Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 9 november 2010

Hoe is het om bij Apple te werken?

Joe Moreno heeft een ervaring achter de rug die hem tot een select en tot-de-verbeelding-sprekend groepje laat behoren. Hij was werknemer bij Apple. In 8 jaar werkte hij vanuit huis, in Virginia en uiteindelijk op het moederschip in Cupertino, California.

Hij werkte als software engineer aan WebObjects, deed marketing bij de onderwijsafdeling en eindigde zijn carrière bij de Online Apple Store. Joe hoorde bij het team dat ons Apple fans tot waanzin dreef door de winkel offline te halen, te updaten met nieuwe spullen en weer online te gaan zodra Steve Jobs de laatste zin van zijn keynote uitsprak.

Na 8 jaar was het genoeg voor Joe en begon hij voor zichzelf. Dat stelde hem in de gelegenheid om vrijuit te spreken over zijn ervaringen en zo de vraag te beantwoorden die we ons allemaal wel eens hebben gesteld: hoe is het om bij Apple te werken?

Joe begint zijn verhaal met te vertellen over één van de grootste voordelen van Apple: aandelen. Veel grote bedrijven betalen bonussen uit in aandelen, maar in het geval van Apple kan je dat een éxtra leuk zakcentje opleveren. Zo heeft Joe nog aandelen in handen die in het begin van zijn carrière voor $10,- van eigenaar wisselden. Inmiddels is zo’n aandeel het dertigvoudige waard. Daar kan geen pensioenfonds tegenop.

Sowieso zorgt Apple goed voor zijn mensen, vindt Joe. Zo is er een ziektenkostenverzekering geregeld voor medewerkers en hun familie. Collega’s zouden daardoor zelfs bij levensbedreigende ziektes niet meer dan $1000,- uit eigen zak betaald hebben. Een schamel bedrag volgens Amerikaanse standaarden.

Ook de dagelijkse beslommeringen op ‘de zaak’ zijn goed geregeld. Zo is er ‘Can We Talk’, een interne digitale ideeënbus waar elke medewerker dingen kan aankaarten die hij of zij niet bij een meerdere kan of durft te melden. Ook worden er af en toe gadgets uitgedeeld aan het voltallige personeel. Van iPod shuffles tot iPhones. Afgeschreven computers van kantoor mogen medewerkers mee naar huis nemen, wat resulteert in menig private Mac-verzameling. Wil je het nieuwste van het nieuwste? Dan krijg je tussen de 15 en 25% korting op hard- en software in de Company Store.

Dan is er nog de bedrijfskantine op Infinte Loop 1: Caffe Macs. Zoals het hoort in Silicon Valley is het eten er van absolute klasse. Hier geen kleffe broodjes kroket en lauwe tomatensoep, maar een fusion van Italiaanse en Aziatische cuisine. Salades, verse sushi, pasta’s en pizza staan hier op de menukaart. Joe vertelt hoe alle lagen van het bedrijf hier samen eten. Er zijn altijd wel hoge piefen te vinden tussen het ‘gewone volk’, inclusief Steve himself die minstens ééns per week Caffe Macs bezoekt.

Valt er dan niets te klagen over het werken bij Apple? Huppelt elke medewerker zielsgelukkig door de gangen in Cupertino? Nee, zo vertelt Joe. Werken bij Apple betekent ook frustratie. Zo is er de fameuze geheimhoudingscultuur. Die vergelijkt hij met de Amerikaanse overheid. Medewerkers worden in groepen verdeeld en krijgen per groep informatie die voor hun relevant is. Zo kon het gebeuren dat de iPhone door verschillende teams gemaakt is, zonder dat die van elkaars bestaan en voortgang wisten. Dat levert soms verkokering op, omdat meerdere teams onbewust het zelfde werk doen.

De geheimzinnigheid sijpelt ook door in het privéleven van personeel. Zo wordt het niet gewaardeerd als medewerkers een eigen privéblog hebben. Verboden is het niet, maar het wordt sterk afgeraden om ook maar één enkele melding te maken van het feit dat je voor Apple werkt.

Ook was Joe niet gelukkig met de carrière-mogelijkheden. Weliswaar heeft hij op verschillende afdelingen van Apple gewerkt, het uitstippelen van een carrièrepad was onmogelijk. Je wordt simpelweg geplaatst waar je nodig bent. Hierover klagen heeft weinig zin, want Apple komt er openlijk voor uit dat dit nou eenmaal ‘company policy’ is.

Terugkijkend komt Joe tot de conclusie dat hij een fantastische tijd heeft gehad. Volgens hem is iedereen er bij Apple van overtuigd dat ie bij een revolutionair bedrijf werkt dat van grote betekenis is in de (westerse) wereld. Hij hoopt er dan ook ooit weer te mogen gaan werken, want zoals Joe zegt: bij Apple werknemers vraag je niet ‘hoe lang heb je voor Apple gewerkt?’ maar ‘hoe vaak heb je er gewerkt?’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe is het om bij Apple te werken?
Sluiten