij elk Amerikaans bedrijf. De situatie die hij schetst is helemaal niet vreemd, anders dan geheimhouding, hoewel dat ook nog best veel voorkomt.

 • Profielfoto
  JW van Egmond

  Leuk dat jullie m’n ingezonden tip geplaatst hebben. Erg snel vertaald trouwens!

 • Profielfoto
  Zakske

  Als je in bezit bent van aandelen Apple tegen een prijs van $10 zijn die niet dertig keer meer waard, maar (afhankelijk van de tijd van verkrijging) zestig of honderdtwintig keer meer. Apple heeft in 2000 en 2005 namelijk de aandelen gesplitst, waarbij beide keren de hoeveelheid uitstaande aandelen is verdubbeld. Dat is ongeveer zo ook het enige dat werken bij Apple aantrekkelijk maakt. Europese werknemers hebben weinig aan de ziektenkostenverzekering, het loon ligt lager dan bij vergelijkbare bedrijven, bijna iedereen wordt tot “manager” gekroond (dan hoeven ze geen overuren te betalen), die korting van 25% krijg ik ook (via iemand bij Apple), en het gebrek aan carrière-mogelijkheden is inderdaad een vaak gehoorde klacht. Iedereen die vroeger vice president was bij Apple is tegenwoordig senior vice president, dat is gewoon dezelfde functie… alleen met een iets beter klinkende naam.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Een leuk artikel om zo een kijkje te nemen in de bedrijfssfeer bij Apple.

 • Profielfoto
  Afroman

  Mooi om eens de voor en nadelen te zien. Normaal gesproken hoor je alleen de voordelen.

 • Profielfoto
  GoldenNathan

  Maar ze gooien je dus wel weg als je niet meer nodig bent als ik de laatste zin goed begrijp.

  Ja maar ja dat gebeurt bij elk Amerikaans bedrijf. De situatie die hij schetst is helemaal niet vreemd, anders dan geheimhouding, hoewel dat ook nog best veel voorkomt.

  Erhm ik weet niet hoor maar hou wou toch gewoon voor zichzelf beginnen en is er niet uitgeschopt?

 • Profielfoto
  iFlorens

  Leuk om te weten:D Mooi stukje

 • Profielfoto
  nookie

  Die laatste zin moet je anders zien:
  Hoe vaak ben je weggegaan bij Apple om daarna toch weer terug te komen.

 • Profielfoto
  Sanjeev

  Leuk artikel

 • Profielfoto
  jurgen.

  samengevat kun je zeggen dat Apple een prima basis is voor je verdere carriere.:lol:

 • Profielfoto
  Bor

  Leuk artikel!
  Ik zat er zojuist aan te denken om te vragen of ze nog een bijbaantje hadden in de Apple winkel in de stad vlak bij ons dorp. Ik ben 15 jaar, zou het daarmee lukken?

  Dan werk je niet voor Apple maar voor de eigenaar van die betreffende winkel. Dat is ook gelijk de persoon die beslist of jij wordt aangenomen.

 • Profielfoto
  iMartijnn

  Lijkt mij dus heerlijk om afgeschreven producten mee naar huis te krijgen (: Verder lijkt het me ook gewoon top om te werken!

 • Profielfoto
  Gezalfde

  bij Apple werknemers vraag je niet ‘hoe lang heb je voor Apple gewerkt?’ maar ‘hoe vaak heb je er gewerkt?’.

  Dat merk ik bij mijn firma ook, mensen vertrekken om soms na een maand weer terug te keren, omdat ze de firma missen.. Geen enkelen, maar tientallen..

 • Profielfoto
  Zakske

  Lijkt mij dus heerlijk om afgeschreven producten mee naar huis te krijgen.

  Ik zie die “afgeschreven producten” een paar keer per week, en die zijn ook écht afgeschreven… omdat ze er totaal fucked uitzien (= een kromme MacBook Pro met tachtig deuken, tweeduizend krassen en een defecte SuperDrive).

 • Profielfoto
  Stijntjhe

  Ik zie Apple nu als een vetgemeste kantine waar iedereen 3x per dag pizza zit te kanen ofzo lol xD
  Toch zou ik er ook wel willen werken qua development.